Vjerujem da bi to moglo biti jako fino, iako nisam radila.
http://forum.roda.hr/threads/29557-N...ighlight=limun
aleksandra, tu je recept za pitu od limuna.![]()
Recept iz Francuske kuharice J. Harris, postala lara01... Vidim da ima dosta recepata, ali taj je od autorice ove pite od borovnica. Vjerujem da je prefino, a limune obožavam.![]()
Ja upravo krecem sa pripremom. Uzela sam kupine, nije bilo ni borovnica, ni mjesanog voca u ducanu...
Evo, i moja je gotova! Ispala je jako dobro, mada mi kupine i nisu bas nesto... Malo sam zeznula, ostalo mi je malo tjesta, pa sam stavila ko resetku gore ( procitala tu da je netko tako stavio) i to tjesto se stvrdnulo, pa se nije dala lijepo rezati...
ani, drugi put isprobaj s borovnicama kad ih nađeš, mislim da bi ti se to više svidjelo... Mislim da je lara01 rekla da je jako ukusno i s trešnjama i marelicama, cure su radile i s višnjama, šumskim voćem, mi planiramo i s malinama - dakle, varijanti za isprobavanje je zaista puno!
skandy, ne ide ni prašak ni kvasac.
Kad smo kod borovnica, one koje se nađu na placu šteta mi je stavljati u pitu.... Jeste li se ogledali po Mercatoru, Lidlu ili sličnim mjestima ima li smrznutih borovnica....
Pitanje drugo - kad su ono dani borovnica koje znaju imati na Ravnoj Gori? Pa nije ni to na kraj svijeta....
Mi smo ih kupili u Konzumu, Ledove.
Ovo za Ravnu Goru ne znam...
Fala na info o smrznutim borovnicama, potražit ću...
Dalje, evo o Danima borovnica - početak srpnja: http://www.tz-ravnagora.hr/ProductDe...i-gorja.wshtml
ima ih i u metrou, cak imaju i malo pakiranje (uz ono veliko od 2kg).
Ma, ja sam uzimala voce u Konzumu i bile su cijene i za borovnice i za sumsko voce, samo ih trenutno nije bilo. Bas si mislim da sam mogla uzeti maline...
Nema veze, pita se pojela!!
Mm se jako svida, sto me jako cudi zato sto on uopce nije ljubitelj vocnih kolaca. Sutra radim ponovo, ovaj puta sam kupila sumsko voce.
Danasnja sa sumskim vocem je ispala odlicno, puno bolja nego zadnji puta!
Imam sličan recept.
I ide sa šljivama. Mislim da bi i ovaj bio super s njima. Uskoro će sezona.
Nisam još uopće radila s višnjama. Probaj, prije toga ih dobro ocijedi.
Ćemu služi slatko vrhnje u nadjevu, dal za alergičare može kakva zamjena recimo rižino ili slično mlijeko, ili jednostavno sok od jabuke ili voda?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.06.2010. at 18:45
pipi, baš me veseli da ti se sviđa! Probaj i s drugim voćem, vjerujem da će ti se i to svidjeti.
jelena, vrhnje daje kremastu teksturu. Mlijeko (rižino i sl) je možda malo pretekuće, prevodeno... Možda da probaš sa zobenim vrhnjem? Naravno, ako to prolazi...
ili mozes napravit vrhnje od indijskih oraacica, sameljes orascice pa u shakeru malo po malo dodajes jabucni sok do neke zeljene gustoce...
Pita je jako dobra ako zaboravite dodati jaja u nadjev. Ne znam kakva je sa jajima , ali ova bez jaja je vrlo jestiva (u kombinaciji je bio ribizl i maline).
Posljednje uređivanje od sirius : 20.06.2010. at 15:27
Moram si zabilježiti temu da je poslije ne tražim
Inače, mm nas je prošli tjedan ispilao s pitama od voća i sira, sve isti recept samo je mijenjao voće, pa je među ostalima, radio i s borovnicama.
Sad imamo par dana pauze, pa ću onda probati napraviti ovu. Ali malo ću varati. Mislim upotrijebiti gotovo prhko tijesto za pite.![]()
Mojima se jako svida, pa cu je raditi za vikend umjesto torte za goste.
Posljednje uređivanje od ani4 : 20.06.2010. at 20:31
Danas sam kod mame vidjela sličan recept.
Prhko tijesto (s ribanom limunovom koricom) se obloži u okrugli kalup, unutra se stavi kilogram malina (možda je to ipak previše?), pošećeri po ukusu (mislim da je pisalo 10 dkg šećera, meni je to previše - stavila bih žlicu-dvije šećera) i peče 20-tak minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga se prelije s ovom smjesom: tri žutanjka se miksaju s 12 dkg šećera i jednim vanilinom, zatim se umiješa 3 dcl netučenog slatkog vrhnja, doda se 8 dkg mrvica od piškota (ili mljevenih keksa, pretpostavljam) i na kraju se lagano umiješa čvrst snijeg od tri bjelanjka. Ta smjesa se prelije po malinama i ispeče do kraja.
