Stranica 301 od 301 PrviPrvi ... 201251291299300301
Pokazuje rezultate 15,001 do 15,048 od 15048

Tema: Gimnazije i srednje škole

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je upao na prvi izbor u ZG i OS, sad je doma lom ..
    Os bliži, jeftinije, pristupačniji profesori, manje studenata...Zg opet svoje prednosti, al više nedostataka, branša kaže da je kvalitetniji studij ...
    On bi Zg čist da mu guzica ide dalje...
    Ja navijam (ako ste u mogućnosti) da mu guzica ide dalje, nevjerojatna je razina osamostaljenja pri odletu iz gnijezda, a odleti može jedino ako nije u istom kućanstvu/gradu. Ja nemam odlet zasad.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Državna matura na najmanju je moguću mjeru smanjila muljanja pri upisu na faks. Dovoljno sam stara pa se dobro sjećam ondašnjih verzija zovi čovika, ubaci mi malog, to je kći kolege itd.
    Nikakve bapske priče - sve situacije poznate iz prve ruke.
    Državna matura i ocjene su izrazito povećale broj posjeta psiholozima pa bi trebalo gledati costs v. benefit. Nikakve bapske priče isto - prva ruka iskustvo. Gdje mi je super stručna psihologinja crtala mračnu trijadu psihopritiska osnovnog i srednjeg školstva u Hrvatskoj. Sumnjam da je bilo toliko "zovi čovika" upada koliko ima posjeta psiholozima uslijed 5.0 drajva, a ima i suicida. A "zovi čovika" rides high ionako i ih već čeka pri sljedećoj instanci - zapošljavanju. Tako da bih gledala širu sliku pros i contra ovoga sada krasnog sustava :/.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.07.2026. at 12:48

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, socijalni rad
    Sjajan odabir i deficitarno zanimanje.

Ne znam ništa o tom studiju ni razlikama Zg/Os. Sretno u svakom slučaju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja navijam (ako ste u mogućnosti) da mu guzica ide dalje, nevjerojatna je razina osamostaljenja pri odletu iz gnijezda, a odleti može jedino ako nije u istom kućanstvu/gradu. Ja nemam odlet zasad.
    I ja navijam da guzica ode dalje....
    Kosjenkaaa, ovo sto pise ina33 je ziva istina.

Osamostalit ce se samo tako odlaskom od doma.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.07.2026. at 13:15

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nisam upoznata sa statistikom (iako i ja imam prvu ruku kod psihijatra), ali čini mi se da dječja psiha najviše pada u OŠ radi budućeg upisa u srednju pa onda radi adaptacije u 1. razredu.
    Nisam sigurna što bi se to pozitivno promijenilo uvođenjem prijemnih ispita za SŠ i fakultete.
    "Trinomi" bi i dalje radili punom parom, s tim da bi osnovali i pionirsku sekciju.
    Ludilo je otišlo predaleko, ja rješenje ne vidim.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    najčešće nema mjesta na jesenskom, a nju baš najviše interesira nutricionizam.

