Stranica 21 od 38 PrviPrvi ... 11192021222331 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,001 do 1,050 od 1866

Tema: Kako je pandemija djelovala na vas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    Možda da nije sve u cjepivu i da treba jačati prirodni imunitet...
    Pa ko živ ko mrtav. Nema "jačanja prirodnog imuniteta". To je kolo sreće, uz uvjet da normalno jedeš, normalno spavaš i normalno si fizički aktivan. A za "kolo sreće" nije neki high tech, to je još od doba pračovjeka "mudrost". Da je na tome ostalo, živjeli bismo valjda do 30-te god, pa dalje... a nije imao imunitet.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Taman negdje za godinu dana kad ga Hrvatska nabavi.
    Da, baš.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    I eto dodjosmo ipak do te teze
    Preboljenje se uvijek uzimalo u obzir, kakva sad "teza".

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možda da nije sve u cjepivu i da treba jačati prirodni imunitet...
    Oni koji se samo malo razumiju u imunologiju znaju da je imunost puno kompleksnija od same cinjenice da se bilda imunitet.
    Da je bildanje dovoljno ne bi izumrli cijeli narodi koji su zivjeli na tlu Amerike prije doseljenika, a glave su im dosle zarazne bolesti kojima nisu bili izlozeni prije dolaska Evropljana.
    Oni su sigurno imali bolje nabildan imunitet i zdraviji zivot od Evropljana koji su proveli mjesece na pucini, pateci od skorbuta i drugih bolestina uzrokovanih losom prehranom, losim stanovanjem i nedostatkom higijene.

Radi se o tome da je velik broj ljudi stekao odredenu imunost nakon preboljenja, a cini se da je to nerizicnim skupinama dovoljno da imaju mali broj komplikacija covida u slucaju infekcije.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.08.2022. at 14:03

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma daj, sirius. Pa Native Americans su bili debeli i provodili previse vremena u konobi, uz cevape od bizona.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A i pušili su

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Wow, super. Evo sad naši daju preporuku ipak za 60 plus i "vulnerabilne" (tu je uvijek problem tumačenja tko je to) za 2. booster / 4. dozu i prije dolaska novog cjepiva.
    On je godište mog muža, 88. Dali su mu Paxlovid odmah nakon pcr-a i evo danas kaže da mu je super, sve ode kao i kod Kaae.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    On je godište mog muža, 88. Dali su mu Paxlovid odmah nakon pcr-a i evo danas kaže da mu je super, sve ode kao i kod Kaae.
    Bas mi je drago!

Puno je i mladji od mene, drago mi je da i stvarno mladima daju.

Meni je danas 5. dan, crta na testu blijedi. Zapravo moram vidjeti koje su preporuke za povratak u civilizaciju ovih dana. Svasta se mijenjalo.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Bas mi je drago!

Puno je i mladji od mene, drago mi je da i stvarno mladima daju.

Meni je danas 5. dan, crta na testu blijedi. Zapravo moram vidjeti koje su preporuke za povratak u civilizaciju ovih dana. Svasta se mijenjalo.
    Da! Kažu da se ovdje daje ako imaš barem jedan uvjet da bi moglo prerasti u teške simptome, bez obzira na godine, a on ima astmu. Dali su mu iako već jako dugo nije imao nikakve napadaje, što je odlično, bolje djelovati odmah nego prekasno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Koje tocno teze Lili?
    Da se masovno cjepljenje djec nije pokazalo opravdanim potezom in polako se od njega odustaje.

Ogromna većina djece je bila simptomatska ili s vrlo slabim simptomima, što je bilo i očekivano.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 17:01

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ispravak:
    Bila Asimptomatska

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da! Kažu da se ovdje daje ako imaš barem jedan uvjet da bi moglo prerasti u teške simptome, bez obzira na godine, a on ima astmu. Dali su mu iako već jako dugo nije imao nikakve napadaje, što je odlično, bolje djelovati odmah nego prekasno.
    Tako je i ovdje. Bolje sprijeciti i simptome, a i ustedjeti na bolnickom lijecenju. Ne znam koliko zapravo Paxlovid kosta (trenutno ga u potpunosti pokriva drzava/osiguranje), ali sigurna sam da je puno, puno manje od dana u bolnici, pogotovo progressive care ili ICU.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Pise da je oko 530 $ kura.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Taj lijek Paxlovid je bez ikakvih nuspojava, zvuči vrlo bezazleno piti ga, ovako kad se čita na forumu?

Bolje uzet lijek unaprijed da se spriječe ikakvi simptomi :/
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 17:34

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa vjerojatno ima moguće nuspojave kao i svaki lijek.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Taj lijek Paxlovid je bez ikakvih nuspojava, zvuči vrlo bezazleno piti ga, ovako kad se čita na forumu?

Bolje uzet lijek unaprijed da se spriječe ikakvi simptomi :/
    Pa lijek jedino djeluje na pocetku , sprecava umnozavanje virusa. To nije lijek koji lijeci kasnije posljedice ili komplikacije infekcije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vidim taj lijek je s privremenim odobrenjem (u EU prije svega 6mj), po onome što piše na stranici European Medicine Agency lijek je isključivo samo za rizične pacijente koji imaju odredjene dijagnoze i veći rizik od komplikacija u slučaju zaraze covidom. Ne znam kopiram te attachmente preko moba,al lako se nadju.

A kao nuspojave navode gubitak okisa, glavobolje, povraćanje, proljev.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa lijek jedino djeluje na pocetku , sprecava umnozavanje virusa. To nije lijek koji lijeci kasnije posljedice ili komplikacije infekcije.
    Što pak ne znači da ga treba uzimat bilo tko tko se zarazi jer je gore napisano bolje spriječiti bilo kakve simptome.

Osim ako se nije mislilo spriječiti simptome kod "rizičnih"pacijenata, no nije bilo navedeno.

Onda je to drugačija perspektiva i to je logično. Svakako nije za šire mase nego samo za rizične.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 17:46

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vidim taj lijek je s privremenim odobrenjem (u EU prije svega 6mj), po onome što piše na stranici European Medicine Agency lijek je isključivo samo za rizične pacijente koji imaju odredjene dijagnoze i veći rizik od komplikacija u slučaju zaraze covidom. Ne znam kopiram te attachmente preko moba,al lako se nadju.

A kao nuspojave navode gubitak okisa, glavobolje, povraćanje, proljev.
    Pa naravno da ima prvremeni odobrenje staro 6 mj. kad je izasao na trziste u veljaci. Tesko da moze ne imati privremeno odobrenje kad znamo za covid manje od 2,5 godine, a to je lijek za virus covida.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bila sam uvjerena da je dobio odobrenje prije barem godinu dana nekkao se dugo o njemu pričalo.

Sirius nentrebap mi objapnjavt ko djetwtu u 8 razredu mislim da svatko zna da je to lijek protiv virusa kovida (ne "za").
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 17:49

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne trebaš mi objašnjavat

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što pak ne znači da ga treba uzimat bilo tko tko se zarazi jer je gore napisano bolje spriječiti bilo kakve simptome.

Osim ako se nije mislilo spriječiti simptome kod "rizičnih"pacijenata, no nije bilo navedeno.

Onda je to drugačija perspektiva i to je logično. Svakako nije za šire mase nego samo za rizične.
    Koliko sam primjetila lijecenje virusnih infekcija u Americi je prilicno drugacije nego u Evropi i tamo se znacajno cesece dobivaju svi virusni lijekovi. Dostupniji su i nisu ograniceni samo na rizicne skupine. Obzirom da su skupi ne cudi me da kod nas nisu dostupni ( ni za rizicne, ni za nerizicne).
    Ista prica je na primjeru gripe. Kod nas ni rizicnk ne mkgu doci do antivirusnog lijeka, mozda u zaraznij bolnici u Zg i to nakon sto su razvili teske simptome. U Americi ce svali lijecnik prepisati lijek vjerojatni svima koji nisu cijepljeni , a pozitivni su na gripu.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Lili pa vidiš da sam ja napisala da se daje oboljelima koji imaju bar jedan uvjet da preraste u tešku bolest, a Kaae je na to napisala da je tako i tamo. Znači nije da se igdje dijeli bez potrebe. Uostalom i preskup je očito da bi se dijelio bez potrebe.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bila sam uvjerena da je dobio odobrenje prije barem godinu dana nekkao se dugo o njemu pričalo.

