Stranica 31 od 31 PrviPrvi ... 21293031
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,532 od 1532

Tema: Što čitate 4.

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Gertraud Klemm - Majka na papiru
    Ova austrijska književnica proslavila se feminističkim romanom (kršitelj koda)ocampus. Ovdje, u Majci na papiru, donosi gotovo autobiografski pristup svim temema ovog foruma - nemogućnosti zatrudnjivanja, ivf-u, posvajanju, i na kraju majčinstvu.

Alice Zeniter - Umijeće gubljenja
    Saga alžirske obitelji od vremena 2. svjetskog rata do danas. Francuska kolonijalna uprava, sudjelovanje Alžiraca u francuskim postrojbama tijekom 2. svjetskog rata, Francuzi koji desetljećima žive u Alžiru i smatraju sebe domaćima - sve se stubokom promijeni kad počne rat za neovisnost. Gerilci ne opraštaju nikakvu bliskost s Francuzima i zbog toga su mnogi alžirski veterani prisiljeni pobjeći. Dolaze u Francusku, borave u kampovima, pate za zemljom koju se više ne usuđuju ni posjetiti od straha od osvete. Preporuke.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ako tražite knjigu laku za čitanje, a da nije površna i glupa, preporučam Dobar materijal Dolly Alderton.
    Knjiga pripovijeda kako su dvoje ljudi mlađih od nas preboljeli prekid i saznat ćete ponešto o tome kako se živi u Londonu kad želite slijediti snove. Ima i skrivenu, neizgovorenu feminističku pouku. Uglavnom, može na plažu, a nije banalna.

Pročitala sam i zbirku eseja Vrat je prava tužibaba i druga razmišljanja o ženskosti Nore Ephron koja počinje vrlo ležerno, razmišljanjem o promjenama na koži vrata koje dolaze sa starenjem, a onda obrađuje sve ozbiljnije teme, pa tako na kraju govori o smrtnosti, prolaznosti i gubitku. Jako je dobro napisano, duhovito i zabavno, a na kraju, kad više nije zabavno, ganutljivo.

Još jedan filmaš, Cameron Crowe, napisao je prvi dio svojih memoara, koji pokriva isto razdoblje života koje je obradio u filmu Almost famous. Vrlo zanimljivo, najviše zbog načina kako se odvila njegova karijera, ali ono zbog čega je pisao knjigu - kao posvetu svojoj prvoj obitelji - nije me dodirnulo. Ipak se nadam da će pisati dalje i da će ispričati svoj rad iz devedesetih, kad je nastala glazba koja meni puno više znači od one starije, a koju je on pomogao proslaviti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam opet na Knausgardu, najprije sam pročitala Vukovi iz šume vječnosti, a sad sam na Trećem carstvu.
    U početku nisam ni znala da je zapravo riječ o petoknjižju koje počinje s Jutarnjom zvijezdom, tako da tu prvu knjigu nisam ni pročitala
    Morat ću joj se naknadno vratiti, dok ne izađu preostale, ali u svakom slučaju to je onaj moj Knasugard kojeg obožavam, ima nevjerojatnu sposobnost usisati me u svoj svijet. Knijga je sastavljena od priča više likova, i u svakog se mogu uživjeti, koliko god mi se (ne) sviđao.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pročitaj sad Jutarnju zvijezdu dok ti je Treće carstvo friško, njih dvije su zrcalne, a more je likova.
    Ja sam nedavno pročitala Proljeće i tu se baš vidi kako su neki dijelovi inspirirani osobnim iskustvom hospitalizacije supruge s bipolarnim poremećajem

Sad čekamo hrvatski prijevod četvrte knjige, School of night

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hoću, tang, jedva čekam. Treće carstvo je stvarno bilo neočekivano mračno, ali opet me je prikovala!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Opet imam prijedlog za plažu: Kako uništiti vjenčanje, Alison Espach

Knjiga je ljubić, ali jako dobro napisan, vrlo duhovit i zabavan. Nije banalno ni plitko, ne možete stati čitati. Uglavnom, ako je uspijete uhvatiti u knjižnici, velika je vjerojatnost da nećete požaliti