još uvijek se lomi, iako ona više naginje da ponovi A, a mi ju nagovaramo na B.
    Sestrinstvo ju nikako ne zanima (ona je bila zdrav. laboratorijski tehničar), za ovaj Sjever sam joj rekla, možda i to dođe u obzir....
    Meni se čini da je viša razina matematike na ovom roku bila teža nego inače. Zaključila sam to jer je palo više maturanata nego lani i sa značajno manje bodova se upada na neke fakseve. Netko mi je rekao da su jesenski rokovi lakši, to možete provjeriti na rudniku znanja. Ako je bila blizu prolaza na A razini, možda ima smisla da opet pokuša s A razinom.
    Ne znam jeste li skužili da se mogu vidjeti testovi, koji zadaci su netočni? Neka pogleda to u miru i razmisli je li se samo zeznula zbog brzopletosti i panike ili ih ne zna uopće riješiti. U svakom slučaju sretno! Čak i da propusti godinu, jedna godina u životu stvarno ne znači puno.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Gdje se mogu vidjeti testovi, uživo ili online?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da je viša razina matematike na ovom roku bila teža nego inače. Zaključila sam to jer je palo više maturanata nego lani i sa značajno manje bodova se upada na neke fakseve. Netko mi je rekao da su jesenski rokovi lakši, to možete provjeriti na rudniku znanja. Ako je bila blizu prolaza na A razini, možda ima smisla da opet pokuša s A razinom.
    Ne znam jeste li skužili da se mogu vidjeti testovi, koji zadaci su netočni? Neka pogleda to u miru i razmisli je li se samo zeznula zbog brzopletosti i panike ili ih ne zna uopće riješiti. U svakom slučaju sretno! Čak i da propusti godinu, jedna godina u životu stvarno ne znači puno.
    Imala je 9 bodova, a za prolaz je potrebno 15. Da je bila na nekih 12,13, odmah bih joj rekli da opet ide na A razinu. Gledala je test, ispalo je da su neki zadatci, za koje je bila uvjerena da su točni, bili krivi. Kod nje je kombinacija panike, grča, blokade i očito nedovoljnog znanja.
    Zato i mislim da je bolje da ide na B razinu, pokušavam ju nagovoriti na Sveučilište Sjever (prehrambena tehnologija). Bumo vidli, u konačnici je na njoj odluka, mi smo tu da ju saslušamo, damo joj neke smernice i budemo uz nju za svaku njenu odluku.
    Apsolutno, ni propuštena godina nije smak svijeta, ali ni ona to nikako ne želi.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Vlastiti odgovori s mature i oba eseja učenicima su vidljivi u aplikaciji postani student
    Moji rezultati pa desno od rezultata za svaki predmet kliknuti "Detalji".
    Posljednje uređivanje od čokolada : 10.07.2026. at 22:31

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Leti on i u Osijek, s time da je već najavio rijetke dolaske...
    Studij u Zg jest znatno kvalitetniji, ali radi se prevelikom skoku. I financijskom znatno većem izdatku.
    Nismo lako donijeli odluku, informirali se na hrpi mjesta i odlučili.
    Jučer su skupljali papire za dom

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

O pa super, joj to sam smetnula, njemu ni Osijek nije njegovo prebivaliste.

Odlicnooo, sretnooo mu bilooo!!!
    A stud.dom ajmeee najljepse uspomene me vežu uz moj student.dom!

To je bio zivot!!! Bajla, bajlaaa....
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.07.2026. at 12:57

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje se mogu vidjeti testovi, uživo ili online?
    Online se sve može.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam upoznata sa statistikom (iako i ja imam prvu ruku kod psihijatra), ali čini mi se da dječja psiha najviše pada u OŠ radi budućeg upisa u srednju pa onda radi adaptacije u 1. razredu.
    Nisam sigurna što bi se to pozitivno promijenilo uvođenjem prijemnih ispita za SŠ i fakultete.
    "Trinomi" bi i dalje radili punom parom, s tim da bi osnovali i pionirsku sekciju.
    Ludilo je otišlo predaleko, ja rješenje ne vidim.
    U tome se slaže i moja kćer, kaže da je ludilo ošlo predaleko. Slijede motivacijska pisma za upise u fakseve, slobodne aktivnosti ala zbor koje bi faksevi cijenili i volontiranje preko ljeta da se boosta CV, bojim se...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.07.2026. at 14:44

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imala je 9 bodova, a za prolaz je potrebno 15. Da je bila na nekih 12,13, odmah bih joj rekli da opet ide na A razinu. Gledala je test, ispalo je da su neki zadatci, za koje je bila uvjerena da su točni, bili krivi. Kod nje je kombinacija panike, grča, blokade i očito nedovoljnog znanja.
    Zato i mislim da je bolje da ide na B razinu, pokušavam ju nagovoriti na Sveučilište Sjever (prehrambena tehnologija). Bumo vidli, u konačnici je na njoj odluka, mi smo tu da ju saslušamo, damo joj neke smernice i budemo uz nju za svaku njenu odluku.
    Apsolutno, ni propuštena godina nije smak svijeta, ali ni ona to nikako ne želi.
    Ja bih se složila s tobom. Bila je kao teža matura, ali što to znači... Za očekivat je grč na testu, znači, znanje mora biti toliko jako da kompenzira taj očekivani pad.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Umiljata mozda zaista da ide na razinu B.

