Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku

Fizika je svima iz bivšeg osnovnoškolskog razreda mog djeteta problem (pisala sam da je on živio u uvjerenju da je fizika "užasno lagana", imao 5 bez problema, nisu valjda nikakav zadatak nikad ni vidjeli), ali vjerujem da je tako većini ovogodišnjih srednjoškolskih prvašića (izuzev onima koji su baš baš nadareni), jer su se oni prvi put s fizikom susreli u školskoj godini koja je započela štrajkom, a nasatavila se online nastavom
Uostalom, svi oni PISA i ini testovi su upravo za fiziku pokazali najslabije znanje.
Ne samo njegovoj generaciji. Općenito je nastava fizike u osnovnim školama svakakva. Kod mojeg u OŠ je to izgledalo tako da su napamet učili definicije koje im je profesorica diktirala , a zadaci su bili smiješno lagani.
Samo, ja sam mu još u 8. razredu rekla da zanemari profine (ne)zahtjeve i da za srednju školu MORA dobro naučiti pretvarati mjerne jedinice. I prvi test iz fizike u srednjoj - hop! pretvaranje mjernih jedinica barem se u nekom aspektu dobro pripremio.
Ono što srednja škola (MIOC, ali vjerojatno i druge) dobro napravi je da ih natjera da drugačije razmišljaju o tim predmetima, više idu u dubinu i moraju tome posvetiti dosta vremena. Moj u osnovnoj nikad nije vježbao matematiku, u srednjoj je bogme vježba. O fizici da ne govorim. Sve će im to koristiti za kasnije. Tebi je bitno da vodiš računa da ga škola ne ubije u pojam odmah na početku i da mu budeš podrška