Sirius nentrebap mi objapnjavt ko djetwtu u 8 razredu mislim da svatko zna da je to lijek protiv virusa kovida (ne "za").
    Ali ti se vidim nisi suzdrzala mene ispraviti jer sam u brzini koristila "za" , a ne "protiv"
    Valjda je ok biti profesorica hrvatskog jezika na forumu pa djeliti minuse zbog pravopisa i gramatike. Iako je sadrzaj prilicno jasan. Cestitam.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.08.2022. at 17:55

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A i pušili su

Svaka čast na autoironiji

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kad mi uzor bude država u kojoj u prosjeku većina gradjana guta svako jutro šaku raznih vrsta tabletica, onda ću mislit da sam stvarno otišla na kvasinu.

Pa nisu lijekovi bezopasni bonbončići da ih se propisuje i daje šakom i kapom za sve i svašta. Meni je to strašno, stalno neke tablete, terapije, cjepiva za milijun stvari...

Ako u uputama lijeka stoji da je samo za osobe koje mogu razvit komplikacije od kovida, zašto ga onda davat nekome tko nije rizičan, samo zato što se ima lijek na zalihi, a ne razmišljat i da može nekome naškodit. Kažem MENI je to van svake pameti stalno konzumiranje raznih produkata farme.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Dobro, a tko ga daje nekome tko nije rizičan? Koja država?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali ti se vidim nisi suzdrzala mene ispraviti jer sam u brzini koristila "za" , a ne "protiv"
    Valjda je ok biti profesorica hrvatskog jezika na forumu pa djeliti minuse zbog pravopisa i gramatike. Iako je sadrzaj prilicno jasan. Cestitam.
    Pa ti si prvo bila moja profa, ne zaboravi

Koja pojašnjava privremeno odobrenje, pa protiv čega je lijek..
    Dozvoli da budem malo i ja profa.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 18:02

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dobro, a tko ga daje nekome tko nije rizičan? Koja država?
    Pa koliko shvaćam po postovima od Kaae i sirius da bi ta zemlja mogla biti USA. Ja zaista ne znam i nije mi logično tako olako ga davati.

A možda je Kaae mislila samo na sprječavanje simptoma -kod rizičnih pacijenata samo taj dio nije naveden. Kaae će znat pojasnit.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 18:04

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad mi uzor bude država u kojoj u prosjeku većina gradjana guta svako jutro šaku raznih vrsta tabletica, onda ću mislit da sam stvarno otišla na kvasinu.

Pa nisu lijekovi bezopasni bonbončići da ih se propisuje i daje šakom i kapom za sve i svašta. Meni je to strašno, stalno neke tablete, terapije, cjepiva za milijun stvari...

Ako u uputama lijeka stoji da je samo za osobe koje mogu razvit komplikacije od kovida, zašto ga onda davat nekome tko nije rizičan, samo zato što se ima lijek na zalihi, a ne razmišljat i da može nekome naškodit. Kažem MENI je to van svake pameti stalno konzumiranje raznih produkata farme.
    Pa ti nemoj konzumirati.
    Zapravo u Hrvatskoj i nema previse brige jer ocito ni rizicni ne mogu do terapije koja postoji i dostupna je po svijetu.
    Kod nas su hospitalizacije besplatne, a ako si stariji i bolestan valjda moras umrijeti od neceg. Bolje i to nego piti zloceste tablete koje su terapija protiv uzrocnika koji te napao.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Inace, citam izvjestaj EU agencije o lijeku i nigdje ne nalazim da se izricito preporuca samo rizicnima. Nalazim da znacajno smanjuje rizik hospitalizacije kod rizicnih jer testiran na osobama u riziku.
    Idem naci najnovije upute mozda na njima pise nesto drugacije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Upiši Paxlovid lijek korona i dobiješpo redu 2.ili 3.dokument u pdf-u, od EMA (na hrv).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 18:39

