Ovako... pročitala sam temu jučer i činilo mi se da nemam nešto novo za reći, premda i ja imam sličnih iskustava, dvoje mojih bliskih prijatelja su mi se svojevremeno "outali". Ali kako vidim da ima puno sličnih iskustava, nisam i ja htjela doći hvaliti se kako sam bila kul i tolerantna kad su mi to rekli
Kasnije mi je palo na pamet da ipak ima par stvari koje bi trebalo reći na ovu temu.
Prva, na tragu onog što je napisala Maxime, a možda i još poneko: tvojoj prijateljici je teže nego tebi.
Vjerujem da je probdjela i više nego jednu noć. Nakon dugo vremena skupila je hrabrosti da ti se povjeri, i dok ste razgovarali sigurno je sa strepnjom pratila promjene na tvom licu. Pretpostavljam da je mogla vidjeti podignute obrve, šok, neodobravanje. Pretpostavljam i da joj nisi s puno riječi objasnila što osjećaš i zašto.
Ako ti je ipak stalo do tvoje prijateljice, nazovi je što prije i pozovi je opet na kavu, gdje ćeš joj objasniti da ti je trebalo par dana da ti vijest sjedne, da ti je žao ako si možda djelovala šokirano, da i dalje želiš da budete prijateljice, ili što god misliš da je potrebno reći.
Ako se ne želiš više družiti s homoseksualkom, mislim da je podignuta obrva dovoljno rekla.
Druga stvar: budući da poznam više homoseksualnih ljudi, znam da je većini njih iznimno bitno da se te vijesti ne šire naokolo, pogotovo onima koji su iz manjih mjesta. Većini njih je noćna mora da će nekim neočekivanim putem, možda preko neke treće osobe, taj trač dospijeti do njihovih roditelja.
Zato ja smatram pitanjem časti da o takvim stvarima okolo ne govorim. Baš nikome. Pa ni ako samo posumnjam u nekog da je gay, pa ni ako mi do te osobe nije stalo.
Smatram da živimo u takvom društvu da je to potrebno. Osoba o kojoj se radi ima pravo sama procijeniti kome će i kada povjeriti te podatke.
Ti možda nisi o ovome razmišljala, ali forum nije dobro mjesto za raspravu o takvim stvarima.
Otiđi na početnu stranicu.
Negdje u dnu u trenutku dok ovo pišem može se pročitati: Trenutno su 785 korisnika online. 142 članova i 643 gostiju.
Registriranih članova ima preko 8 tisuća.
Svatko, baš svatko tko ima imalo informatičkog znanja može pročitati to što si napisala. Vjerujem da misliš da to nije problem, budući da pišeš pod nickom.
Problem je u tome što si na drugoj temi iznijela puno podataka o svojoj obiteljskoj situaciji, puno više nego što je dovoljno da te mnogi ljudi prepoznaju. Ja sam prepoznala mnoge prijatelje i poznanike preko puno beznačajnijih detalja.
Tema ima i naslov koji vuče ljude da je otvore, a i nick se pamti više nego lako.
Dakle bilo tko iz tvog mjesta, tko bar povremeno prati ovaj forum (a takvih ima isto podosta, sigurna sam) mogao je pročitati ove dvije teme, i povezati o kojim se ljudima radi.
Ukratko, ti si to što ti je prijateljica povjerila dala u javnost, i u ovom trenutku nemaš baš nikakve kontrole nad time tko će te podatke doznati i početi širiti naokolo.
Dakle idući moj savjet je: dobila si dovoljno mišljenja, a sad kontaktiraj odmah administratore i zamoli da se tema hitno briše, budući da ugrožava privatnost tvoje prijateljice.
Toliko od mene, na kraju se ispričavam jer sam svjesna da vjerojatno sve skupa zvuči patronizirajuće, ali ne znam boljeg načina da napišem što smatram da je potrebno napisati.