A koji su razlozi zašto ste ih uzimale? Jesu li liječnici ustanovili manjak nakon nalaza krvi ili? Preventivno?
A koji su razlozi zašto ste ih uzimale? Jesu li liječnici ustanovili manjak nakon nalaza krvi ili? Preventivno?
Nisam liječnik, ali mogu zaključiti. Zezam se. Polu. Specijalisti su mi ga prepisivali (razni, uglavnom imunolozi) jer se ustanovio manjak ili značajan manjak. Jedino ljeti sam u normali (s tim da se ja izlažem jer mi u hladu zima, vjerovali ili ne, ako sam mokra). Iako dermatolozi kažu da je dosta 10 min sunca na tipa podlakticama, nisam sig. da se imunolozi slažu. A meni, nakon ljetnog godišnjeg na moru, u ZG brzo sve prirodno akumulirano brzo iscuri - "brzo" je npr. 9. mjesec "optimum", 11. eto već manjka. Neka od isto takvih laičkih "kolegica" mi je rekla-kazala da žene koje su sklone autoimunim problemima u godinama 50 plus su sklone i manjku D vit. Nemam pojma jel' to točno, nisam imala potrebe istraživati jer je krv pokazala ne znam više kako se to točno upisuje, ali onu "najgoru" kućicu. Dakle, pretragu je konkretno indicirala neka od fizijatrica koje su me gledale. I onda me LOM-ica još par puta slala vaditi D vit, i onda me sad drži na nekoj shemi koju ona sama ordinira.
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2025. at 23:57
Prije par godina napravila sam u ljekarni status minerala i vitamina. Zanimalo me, jer sam u godinama kad je to bitno. Znam da to nije pouzdano kao krvne pretrage, ali bilo mi je ok sve osim ovoga pa su mi preporučili neke perle i sad svake zime nabavim doslovce bilo kakve (preferiram Natural Wealth, ali zapravo nije bitno). U toplijem dijelu godine gledam da ipak budem na suncu, što nije problem, ako ništa drugo osunčam se silom prilika dok guram kosilicu po gruntui radim druge radove po zemlji i oko kuće. Vitamin D i sunčeva svjetlost + fizička aktivnost najbolji su lijek protiv depresije, loše cirkulacije i pospanosti. Naša tijela nisu građena za kauč.
Inače status D vitamina vezan je i s apsorpcijom kalcija, pa je dobro to povremeno provjeriti, pogotovo za žene u menopauzi zbog rizika od osteoporoze.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.01.2025. at 08:48