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa ti nemoj konzumirati.
    Zapravo u Hrvatskoj i nema previse brige jer ocito ni rizicni ne mogu do terapije koja postoji i dostupna je po svijetu.
    Kod nas su hospitalizacije besplatne, a ako si stariji i bolestan valjda moras umrijeti od neceg. Bolje i to nego piti zloceste tablete koje su terapija protiv uzrocnika koji te napao.
    U svoja prva 2 odlomka sam općenito pisalao prekomjernom korištrnju proizvoda farme na zapadu, a 3.odlomak samo za ovaj lijek i naravno da morai treba bit dostupan u našim bolnicama za rizične pacijente kojima je potreban.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja stvarno, ali stvarno ne razumijem generalizacije ovakve vrste.

Koje tabletice uzimaju svi tako, sakom? To citas neke Willow/Freya linkove, gledas blesave filmove? Naravno da svuda ima ljudi koji uzimaju lijekove, kao i lijecnika koji ih propisuju kad bi mozda mogli i uskratiti, odnosno pricekati. Ali da je bas takvo pravilo, nije. Tu sam 13 godina; nemam takvo iskustvo. Ali cekaj, zapravo, ti znas bolje od mene pa je onda svakako tvoja istina istinitija, a ja kenjam kvake iz prve ruke.

Hrvati ne uzimaju tablete? Ne samo sakom, vec k tome jos i sami, posegnu u ladicu pa uzmu nesto od svekrve, nesto od prosle godine, nesto ono kad mu je Joza preporucio da je bas taj antibiotik dobar protiv bolnog zuba, upale uha, a i oteklog gleznja. Moje iskustvo iz Hrvatske, vise puta sam pisala, je da zoves doktora i narucis sto ti treba, a onda ti oni daju to, plus jos malo, da se nadje. Plus, nakon popijene preporucene kure, u pola paketa lijekova ostaju viskovi.... koji idu u ladicu. I piju se poslije, kad krene samolijecenje.

Ja sam prestala uzimati produkte farme kad sam otisla iz Hrvatske, ako bas zelis znati. U Hrvatskoj su mi lijecili streptokok nebrojeno puta, klavocinom. Bez ijednog brisa. Tu sam imala "streptokokno grlo" 5-6 puta, a niti jednom streptokok. Lijecili su me savjetom o hladnim picima i, ako bas moram, necim protiv bolova.

Zadnji antibiotik sam popila 2008., u Hrvatskoj, za upalu uha.

Bila sam bolesna u 13 godina zivota u SAD-u, sve redom od virusnih bolesti i sve redom vrlo blagih klinickih slika. Ovo je prvi lijek koji sam dobila za virusnu bolest i rado sam ga uzela. Imam popis nuspojava, kraci je i manji od onoga na paracetamolu ili ibuprofenu bilo kojeg proizvodjaca. Nema zabiljezenih smrti. Nema zabiljezene anafilakse, koliko se sjecam. Da, dosao je s upozorenjem da bi moglo doci do alergijske reakcije (to pise i, na primjer, na bojama za kosu, tek toliko da spomenem). Ceste nuspojave Paxlovida slicne su i/ili iste kao cesti simptomi kovida. Kvalificirana zdravstvena radnica koja je razgovarala sa mnom prije nego je odobrila Paxlovid je presla sa mnom cijeli popis simptoma, napomenula da se ne zna (a naravno?) jesu li to nuspojave Paxlovida ili simptomi kovida kod ljudi koji od njega boluju, ali da eto, mogu ocekivati da se dogodi nesto od napisanog. Ili nece nista. Moram priznati da me promijenjen okus, mogucnost proljeva ili mucnine nisu bas izbacili iz takta do te mjere da bih odbila lijek. Sumnjam da bi ikoga.