Cini mi se nekako da bi je ja savjetovala u smjeru ponavljanja A razine da je bila koji bod ispod 15 ovako...hmmm...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Umiljata mozda zaista da ide na razinu B.

Cini mi se nekako da bi je ja savjetovala u smjeru ponavljanja A razine da je bila koji bod ispod 15 ovako...hmmm...
    Mislim da će na kraju biti B razina.
    Dobro je što do 29.07. ima rok za prijavu, a do tada će i stanje na faksevima biti vidljivo, što će joj sigurno još više olakšati u odluci.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dobro je što do 29.07. ima rok za prijavu, a do tada će i stanje na faksevima biti vidljivo, što će joj sigurno još više olakšati u odluci.
    Sretno curki!!!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sretno!
    Jel išla na pripreme ona?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala curke.

Nije išla na klasične organizirane pripreme. Imala je jednom tjedno instrukcije iz matematike u kvartu, kod jedne profesorice.
    Nudili smo joj sve što je bilo na raspolaganju, nije htjela, rekla je da joj je ovo dovoljno.
    Očito nije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala curke.

Nije išla na klasične organizirane pripreme. Imala je jednom tjedno instrukcije iz matematike u kvartu, kod jedne profesorice.
    Nudili smo joj sve što je bilo na raspolaganju, nije htjela, rekla je da joj je ovo dovoljno.
    Očito nije.
    Svakako nije, ali nije svako zlo za zlo... Sinov kolega završio je za fizioterapeuta. To je recimo jedan od studija za koji ne treba A razina matematike na maturi. Za ostalo ne znam bez pretraživanja interneta. Vjerojatno je i stručni studij sestrinstva u istoj vreći. Ostalo ne pratim, jer moji sinovi su u drugim vodama, ali ne škodi provjeriti što od prehrambene tehnologije nudi Sveučilište Sjever (Koprivnica ili Varaždin). Ne bi me iznenadilo da ima nešto upotrebljivo, a nije na kraj svijeta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako završi prehrambenu tehnologiju, sigurno će se moći usmjeriti i na nutricionizam. možda nakon prijediplomskog može nešto bliže nutricionizmu na diplomskom

Uostalom, kako će se razvijati njihove karijere, tko to zna ... uz umjetnu inteligenciju, hoće li nutricionisti imati posla u Hrvatskoj (ima ih dosta, a nema baš mjesta gdje se zapošljavaju)

no, sigurno će se neke nove prilike otvoriti, važno je razvijati različite kompetencije tijekom studija

ja pokušavam svojima objasniti da idu na razne tečajeve (ali slabo mi ide nagovaranje...) tako da budu u prednosti i da im se otvore neka nova vrata, ne da gledaju usko svoju struku
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 13.07.2026. at 14:14

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ako završi prehrambenu tehnologiju, sigurno će se moći usmjeriti i na nutricionizam. možda nakon prijediplomskog može nešto bliže nutricionizmu na diplomskom

Uostalom, kako će se razvijati njihove karijere, tko to zna ... uz umjetnu inteligenciju, hoće li nutricionisti imati posla u Hrvatskoj (ima ih dosta, a nema baš mjesta gdje se zapošljavaju)

no, sigurno će se neke nove prilike otvoriti, važno je razvijati različite kompetencije tijekom studija

ja pokušavam svojima objasniti da idu na razne tečajeve (ali slabo mi ide nagovaranje...) tako da budu u prednosti i da im se otvore neka nova vrata, ne da gledaju usko svoju struku
    Da, to je dobro, ali rano im je još... Ne mogu oni prepoznati vrijednost takvih dodatnih znanja. Moji sinovi su od tih tečajeva izgradili višegodišnje hobije, a bome im je nešto od toga pomoglo i u profiliranju radnih mjesta. S druge strane, to su njihove odluke i njihovi životi. U nekom trenutku treba prestati gurati i pustiti ih da odaberu sami. Moj mlađi nije htio ići na specijalistički studij nego je ostao prvostupnik i s tom razinom se zaposlio. Još iz srednje škole imao je položene kojekakve Microsoft-ove certifikate (sve za što je imao priliku). Kasnije mu se ukazala prilika za dodatnu edukaciju koju je objeručke prihvatio. Tako da... ne mogu ja iz svojih cipela od prije 40+ godina govoriti svojoj djeci što bi oni trebali. Čini mi se da mogu ipak samostalno odlučiti o tome, ali trebalo je dogurati do te razine svijesti kroz period studiranja.

Problem je to što u ranijoj dobi djeca često propuste priliku (ne nauče štajaznam matematiku, kemiju ili strane jezike) pa im kasnije to ograničava izbor. Tja, nekad nas poslušaju, nekad ne. Imaju pravo na greške, ali ne bih im baš dozvolila totalne životne promašaje. Kad se samo sjetim kako sam nadzirala znanje a ne ocjene... ufff... ne bih rado još jednom prolazila više razrede OŠ, bilo mi je muka, ali iz sadašnje perspektive vidim da je vrijedilo i truda i povremenih svađa i nosova do poda. Do punoljetnosti imamo dosta prostora za intervencije. Kasnije - puno manje.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sveučilište Sjever je jedna od opcija. I Veleučilište Karlovac ima smjer za prehrambenog tehnologa. Vidjet ćemo. Mogla bi ona i Zdravstveno veleučilište upisati (sve osim sestrinstva, to ju nikako ne zanima), ali zadnjih godina je velika navala na taj faks i teško da će tu ostati mjesta na jesenskom roku.
    Biti ćemo pametniji kad prođu prvi rokovi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala curke.

Očito nije.
    Šteta jer očito da su joj trebale "prave" pripreme, jednom tjedno kod profe je za one koji su već vrsni iz nekog područja. No bilo pa prošlo.

Sretno curki, nadam se da će ovaj drugi put na koji ju je zivot odnio, biti onaj pravi. Nekad se neke stvari zaista dogadjaju s razlogom.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Šteta jer očito da su joj trebale "prave" pripreme, jednom tjedno kod profe je za one koji su već vrsni iz nekog područja. No bilo pa prošlo.

Sretno curki, nadam se da će ovaj drugi put na koji ju je zivot odnio, biti onaj pravi. Nekad se neke stvari zaista dogadjaju s razlogom.
    Hvala Lili75

Javimo kak je prošlo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Umiljata, da su svi pravocrtni 5.0-ši s odrađenim pripremama u Trinomu i upisanim Medicinama, život bi bio živa dosada. To "očito je" me toliko iznerviravalo u mom roditeljstvu, a i tko zna.... na kraju "očito je" možda bude baš ok da nije jer koma je stalno, ali non stop bit "izvan zone komfora", živijet stalno tako. Da je moja isto sva "očito je" zaobišla, ne bi bilo lekcija na kojima bi naučila i onda bi netko, ne daj Bože na nekoj idućoj krizi, rekao očito je bilo da će to pravocrtno gibanje kad-tad itd.

Želim joj sretan pronalazak njenog puta!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako te iznerviralo medju ostalim i moje "ocito je"

Fakat al fakat ako znas da ti matka nije bila nesto u srednjoj a ides na maturu A razine...a gle zdravom logikom trebas jace pripreme hebiga tako je, kako je.

No slazem se treba i past i tako naucit lekciie u zivotu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.07.2026. at 22:11

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fakat al fakat ako znas da ti matka nije bila nesto u srednjoj a ides na maturu A razine...a gle zdravom logikom trebas jace pripreme hebiga tako je, kako je.

Nisu ti to tvoji miočani i fizičari i Lucijančani itd. . Brijem da je računala da će napisat za 2, pa će joj se množiti bodovi ako je prijavila A, a nije nužno ili faks traži A itd. Ni prva ni zadnja koja je tako računala i pripremala se individualno, a ne preko Trinoma itd. (a ni to ti nije garancija, neki upišu pa ne idu, neki idu, ali ne stignu onda drugo spremat itd.). Ni prva ni zadnja koju je taj A-B sustav zeznuo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.07.2026. at 22:50

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Il zeznuo il razbistrio izbore - to će se znat tek kasnije....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim sad da je za izbor bila uvjet matka A, ali mi se čini stvarno too much radit matku cijelu godinu više od 1 x tjedno i nadoknađivati cijelu srednju... I Trinom je 1x tjedno. Za to bi bila potrebna motivacija žešća.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam kao roditelj bas involvirana, ali meni se ti upisi na fakultet cine bas prenapuhanim. Kakvo ces radno mjesto dobiti je često lutrija. Ne vidim da mi prije arhitektice, produkt dizajnerice, ALU umjetnice i sl cvatu od sreće na poslu. Kako koja.
    Meni se čini da je taj nepotrebni stres posljedica medijskog/mrežnog ludila, klikbajtova i napuhavanja svega. Na fakultetima ima gro vise mjesta nego studenata. Pola fakulteta bi trebalo ukinuti, jer nema djece, ali se nitko ne usudi to provesti. Nego se jos daju dopusnice za nove studije, a da se ne ukida ni jedan postojeci.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 15.07.2026. at 23:08

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sto se veleucilista tice, ne znam Vrijeska na što si mislila da je vani izjednačeno. Kako moze biti izjednačeno kad daje drugačiji kadar po programu.
    Evo ti fizičar u Njemačkoj npr. s veleučilišta na institutu radi kao obrazovaniji laboratorijski tehničar. Oprema je sve slozenija za koristenje, košta milijune eura, većinom ne mogu više tehnicari sa SSSom provoditi mjerenja. Onaj sa sveučilista radi doktorat i zapošljava se u R&D u industriji.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 15.07.2026. at 23:17

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U RH u mojoj struci isto ima veleuciliste. Pri cemu struka sama po sebi nije visoko znanstvena, nego prilično primijenjena. Ne shvaćam uopće čemu bi služilo veleučilište. I ne, nikako nije izjednačeno. Studenti na ulazu i izlazu su jako razliciti, i po znanju i po karakteru (mislim na prosjek, ne na pojedinačne slučajeve)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jedino što mi pada na pamet je da je znanje toliko otišlo naprijed, da srednja naprosto nije više dovoljna za puno struka. Moja baka je sa srednjom bila učiteljica. Vremena se jako mijenjaju. Dalja edukacija je vjerojatno nužna za dosta radnih mjesta.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja pisem iz svojih cipela, of kors. Nije univerzalno. Ja sam u STEMu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma kaj bi me iznerviralo....
    Nije da njoj matematika nije išla, jednostavno oni u školi nisu radili gradivo A razine. Mislila je da će joj ove individualne instrukcije biti bolje nego grupne.
    Kak je napisala ina33, računala je da će iz matke dobiti 2.
    Ja se u njihovo školovanje uopće ne pačam, a još manje u fakultete. Dok nije pala matematiku, nisam ni jednu web stranicu, niti jednog fakulteta, otvorila. Sve kaj sam znala, bilo je ono kaj mi je ona rekla.
    OK, sad malo i ja surfam, dajem joj smjernice gdje i kako bi mogla ići.
    Danas je na televiziji bilo da je 60% mjesta na fakultetima popunjeno. Dakle, mjesta ima, samo je pitanje na kojem faksu, tj. što te interesira, od onog što je ostalo.
    Ako je imalo mudra, upisati će bilo što.

