meni je ovaj tekst "prenaporan za čitati" toliko nabacanih termina da me zabolila glava
ja ću samo reć da sam kao vjernik nedavno imala ispovjed na kojoj sam s svečenikom raspravljala o (ne) postojanju Boga, o preispitivanju svega u što vjerujem na razini povijesti, društva, razuma, evolucije i manipulacije itd. Mogu se totalno staviti u glavu ateista kada misle da su vjernici samo izmanipulirani zanesenjaci, ali kao i čovjek s iskustvom vjere mogu "dokazati" i postojanje Boga u vlastitom životu.
Ja kada hoću vjernika pogledati očima ateista, i razumjeti ateista zamislim si samo npr. nego pleme u Africi koje se klanja svojim Bogovima i ima neke obrede kojih se slijepo drži. Ja kao vjernik u jednoga Boga mogu njih npr. gledati s jednom dozom "sažaljenje" jer eto oni po mome oni "krivo vjeruju". Po mome samo je jedan Bog i svi ti njihovi obredi po "meni" su bezvrjedni jer nisu usmjerni na "pravoga Boga" i njihova "vjera" po meni je samo način manipulacije njihovih vračeva da ih drže u nekoj pokornosti, strahu uglavom želeći im možda i dobro jer da ne vjeruju u ništa ne bi imali zašto "obuzdati ono loše u čovjeku".
Neznam jeste li me shvatile što hoću reći. Malo sam to laički objasnila. Možda je i glupi primjer.
Ja se nekad i sama zapitam gledajući kroz povijest ako Bog ne postoji zašto su u svim kutovima svijeta sva plemena, lulture, društva i sva kraljevstva štovala nekakve bogove? Je li to bilo radi manipulacije ljudima ili su ljudi stvarno osjetili da postoji nešto veće od njih?