Na stranu cinjenica da su u SAD-u zdravstvene usluge enormno skupe (sama monetarna vrijednost), ali omjeri medju cijenama imaju smisla. Ako je lijek od $500 skup, a pokriva pet dana lijecenja, plus smanjuje sansu hospitalizacije i/ili smrti za 89%, onda je $500 jako, jako malo. "For hospitalized patients overall, the median length of stay was six days, median total cost was $11,267 and median cost per day was $1,772. For ICU patients, the median length of stay was five days with a median total cost of $13,443 and a median cost per day of $2,902." Sto je skuplje, lijek ili lijecenje? Plus, vratimo se na nuspojave... sto je bolje, sprijeciti hospitalizaciju (sto znaci sprijeciti uzroke hospitalizacije koji su sami po sebi opasni, jel) ili odraditi hospitalizaciju jer smo htjeli izbjeci proljev?

Lili, koliko vidim po forumu, uzimas farmu. Isla si na IVF, zar ne? Nije valjda da si ga odradila uz zivot u prirodi i kuhanu blitvu. Prosli smo potpunu obradu i sve moguce verzije potpomognute sa savjetnicima i nitko nam nije nudio zdrav zivot s blitvom, ali ok, postoji mogucnost da u Americi nude samo farmu.

Od silne americke farme, imam Mirenu, pila sam jedno krace vrijeme kontracepciju i uzimala HRT zbog prerane menopauze jer mi je blitva nije pomogla. Uzimam poneki vitamin kad se sjetim (D je obavezan, zivim u fridignoj tundri... blitva ne pomaze), uzmem tu i tamo 10mg cetirizina protiv alergije na komarce (mazanje blitvom ne pomaze, a i ne trcim dovoljno brzo da se sklonim) i par puta na godinu popijem ibuprofen protiv glavobolje, kad blitva ne pomogne. Mislim da je to sasvim solidno za debelu skoro pa 45-godisnjakinju.

E, da, zapravo, zelim se pohvaliti da su mi odobrili lijek protiv debljine jer su, izmedju ostalog, pronasli da se ipak nisam nakrkala cevapa u ovolikoj mjeri. Rijec je o proizvodu farme kojeg cu rado uzeti cim ga proizvedu dovoljno da mogu poceti. Vjerojatno cu ga uzimati do kraja zivota, dapasmater farmi!, koji bi zapravo mogao potrajati puno duze uz lijek (astigospe, kako to?!).

Imam djecu od 6.5 i 9.5 godina, u kolektivu od rodjenja. Niti jedno nije popilo niti jedan jedini lijek u zivotu. Kuc-kuc.

Fuj, farma. Zivjela blitva.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sorry sirius krivo sam napislaa

Uguglaš:
    Paxlovid lijek nuspojave i onda 2.link po redu (tako meni nudi na mom pretraživaču)-dokument od EMA-e

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel zaista Kaae trebamo tražit podatak koliko farme konzumira prosječan Amerikanac i prosječan Hrvat na dnevnoj razini, al zaista???

Nakon toliko dokumentaraca, emisija, informacija dostupnih široj javnosti...aj ne zezaj..
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 18:49

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jel zaista Kaae trebamo tražit podatak koliko farme konzumira prosječan Amerikanac i prosječan Hrvat na dnevnoj razini, al zaista???

Nakon toliko dokumentaraca, emisija, informacija dostupnih široj javnosti...aj ne zezaj..
    Mislim da bi se jako iznenadila. Prosjecan Hrvat koristi prilicnu kolicinu raznih terapija.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sorry sirius krivo sam napislaa

Uguglaš:
    Paxlovid lijek nuspojave i onda 2.link po redu (tako meni nudi na mom pretraživaču)-dokument od EMA-e
    Nasla sam. Pise da se preporucuje osobama koje nisu na kisiku ( ok, za njih je vec kasno, a vjerojatno je i kontraindiciran tada sa drugim stvarima) i osobama koje imaju povecani rizik od teskih obika bolesti. Sto je povecani rizik morala bih malo prekopati , nisam pratila najnivije preporuke , ali ranije se navodio ( imedu ostalog)BMI veci od 30 i visoki tlak. Rekla bih da je barem 50% odrasle populacije u toj skupini, ako su i dalje to rizici.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa koliko shvaćam po postovima od Kaae i sirius da bi ta zemlja mogla biti USA. Ja zaista ne znam i nije mi logično tako olako ga davati.

