-
Ministre Milinoviću, pozvali ste nas, neplodne parove da Vam kažemo zašto idemo u inozemstvo na lijecenje neplodnosti.
Moj suprug i ja idemo 14.travnja u Maribor zato što Vaš zakon koji limitira oplodnju 3 jajne stanice bez mogućnosti zamrzavanja zametaka za mene, koja bolujem od sindroma policisticnih jajnika (PCOS u daljnjem tekstu), nije ni blizu optimalnog lijecenja. Vama kao ginekologu je poznata problematika ove bolesti (barem bi trebala biti!) tako da znate da je veliki rizik od hiperstimulacije koja vrlo cesto zahtjeva odgađanje transfera embrija, a po Vašem zakonu takva situacija bi za mene znacila potpuni neuspjeh postupka (upravo zbog nemogćnosti zamrzavanja embrija), a nakon primljenih 30 i više ampula hormona. Ako niste još potpuno zaboravili ginekologiju, onda zasigurno znate da je ženama sa PCOS puno teže doći do kvalitetnih jajnih stanica što dodatno komplicira sami postupak,a po Vašem zakonu je skoro pa nemoguće ostvariti trudnoću, jer svima nam je poznato da biolozi nemaju nikakvu mogućnost probira, tj, kriterije koji bi im omogućili prepoznavanje baš te tri js koje bi mogle uroditi trudnoćom. Sada ćete reći-"pa višak stanica dobivenih hormonskom stimulacojom mogu se zamrznuti za neki od sljedećih pokušaja!". Nažalost, praksa proteklih 9 mjeseci u ovoj jadnoj , neliberalnoj i nazadnoj državi je pokazala da se i js vrlo rijetko zamrzavaju radi skupoće samog potupka, a minimalne šanse za trudnoću iz istih. To dokazuju i samo tri trudnoće iz takvog postupka u 9 mjeseci koliko je na snazi Vaš katastrofalan zakon! Ne zacuđuje nas onda odluka naših lijecnika i biologa da se takav postupak provodi rijetko zbog skupoće, kada ionako niste ispoštovali obećanje "financijske injekcije" za humanu reprodukciju što se vidi već sada u našim klinikama koje nemaju ili dovoljno lijekova, ili nemaju mogućnost odabira najboljeg lijeka što rezultira istim, preblagim protokolima za sve pacijentice neovisno o dijagnozi.
Stigmatizaciju koju sustavno provodite na neplodnim parovima obaveznim "psihijatrijskim vještacenjem" kojega popularno zovete Psihološko savjetovanje, a nadilazi granicu razuma, protuustavno je i ne postoji ni za jedno drugo lijecenje osim nepolodnosti, neću ni spominjati.
I da ne nabrajam dalje, dovoljno je reći, da moj surug i ja idemo u Maribor zato što su nam tamo šanse za zaceće oko 40%, a u Hrvatskoj, po Vašem zakonu 15% i manje.
Eto, hvala Vam, Ministre, što ste moju realnost i realnost svih drugih neplodnih parova pretvorili u pakao, što ste nas stigmatizirali na najgori mogući nacin u našoj domovini. Ocito ste davno zaboravili, ako ste ih ikada i imali, ideale mladog lijecnika koji ponosno polaže Hipokratovu zakletvu i obećaje -Primum nil nocere (Prvo, ne naudi! ) Ah, kako je moć slatka i jaca od bilo kojeg svjetonazora!
Hvala, Ministre zdravstva!!
Na pažnju:
PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
PREMIJERKA
UDRUGA RODA
SABOR RH
SDP
HSLS
sve dnevne novine.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor