Mi smo trebali slijedeći tjedan ići, ali smo zbog temp. bili danas kod doc i ona nam je rekla da je BCG docjepljivanje prije 2 tjedna ukinuto! Slijedeće BCG djepivo se dobiva u 2om razredu!
Mi smo trebali slijedeći tjedan ići, ali smo zbog temp. bili danas kod doc i ona nam je rekla da je BCG docjepljivanje prije 2 tjedna ukinuto! Slijedeće BCG djepivo se dobiva u 2om razredu!
Ja sam isto pročitala negdje to, ali da vrijedi za djecu koja imaju vidljivi ožiljak od cijepljenja u rodilištu.
Moj stariji sin nije uopće imao ožiljak i testiranje mu je bilo apsolutno nula! Tako da je docijepljen. (to je bilo prije par godina, a mlađi je izgleda izbjegao tu muku - ima ožiljak a i nova pravila... :D )
:? Nije spominjala ožiljak, niti ga je gledala. Rekla je samo da je po novom izbačeno iz kalendara cijepljenja!
Čitala sam i ja o tome, ali nas na nesreću nije zaobišlo. Iako ima ožiljak i to poprilični, proba se uopće nije primila pa su ga docijepili.Sad mi žao što sam informacije vidjela prekasno. Ne bi ga pikali bez veze.Iako on nije ni suzu pustio. Hrabrica mamina!![]()
Danas smo bili na kontroli i priča nam doc kako ljudi pate što je ukinuto ovo cijepljenje! Neki bi i preko veze :?
Pa čuj janoccka, nikad se ne zna, možda se boje da ih može uhvatiti tuberkuloza kad harači među nama svake godine. Za svaki slučaj.
Trebam pomoć. Naime T. nema nikakav ožiljak od BCG koji je primio u rodilištu pa bi ga po preporuci pedijatrice trebalo ponoviti otprilike za mjesec dana. Zanima me da li će imati kakve koristi od toga ili ne? I da li ima još beba koje nemaju nikakav ožiljak?
Irchi ni mi nemamo nikakav ožiljak,
a pedica ništa nije spominjala
Irchi, moja Nia nije imala ožiljak, testirala se, trebalo je ponovo cijepiti, cijepili hvala Bogu bez nuspojava
A kaj se djeca još besežiraju?
Jer moja koja je rođena 2003. primila je prvi BSG u rodilištu i kad je trebala ići na te PPD test(jel se tako zove?), prije godinu dana (ne sjećam se) pedijatrica mi je rekla da je ukinuto cijepljenje protiv tuberkuloze.
Sad mi više nije ništa jasno?
Moja Anja je išla prije 2 tjedna na BSG test (2.razred). Nije imala nikakvu reakciju i doktorica je rekla da je to OK i da se ne treba docijepiti. Iskreno, meni je pao kamen sa srca, ali mi to nije jasno. Pa zar nije trebla imati reakciju?
Ma to mi je jasno, ali koliko sam ja shvatila (morat ću zvati da to razjasnimo), T. će ponovo besežirati, a ne raditi PPD test i onda ovisno o toj reakciji na test, cijepiti ili ne. Ja bih voljela u slučaju da se radi PPD test s godinu dana da onda sad ne rade BCG, već da se ovisno o rezultatima testa cijepi. A mislim da sam negdje pročitala da se to testiranje više ne radi, nego tek u 2. razredu.anima prvotno napisa
Ne kužim, radila je ppd test i nije joj ostao ožiljak i morala se cijepiti. Sad ima ožiljak. Nigdje nisam čula da se djeca više ne besežiraju :?
Čekaj malo, pa zar nije PPD test onaj koji se radi na podlakticu, pa se onda ovisno o reakciji, dakle crvenilu i otečenosti, cijepi ili ne. Pa ne ostaje od PPD testa ožiljak već od BCG. Ili?
Maureno nema ožiljak pa je pedica rekla da će ga ponovno besežirati bez probe...ja odgađam ,odgađam,i odgađam
Vito nema ožiljak od BCG-a u rodilištu i pedica nas je naručila 19.01. na PPD, a sad čitam vas i nije mi jasno kaj je ukinuto???
docijepljivanje i PPD (prije 2. razreda oš) ako nije bilo reakcije ili???
Prema informacijama koje sam uspijela pronaći, BCG je djelotvorna zaštita kod djece, ne od primarne infekcije nego od mogućih komplikacija (npr.meningitis) i WHO ga preporučuje u zemljama u kojima se TBC pojavljuje.Romina prvotno napisa
znači da bi bilo pametno da ga besežiram?bojim se tog gnojenja,pa curkanja....krastica :/
Konkretno, zanima me da li je ukinuto PPD testiranje nakon navršene prve godine? Pisalo se o tome negdje na forumu i sad ne mogu pronaći.
Ako nije ukinuto ne želim da ga sad besežiraju, pa kad navrši godinu dana rade PPD, pa ponovo cijepe ako nema reakcije.
A besežiranje prije PPD testa može utjecati na reakciju na test.
I ja se bojim gnojenja, curkanja i sveg to užasa. Uh!
