Malo juznije (Hercegovina) - izlivaca!!
Bravo, tako i mi zovemo. Izlivača je zakon! Moja svekrva pravi najbolju kljukušu na svijetu, ali nisam je pitala recept, radije to njoj prepustim
A ja pravim izlivač na razne načine - prazan, dakle bez ikakvih dodataka, samo tijesto, a odličan mi je i sa sirom i tikvicama. Ide ovako:
1 naribana tikvica
1 naribani luk
1 pakovanje zrnatog sira (ili bilo kojeg svježeg sira)
1 jaje
malo ulja
začini: sol, papar, mljevena crvena paprika
brašno i voda - ja to dodajem i miješam odokativno, sve dok ne postignem željenu količinu i gustoću
Sve lijepo dobro promiješati
Tepsiju namažem maslacem, u zadnje vrijeme radi izbjegavanja pranja samo stavim papir za pečenje. U nju izlijem izlivač, narežem po njemu listiće maslaca, pečem na 200 stupnjeva dok kora ne bude rumena i hrskava. Takav izlivač sa tikvicama i sirom je uvijek iznutra mljeckaviji od ostalih izlivača, ali je preeefino!
Mi ga jedemo sa jogurtom ili kajganom.
Posljednje uređivanje od *mamica* : 08.04.2011. at 13:55