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krimić, pa ljubavni roman, pa traganje za samim sobom, zapetljani obiteljski odnosi...odlična

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ulla-Lena Lundberg, koju smo spominjali po romanu Led, sad ima novi - Svjetlo i plamen. Priča o preživljavanju žena u hladnoj Finskoj i borbi za vlastito mjesto, napredak i ravnopravnost. Jako zgodna, povijesno utemeljena, puno sam ponovno naučila o poviijesti Finske kroz priču o tri generacije žena u jednoj obitelji.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ulla-Lena Lundberg, koju smo spominjali po romanu Led, sad ima novi - Svjetlo i plamen. Priča o preživljavanju žena u hladnoj Finskoj i borbi za vlastito mjesto, napredak i ravnopravnost. Jako zgodna, povijesno utemeljena, puno sam ponovno naučila o poviijesti Finske kroz priču o tri generacije žena u jednoj obitelji.
    Hvala na preporuci!
    Za prijaviti nemam ništa posebno, trenutno je na rasporedu Noćna mora (Lars Kepler - inspektor Joona Linna, ne znam koji po redu, ima ih cijeli niz).

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja citam trilogiju sestara Hekne i bas mi se svidja.
    Htjela sam provjeriti s vama gdje nalazite preporuke za knjige? Za nova izdanja nije preveliki problem jer se oglasavaju na portalima, ali gdje npr. naci preporuku za neke starije, a izvrsne knjige?
    Meni osobno je ovaj forum za to bio riznica

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj dixie prvotno napisa Vidi poruku
    Htjela sam provjeriti s vama gdje nalazite preporuke za knjige? Za nova izdanja nije preveliki problem jer se oglasavaju na portalima, ali gdje npr. naci preporuku za neke starije, a izvrsne knjige?
    Ja dosta čitam na engleskom pa onda nalazim i preporuke na stranim medijima - oni često imaju neke preglede najboljih knjiga nekog razdoblja.

A ja dolazim s novom preporukom lagane literature. Izašao je prijevod knjige Heart the Lover koja je bila veliki hit.

Herc ljubavnik - naslov malo čudno zvuči na hrvatskom, ali knjiga je da je ne možete ispustiti, a nije trivijalna ni neozbiljna. Tematika je ljubavna, a sadrži puno čitanja i knjiga pa je odmah još i slađa.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Krimić, pa ljubavni roman, pa traganje za samim sobom, zapetljani obiteljski odnosi...odlična
    Bože ja i pisanje ...
    Uglavnom, Nitko ne napušta Palo Alto ...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj dixie prvotno napisa Vidi poruku
    Većina propruka mi je s foruma, ne stignem ni odavde sve pročitati...
    Ja pišem malo, a kako sam smotana i aljkava pa mi pola teksta pobjegne bolje da ni ne pišem

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja pratim neke ljude na instagramu čiji mi ukus odgovara, preporuka mi ne fali, evo i sad to read lista od preko 50 knjiga :/
    Prije nekog vremena sam čak pročačkala ove teme na forumu u periodu prije 5-6-7 godina, kad nisam toliko stizala čitat, i popisala neke preporuke, što se pokazalo kao odlična metoda, sve sa te liste dosad mi je bilo odlično. Evo sad čitam Tyll od Daniel Kehlmanna i super mi je zasad

Heart the lover mi je divna, pročitala sam je mislim u jedan dan, jako je emocionalna ali baš me pogodila
    Korespondentica od Virginie Evans mi je isto bila dobra, a i Dobar materijal (u njoj mi ovi dijelovi koji su kao komični nisu bili toliko dragi, ali ovi "ozbiljni", sva ta stanja nakon prekida, prikaz muškog prijateljstva, a pogotovo kasnije ženska perspektiva su mi bili dosta dobri)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja popis držim na Goodreadsu, a pratim ovdje, kod prijateljica u RL, neki članci Jutarnji ili neke književne preporuke. Popis je od 160 knjga za čitanje, ali od toga isto selekcioniram kasnije, to je onako kao široka baza. Sada čitam Flanagana "Sedmo pitanje". Mučim se, na rubu da odustanem.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja dosta čitam na engleskom pa onda nalazim i preporuke na stranim medijima - oni često imaju neke preglede najboljih knjiga nekog razdoblja.

A ja dolazim s novom preporukom lagane literature. Izašao je prijevod knjige Heart the Lover koja je bila veliki hit.

Herc ljubavnik - naslov malo čudno zvuči na hrvatskom, ali knjiga je da je ne možete ispustiti, a nije trivijalna ni neozbiljna. Tematika je ljubavna, a sadrži puno čitanja i knjiga pa je odmah još i slađa.
    Ja sam se jučer zaletila s ovom preporukom (nisam bila dovršila knjigu). Ostajem pri tom da je knjiga laka za čitanje, ali je kasnije dosta dirljiva, nije za osjetljive

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ako se natječemo dužinom popisa za čitanje, moj je prešao 500
    Posljednje uređivanje od Jurana : 10.06.2026. at 09:22

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja ovo ne mogu natući ni za 10 godina, jednostavno ne stignem (bar ne prije nego odem u mirovinu)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam se toliko ulijenila da mi se više ne da ni raditi spisak preporuka, nego prije odlaska u knjižnicu otvorim ovu temu i slikam zadnjih par postova od Jurane, tang, tanje_b (doduše nema je u zadnje vrijeme) i odmah potražim to isto.
    Eventualno nekad naletim na nešto u novinama, pa i to slikam

nego, ulovila sam Jutarnju zvijezdu, i zapravo mi baš paše čitati je nakon Trećeg carstva, kao da čitam tumačenje potonje

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nema nam ni anamar, ona je isto imala odlične preporuke...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moj nije, ali ja skroz nešto i u starijim datumima novo pronalazim
    Često se vraćam na vaše godišnje liste najboljih knjiga.
    Došla iz knjižnice maloprije : "Bilješke o tvom iznenadnom nestanku" i "Dobar materijal" su u torbi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam se toliko ulijenila da mi se više ne da ni raditi spisak preporuka, nego prije odlaska u knjižnicu otvorim ovu temu i slikam zadnjih par postova od Jurane, tang, tanje_b (doduše nema je u zadnje vrijeme) i odmah potražim to isto.
    Eventualno nekad naletim na nešto u novinama, pa i to slikam
    Slično i ja, s tim da se meni čini da imam najsličniji ukus s chesil, tobom (iako ti čitaš puno previše u odnosu na to što ja mogu svladati), pratim i Juranu, a knjige od tanja_b ne mogu dio jer ona uživa u prepoznavanju glazbe i matematici i stemu, a meni je to big no, ja volim... što bi ona rekla... pastorale . I Knausgaarda volem, ali ono.... sezone. Imam ovu koju ti sad čitaš na eng., čekam ljeto. Kupila kad sam naivno mislila da je napisao standalone roman .

Pitao me ex krug Roda prijateljica koje su postale RL - ti si još uvijek na Rodi??? Zašto??? Zbog ovog topica najviše.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.06.2026. at 14:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I malo pišem u prazno i pišem svoje ina33 nizove za audio formate / publicistiku jer to je zapravo sada većinski format na koji način konzumiram knjige, ali nikad ne znam jesam li s tim audio stvarima zapravo off topic jer to nije "čitanje".

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja si kad vidim novo ili staro na forumu odem odmah u aplikaciju od knjižnice pa si ih označim

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    I malo pišem u prazno i pišem svoje ina33 nizove za audio formate / publicistiku jer to je zapravo sada većinski format na koji način konzumiram knjige, ali nikad ne znam jesam li s tim audio stvarima zapravo off topic jer to nije "čitanje".
    Knjiga je knjiga, bez obzira na medij. Na tragu onog što je Jurana napisala, moja zbirka audio knjiga je oko 400 naslova, ali nisam sve pročitala. Ni ne budem prije mirovne, a tko zna kako bude i tada.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sad slušam ovu, i ta mi je baš zanimljiva:

"Peak Human" Johana Norberga, o uzrocima uspona i pada civilizacija, zanimljivo predstavlja povijest Grčke, Rima itd. Ne znam je li prevedena, ako dobro shvaćam, iz 2025. je.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Sad slušam ovu, i ta mi je baš zanimljiva:

"Peak Human" Johana Norberga, o uzrocima uspona i pada civilizacija, zanimljivo predstavlja povijest Grčke, Rima itd. Ne znam je li prevedena, ako dobro shvaćam, iz 2025. je.
    Ne bih rekla da je dostupno na hrvatskom. Originali su se mogli kupiti, ali uglavnom sada nije dostupno. Evo primjera: https://znanje.hr/oznaka-proizvoda?s...=Johan+Norberg

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Baš je lijepo vidjeti toliko upisa.
    Preporuke uglavnom nalazim na ovom forumu, hvala vam. Relevantni su mi još klasični mediji i kritičari, provjeravam što se o knjigama piše na Jutarnjem i tportalu.
    Ponekad kad ne znam što bih, uzimam po izdavačkim kućama. Fraktura, Hena com i Oceanmore su mi najdraže.

Heidi Saevaerid - Život na Svalbardu
    Nakon Žene u polarnoj noći, sa zanimanjem sam uzela ovaj roman. 50.-e su godine 20. stoljeća, mlada žena s dvije malene kćeri prati svog supruga koji je prihvatio posao liječnika na Svalbardu, na kojem uglavnom žive rudari. Svedena na ulogu supruge i majke u polarnoj pustoši, pomalo gubi konce. Zanimljivo je prikazan odnos s mužem, koji je, naizgled, prepun razumijevanja, nježan i tolerantan. Ali, ženu jednostavno ne vidi.

Andrew Walden - Prokleti muški
    Autobiografski roman švedskog novinara rođenog 70.-ih. Odrastao je s hipijevskom majkom koja je stalno mijenjala partnere, neki od njih su mu glumili očeve, neki su bili samo u prolazu. Walden kroz sve ide s humorom, jer je istina zapravo mučna. To što je prolazio preteško je, ali nalazi načina i snage da razumije majku kojoj je i posvetio knjigu (i to, kako je napisao, bez pasivne agresije).

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja se foruma baš i ne sjetim više često i nisam bila sigurna jel to itko više čita, al evo nekih stvari koje sam čitala zadnjih mjeseci

Daniel Kehlmann - Tyll
    Roman se odvija u ranom 17. stoljeću i prati Tylla koji je kao dječak pobjegao od kuće nakon što mu je otac osuđen za vještičarenje, te radi kao akrobat, zabavljač i dvorska luda. Prateći njega i ljude oko njega roman priča o okrutnoj europskoj stvarnosti, prožeto s malo magijskog realizma. Na trenutke me podsjetio na Mladenku kostonogu po atmosferi, s tim da je Kehlmann k tome i jako duhovit

Od istog autoga čitala sam i Kao na filmu, ta se odvija kroz drugi svjetski rat i prati redatelja koji slučajno zaglavi u Austriji za vrijeme rata i snima propagandne filmove. Na trenutke mi je bilo izazovno pohvatat tko je tko, isto ko i u Tyllu, jako puno njemačkih imena. Zanimljivo je kako o ratu ne priča direktno, ali on je svo vrijeme tu i ostavlja zagušujući osjećaj.

Anna Burns Mljekar -
    jedna od najdražih mi ove godine. Setting je Sjeverna Irska sedamdesetih, uz političku situaciju tu je i zajednica koja je vrlo kontrolirajuća, konzervativna i mizogina, a mi čitamo priču 18godišnje djevojke koja pokušava ostat koliko toliko normalna u tome. Autorica priča o vrlo teškim stvarima ali na jedinstveno duhovit način. Puno toga nikad ne izgovara i sve je puno šifri, tipa Engleska je prekomorska država, dečko s kojim ima nedefiniran odnos zove se možebitni dečko, brojna obitelj sastoji se od prve sestre, druge sestre, treće sestre, pa prvi šogor itd... taj stil je ko šećer koji nam pomaže progutati ustvari gorku pilulu. Briljantna knjiga i odličan prijevod

Lea Ypi Slobodna - sve je već rečeno, 12/10

Otessa Mossfeigh - Moja godina odmora i opuštanja mi je bila super, Smrt u njezinim rukama onako

Ubod pčele meni bezveze, onako zabavna dok čitaš al ustvari ne bih je opisala kao nešto kvalitetnu knjigu. Kraj razvučen do zla boga, bila sam sva "dajte meni taj pištolj da to riješim"

Ann Patchett - Nizozemska kuća - krasan atmosferičan roman

James McBride - Dućan nebo i zemlja - 1930e, američko predgrađe gdje žive siromašni židovi i crnci, međusobno si pomažu a pogotovo se ujedine oko pomoći jednom gluhom crnom dječaku. To je priča o solidarnosti i obespravljenim ljudima koji si međusobno pomažu, iako ima mučnih scena ustvari grije srce, meni je osobno bila i malo "preamerička" s tim, al generalno je dobra

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Vernon Subotex od Virginie Despuentes, preporuka ovdje s foruma još davnih dana, s razlogom. Ne znam zašto, očekivala sam da će bit teža i mučnija nego što je. Prvi dio mi je odličan, drugi malo slabiji, treći još nisam.

Alejandro Zambra - Čileanski pjesnik -
    meni je bila zanimljiva i draga, iako me na jednom dijelu malo i smorio s tim pjesnicima

Yoko Ogawa - Policija sjećanja -
    kratki japanski roman o otoku s kojeg nestaju stvari, npr jedno jutro nestane čaj, tad se svi okupe i pobacaju sve čajeve u kući i nakon nekog vremena uopće se ne sjećaju da je čaj ikada postojao. Knjiga je neobična, nije svakom po guštu, al recimo ako ste voljeli Vegetarijanku, svidjet će vam se i ova

Isabel Hammad - Ulazi duh -
    mlada glumica palestinskog porijekla vraća se u domovinu i priključuje jednoj kazališnoj skupini, te postavljaju predstavu Hamleta ne u Mrduši Donjoj nego na Zapadnoj obali. Jako zanimljivo prikazano kako je život izgledao tamo prije 2023.

I još za angie, nakon Jutarnje zvijezde čekaju te Vukovi iz šume vječnosti, meni je ta najdraža. Drugačija je konceptom, nema toliko likova, ustvari se vrti oko dva centralna lika. Onaj poznati zoom in, meni je naprosto genijalno što glavni lik u toj knjizi nije ništa pojeo a da nismo bili s njim i dok je tu hranu pripremao, dok je kupovao namirnice, dok se vozio do trgovine, prenosio namirnice iz auta u hladnjak..

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    I još za angie, nakon Jutarnje zvijezde čekaju te Vukovi iz šume vječnosti, meni je ta najdraža. Drugačija je konceptom, nema toliko likova, ustvari se vrti oko dva centralna lika. Onaj poznati zoom in, meni je naprosto genijalno što glavni lik u toj knjizi nije ništa pojeo a da nismo bili s njim i dok je tu hranu pripremao, dok je kupovao namirnice, dok se vozio do trgovine, prenosio namirnice iz auta u hladnjak..
    ali to je naš klasični Knausgard, zato mislim da je Syvert njegov alter ego
    Nego, pročitala sam ja Vukove, s njima sam i započela, pa s Trećim carstvom, i super da si me vratila na Jutarnju zvijezdu, tako mi je super čitati te priče iz perspektive drugog lika iz odnosa.
    Ma baš volim Knausgarda! Uz njega mi je i filozofija postala zanimljiva, kako on promišlja o filozofima i filzofskim pravcima, odnosu filozofije i vjere, baš mi je sve zanimljivo i stalno mi se otvaraju novi svjetovi.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 15.06.2026. at 12:23

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

J

Heart the lover mi je divna, iako je bila dosta i tužna na kraju pa sam uzela drugu knjigu iste autorica koja je povezana s Heart istim glavnim likom. Zove se Writers & Lovers, i također je lijepa, samo ne toliko kao Heart. Možda, da sam ovu prvu čitala, ne bih tako mislila jer ne bih bila u situaciji da uspoređujem.<

Stranica 31 od 31 PrviPrvi ... 21293031

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •