Pokazuje rezultate 1 do 50 od 737

Tema: Štitnjača

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mučim se zadnjih mjeseci sa simptomima štitnjače, hormoni na donjoj granici a pijem Euthyrox. Jedva dobila uputnicu za antitijela i anti tg mi je 20.2 ref. vrijednost do 4.1
    To bi bio Hashimoto? Nisam još stigla kod dr. Ljuti me što su mi i spec endokrinolog i nuklearac gledali nalaze prije nego što sam vadila antitijela i tvrdili da je sve super, a ja u komi.
    Koliko sam čitala, prehrana je bitna kod autoimunih bolesti, izbaciti gluten, imate još kakve dobre savjete s obzirom osobno na iskustvo?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Mučim se zadnjih mjeseci sa simptomima štitnjače, hormoni na donjoj granici a pijem Euthyrox. Jedva dobila uputnicu za antitijela i anti tg mi je 20.2 ref. vrijednost do 4.1
    To bi bio Hashimoto? Nisam još stigla kod dr. Ljuti me što su mi i spec endokrinolog i nuklearac gledali nalaze prije nego što sam vadila antitijela i tvrdili da je sve super, a ja u komi.
    Koliko sam čitala, prehrana je bitna kod autoimunih bolesti, izbaciti gluten, imate još kakve dobre savjete s obzirom osobno na iskustvo?
    Već sam ti htjela napisati riječ-dvije još neki dan i svaki put zaboravim.
    Što se štitnjače tiče, prehrana je vrlo bitna o kojem god da je poremećaju riječ (hipotireoza/Hashimoto, Graves, hipertireoza...).
    Gluten bi trebalo smanjiti na najmanju moguću mjeru ili ga potpuno izbaciti. I ne pretjerivati s mliječnim proizvodima. Od suplemenata bi trebalo uzimati selen, cink, vitamin D (kojega često imamo premalo, pogotovo ljudi s poremećajem rada štitnjače), željezo. Preporučuje se i magnezij te b-kompleks, omega... Ako hoćeš, na pp ti pošaljem još neke podatke ako si zainteresirana.
    Moraš paziti i da, primjerice, uz terapiju (tj. nakon uzimanja) ne uzimaš pripravke kalcija koji mogu smanjiti učinkovitost terapije.
    Puno se piše i o goitrogenim namirnicama (kupusnjače...) koje također ometaju rad štitnjače (iako ja nisam primijetila da mi smetaju, pogotovo ako su termički obrađene), trebalo bi izbjegavati i rafinirani šećer, kikiriki, soju...
    Preporučuju se i različite vrste probiotika za obnovu crijevne flore...ma zapravo je puno toga, ja sam svojevremeno imala dosta velike probleme s njom, ali sad sam već dugo ok. Ali stvarno pazim na prehranu, nije do poboljšanja došlo samo od sebe:/.
    Prehranom se jako može utjecati na povišenu razinu antitijela, može ih se sniziti i držati pod kontrolom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •