[QUOTE=littletunafish;2497838]ma ja bih se samo na ovo nadovezala. ne treba uvoditi rutinu oko jela, neka papa kad hoće (dok samo doji).ali imati rutinu oko odlaska na spavanje i nekih dnevnih aktivnosti se isplati, makar to na početku izgledalo kao kaos, a ne rutina.
mi smo nadošli već sa 5 mjeseci na točno određeno vrijeme kad ide leći, kad je gladan itd. poremeti se to svako malo, ali benefit je da npr. znam kad krene kenjkat oko 9 ujutro da ga ništa ne boli, nego mu se spava. i znam da se npr. do 1 moramo vratiti iz šetnje ako ne želim da spava u kolicima popodne.
e nekad to nije 9 nego 8.30, ili nije 13h, nego 12 ili 14, ali sve u rasponu sat vremena je rutina.

Ovo debelo potpisujem!
iako se čini da beba od 2, 3 mj. ne kuži šta ide kad, ako neku radnju ponoviš sto puta na uglavnom isti način i tako iz dana u dan, beba to počinje prihvaćati. U početku se čini kao da nema nikakvih rezultata ali ako ste dosljedne, malo po malo vidjet ćete da to ima smisla. bebe kuže puno više no što mi mislimo.

S prvom bebom bila sam totalno neiskusna, ekstremni nespavač i danju i noću, na cici stalno, samostalno spavanje po 15 min, spavanje na cici i na rukama po sat i dulje. Noći katastrofa, skoro sam pukla, trajalo je to tako do njenog 4. mj. A onda sam rekla sad je dosta i uvela dnevnu rutinu. Malo po malo, počela je spavati sve dulje a sa 6 mj. je već spavala noć u komadu a po danu 2 puta po oko sat i pol 2.

Sa drugom bebom sam imala rutinu od 1. dana. Vuče gene valjda prema nespavaču, isto sam imala dane i noći za poludit, kao i njena seka pa fala bogu da sam imala tu rutinu od početka tako da smo najgore izbjegli. Rutina pomaže da točno znaš kada joj se spava, kada je gladna a kada joj je samo dosadno i želi zabavu ili nošenje.
Rezultat je toga da i beba sama prepoznaje svoje potrebe pa kad je stavim naveče u kindač ona sama osjeća pospanost i zaspi sama jer zna kada nastane mrak a ona je prethodno okupana, nahranjena, pomažena i opuštena, nema šta drugo nego zaspati. sada mi se budi 2-3 puta tijekom noći, spava 10 sati i ja sam s time zadovoljna.