Život je težak i nepravedan. Čim prije to spozna (na svojoj koži), kasnije će joj biti lakše nositi se s tim.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Umiljata, kći je išla po starom programu gdje su u svim razredima imali 2 sata matematike tjedno?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino što mi pada na pamet je da je znanje toliko otišlo naprijed, da srednja naprosto nije više dovoljna za puno struka. Moja baka je sa srednjom bila učiteljica. Vremena se jako mijenjaju. Dalja edukacija je vjerojatno nužna za dosta radnih mjesta.
    Vjerovali ili ne, u Luxembourgu se, nakon završene gimnazije, može zarađivati tako da se prijavi kao studentski poslić u neki pool pa te zovu za mijenjanje učitelja. Tako da... negdje je još uvijek prošlost. Negdje s prošlost vraća - bacaju tablete, vraćaju papire (Finska, ako sam popratila).

Ovo s ukidanjem fakseva je potpuno točno - ali, gdje bi onda sva ta populacija radila, u call centrima na ID verifikaciji pozivatelja? Fizčka zanimanja? To je isto pitanje kao i pitanje ogromne države i ljudi zaposlenih u svim državnim razinama, kao i poreza na nekretnine - preteško za taknuti, uopće ne znaš gdje bi počeo. A privatnih sveuč ima sve više i imaju svoju populaciju i nisu prazni... Tipa Algebra, eno, otvoriše psihologiju, pa RIT-ovi itd.

Plus, događa se i to da AI jede STEM struku, npr. IT je pod jakim udarom i režu se r. mjesta u tisućama, i zapravo, oni isto hrane mašinu koja će im prepilit granu (ovi neki izvrsnici i birani koji mogu raditi s AI-jem).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.07.2026. at 13:24

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja imam dosta prijatelja u Luxu i tamo zbog posla često putuje. Samo ću reći da roditelji (naši iz RH) nisu uopće zadovoljni njihovim obrazovanjem, kažu da imaju velike rupe, puno toga uopće ne uče u školi, a to su neke basic stvari koje bi se trebale svakako obuhvatiti srednjoškolskim obrazovnim sustavom. Čak jedan roditelj radi u školi, isto kaže da im je sustav koma. Ovo za pool za zamjene učiteljima nisam znala i to mi je iskreno prestrašno.

Inače ja sam u potpunosti Finish type of person, volim papir, pun kofer mi je ekrana, oćoravit će nam djeca jer ih sile da puno toga rade na laptopima (a uz to još vise na mobitelima).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja imam dosta prijatelja u Luxu i tamo zbog posla često putuje. Samo ću reći da roditelji (naši iz RH) nisu uopće zadovoljni njihovim obrazovanjem, kažu da imaju velike rupe, puno toga uopće ne uče u školi, a to su neke basic stvari koje bi se trebale svakako obuhvatiti srednjoškolskim obrazovnim sustavom. Čak jedan roditelj radi u školi, isto kaže da im je sustav koma. Ovo za pool za zamjene učiteljima nisam znala i to mi je iskreno prestrašno.

Inače ja sam u potpunosti Finish type of person, volim papir, pun kofer mi je ekrana, oćoravit će nam djeca jer ih sile da puno toga rade na laptopima (a uz to još vise na mobitelima).
    Moji su zadovoljni svime - država računa ženama porodiljni (mislim čak i studiranje9 u staž, obrazovanje - rupe u ovome u onome su manja frka ako se djeca snalaze i rade bez da žive uz skute do 35.-te, a ionako se ide naokolo za fakseve. Uređena zemlja, srce Europe. S kravicama on top. Nije ko RH, maltene završiš magisterij pa šta'š s tim bez veza, neko završi tako da čisti apartmane, a netko se rodio pa iz vrtića u direktore.

Ne da mi editirat - ne svime - nego većinom stvari su zadovoljni.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.07.2026. at 17:28

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja znam da su neki koncerni vani prije 20 godina tražili baš bakalare pa bi ih onda obrazovali kod sebe za ono što im treba. To je bio njihov pool. I baš su se busali u prsa kako eliminiraju te rupe u znanju svojih ljudi kroz vlastiti obrazovni sustav. I meni su u jednom koncernu kad sam radila nudili da se specijaliziram za baš njihov programski jezik. Nisam htjela. Na kraju sam otišla relativno brzo. Nije to baš dobro za te ljude, ja mislim, jer postaju nefleksibilni.
    Za VW konkretno se sjećam da me nervirao jer je htio doktorirane ljude od 23 godine. Bilo je tih nekih Kineza što su zaista krenuli rano u školu i s 25 već bili na postdocu. I eto gdje je sad VW, nije baš da su se dobro snašli usprkos hrpi lumena.

Kako god - moj najbolji temelj je srednjoškolska matematika, strukturirana nastava, poprilično kažnjavanje svakog mini propusta i vježbanje koncentracije i provjere onog što si napisao plus velika razina korektnosti nastavnika i jednakog tretmana svih učenika. Nekima to nije baš leglo, meni super (matematička gimnazija, pretpostavka je da ljudima ide matematika). Iz fizike kojekakvih ekscentrika, umišljenih i neumišljenih, da sam ostala znanjem na njihovom, usprkos peticama, ne bih ništa znala. Tako da djeci - kako padne grah. Za kratke zamjene u srednjoj školi mogla bih mentalno prihvatiti studente. Ali isto ovisi o predmetu i djetetu. Što se mene tiče, mogli smo sve foneme i morfeme preskočiti (nemam pojma više što je to), ali da smo preskočili parcijalne diferencijalne jednadžbe ili popunjavanje ljuski u atomu i valentnost, ne bi mi nikako leglo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Moji su zadovoljni svime - država računa ženama porodiljni (mislim čak i studiranje9 u staž, obrazovanje - rupe u ovome u onome su manja frka ako se djeca snalaze i rade bez da žive uz skute do 35.-te, a ionako se ide naokolo za fakseve. Uređena zemlja, srce Europe. S kravicama on top. Nije ko RH, maltene završiš magisterij pa šta'š s tim bez veza, neko završi tako da čisti apartmane, a netko se rodio pa iz vrtića u direktore.

Ne da mi editirat - ne svime - nego većinom stvari su zadovoljni.
    Moji kako cime..porodiljni je samo 3 mj nakon poroda. Mozes spajat neki roditeljski ali...Skolstvo li la, na faks idu uglavnom u NL ili Bxl.

Zdravstvo kazu nije nesto, tipa ko u Belgiji.

Dodjes na Hitnu za inficirano nateceno koljeno a daju ti lupocet i posalju te doma (frendu se to dogodilo) na kraju bila cijela strka jer naravno lupocet to nije rijesio.

Kozmeticke i frizerske usluge toliko skupe ko i majstori da sami sebi sto sta rade sami po stanu/kuci. Opcenito je sve jako skupo zbog standarda i placa u EU institucijama koje tamo prevladavaju

Ducani zatvaraju u 18h (osim.onog dezurnog u centru) pa jedva stignes nakon posla kupit osnivne namirnice jer vecina radi do 18h.

Klima je ajme u odnosu na nasu jer je puno kise i vjetra.

Osobno obozavam Lux je je zelen, cist, pun parkova, izuzetno siguran uredjen grad, nema "cudnih" faca kao po Parizu (ako smijem tako napisat), cijela konfiguracija i pozicija grada je top, na uzvisini a dole potok, setnjice, famozan besplatan moderan javni prijevoz..ja ga obozavam

Ono sto ne volim su klima, njihovo rad.vrijeme i nemogucnost dolaska direktnim letom, pa put traje po 8 sati od hotela do hotela.

Uvijek cu radije putovat u Lux nego u Pariz.
    Lux je bas za obit.zivot, neki kazu dosadan i sterilan, nista se ne dogadja (slabija kultirna dogadjanja), meni je grad bas po mjeri obiteljskog covjeka.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.07.2026. at 22:47

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja sam mrnđala na zdravstvo u razvijenoj Europi, dok nisam shvatila da kod nas u pravilu ne idem nasumicno doktoru za ozbiljna stanja. Ni zubaru. S izborom obiteljskog i ginekologa smo malo ograniceni.

Kad preselis van, nemas pojma who is who
    Posljednje uređivanje od Jelena : 16.07.2026. at 23:04

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Umiljata, kći je išla po starom programu gdje su u svim razredima imali 2 sata matematike tjedno?
    Da.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma kaj bi me iznerviralo....
    Nije da njoj matematika nije išla, jednostavno oni u školi nisu radili gradivo A razine. Mislila je da će joj ove individualne instrukcije biti bolje nego grupne.
    Kak je napisala ina33, računala je da će iz matke dobiti 2.
    Ja se u njihovo školovanje uopće ne pačam, a još manje u fakultete. Dok nije pala matematiku, nisam ni jednu web stranicu, niti jednog fakulteta, otvorila. Sve kaj sam znala, bilo je ono kaj mi je ona rekla.
    OK, sad malo i ja surfam, dajem joj smjernice gdje i kako bi mogla ići.
    Danas je na televiziji bilo da je 60% mjesta na fakultetima popunjeno. Dakle, mjesta ima, samo je pitanje na kojem faksu, tj. što te interesira, od onog što je ostalo.
    Ako je imalo mudra, upisati će bilo što.

Život je težak i nepravedan. Čim prije to spozna (na svojoj koži), kasnije će joj biti lakše nositi se s tim.
    M.je 3x izlazio na maturu jer nije imao pripremu za esej. Bilo mi je jasno da ce biti tako, samo je on odbijao ideju priprema. Dvije godine je radio, pa odlucio pokusati poloziti ponovo i upisati faks. Grupna priprema opet pad. Priprema 1:1. Prolaz.upisao faks koji je zelio trecu godinu nakon srednje. Malo se kobeljao na prvoj godini, drugu je polozio bez napora sve na prvim rokovima .
    Ako netko nije spreman da zadovolji formu ne smatram to nepravdom nego cinjenicom. Ili se pripremati ciljano i pokusati ponovo. Ili biti fleksibilan u izboru i zivotnim izborima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 18.07.2026. at 06:05

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sirius bravooo za sina, jako mi je drago zbog njega!!!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    M.je 3x izlazio na maturu jer nije imao pripremu za esej. Bilo mi je jasno da ce biti tako, samo je on odbijao ideju priprema. Dvije godine je radio, pa odlucio pokusati poloziti ponovo i upisati faks. Grupna priprema opet pad. Priprema 1:1. Prolaz.upisao faks koji je zelio trecu godinu nakon srednje. Malo se kobeljao na prvoj godini, drugu je polozio bez napora sve na prvim rokovima .
    Ako netko nije spreman da zadovolji formu ne smatram to nepravdom nego cinjenicom. Ili se pripremati ciljano i pokusati ponovo. Ili biti fleksibilan u izboru i zivotnim izborima.
    Nisam mislila da je je nepravda što je pala matematiku. Tu je računica jasna -nedovoljno znanja za A razinu, uz malo treme i stresa.

Život je nepravedan općenito. Ne uvijek, ali zna biti. I dobro je to čim prije osvijestiti.
    I svakako, kao što si i napisala, važno je biti fleksibilan u životnim izborima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I svakako, kao što si i napisala, važno je biti fleksibilan u životnim izborima.
    Amen to that, pogotovo danas s ozb. na turbulentna AI vremena, neke priče o bazama i ovome i onome bok te pita kako će to sve završiti. Na kraju je prilagodba ključ, čini mi se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •