Uh, ja stisnula krivu tipku pa pustila samo dio teksta, a onda me prekinulo dijete
KayaR, heljda se samo skuha, oko 20 minuta i to je to. E sad, mojoj curi nekada smeta što nije skroz ispasirana (a ne volim joj miksati hranu jer bude puna mjehurića) i što joj mrvice heljde šetaju po ustima, no nekada jede samo tako. Mislim da ću joj samljeti na krupnije u mlincu (nešto kao mlinac za kavu), valjda će joj biti bolje.
E da, heljdu sam joj i dala s 8 mjeseci, a što se tiče drugog obroka, s njim smo krenuli već sa 7 mjeseci. Naime, cura je dobro prihvatila prvi, a osim toga je između 4. i 6. mjeseca na težini dobila tek 400 grama. Da bismo izbjegli AD koje je rekla pedica i tovljenje keksima i mlijekom što su preporučavali svi ostali, ja sam uvela drugi obrok tako da su oba obroka sa žitaricama. E sad, da mi je ova pamet, možda bih i drugačije.
Fora je u tome što bi M. posisala samo jednu siku i to bi bilo to, no ja sam ju gnjavila da ju posisa do kraja, a Rodina savjetnica mi je rekla da ju ne gnjavim nego radije dam drugu jer će tako popiti više mlijeka. I bi tako. Počela je dobivati na težini, čak preko 100 grama tjedno.
Kao što sam rekla, žitarice jede i za doručak (s voćem, jabukom, suhom šljivom ili marelicom) i za večeru (s povrćem ili same budući da nije sezona povrća, a ne dajem joj ništa iz trgovine) jer mi obrok nekako nije cjelovit bez njih. MOžda ćete me i ispljuvati, ali ni ja ne pojedem ujutro samo bananu ili jabuku, nego sa zobenim pahuljicama. No, sad me već polako brine to što stalno ima vjetrove, a kontam da je to od žitarica koje su uglavnom cjelovite. Koliko se sjećam, DAvor je na topicu o alternativnim načinima prehrane (a vjerujem i drugdje) pisao o tome kako djeci ne treba davati integralno jer zbog toga ne mogu dobro apsorbirati hranjive sastojke (ispravite me ako griješim). Čini se da se to događa s M. jer mi je u posljednjih 11 dana dobila tek 40 grama, a opet ju ne gnjavim za drugu siku nego pojede tek jednu (a i to traje, povuče par puta, pa otpuza, pa se vrati pa na klečećki, pa na stojećki... kontam da ju muče vjetrovi). Inače sisa 5 puta dnevno i 2 do 3 puta noću. Osim toga, nekada mi se čini da kroz guzu izađe sadržaj žitarica onakav kakvog je pojela.
Znam da se ne trebam opterećivati težinom jer je ona zdrava, zadovoljna i vesela beba, ali me ipak brine što je sad opet stala s prirastom. A i ti vjetrovi me više izluđuju. No, sve žitarice koje kupujem su valjda uglavnom cjelovite (žganci, pahuljice prosa, riže i zobi, ječam, raž, heljda).
Kakva su vaša iskustva s tim?