A možda je Kaae mislila samo na sprječavanje simptoma -kod rizičnih pacijenata samo taj dio nije naveden. Kaae će znat pojasnit.

EUA of Paxlovid for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)

Ovo je papir koji sam dobila uz lijek (jedan od).

"The FDA has authorized the emergency use of PAXLOVID for the treatment of mild-to-moderate COVID-19 in adults and children (12 years of age and older weighing at least 88 pounds (40kg)) with a positive test for the virus that causes COVID-19, and who are at high risk for progression to severe COVID-19, including hospitalization or death, under an EUA."

Iz drugog izvora: "The data showed that participants (all of whom were unvaccinated) who were given Paxlovid were 89% less likely to develop severe illness and death compared to trial participants who received a placebo."

Meni je stvarno vrijedno rizika malo rjedje kakice. I drago mi je da je "high risk" kategorija ostavljena lijecniku na procjenu tako da ga mogu dobiti i ljudi koji nisu, kako bi Lili ocekivala, doslovno vec jednom nogom u grobu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Blitva

Ma ne trebaš Kaae meni zaista nabrajat svoju povijest s lijekovima, to je tvoja stvar i dobro da si dobila ovaj lijek.

Kod nas se definitivno previše prpoisuju antb a da se ne naprave ni brisevi, ni ništa onako bez reda,, s vrata zato sam takve liječnile i izbjegavala.

Samo kažem dajako veliki broj ljudi uzima svakojake lijekove i ka dtreba i kad ne treba i da bi se u nekim situacijama njihove boljke mogle riješiti da se krene s rješavanjem uzroka a ne fokusom na simptome (pričam općenito a ne o kovidu).

Evo moja rodjena mater, treba izbjegavat neke stvari koje joj štete , al ne ona ih konzumira a onda juri po Gastal ili Emaneru :/šta reći...
    Takvih primjera oko sebe imam more.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.08.2022. at 18:58

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja isto vidjela dokumentarce, emisije, i filmove o Hrvatima!

"Jede u pekari, svasta, uz pohano meso sa zafrigom i malo masti. Popije babine ljekove za kasalj, nazove tetka za operaciju bubrega, malog iz Ljubuskog za zaposlenje. Diplome jeftino kupi na Hrelicu. U skoli namlati ucitelja. Ne radi nista cijeli dan, vec jede iz pekare i pije kavu, a navecer popije sest-sedam piva i zaspi na rastegnutom kaucu u dnevnoj jer nema za spavacu sobu. Cesto zivi u zidanoj kuci bez fasade, malo nekad obloze blatom, isto."

Mislim, pobogu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

"Jede u pekari, svasta, uz pohano meso sa zafrigom i malo masti. Popije babine ljekove za kasalj, nazove tetka za operaciju bubrega, malog iz Ljubuskog za zaposlenje. Diplome jeftino kupi na Hrelicu. U skoli namlati ucitelja. Ne radi nista cijeli dan, vec jede iz pekare i pije kavu, a navecer popije sest-sedam piva i zaspi na rastegnutom kaucu u dnevnoj jer nema za spavacu sobu. Cesto zivi u zidanoj kuci bez fasade, malo nekad obloze blatom, isto."

Mislim, pobogu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nasla sam. Pise da se preporucuje osobama koje nisu na kisiku ( ok, za njih je vec kasno, a vjerojatno je i kontraindiciran tada sa drugim stvarima) i osobama koje imaju povecani rizik od teskih obika bolesti. Sto je povecani rizik morala bih malo prekopati , nisam pratila najnivije preporuke , ali ranije se navodio ( imedu ostalog)BMI veci od 30 i visoki tlak. Rekla bih da je barem 50% odrasle populacije u toj skupini, ako su i dalje to rizici.
    Daje se osobama kojima je uglavnom dobro (visoka temperatura i simptomi prehlade se smatraju LAKSIM simptomima) i koji mogu bez problema odradjivati bolest kod kuce. BMI 30+ je jedan od puno, puno rizika.

Evo, WHO preporuca Paxlovid: https://www.who.int/news/item/22-04-...rom-originator

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Meni je stvarno vrijedno rizika malo rjedje kakice. I drago mi je da je "high risk" kategorija ostavljena lijecniku na procjenu tako da ga mogu dobiti i ljudi koji nisu, kako bi Lili ocekivala, doslovno vec jednom nogom u grobu.
    Ma naravno da je vrijedno. Čim su ovdje nabrojane nuspojave odmah sam pomislila e pa radije bih se prosrala nego prolazila kroz one simptome ponovo.
    S tim da naravno ostavljam otvorenom i mogućnost da nekome nije vrijedno. Ali ne vjerujem da ćemo doći do toga da nam doktori silom guraju lijekove u grlo, pa mislim da nema straha, tko neće ni ne mora.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim, pobogu.
    Pa kud bas na Hrelicu

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prvi mi je pao na pamet!

Jos sam zaboravila da svi puse, pogotovo dok hrane bebu formulom.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Prvi mi je pao na pamet!

Jos sam zaboravila da svi puse, pogotovo dok hrane bebu formulom.
    Ma niko ne pusi. Samo ovi 40+ starci i starice :D ovi mladi nista, nemaju ni upaljace, sve zrdav zivot :D (da se odma ogradim od poopcavanja: to u mojoj okolini).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovi stari i debeli kao ja. :D

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    Preboljenje se uvijek uzimalo u obzir, kakva sad "teza".
    Je. I baš se zato vrlo logično postupalo.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...-dana-15111092

„Na razini svjetske znanosti više nema sumnje da bi imunitet nakon preboljenja covida-19 bio išta kraći od imuniteta stečenog cijepljenjem, a domaća statistika koju je Jutarnji dobio od HZJZ-a upućuje na to da je imunitet stečen preboljenjem jači od onog stečenog cijepljenjem.
    (...)
    Ignoriranje podataka

Pa ipak, unatoč činjenici da više nema nikakvih prijepora oko toga koliko je i je li jači prirodni imunitet od onog stečenog cijepljenjem, nejasno je zašto te znanstvene podatke u potpunosti ignoriraju na razini Europske komisije.
    Ona, naime, definira da glavni dokument potreban za putovanje i prelazak granice u vrijeme pandemije, takozvana EU digitalna covid-potvrda za osobe koje su preboljele covid-19 a nisu cijepljene, vrijedi dvostruko kraće nego kod cijepljenih osoba, dakle 180 dana umjesto 365.
    Zašto je to tako, Komisija nije objasnila, a i domaći epidemiolozi i imunolozi slažu se da takva odluka na razini EU baš i nije logična.“

Covid potvrda je, dakle, kod necijepljenih preboljelih vrijedila dvostruko kraće nego kod cijepljenih.
    To je onako jedna nesumnjivo dobronamjerna preporuka. Bože sačuvaj da bi to bio latentni način da se procijepi što više ljudi.
    Ali, da, u pravu si, preboljenje se uvijek uzimalo u obzir.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo moja rodjena mater, treba izbjegavat neke stvari koje joj štete , al ne ona ih konzumira a onda juri po Gastal ili Emaneru :/šta reći...
    Takvih primjera oko sebe imam more.
    Baš si me nasmijala.
    Mi na moru, kasno je poslijepodne, a moja sveki uzima Emaneru i ja se još čudim jer znam da se taj lijek uvijek uzima ujutro, tj. ona ga godinama pije samo ujutro. Kaže kako ide na sladoled, ali zna što slijedi poslije njega pa će preventivno djelovati.
    Bože sačuvaj da bi se možda sladoleda odrekla.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •