Results 1 to 11 of 11

Thread: začepljena vena (pri infuziji)

Default začepljena vena (pri infuziji)

Javlja mi MM da pretpostavljaju da joj se začepila vena pa zato lijek (intravenozno) ide sporije. Skidali su i ispirali, ali kapa sve sporije.

Nisam ga mogla dobro razumjeti jer šapuće na mobitel...

Zanimaju me vaša iskustva i znanja.

Je li opasno ako se začepi vena (infuzija je priključena na venu na nožici; dijete ima 2.god)?
    Što rade kada se začepi? Kako se otvori?
    Ujedno, pretpostavljam da ponovno bodu i traže neku drugu po tijelu ... ili im je to naznaka da lijek daju na drugačiji način (npr. injekcijom) jer postoji mogućnost da će se to ponoviti i s drugom venom?

Je l to boli? Ima li kakve posljedice?

Mima's Avatar

Ne znam za dijete od dvije godine, ali ne bih rekla da je opasno, meni se znala začepiti vena pa bi kanilu jednostavno prebacili na drugo mjesto; jedino što bi mi se znala napraviti kvrga koja je prošla za dan dva. Kanile su jako tanke pa pikanje uopće ne boli. Ne znam što se događa ali želim puno sreće

Brunda's Avatar

Svenu je isto stalno prestajalo kapati i sumnjali su na začepljenje. Sva sreća nije bilo, ali u tom slučaju bi ga piknuli na drugo mjesto.
    Nadam se da će sve biti ok i da neće trebati pikati drugdje, pogotovo što su joj i ovo jedva uspjeli.

Pikali su na drugo mjesto (ovaj put su uspjeli od trećeg puta na ruci) inače bi trebala dobivati dnevno dvije velike injekcije - ovako je jednom pa je lakše.

Za sada je noga gdje se vena začepila u redu.

Osoblje foruma Bubica's Avatar

I Borni se to stalno događalo, nekada bi ga piknuli na drugomjesto (rjeđe), češće bi ubrizgavali nešto pod jačim mlazem koji bi vjerojatno odčepio venicu. To ga je peklo, vikao bi čim bi vidi sestru

Brunda's Avatar

Mislim da odštopavaju fiziološkom otopinom.

Quote Originally Posted by Bubica View Post
    I Borni se to stalno događalo, nekada bi ga piknuli na drugomjesto (rjeđe), češće bi ubrizgavali nešto pod jačim mlazem koji bi vjerojatno odčepio venicu. To ga je peklo, vikao bi čim bi vidi sestru
    a to što su radili mođe biti kobno po dijete no nema trenutne posljedice već se pokažu kasnije
    Last edited by puntica; 12.10.2012 at 15:45.

kada se" vena začepi" nije ustavari začepljena vena već kanila a ako se ona silom otčepi taj čep se preseli u pluća djetetu vrlo opasno po život no simptomi nisu često trenutni već kroz nekolko mjeseci ili godina od iskustva vam govorim

noga je u redu ali pluća sigurno nisu

ispravan postupak promijeniti kanilu a ne otčepiti kanilu a začepiti plućnu arteriju

posljedice su na duge staze i to strašne ako su ispirali začepljenu kanilu iz iskustva govorim i ne začepi se vena već kanila ako se silom otčepi taj čep ne ostane u veni većotputuje u pluća i začepi arteriju pluća