Sve si dobro rekla. Vidiš da znaš. Mi smo se cijepili prije mjesec dana i ima samo crveni ožiljak, nije bilo ni gnojenja, ni curkanja, nismo ni primjetili....Irchi prvotno napisa
Mi smo bili naručeni za novo besežiranje jer nema ožiljka za 02.02.07., ali nismo primili ništa jer je ukinuto ponavljanje BCG-a i PPD test koji se radio s 12 mjeseci. Slijedeći je u 2. osnovne.irena2 prvotno napisa
Podižem. Imam pitanje.
M je do sada imao vidljiv ožiljak od besežiranja za koji je dok rekao da je u redu. Maloprije sam skužila da je otečeno, crveno i lagano se gnoji.
Sad ne znam šta da radim, jeli normalno da sa pet mjeseci ima takvu reakciju?
U biti, važno je znati je li imao uobičajene promjene na mjestu BCG-iranja. - kvržicu koja nakon nekog vremena malo cijedi, pa se napravi krastica... Sve to poćne oko tri tjedna nakon BCG-iranja i traje oko tri tjedna.Irchi prvotno napisa
Ako je toga bilo i pedijatar to vidio, ne bi trebao ponoviti BCG, bez obzira na to ima li ožiljak ili nema.
A ako nije bilo nikakve lokalne reakcije, velika je vjerojatnost da nije ispravno BCG-iran ili da nije uopće, pa bi trebalo ponoviti.
Je. Ukinuto je. Jer je velik dio djece nakon navršene prve godine bio PPD negativan i morali su se ponovno BCG-irati, iako su imali očekivanu lokalnu reakciju nakon BCG-iranja u rodilištu i čak i ožiljak.Irchi prvotno napisa
Prvo PPD-iranje je tek u 2. razredu OŠ. Ali se ne treba docijepiti ako nema reakcije.
Drugo PPD-iranje je u 7. razredu. I ako tada nema reakcije, docjepljuje se BCG.
To je dulje nego što je uobičajeno.Tashunica prvotno napisa
Ne mora obavezno biti neki problem, ali bih ja ipak pokazao to pedijatru.
Ako ništa drugo, da prati razvoj.
Nije imao nikakvih promjena i nema ožiljak (ako misliš na BCG u rodilištu), a opet nije posije ni testiran niti je primio ponovno BCG.važno je znati je li imao uobičajene promjene na mjestu BCG-iranja. - kvržicu koja nakon nekog vremena malo cijedi, pa se napravi krastica... Sve to poćne oko tri tjedna nakon BCG-iranja i traje oko tri tjedna.
Ako je toga bilo i pedijatar to vidio, ne bi trebao ponoviti BCG, bez obzira na to ima li ožiljak ili nema.
A ako nije bilo nikakve lokalne reakcije, velika je vjerojatnost da nije ispravno BCG-iran ili da nije uopće, pa bi trebalo ponoviti.
Ovo mi nije jasno. Zašto ih testiraju ako ne docjepljuju one koji nisu imali reakciju?Prvo PPD-iranje je tek u 2. razredu OŠ. Ali se ne treba docijepiti ako nema reakcije.
Moja mala nećakinja nema ožiljak, a PPD je podazao da se cjepivo nije primilo.
Bila je u kontaktu sa osobom koja je nedavno saznala da ima TBC![]()
danas ide na snimanje pluća i vađenje krvi![]()
Iz dva razloga:Brunda prvotno napisa
Da se pronađu eventualni hiperreaktori, koji trebaju daljnju obradu;
Da se vidi kako će izostavljanje docjepljivanja u drugoj godini života utjecati na PPD reaktivnost u ovoj dobi.
iv je beseziran u rodilistu, reakcija (nakon mjesec dana) je bila - mjesecima gnojna rana i bolna ruka koju je jedva micao, nemam vise pristup tom starom forumu, ali trajalo je valjda do 4-5 mjeseca
sljedeci ppd je bio sa 2.5 godine - negativan
ped ga je ponovio nakon pola godine - negativan
tada je ponovo beseziran
znaci vec dva gadna oziljka na ruci
u drugom razredu opet negativan ppd
jucer ponovo ppd, danas jos nema reakcije
sad mi je zao sto sam dala suglasnost za trece beseziranje, ne znam zasto sam nakon dva ocekivala nekakvu reakciju
Posljednje uređivanje od ivarica : 08.12.2012. at 13:02
hvala, ucinit cu tako
ne znam kad dolaze u pon u skolu pa cu mu dati pismo da povlacim suglasnost, za slucaj da je ne dobijem na telefon prije
putuje za 20 dana na kubu, vidjela sam da im tuberkuloza nije problem, pojavnost je prema who puno manja nego u hr
a rana mu, s obzirom na dva dosadasnja iskustva, moze unistiti ljetovanje
ustvari ne znam ni kako bi ga pustila, a da to ne pratim
reakcija je bila granicna, ali s obzirom na oziljke na ruci, doktorica je rekla da ga nece cijepiti pa nije ni trebao vadit papir