Ovo je moje pismo

Ministre Milinoviću,

Pitate pacijente zašto oni žele ići van na liječenje neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom. Ja ću vam na svom primjeru objasniti zašto ja nikad ne bih pristala na liječenje neplodnosti u uvjetima koji zahvaljujući vašem nepravednom zakonu i pretpostavljam da na liječenju u Hrvatskoj ostaju oni

• Koji nemaju novaca za otići van (95% pacijentica?) ili nemaju novaca za više od 1-2 postupka usprkos najvećim odricanjima (a statistički ne mogu svi uspjeti niti vani)
  • Koji nemaju više od tri jajne stanice ni kod najjačih stimulacija (oko 10% pacijentica?)
  • Koji još nisu nikad bili u postupku pa ne znaju kako će reagirati na lijekove niti da li će njihovi zameci biti dobre kvalitete – a nekima jamačno hoće i takvima će tri jajne stanice biti dovoljne (30% pacijentica?)
  • Koji čekanje na postupke vani žele prikratiti još jednim postupkom u zdravstvenom sustavu čije osiguranje plaćaju jer je i mala šansa za uspjeh bolja od 0% i jer je čekanje na postupak psihički vrlo teško

A sad moj primjer: ja sam u 4 svježa postupka i jednom smrznutom postupku dobila 31 oplođenu jajnu stanicu, i jednu jedinu očajno željenu i beskrajno voljenu bebu. Tek 12 zametaka je preživilo do 3. Ili 5. dana, kad su bili vraćeni meni. Od tih 12 zametaka koji su meni vraćeni (u 5 navrata) nastala je jedna beba. Po vašem zakonu se smiju oploditi samo 3 jajne stanice po postupku, dakle meni bi trebalo barem 10 postupaka do bebe umjesto 4 (3 puta po 10 postupaka je 30 jajnih stanica). Meni je svaki neuspješni postupak užasno teško pao i rekli smo da nećemo pokušavati više od 5 puta.

Da smo se liječili u Hrvatskoj po vašem zakonu, mi bismo ostali bez djece.

A ovo je izjavio doktor iz moje klinike nakon što sam mu objasnila hrvatski zakon: „You may want to look outside of Croatia for treatment.“ Odnosno „Potražite liječenje van Hrvatske.
http://forums.haveababy.com/index.ph...dpost&p=128735

S ne-poštovanjem,
xxx

PS. U samo jednom postupku od 4 postupka sam imala zametke za zamrznuti iako sam uvijek imala po 7 ili više jajnih stanica, i sve su se pokušale oploditi, a ne samo tri. Po svoja dva zamrznuta zametka u zadnjem uspješnom postupku sam se vratila, iako ne smatram da je zametak osoba od začeća, ali vratili smo se jer su to naša POTENCIJALNA djeca i nitko ih ne voli više od mene.