-
Ni ja se ne bih složila sa tezom da se SVE bebe mogu naučiti spavanju.
Znam mnogo mama koje su, uz svu svoju doslednost i rešenost i spavanje u odvojenim krevetima/sobama, popustile nakon par meseci neispavanosti i ubacile bebu u svoj krevet. Da je teza o učenju bebe ispravna, ne bi bilo takvih iskustava.
I moja ćerka je super spavala noću prva tri meseca (danju samo na rukama po 15-45 minuta). Pa je danju počela da spava najnormalnije u krevetiću, a budi se milion puta noću, prevrće, lupa o stranice krevetića, zaglavljuje u njega noge i ruke, stenje ili se budi uz urlikanje...pa je postajalo sve gore i gore, ja sve neispavanija i očajnija. Jedne noći sam je prosto stavila pored sebe u krevet i konačno bolje spavala. (krevetić je svakako bio uz krevet).
Svaki novi zub i skok u razvoju je bio povod za milion buđenja i epizode višesatnog noćnog nespavanja, pri čemu je moja beba bila savršeno vesela i aktivna po sat-dva, i nakon toga opet brzo zaspala-da bi se probudila opet posle par sati. Znači, ni nama nije nikad bio problem uspavljivanje samo po sebi dok je bila mala beba, nego dubina i trajanje sna.
Sin je mnogo bolji spavač, i dok je ćerka zaspivala pripijena uz mene, on je zahtevao što manje dodira i kontakta dok se uspavljuje. I kao beba je spavao daleko bolje iako nisam ništa bitno menjala u svom ponašanju u odnosu na ćerku. Jednostavno je drugačiji od nje. U periodu od 18. meseci do 2. rođendana je odlično spavao noću. I evo, sada, kada je napunio 2 godine, počinje da se opire odlasku na spavanje, sve ga je teže i teže uspavati uveče, iako mu je san noću jednako čvrst. Ja pripisujem nesanicu izbijanju petica i možda nekom skoku u razvoju, ali prema teorijama o učenju deteta da zaspi, ja ne bih trebala da budem u ovoj situaciji jer je moje dete odlično umelo da zaspi i bilo odličan spavač.
Verujem da roditelji greše u ponečem i ponekad, ali, kao što je Zuska rekla, svaki roditelj će se tokom meseci nespavanja potruditi da isproba sve i svašta, i doći do zaključka da li je i šta je kod njegove dece bilo efikasno. Kod moje ćerke je pomoglo samo vreme i odrastanje.
Posljednje uređivanje od pulinka : 17.10.2013. at 13:13
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma