-
Dr. Piotr Lewandowski, voditelj najveće varšavske klinike za liječenje neplodnosti:
"U normalnoj situaciji, u jednoj razumnoj zemlji, morate hormonalno stimulirati da dobijete oko 10 jajašaca, da dobijete 8 zametaka, da transferirate jedan ili dva, a zatim ostale treba smrznuti. Ako ih smrznete, dajete veću šansu budućima bez stimulacije, bez velike boli. U našoj klinici postigli smo 1500 trudnoća iz smrznutih zametaka. to je mnogo. I mnogo parova više ne dolazi jer su dobili jedno ili dvoje djece."
Novinar: "A koliko ste imali uspješnih trudnoća iz smrznutih jajašaca?"
Dr. Lewandowski:"Vrlo malo.Tri! Samo tri uspješne. Samo su dva djeteta rođena. Ta je metoda veoma slaba. Prva je pacijentica bila mlada i pri punkciji nije bilo sperme, tako da smo morali zamrznuti jajašca (ispr.), što je rezultiralo uspjehom. Ona je možda bila prva u Poljskoj koja je zatrudnjela s pomoću te metode."
Iskreno, poštovani ministre, ne zanima me što se dogodilo na Brijunskom kongresu u rujnu 2009.g. nakon kojeg ste slavodobitno pričali o podršci struke.
Žao mi je samo što su naši liječnici stavljeni u takav položaj u kojem ne mogu optimalno raditi ono što najbolje znaju i čemu su posvetili svoj život.
Ja sam svoj život posvetila svom djetetu. Ona je moj Božji blagoslov i najveća nagrada za sve što smo prošli moj suprug i ja u godinama liječenja neplodnosti.
Ona je bila 20-ti zametak u dvanaestom embriotransferu, nakon 5 godina liječenja i 6 hormonskih stimulacija. Da bih se zvala majkom, ispunktirano mi je skoro 100 folikula.
Vratila sam se po sve svoje zamrznute embrije.
I danas kad je Vaš Zakon na snazi, pitate me zašto bježim iz Hrvatske?
Zato, gospodine ministre jer je iz gore navedenog očito da moj suprug (sa teškom dijagnozom neplodnosti ) i ja (koja na najblažu hormonsku stimulaciju reagiram sa puno folikula) spadamo u kategoriju pacijenata koju Vaš zakon izuzetno pogađa.
Nama je potrebno jako puno jajnih stanica oploditi da bismo dobili kvalitetan embrij koji ima šansu postati naše dijete. Po Vašem zakonu to znači puno više hormonskih stimulacija jer dozvoljavate oplodnju samo 3 jajne stanice po jednoj.
To znači baciti (ili kako Vi to zovete „zamrznuti“- sa postotkom uspješnosti od max 6% po stanici svejedno mi je kakav je naziv), meni dragocjene jajne stanice.
To znači UGROZITI zdravlje jedne majke koja želi svojoj curici podariti bracu ili seku!
A proći sve ono što Vaš zakon nalaže prije samog postupka medicinski potpomognute oplodnje, a to su potvrda psihologa, pravnika i drugo liječničko mišljenje - znači te iste roditelje PONIZITI!
Što se mene tiče Vi možete objaviti i da je uspješnost postupaka po novom zakonu porasla i 100%. Bog nam je dao razum i njime ću se voditi.
Ne zanimaju me ni Vaši ni svjetonazori Vaše stranke, koje ste utkali u tkivo zakona.
Kao katolkinja ( a i većina neplodnih parova u Hrvatskoj su katolici ) vjerujem da je Bog uz mene i da on ne progovara iz Vaših usta niti iz Vaših zakona.
Kao što nije progovarao ni iz usta svih papa koji su kroz 2000 godina svu nekrštenu djecu, male anđele slali u limb.
O tempora, o mores!
Nažalost, parovi koji se danas bore s neplodnošću nemaju toliko vremena.
A ja nemam više ništa što bih Vam željela reći u ovom pismu.
Ako nas je samo nekoliko parova koji mislimo da nam Vaš zakon šteti, nadam se da ćete naći vremena i s nama osobno porazgovarati.
Veselim se tom razgovoru i obećajem da ću o sadržaju istog obavijestiti sve hrvatske medije i sve osobe na koje je adresiran i ovaj mail.
Možete me kontaktirati na moju mail-adresu. Rado ću Vam poslati linkove na sve stručne informacije koje sam citirala.
Zahvaljujem što ste me imali strpljenja saslušati,
xy
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma