Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 98

Tema: Majine kocke od maka

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Majine kocke od maka

    neki dan je donijela na radionicu...
    da nije rekla kako mora ostati i za firmu... ne znam kolika tepsija bi bila dovoljna


    1/2 margarina/maslaca
    16 žlica šećera (slobodno smanjiti)
    4 žumanjka ..... miksati

    1/2 kg maka
    1/2 l kipućeg mlijeka (može i zobeno, fantastično je)
    1 žlica pekmeza od marelica ...... kada se ovo sve ohladi dodati gornjoj masi +
    7 žlica oštrog brašna
    prašak za pecivo
    snijeg od 4 bjelanjka

    Peći 40 minuta na 150

    Na kraju zaliti glazurom od čokolade:
    10 dag čokolade
    5 žlica šećera
    5 žlica vode
    10 dkg margarina/maslaca

  2. #2
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ih, pa nije vrag da ti je to prvi susret s makicama?

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    s majinim - da
    i ja sam pravila po nekom drugom receptu (i nekad gore stavljala limunsku šećer-glazuru, nekad čokoladu), ali nikad nisu bile ovako sočne.
    ipak mislim da je najveći utjecaj na sočnost dao onaj pekmez od marelica

  4. #4
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    hehehehe, makice su ZAKON.
    da limun glazura, bljaaaak.

    ja ne stavim ni tu cokoladnu. ne stignem.

  5. #5
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    jel mak mora biti mljeveni?

  6. #6
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Obično sam se susretala s "makicama" koje su imale preko tijesta namazanu marmeladu od apricota te gore onda čokoladnu glazuru, ali ovo mi je puno draža varijanta jerbo ja ne volim spomenutu marmeladu pa je lakše podnesem ovako pomiješanu.
    marta, ak neš hvaliti, nemoj ni obitavat na topicu
    wm, ja kupim mljeveni mak u dućanu za ovo, ne znam može li s nemljevenim, nisam nikad niš radila s nemljevenim.

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Pa kako ne hvalim? Jel ti kazem da moj ne dozivi glazuru uopce?

  8. #8
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    maja,taj sam i planirala kupit
    tnx

  9. #9
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ja na mak kocke stavim domaći pekmez od šipka
    bude kiselkasto malo ubije sav taj mak

  10. #10
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Aj mamita srce si!Ja taman kontam možel neki drugi,jer mm ne voli marmeladu od marelica i sad ti spomenu šipak,a taj džem mu je omiljeni.
    Baš ti hvala

  11. #11
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    idem naći moj recept volim gomilu

  12. #12
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    mislim, ono, ubijat mak. Ovaj gore recept i je zato drukčiji jer se marelice ne premazuju pa se ni ne osjete. Zapravo, probaću jednom bez toga napravit jer sam sigurna da ta žlica opće ne pravi razliku.

  13. #13
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

  14. #14
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    ja napravila sinoć ove majine i oooodlične su mi! Smanjila sam jedinu količinu šećera, nekako mi se činilo preveč.

    I stvarno su jako fine, sočne

  15. #15
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    jesi radila sa zobenim ili običnim mlijekom?

  16. #16
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    običnim? misliš kravljim il mojim

  17. #17
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    touche. onim od krave.

  18. #18
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    uvukle nam se te fraze u mozgove :/ Ja jučer s lukasom gledam slikovnicu i dođemo do krave i ja počnem govoriti kako nam krava daje mlijeko.. i onda kao da mi je netko dao packu skužim kaj govorim. Pa krenem iz početka, pričam kako mali telići sišu mlijeko kao što lukas siše mlijeko i kako onda ljudi kravama uzmu mlijeko pa piju.. zaprtljala se sva u priču, skoro se rasplakala nad sudbinom krava...

    e s tim sam radila, do zobenog mi teško doći.. Kaj mi hoćeš s tim reći, da je sa zobenim još finije?

  19. #19
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ne. Samo me zanima, meni je manje više isto.

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Jučer sam spekla ovaj kolač i super je. Jedino mi se činilo da je 40 min na 150 premalo pa sam produljila za jedno 10-15 min pečenje i sad mi je žao. NIje mi se prepekao, ali mi se čini da je izgubio na sočnosti. Iako je i sada super sočan-ne mogu si ni zamisliti kakav bi bio da sam ga izvadila na vrijeme. A nisam jer mi se nakon kaj je prošlo 40 min činilo da je još sirov-premekan. Jel fakat dovoljno 40 min? (pazi nevjernog Tomu!)

  21. #21
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja pecem 25 minuta na 180 °C.

  22. #22
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ja pečem točno tolko koliko piše, nisam imala primjedaba.

  23. #23
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    1/2 margarina/maslaca
    Kolka je origigi velicina margarina/maslaca?

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    250g

  25. #25
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    Citiraj Sun prvotno napisa
    Smanjila sam jedinu količinu šećera, nekako mi se činilo preveč.
    koliko si onda stavila? i meni se to cini previse.

  26. #26
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Cure koje inače nikad ne peku kolače: MLJEVENI MAK!!!

    Nemojte da vam se dogodi kao meni, pa gosti pričaju kak' je finooooo, a rade grimase...

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa to zna svaka koja je ikada ušla u kuhinju.
    ko da kuhaš kavu koja je u zrnu

  28. #28
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Ja nisam znala. :/
    Pa, eto, dobronamjerno... ako ima još 'pacijentica' poput mene.

  29. #29
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    Citiraj malena beba prvotno napisa
    Citiraj Sun prvotno napisa
    Smanjila sam jedinu količinu šećera, nekako mi se činilo preveč.
    koliko si onda stavila? i meni se to cini previse.
    deset malih. l sam stavila dve žlice pekmeza
    ne bih ja bila ja da ne izmjenim bar nekaj u receptu

  30. #30

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    pa to zna svaka koja je ikada ušla u kuhinju.
    ko da kuhaš kavu koja je u zrnu
    Ne tako strogo...


  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    strogo bi bilo ovako :shock:
    ili ovako

  32. #32
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,507

    Početno

    pa gdje uopce ima za kupiti nemljevenog maka?

  33. #33
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Emily, iznenadila bi se... ja sam prvo njega našla. Nije mi UOPĆE palo napamet da bi mogao f...ing mak imati catch...

    Astra, nije Apricot stroga. Samo se sprda s neznalicom. Ali, naučiću ja peći koljače makar mi to bilo posljednje što ću učiniti u životu.

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pitaj @nu i njezine kodte koji su nemljeveni kotrljali po ustima

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ah, ano moja... eto nas istovremeno...

    zna se na ovom pdf-u kad se ja prestajem sprdati...
    kad se dođe punih ruku na Rasprodaju.
    onda sam mila i fina!

  36. #36
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,507

    Početno

    ajme

  37. #37
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Apricot, na slijedeću rasprodaju budem donijela makove kocke, s posebnom - nemljevenom - pošiljkom za tebe.
    I umjesto šećera ću, sasvim slučajno, staviti sol. 8)

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    znaju ljudi da me ni to ne bi omelo.
    samo prelij čokoladom odozgo

  39. #39
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    molim vas nemojte me lincovati...makice su kolac mog djentinjstva nisam ih jela 100 godina....i sad ste mi vi ovom temom probudile neodoljivu zelju za isitm.... khh khhhh smiju li dojilje pojesti mali komadic istih s obzirom na kolicnu maka u makicam

  40. #40
    aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    889

    Početno

    Nego, hrabra sam priznati, kocke su fine i bez zalijevanja kipućim mlijekom (jel ima još koja koja nije čitala recept baš doslovno.. pa sam se čudom čudila zašto treba pričekati da se ohladi ). Ne znam točno čemu to služi (valjda napravi nešto maku - ako netko zna, baš me zanima), ali vjerojatno je bilo brže napraviti, a ispalo je fiiino.

    mm je komentirao da je dobro, ali bi bilo bolje da nema maka

    I da, ovaj preljev od čokolade. Ja na sve kolače (i sladoled, mljac) stavljam samoizmišljeni preljev koji se sastoji samo od putra i čokolade za kuhanje. Pa sam odlučila probati ovo s vodom i šećerom i čokoladoljubac u meni kaže da je finije bez toga (drugi dan bude teže rezati takav preljev, ako kolač preživi do drugog dana - no uvijek se kocke mogu narezati odmah isti dan)

  41. #41
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    aqua, meni su recepti ko biblija, niti šta pitam niti šta mijenjam.
    rekla bi mi jedna moja da sam domaćica, ne kuharica, što je sigurno točno.
    za preljev - ovo je samo jedna varijanta, nisam nikada našla tu nesretnu čokoladnu glazuru kojom bi bila posve zadovoljna :/
    dobro si me sjetila idem otvorit topic

  42. #42
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    a hebemu!!!
    bili gosti i zaboravila sam staviti brašno i pecivni prašak u makice, molim da mi netko kaže što će se točno dogoditi jer ne volim iznenađenja
    ispeklo se već na pola, dakle, nema rješenja

  43. #43
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    iz domaćice se pretvaraš u kuharicu

    mislim da će biti fino svejedno

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    bit će jako fino, niže nego imače, a možda i još malo... rastresitije

    svejedno, pojest će se vrlo... interventno!

  45. #45
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,507

    Početno

    meni su svi biskviti u koje ne ide brasno i pecilni prasak odlicni.
    tijesto je nekako laganije, i prhkije

    bas me zanima kako ce ispasti, javi ...
    ona origigi varijanta mi je bila fantasticna, planiram i ja peci ovaj vikend :D

  46. #46
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Nije baš nešto. Malo niže nego obično, što kaže apri, ali previše je mliječno jer nije bilo brašna da pokupi tog mlijeka.
    Još bi ih i pojeli, ali pekla sam ih za jedan ročkas i sad mi je užasno krivo što sam ih sfušala, a sutra me nema doma, ne stignem nove (da imam maka još i bi)

  47. #47
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    ajoj, koliko tužnih.. baš mi je žao. da ti ja spečem pa pošaljem busom?

  48. #48
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    E, i sad će ti narasti dlake ispod pazuha! I više ih nikad nećeš moći obrijati.

  49. #49
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    upravo se spremam raditi svoje 1. mak kocke pa me zanima koje raditi majine ili mamitine, http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=23622

    molim znalce za savjet

  50. #50
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    malo me zbunilo ovih 1/2 kg maka
    u ostale ide 200gr
    da nije ovo neka grješka?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •