To je svježi file skuše?
Ja na ribarnici ne kupujem očišćene ribe bez glave jer mi je to znak da je riba vjerojatno stara.
Na tom tragu mi je i file skuše. Objektivno, plavu ribu je lakse očistit od kosti.
Svidii mi se recept za gustu juhu od leće, kokosovog mlijeka.i curryja, ovu https://www.facebook.com/share/p/14Ws1HZcnm/ pa se upravo krčka, naravno u nasoj varijanti uz kranjske kobasice
Kupila sam prviput u životu ražu. Ne sjećam se ni da sam ju jela ikad prije. Uglavnom, nisam se nešto proslavila. Bila je OK, ali mislim da neću ponavljati. Ostatak familije je pojeo ručak, ali nije bilo neke jagme.
S druge strane - self-made friška domaća tjesteninu s umakom od shiitake, šampinjona i porluka je ispala sjajno, sa zelenom salatom.
Moram priznati da meni raža nikad nije bila nešto posebno draga, kao ni morski pas, tvrdo mi je meso. Za razliku od grdobine, koja djeluje slično, ali je prefina.
Djeca nisu jučer htjela carbonaru jer su se najela šećernog užasa po školi... i sad sam gljive popržila i dodala u tjesteninu od jučer i nadam se da može ostalo izdržati još pola dana dan ...
Za ponedjeljak ću iznenaditi sebe i sve uzet ću krvavice i napraviti pire krumpir i uzeti kiselo zelje, neka se upoznaju s tradicijskim obrokom mog mjesta, a ako neće htjeti dobit će samo običan gris poslije.
Kelj i faširanci, za djecu i pire.
Sutra juha, svinjski file na naglo, mozda pomfri, salata.
Preksutra mahune.
Tikvice punjene mljevenim mesom.
Sinu bolonjez. Draži mu špageti nego tikvice![]()
Sub - paradajz juha, pecena orada s povrcem i zelena salata, desert kolač iz djetinjstva -mjeseci s limunovom koricom i orasima.
Ned - peceno pile, mlinci, zelena salata i leća na salatu
Pon i danas porluk varivo
Ništa od krvavica. Djeca to nisu prihvatila, tradicijski obrok mog kraja.
Danas ću pokušati naći srdele u plodinama.
Mislim da će danas biti pureće šnicle i nekakva salata od kelja i graha, vidjela neki recept na netu pa da probam.
Mi smo svasta kuhali ovih dana.
Pojorski bronzinic - gusta juha od sipe i liganja s lecom i orzom, focaccia od kiselog tijesta s pomicama i maslinama, pasteta od ribe koja je ostala od kuhanja temljeca
Talijanske mesne okruglice u umaku od poma i przeni krumpirici za djecu. Dala sam si truda (prvo se kuha, pa se kratko przi u ulju pa se odmara pa se opet przi) i ispao je vrlo restoranski. Mislim da je to jedini recept koji cu koristiti buduci da ga jedemo 3x godisnje..
Pietina u umaku od sezama
Piletina teriyaki s basmati rizom, kineska salata od krastavca s hrskavim chili uljem (ulje se priprema 45 min, ali ispadne vise od pola litre i traje valjda godinu dana pa sam veci dio vec podijelila) i soja sosom.
Malo sam u azijskom djiru pa sam si skuhala dosta dashija - temeljac za misu juhu od kombu alge i katsuobushija (suha palamida/bonito) pa za uzinu kuham juhu s crvenim misom, dimljenim tofuom, wakame algama i malo sezamovog ulja i soja sosa. Ponekad ubacim i malo graska ili mahuna
A propos, krvavica, jeli smo ih isto prosli tjedan s kiselim kupusom, a djeci sam pripremila chipolate jer nisam bila sigurna da ce ih jesti. Proglasile su krvavice cokoladnim kobasicama i potamanile mi sve. Ovdje su krvavice bez dodataka zitarica pa su ih podsjecale na neki puding![]()
Ulje se prvo infuzira zacinima na nizoj temperaturi, a onda jako zagrije i prelije preko chilija.
https://thewoksoflife.com/how-to-make-chili-oil/#recipe
Mislim da zvuci egzoticnije nego sto je. Vecina jela (osim krumpirica) su gotova unutar pola sata. Vise vremena mi oduzme sjeckanje piletine nego kuhanje.
Munkice, ja bih se kod tebe na prehranu predbilježila, volim dobar dio azijske hrane.
I ja sam za vikend radila paštetu od ribe, samo nisam radila temeljac, nego sam pekla s povrćem u vinu i limunovom soku, pa mi je ostalo pola krasne orade, a i tog umaka od pečenja i povrća. Krumpir sam rezala na ploške, njega sam izdvojila i taman mi je umak bio kiselkast pa smo ga kasnije hladnog kao na salatu pojeli. Zapravo je bilo baš fino.
