Što znači NBL na nalazu za korekciju? Piše NBL cc 1,0 (LH na 40 cm)
Što znači NBL na nalazu za korekciju? Piše NBL cc 1,0 (LH na 40 cm)
Ako sam dobro shvatila, LH je samo tip vizelnog testa sa sličicama, ovakav, https://library.prcvi.org/link/catalog4127 , a tvoje dete je testirano tim testom na daljini od 40cm (trebalo bi na većoj daljini, ali je očigledno kratkovidost u pitanju), i tim testom je utvrđeno da ima normalnu oštrinu vida od 1,0 tj.100%- to jest, sam vid joj nimalo nije narušen u smislu neke slabovidosti (koja je rezultat oštećenja očnog živca i/ili centra za vid u mozgu), nego ima samo optičku manu oka -kratkovidost, i može da postigne normalan vid naočarima.
Ukratko- dete ti je samo nasledno kratkovido kao i ti, nikad i nije bilo slabovido i ne znam zašto se uopšte brineš oko slabovidosti.
Da je dete slabovido, ne bi prošla prethodne preglede kod očnog.
Ona je jednostavno nasledila sličan oblik oka kao i ti, tj. kako raste tako joj glava i oči rastu na sličan način kao i tebi, a takav oblik oka (oko "dublje", tj. duže po optičkoj osi od "normalnog") daje kao rezultat optičku manu kratkovidost, koja se normalno koriguje naočarima ili sočivima.
Bar toliko sam ja kao laik biolog sa naočarima, mužem sa naočarima i ćerkom sa naočarima, izvukla iz tvojih podataka, moguće da grešim, ali kad ideš kod privatnika za svoje pare idući put ne ustaj sa one stolice dok ti ne bude sve kristalno jasno.
Aha, jelena je potvrdila da sam u pravu, to sam čekala.
Posljednje uređivanje od pulinka : 24.12.2024. at 11:33