I to mi isto zvuči fino, probat ću ovih dana.
eto zahvaljujući peterlin...preksutra je dan borovnica u Ravnoj gori....)
Meni je uz ovu pitu očajnički falilo nešto i kad sam dodala kao prilog sladoled od vanilije (sebi još i šlag), bila je stvarno dobra kombinacija.
Da, blueberry pie i vanilla ice cream je u Americi dobitna kombinacija.
borvnica u subotu bilo hrpa...napravljen već džem kao i od malina koje smo u nedjelju kupili na Dolcu...po 7 kuna za pola kg...
Ja bih željela prijaviti da sam se pokušala u subotu prošvercati i kupila u Konzumu "gotovo prhko tijesto", no ono uopće nije prhko već lisnato. Nije sve skupa loše, ali nije ni super. Inače, nama je najukusnije kad stavim pola paketa borovnica i pola šumskog voća, sama borovnice su mi preslatke, a samo šumsko voće prekiselo. I brašno sam iz nadjeva skroz izbacila, ne treba mu. Sve skupa - nama super kolač.
joj vidjela sam to prhko..ali kada sam okrenula i vidjela sastav ... ma bolje sam to na brzinu sastaviti..imam super recepr za prkača ako kome treba
prkač
ajde stavi recept kad stigneš. Koliko god sam komada pita napravila nisam baš zadovoljna skroz s tijestom kako mi ispadne.
Mene će ova pita dotući, ja to stalno mijesim. Cijelu zimu sam mutila pitu s limunom i sirom, sad ovo, kile rastu, uf...
Izbacila sam i ja brašno iz kreme (totalno nepotrebno, stisne se i bez njega), a na voće bacim ipak jedan vanilin šećer.
I ja pravila pitu, što da kažem, 2 puta u 3 dana, stvarno je prefina (prvi put sa šumskim voćem, drugi put maline i ribizli - crni i crveni).
Ja sam već imala viziju ovako nečegaali nisam bila sigurna kako napraviti, jedino, ja sam to zamišljala malo drugačije, u kalupima za muffine i s bijelom čokoladom preko.
Nije mi se dalo prčkati s tim kalupićima pa sam napravila ovako ali sam odozgo prelila bijelom glazurom (100 ml slatkog vrhnja zagrijala i pomiješala s bijelom čokoladom) i bilo mi je jako fino, iako ne baš savršeno kako sam zamišljala, a zamišljala sam bijelu glazuru kao onu na alnaturinim rižinim krekerima, malo kiselkastu (piše da je od jogurta). Ima li tko ideju kako bi se mogla dobiti takva glazura, mislila sam možda u ovo svoje staviti sira ali sam se malo pobojala kakav okus bi imalo.
I da, ja sam bila pohlepna pa sam zadnji put za ovu pitu poduplala smjesu i nije mi bilo dobro jer je sve bilo debelo i nije se dobro ispeklo (al pojelo se anyway)
kloolk, ovaj prkač (XD) iz recepta ti ne ispada dobro? Mi nemamo zamjerke - ali će me veseliti ako netko napiše dobre omjere za prkač (super mi je ovaj naziv!!).
Ne ide mi prkač nikako. Probala sam i ovaj recept i masu drugih (bez jaja, samo žumanjak, cijela jaja, šećer u prahu, obični šećer, više maslaca, manje maslaca, s malo pp, utabaj tijesto odmah u kalup, drži ga u frižideru sat vremena pa valjaj, brašno glatko, oštro, brašno za prkač) i nikad mi ne ispadne baš prhko, ne znam u čemu je caka. Ali neću stati dok mi ne ispadne kako bi htjela, a do tada ću nakupiti i kila i kila.
Joj radila sam i stvarno je opravdani naslov topica! Hvala!
Došla frendica na kavu i proba kaže mmmmmmm uh, stvarno je dobra.
Svaka čast, a najviše mi se sviđa brzina i jednostavnost pripreme.
Pitu sam radila već 2 puta, ali u verziji sa jabukama i breskvama narezanim na listiće i nisam imala slatko već kiselo vrhnje i bilo je fino, ne znam jel sa slatkim drugačija.
Jel tko radio s kupinama? Ne znam jel bi bila onda prekisela a i tak me one koštice sitne smetaju u kupini![]()
Nama je s kupinama odlična, stavimo malo više šećera, ali ako te smetaju koštice, možda je bolje da preskočiš tu varijantu.
Sa slatkim vrhnjem ti je jako ukusna, probaj...
recept u mojoj bilježnici , u koju idu samo provjerene fine stvari
txn ngrace![]()