Danas je doslovno ćušpajz, varivo s otkoštenim purećim zabatkom, noklicama, batatom, grincajgom, mladim porlukom, listom kelja, zgusnula s kukuruznim brašnom u vodi... ĆušpajzSinoć sam probala, jako fino. Kad nisam baš zadovoljna s varivom, šibnem malo soja sosa i mirina i pravim se da je azijsko. Sad nisam ni soja sos ni dodavala, pun je okusa.
Jelena, otkrila sam ovih par blogova pa sad isprobavam recepte. Nedavno sam bila u autenticnom kineskom restoranu gdje hrana nije prilagodjena europskom nepcu i bilo je prefino. Zapravo sam se zacudila koliko cesnjaka koriste u jelima. I sve nas je odusevila smashed cucumber salad s gore spomenutim chili uljem. Za djecu hranu ponekad prilagodim. Recimo, jucer sam odvojila saku piletine koju nisam marinirala za slucaj da nece jesti. Naravno, starija je potamanila mariniranu, a mladja je slucaj za sebe. Ona jede toliko lose da mi je nekad muka gledati. Cak i beba jede bolje od nje.
https://thewoksoflife.com/
https://sudachirecipes.com/
https://hermanathome.com/
Ja bih se pak predbiljezila na menije od Flopice.
Domaće, autentično, naše namirnice, jednostavna starinska jela, a i ona lagana mediteranska.
Munkice, pa super da starija hoce tako svasta jesti![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.02.2025. at 23:37
Kikirikijevo. Uglavnom njega koristim za friganje, ali mislim da bi bilo koje neutralno bilo ok.
danas veprovina u gulašu s knedlama od kuha.
petak mesne lazanje i kupus salata
subota domaća juneća juha, gulaš, zapečena palenta i salata
nedjelja krem juha brokula tikvica, pire krumpir, kisela salata i ćufte za moje (meni bez mesa, sve manje i manje jedem meso)
danas juha od krumpira i korjenastog povrća, tjesetenina s gljivama i tikvicama i neka salata
Lili mi bi se brzo oko jela složile![]()
Posljednje uređivanje od flopica : 24.02.2025. at 07:56
Burgeri opet hehe, igram na sigurno.
Navečer kolač od mrkve i oraha.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 24.02.2025. at 12:18
Pon: crna leća s rižom na luku (mujadara) i pureći faširanci
Ut: friška tjestenina s porlukom i sampinjonima
Sri: Pileći batci/zabatci u paradajz umaku s vinom i pire od batata
Čet: dečki prijana teleća jetrica, ja mali pureci snicl i kuhani krumpir
Pet: Kelj cuspajz s kranjskim. Poslije sam jos vrticke knedle sir/griz napravila.
Sub: pileca juha, pecena piletina pod poklopcem i kuhani krumpir, krastavci s vrhnjem i bez vrhnja
Sutra podvarak od ostataka piletine i kiselog kupusa.
sub: kiseli kupus rebrima i buncekom kuhan dugo i na niskoj temperaturi u pećnici, kuhani krumpir
ned juha od junetine, restani krumpir i paradajz sos
danas varivo od kelja i domaće kobasice za mesare, meni dosta samo varivo
Posljednje uređivanje od flopica : 03.03.2025. at 09:04
Petak za djecu pizza napoletana, za nas jedna s francuskim sirevima i mozzarelom i jedna sa susenom butargom od cipla. Sve tri pecene u pizza peci.
Subota frigani fileti trlja, salata od krumpira, kapara, slatkog ukiseljenog luka i cherry rajcica s bosiljkom. Djeci pire, al su mi potamanile luk iz salate
Nedjelja rizoto od dimljene rize sa govedjim repom (kuhao se 4 sata u temeljcu) i hrskavom ljutikom.
Danas rizoto od jucer. Imam i neki komad bifteka mali pa ce biti ili neki ficleki ala carpaccio ili tatarski.
piletina pod poklopcem u tavi i mahune krumpir varivo
kisela cikla salata
sutra ću široke rezance s rajčicam i bosiljkom i neku juhu s raznim povrćem
Jučer mac and cheese, danas špageti s kozicama, uvijek neka salata.
Pileći saft, prilog tjestenina, zelena salata.
Spekla sam jučer konačno jetrica jedino se sinu svidjelo... ili me nije htio rastužiti, ne znam
Danas radim bolonjez... bez gnjecavih domaće rađenih taglijatela...
Ovo gdje sam sad i hrana koju nude bi bilo mljaac za nepce od Munkice.
Ja sam naravno polugladnau moju obranu ne samo ja nego i ostali hrv.predstavnici.
Fuzije ove-one....daj mi nesto jednostavno i fino.
E lazem bila je fora neka riba u glinenoj posudi s nekim travama i povrcem, ne znam pola toga sta je bilo, al meni ok.
Bar nije kombinacija ko sve ostalo slatko-slano.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.03.2025. at 17:58
*ne da edit: ne znam pola te zelenjave,al meni fino.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.03.2025. at 17:58
Lili, trazi recepte
Ja sam se danas samo za sebe brinula s hranom.
Za rucak peceno jaje na mladom porluku i puno zelene salate. Za desert dvije snite integralnog kruha s cokoladnim namazom. Brže ne može![]()
Razmazit ću se za Dan žena, ... spekla sam ramstek naglo, neka šalatica, čokoladne štapiće sam močila u čaj od đumbira, sad ću još pitu sa ... well pudingom i šlagom. I onda ću grickat bundevine sjemenke. Sutra rižot i krafne.
Jučer ćufte i paprike, uz to pire i miješana salata od radiča, zelene salate i rotkvica.
Danas dva pureća zabatka u pećnici, krumpir kuhan u slanoj vodi + umak od pečenja, rukola salata, a za one koji žele ima mladog luka i ajvara.
Zaboravih juhu od mrkve i salatu od mrkve za mog starijeg sina. Desert je pita od jabuka.
jučer juha, kuhana junetina, kuhani krumpir i paradajz sos. za desert torta s kremom od kave
danas paella po domaći iliti piletina s rižom u woku
Pileća juha s domacim rezancima, ravioli punjeni nadjevom od shiitake gljiva i špinata i kuhana piletina, umak na bazi soja sosa i zelena salata. Lagano i ukusno, al bole me leđa od te tjestenine, ubise me ravioli.
Inace sam ih prvo kratko pržila na tavi pa dodala malo vode i pod poklopcem pustila da se na pari jos malo kuhaju.
Razmišljam što sutra, možda krvavice, a uz to bi najbolje išao restani krumpir i kiselo zelje. Odlučit ću kad vidim koliko ostane od današnjeg pečenja, možda i preskočim kuhanje.
Danas pasticada i njoki, matovilac salata.
Za sutra grasak varivo s junetinom.
Jos sam radila popecke od tikvica i pilecu juhu.
Petak tempura od cvjetova tikvica, mladih tikvica i piletine + basmati i umak od dashija, mirina i soja sosa za one koji zele
Jucer svinjski kotleti i piletina s ruzmarinom na rostilju (taman sam se nadimila prije frizera jer je mm uspavljivao bebu). I panzanella - salata od poma, krastavaca, luka, bosiljka i starog kruha od kiselog tijesta
Danas opet gradele - janjeci kotleti s ruzmarinom i crvenim paprom, leso krumpir i tikvice s mladim lukom (mm to radi bolje od mene jer sve znjeci u neki polu pire), salata od pomica, krastavaca, ukiseljenog ljubicastog luka, mente i jogurta
jučer juneća juha s griz noklicama, t-bone steak (midium rare), pire krumpir, gljive u umaku, zelena salata
Danas šalša s debelim rezancima, zelena salata
sutra mahune čušpajz sa češnjovkama
Jučer pola mladog janjeta u rerni s krumpirom, za danas sam skuhala varivo od mahunarki, ječma i leće s kranjskim kobasicama.
Juhica s popečcima msm iako sam nabavila sushi materijale ne da mi se nekako danas petljati s time.
Mi smo se navukli na taj ukiseljeni luk. Stvljamo ga u sendvice, salate, jedemo kao prilog. Od obicnog pa cak i ljutike imam okus luka u ustima danima. Narezem ljubicasti luk na kolutove, prokuham jednake kolicine bijelog octa i vode i pola kolicine secera (npr za teglu od 750 ml - 150 ml octa, 150 ml vode i 75 g secera) i odmah prelijem preko luka. Ako imam, dodam i jalapeno papricice. Moze stajati dugo u frizideru.
Narezem pomice na osmine, i krastavce na kockice cca 1 cm. Ako zelis guscu salatu, posoli ih, ostavi da odstoji pola sata pa procijedi. Dodam gore spomenuti luk, gusti grcki jogurt (hrvatski su dosta vodenasti pa bih ih ja jos dodatno ostavila da se procijede), maslinovo ulje i sjeckanu mentu. Ponekad tostiram kruh (sourdough, pita), premazem lagano cesnjakom i dodam (ili ne) sumaca i ubacim u salatu. Mi volimo i svjezi korijander pa i njega ponekad ubacim.
Po meni bi bolje funkcionirala ljutika ili mladi luk ako ne zelis ukiseljeni, ali ne vidim zasto ne srebrenac ako ga vi volite. Ako stavljam ljutiku, isto ju prvo prelijem s malo vinske kvasine da ubije okus.