Stranica 8 od 20 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 1000

Tema: Internet cenzura "loših" reči- je li i vama postaje pomalo preterana?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Osim što ja uopće ne prodajem kozmetiku, ali nek ste cijelu priču složile.
    Znam da ne prodaješ kozmetiku, al ina33 je uvela u priču

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ok, ne bi izdržala pa zato i nemaš šestero djece. Ja mislim da država treba davati socijalnu sigurnost obiteljima s više djece na svaki mogući način, od dječjih doplataka do besplatnih sadržaja, pa i porodiljne naknade bi trebalo povećati, ali nikad neću smatrati da je u redu da žena dobiva plaću za majčinstvo. Nemam nikakve predrasude prema obiteljima s više djece, s jednom sam posebno bliska

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sklisko je to područje, šta ćemo plaćat, šta nećemo plaćat. Kad krenemo u tom smjeru, svašta bi se moglo ne plaćat. Ali u svakom slučaju, odgovornost za svoj život i briga društva za svoje članove meni nisu suprotstavljene kategorije, nego se nadopunjuju.
    Ja recimo nisam sigurna da se baš slažem s time da je društvo dužno plaćati obiteljima s puno djece. To mi se čini da je u domeni osobnog izbora, koji bi morao kod svakoga bit bar djelomično racionalan. S druge strane, kad imaš ljude koji su u teškom stanju, onda se po meni više ne pita kako su tu došli, nego im se treba pomoći. Po mogućnosti, na neki način koji vodi osamostaljivanju.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Osim što ja uopće ne prodajem kozmetiku, ali nek ste cijelu priču složile.

A sta prodajes? Sad me bas zanima

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovo nije tema o majkama odgojiteljicama, niti o prodaji...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa nije bila ni o prethodnih 6 stvari o kojima se diskutiralo, tako da se čini da je ovo tema o bilo čemu :D

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, ne bi izdržala pa zato i nemaš šestero djece. Ja mislim da država treba davati socijalnu sigurnost obiteljima s više djece na svaki mogući način, od dječjih doplataka do besplatnih sadržaja, pa i porodiljne naknade bi trebalo povećati, ali nikad neću smatrati da je u redu da žena dobiva plaću za majčinstvo. Nemam nikakve predrasude prema obiteljima s više djece, s jednom sam posebno bliska
    Pa ni ne treba to biti plaćanje za majčinstvo, to bi bila mjera unutar programa demografske politike, koja bi pak bio jedan od prioriteta države. Nije šija nego vrat
    Općenito sam pisala o predrasudama ljudi.

Eto ako imaš blisku obitelj, pogotovo s malom dječicom, sve ti je jasno kako to izgleda, pa rješenje baš i nije nakon 3 god. vratit se u smjenski rad i plaćat druge žene da odrađuju dio posla koji bi inače majka i to novcem koji zaradi majka. Pričam o mnogobrojnim obiteljima (to su za mene obitelji s 4-oro ili više djece). Meni to ne pije vodu. A istodobno pričamo kako sve više Hrvata iseljava, nema radne snage, ...pa treba poradit na natalitetu i općenito boljoj gospodarskoj situaciji, al da sad ne idem u širinu.

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Sklisko je to područje, šta ćemo plaćat, šta nećemo plaćat. Kad krenemo u tom smjeru, svašta bi se moglo ne plaćat. Ali u svakom slučaju, odgovornost za svoj život i briga društva za svoje članove meni nisu suprotstavljene kategorije, nego se nadopunjuju.
    Ja recimo nisam sigurna da se baš slažem s time da je društvo dužno plaćati obiteljima s puno djece. To mi se čini da je u domeni osobnog izbora, koji bi morao kod svakoga bit bar djelomično racionalan. S druge strane, kad imaš ljude koji su u teškom stanju, onda se po meni više ne pita kako su tu došli, nego im se treba pomoći. Po mogućnosti, na neki način koji vodi osamostaljivanju.
    Načelno se slažem vertex.
    Trebaju za početak bit posloženi prioriteti na razini države, a meni je demografija izgledan kandidat za prvih 5 prioiriteta.

Na mom otoku di ljetujem shvatili su da otok može napredovati samo ako imaju što više mladih koji ostaju na otoku, uveli su veliko povećanje rodiljnih naknada, neke poticaje i evo moje selo malo od ove godine uz vrtić ima i jaslice i to u odvojenom objektu. Znači može se, samo treba sustavno pristupiti problemu. Uveli su im i dvosmjenski rad jer većina roditelja u sezoni radi u smjenama.

Koliko ima vrića u velikom ZG koji rade dvosmjenski, možda 2-3? Svakako nedovoljno na broj stanovnika i korisnika.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.06.2022. at 11:42

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa nije bila ni o prethodnih 6 stvari o kojima se diskutiralo, tako da se čini da je ovo tema o bilo čemu :D
    yep takozvana kupus tema na Filozofskom

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Slažem se, broj djece je ipak u domeni osobnog izbora. I to kažem iz perspektive nekoga tko uz ovih troje želi još u budućnosti. Ne bih se složila s tim da bi mi ostali građani trebali financirati takav izbor nikako. Iako se slažem s Mimom za besplatne sadržaje, porodiljne naknade itd., ali svima s djecom, bilo koji broj.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku

A sta prodajes? Sad me bas zanima

Na pp, da ne bude promo post.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa brojni gradjani placaju i za tvoje izbore
    Jasno. Gradjani placaju o cemu se gradjani dogovore. Placanje majke odgojiteljice je od pocetka nailazilo na zestok otpor i bilo je za ocekivat da ce otic s barba bandicem u povijest. Isto tako, gradjani su se dogovorili da se abortus placa, pa se sad malo koskaju, pa su zasad ipak u vecini da se placa. Nista to nije fiksno, nije bogom dano. Pa se ja ko gradjanka borim da se ne placa boravak a 6 djece doma, a da swe abortus placa. Borim se na forumu, glasanjem, na prosvjedu. Jer ja to tako smatram ispravno. I svi se tu vorimo i u politici za svoje. Nije sistem meni svi placaju moje izbore pa cu aj svima drugima njihove. Resursi nisu beskonacno i treba neki trenutni konsenzus za postupanje. Zato i idemo na izbore. Trenutno su izbori u zg rekli da zg "ne voli djecicu".

Kud bismo dosli s time ti mozes to i to, onda moze i onaj to i to. Ne mogu svi sve u svakom trenutku. Meni je to djecja posla.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 02.06.2022. at 15:36

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Jasno. Gradjani placaju o cemu se gradjani dogovore. Placanje majke odgojiteljice je od pocetka nailazilo na zestok otpor i bilo je za ocekivat da ce otic s barba bandicem u povijest. Isto tako, gradjani su se dogovorili da se abortus placa, pa se sad malo koskaju, pa su zasad ipak u vecini da se placa. Nista to nije fiksno, nije bogom dano. Pa se ja ko gradjanka borim da se ne placa boravak a 6 djece doma, a da swe abortus placa. Borim se na forumu, glasanjem, na prosvjedu. Jer ja to tako smatram ispravno. I svi se tu vorimo i u politici za svoje. Nije sistem meni svi placaju moje izbore pa cu aj svima drugima njihove. Resursi nisu beskonacno i treba neki trenutni konsenzus za postupanje. Zato i idemo na izbore. Trenutno su izbori u zg rekli da zg "ne voli djecicu".

Kud bismo dosli s time ti mozes to i to, onda moze i onaj to i to. Ne mogu svi sve u svakom trenutku. Meni je to djecja posla.
    U potpunosti se slazem s tobom. I smatram da su takve stvari zaista nesto sto bi gradjani trebali podrzati, odnosno ne-podrzati, ovisno o svojim preferencama izrazenim na izborima i, eventualno,na referendumima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa brojni gradjani placaju i za tvoje izbore
    U potpunosti se slazem s tobom. I smatram da su takve stvari zaista nesto sto bi gradjani trebali podrzati, odnosno ne-podrzati, ovisno o svojim preferencama izrazenim na izborima i, eventualno,na referendumima.
    Tako je. Nema potrebe za ironicnim smajlicem.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj, PTSP od Anchie76

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ova tema je dovoljan kupus da mogu to ovdje... jednostavno moram negdje u bespućima interneta napisati ovo:

Ovo je sve. Ovo je Hrvatska u jednom sms-u. Da rade veliku sociološku studiju ovih prostora ne bi to tako rječito napisali kako je lijepo stalo u ovaj sms.

'Šefe, odlučile. Može Makarska sutra. Čujemo se. Rodica još uvijek ne može vjerovati za posao. Hvala na svemu do neba. Pusa'.
    (sms M.H. poslan Bandiću).

p.s. Ja bih tiskala majice s tim sms-om . Evo ideje nekom poduzetniku.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 09.06.2022. at 14:37

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bubilo, o čemu je taj SMS? Ne mogu vidjeti nikakvu vezu ni s čim. Potpis: Neupućena.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ni ja nista ne povezujem a bit ce ima neke veze s nekim informacijama koje se pronalaze na portalima (a portale ne pratim).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A strrašni portali, isisavaju čovjeku životnu radost, a ipak znatiželja vuče da saznamo nešto novo makar bilo i prepričano

Objašnjenje za neupućene i namjerno neinformirane: presuda u aferi Agram. Za one kojima se gadi sve čitati, a ipak ih zanima spomenuti citat, čitajte tekst u sivom okviru na dnu članka.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...ttonu-15208411

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ako u poruci netko zahvaljuje Bandiću a rodica ne može vjerovati za posao onda se lako može pretpostaviti o čemu se radi, čak i ako se ne zna tko je M.H.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja ću samo reći da blago onima čiji je život toliko zanimljiv i dostatan da je informiranost o dogadjima izvan njega, suvišna.
    Baš nikako to ne kužim. I ok, sudjenje za aferu Agram, sa svojim predvidljivim ishodom, ne mora biti na vrhu ljestvice prioriteta, više se generalno to pitam.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Baš nikako to ne kužim. I ok, sudjenje za aferu Agram, sa svojim predvidljivim ishodom, ne mora biti na vrhu ljestvice prioriteta, više se generalno to pitam.
    Radije neću komentirati nikoga pojedinačno, previše mi se gade, osim Pripuza. Koliko sam puta gledala tog ljigavca, razmišljajući o tome kako mu je valjda sam Bog dao to prezime. I valjda sam se naivno nadala kako se ovaj put zaista neće moći izvući. Ono, želudac ti se okreće od hrvatske stvarnosti...fuj...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    A strrašni portali, isisavaju čovjeku životnu radost, a ipak znatiželja vuče da saznamo nešto novo makar bilo i prepričano

Objašnjenje za neupućene i namjerno neinformirane: presuda u aferi Agram. Za one kojima se gadi sve čitati, a ipak ih zanima spomenuti citat, čitajte tekst u sivom okviru na dnu članka.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna...ttonu-15208411
    Stravaa fuuj....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pročitala sam sivi okvir, hvala tanja. Sad vidim o čemu se radi.
    No, stvarno se može živjeti i bez tog saznanja, ma koliko to nekome bilo čudno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa može se.
    Ali onda se ne raspituješ na forumu da ti ih objasne

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

To nije nikome čudno, a nekima je i zgodno

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Pa može se.
    Ali onda se ne raspituješ na forumu da ti ih objasne
    U pravu si. No, probudila sam se prerano i išla na forum da mi prođe vrijeme. Pa, kad sam već pročitala, upitala sam.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Možda se može živjeti i bez tog saznanja, ali meni je ovo saznanje daleko od kardashians i Lidija Bačić klikova.
    Iz ovog sms-a meni vrišti saznanje o milion stvari...

I još mi je tu najmanji problem korupcija, nepotizam i zapošljavanje rodice. Na to smo valjda toliko navikli da više niti ne trepćemo.

Ali kad se ona njemu obrati sa "šefe" svi mi feministički radari odu u crveno. Pa on njoj/njima dvema organizira zabavu na moru za koju su one spremno odlučile da idu. I kao omot naravno zapošljavanje rodice. I još kaže "pusa" kao šlag na kraju, toliko su si dobri i bliski da ga pozdravlja s pusa? A pokorno hvala, i to ne obično nego do neba?

Jednostavno mi je prestrašno koliku je i kakvu moć taj čovjek imao.

Mislim, kao da to nisam znala i prije... ali ako preslikam ovaj sms na sve pametne i mlade djevojke i hrpu nekih takvih "šefova", načelnika, pročelnika, tajnika i slično, dođe mi da se upucam koliko još takvih sms-ova kola okolo i šta je svim tim curama.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 10.06.2022. at 15:14

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Umjesto pametne trebalo bi pisati snalažljive

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Trebala sam staviti znakove navoda...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Najnovije: zamagljena slika neceg sto neki glumac drzi izmedju palca i srednjaka, ocito cigareta.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Najnovije: zamagljena slika neceg sto neki glumac drzi izmedju palca i srednjaka, ocito cigareta.
    Da, već neko vrijeme na nekim programima i platformama. Presmiješno mi je kad iz tog zamagljenog kružića ide dim, odlična cenzura.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A to je stvarno pretjerivanje

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da, već neko vrijeme na nekim programima i platformama. Presmiješno mi je kad iz tog zamagljenog kružića ide dim, odlična cenzura.

Ček, ček, ovo na TV programu tako?
    Dobro je pa TV gledam skoro nikad. Mene bi ovo taaako iritiralo. To znači da bi pola ekrana u starim filmovima bilo blur-ovano .
    Ja recimo ne podnosim taj tip imbecilne patronizirajuće cenzure -hvala, imam dovoljno godina da rešim sama da li ću se sablazniti na vrh cigarete ili ne...
    To mi je u rangu pokrivanja Mikelanđelovih kipova i freski. Ako je umetnik smatrao da treba da budu bez ikakve odeće, onda ih takve i ostavi! Ako su filmovi šezdesetih obavijeni dimom cigarete, onda im ne ubijaj estetiku svojim smešnim kružićima!

Generalno slabo podnosim cenzuru fotografija, uz izuzetak zamagljivanja lica dece radi zaštite privatnosti. Fotka ili jeste za javnost ili nije, isto kao i film ili pisana reč, a ako će već izazivati kontroverze, pusti me da na originalu sama formiram svoje mišljenje pre nego što mi ga cenzor nametne. Takva neprilična cenzura je samo korak do "podobnih" umetničkih i drugih dela, i "podobnih" tema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na fb feedu sam vidila taj blur. Isto tako na fb-u blurraju ruzne rijeci. Onda neki portal izreciklira snimku krikova dvoje koje jede medvjed, to je ok.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bolje se vratiti drvenim knjigama...

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Na domaćim programima na tv-u zasad nisam vidjela, na stranim jesam. Recimo baš smo sinoć muž i ja vrtili programe, naišli smo na neki reality show, blurana cigareta koju drži ženska u tangama + ispala joj jedna sisa.

Ali čuj, za cigaretu znamo da je štetna, a ovo drugo možda ulazi u body positivity, ne znam.

Barem smo se nasmijali.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A ima neke logike, nije da nije . Daj šta daš, makar sise i one inine strahote sa medvedom (bljak?).
    To inino mi ide pod kategoriju "nije za javnost".
    Ne mora svaka grozota da prođe društvene mreže i portale samo grozote radi.

Podsetilo me na grozan snimak sa početka rata u Ukrajini, jedno od prvih bombardovanja civila, mislim u Irpinu, kad sam na Twiteru slučajno naletela na tog trenutka objavljen necenzurisan snimak iz ruke čoveka koji pritrčava doslovno raskomadanim ženama od kojih jedna vrišti Deeco, gde ste?? Nakon toga mi je bilo jako zlo više dana i puno pametnije biram.
    Ali poenta je u tome što se već za nekoliko sati pojavio blurovan snimak, obeležen sa Sensitive content, ali i dalje sa autentičnim kricima.
    Recimo u ovom slučaju ne znam šta je prava mera cenzure. Sa jedne strane, žalim što sam ih ikad videla. Sa druge strane, svrha tih snimaka jeste da užasne- jer je trebalo saznati užasnu realnost. Blurovani snimci su potresni, ali ne prenose šok užasa.

Dok za inin primer sam nekako sigurna da javnost uopšte ne mora da sazna kako zvuči napad medveda .

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naletila sam na ilustrativan clanak/razgovor povodom “pregnant people”, ako nekog zanima.
    Mislim da dobro sumira tocke o kojima smo pricale.

https://slate.com/technology/2022/07...er-debate.html

Meni najzanimljiviji dijelovi:

I think we really need to dispense with the idea that trans activists, or, literally, anyone else in the world, wants women to stop referring to themselves as women. Women should be calling themselves women, they should be calling themselves mothers, they should be using any language that is comfortable for them.

To the extent that people say that anyone has a problem with that in the trans community, that’s an actual lie. So, I think it’s important to call out when something is really not true. The times when it might be appropriate to use “pregnant people” is when you were talking about the universe of people who can get pregnant, some of whom are actually men, trans men like me, and some of whom are non-binary people who don’t identify as men or women.

In the articles that say, “I’m reclaiming ‘pregnant women’”, or, “I’m allowed to call myself whatever I want,” there’s a really interesting tension there, just about the fact that a lot of these writers are writing from feminist perspectives, but are very much claiming language that defines them by their reproductive potential.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pročitala (nisam i poslušala sve linkove), meni je to stalno jedno te isto isto - uvijena tvrdnja da “old fashioned” feministkinje ionako nisu htjele bit biti žene (same ste tvrdile da ne želite biti definirane vašim reproduktivnim potencijalom, pri čemu “žena” znači daleko više nego samo reproduktivni potencijal, odn. "maternica", "vagina" itd., pa šta se sad bunite - zašto vam smeta da ste "people with")?.

Pa tvrdnja da riječ "žena" nije onda welcoming ako želimo koristiti inclusive language jer je exclusive (utoliko je svaka riječ exclusive, jer svaka riječ ima određeno značenje pa isključuje druga značenja, to su osnovne postavke lingvistike). OK je zvat se ženom isključivo kao samodefinicija, ali ne i da npr. webu piše klinika za žene ili centar za žene kad se obraćaju “tom universeu” jer tad nije OK “woman, woman, woman everywhere”:

“They said, “Oh, we’re so sorry. We’re trans-inclusive,” and I was able to get services. But as a trans man, if I am going for services that say, “woman, woman, woman” everywhere, I may reasonably think that I’m not eligible.”

Pa uputa da onda, logično, zapravo stalno treba koristiti “people with” kad se razgovara o tom “universeu” – po meni, to je onda uvijek kad se netko obraća službeno ženama – opet shvaćam da je OK da se samoidentificiramo kao žene, ali službeno bi trebalo bit “people with” – u bilo kojem dopisu, web siteu itd.:

“The times when it might be appropriate to use “pregnant people” is when you were talking about the universe of people who can get pregnant, some of whom are actually men, trans men like me, and some of whom are non-binary people who don’t identify as men or women.”

Jer ovo, što bi meni bilo prihvatljivo, nije prihvatljivo:

And she had used the phrasing of “pregnant women” and gendered language throughout the whole piece, but she also put in a footnote to just say, “Women are not the only people who can become pregnant, and this is just to acknowledge that.”

Stvaraju se i novi izrazi – inclusive language (good) vs. gendered language (bad, valjda).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ina, ovo zadnje je navedeno kao primjer potpuno prihvatljive komunikacije, pa mislim da si krivo shvatila.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bas kao i drugi primjer koji si navela, gdje je na stranicu bilo svugdje women pa je receno da bi bilo bolje da su makar u fusnoti ili negdje stavili da su trans inclusive kako bi ljudi bili informirani mogu li dobiti uslugu u tom centru.
    Pogotovo s obzirom na trenutne polarizacije u drustvu oko trans osoba.
    Sto je tu neprihvatljivo?
    Ono zbilja samo istaknuti negdje informaciju tko je dobrodosao.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Bas kao i drugi primjer koji si navela, gdje je na stranicu bilo svugdje women pa je receno da bi bilo bolje da su makar u fusnoti ili negdje stavili da su trans inclusive kako bi ljudi bili informirani mogu li dobiti uslugu u tom centru.
    Ako je ovo tako, tj. ako je ovo razlog da se koristi pregnant people, tj. daje dodatno objasnjenje u fusnoti, onda problem uopce nije u jeziku vec u tome sto postoje centri za zene u kojima trans osobe (itd) ne mogu dobiti uslugu. Sto je, cini mi se, nesto nalik onome sto je Pulinka pisala, promjena jezika uopce ne vodi smanjenju diskriminacije.

Mislim da je Ini prvi primjer neprihvatljiv, a drugi prihvatljiv - ali da smatra da u clanku pise da je prvi prihvatljiv, a drugi neprihvatljiv.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nije jedini razlog sigurno, ali jedan od njih je, kako kazu same trans osobe gore u clanku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Al u zadnjem primjeru govori da nije dobro da ostane na fusnoti? I u prvome "zene", "zene", "zene" kaze da nije nasao tu neku fusnotu, pa kad se obracq cijelom universeu, onda ipak radje "inclusive", tj "people with"? Tako da nisam sigurna sto je pisac htio reci, htio jwle sigurno umiriti, al, po meni, opet pushanjem 'peoplea' for the avlopidance of any doubt Mozda je i najmerno ostao vague.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.07.2022. at 09:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za zadnji primjer onaj koji intervjuira kaze da mu se cini ok, al da bi htio cut misljenje ovog s kojim razgovara. A zakljucna recenica toga s kim razgovara je:

Kao ok je, al ipak 'I want my political allies to be aware of that, and the fact that I need feminism too and other trans men need these things too, it’s important that we’re recognized in the language.'

Sta mu pak to znaci "recognized", jel dovoljno il ipak, ako je universal, treba bit people with ostaje (meni) nejasno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.07.2022. at 09:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel dovoljno da ostane u fusnoti il ipak trebamo svi bit people with je nejasno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čitam danas vijesti kao repeat iz knjige "The Coddling of the American Mind: How Good Intentions and Bad Ideas Are Setting Up a Generation for Failure" koju smatram odličnom i koja se, među ostalim, referencira da na američkim sveučilištima nema disonantnih misli iz razloga "nije safe", "izazvat će nemire" (u knjizi se navode primjeri takvih nemira u SAD, uobičajene primjede neutralne proglašene "rasnom mržnjom" i nastala histerija - pa osnivanje "safe spacesa", pa upozorenje svaku malo da bi ova ili ona osoba mogla bit triggered ovim ili onim itd.). Na Sveučilištu Humboldt u Berlinu otkazano predavanje neke biologinje s tog sveučilišta koje je imalo za temu postojanje 2 biološka spola:

https://24hoursworlds.com/politics/191328
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.07.2022. at 00:16

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da je užas kad pišem s moba i da su mi "objašnjenja" strava. Ukratko, Jen, ja mislim da si ti krivo shvatila ovo što si linkala, odn. da je sve namjerno vague i umirujuće u stilu:

Ma, naravno da se možete zvati ženama, ali ipak, kad se Centar žene zove Centar za žene teško je naći tu malu fusnotu i onda ja moram zvati i pitati i osjećam se isključeno i možda bi ipak bolje zapravo bilo da se, kada se obraćamo tom "svemiru in general" (što god pak to značilo i koje god su pak to situacije), ne koristi "gendered language", nego "inclusive" language, iako ne, ne moramo sad sve prekrštavati pa npr. "women studies" zvati "people's studies" ili "women's rights" "people's rights", to bi bilo zbunjujuće. Mislim, naravno, kao nitko ne brani reći "žene", evo, pa ja mislim da je krasno ta neka koristila "gendered language" (zadnji primjer) i navela na kraju fusnotu da uključuje sve. Ali, ipak, praktično i politički, bilo bi ipak bolje da se koristi "inclusive langugage" (s tim taj intervju završava). Sve je to zamotano uz puno crnila od sipe jer je za Nobela shvatit koje su to situacije kad se obraćamo "tom svemiru in general" pa bi se trebalo koristiti "uključiv" jezik ("osobe s uterusom"), a kad je ono ma skroz ok reći "žene". Mislim da je članak PR damage control jer se žene bune da neće bit "people with uterus" (inače, ima sasvim lijepo i "people with penis" - nije upereno samo protiv žena, tu sam bila u krivu) - u stilu nismo mi tako loši (pa da bismo npr. zabranili predavanje o spolovima kao u Berlinu labelavši ga mržnjom).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.07.2022. at 00:40

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iako je "people with penis" zasad u jeziku bitno manje.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Čitam danas vijesti kao repeat iz knjige "The Coddling of the American Mind: How Good Intentions and Bad Ideas Are Setting Up a Generation for Failure" koju smatram odličnom i koja se, među ostalim, referencira da na američkim sveučilištima nema disonantnih misli iz razloga "nije safe", "izazvat će nemire" (u knjizi se navode primjeri takvih nemira u SAD, uobičajene primjede neutralne proglašene "rasnom mržnjom" i nastala histerija - pa osnivanje "safe spacesa", pa upozorenje svaku malo da bi ova ili ona osoba mogla bit triggered ovim ili onim itd.). Na Sveučilištu Humboldt u Berlinu otkazano predavanje neke biologinje s tog sveučilišta koje je imalo za temu postojanje 2 biološka spola:

https://24hoursworlds.com/politics/191328
    Ovaj stav, iz clanka s poveznice, podrzavam: "According to Kempen, universities are places of intellectual debate. “Every scientist must be able to put their research results, theses and views up for discussion without fear.” Differences to those who think differently are to be settled in argumentative disputes. “Boycott, bashing, bullying or even violence must not be successful,” Kempen continued."
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.07.2022. at 06:10

Stranica 8 od 20 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •