Results 1 to 40 of 40

Thread: Makrobitičari, molim savjet!

  1. #1
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default Makrobitičari, molim savjet!

    Nabavila sam knjigu od J. B. Pejić Prirodno i slatko, a prema čijim receptima planiram praviti kolače svojoj curi (a i nama).
    Ono što me zanima je sljedeće (možda se zakletim makrobiotičarima neće svidjeti):

    - što se podrazumijeva pod jabučnim sokom? sok svježe "iscjeđene" jabuke ili nešto kupovno?
    - što se podrazumiejva pod jabučnim sirupom?
    - kojim drugim sastojkom (da ne kažem konvencionalnijim) zamijeniti taj sok, a da se ne mijenja tekstura tijesta?
    - nakon što sam pročitala valjda sve topice o šećerima/sladovima/sladilima, nekako sam zaključila da smeđi šećer demerara (mislim da se tako zove) od šećerne trske i nije tako nezdrav pa me zanima u kojem se onda on omjeru stavlja u kolač umjesto slada?

    Kao što ste iz prethodnih pitanja mogli shvatiti, ne planiram se potpuno baciti na makrobiotičku prehranu (za početak) pa me zanima,
    - može li se sezamov maslac zamijeniti mliječnim?
    - tofu sir kravljim svježim sirom?
    - čime zamijeniti pšenične klice?

    Onda:
    - pravite li sami maslac od lješnjaka/kikirikija i kako, odnosno u čemu?
    - u jednom se receptu spominje rogač, zapravo u puno njih, no u tom mi se receptu učinilo da rogač zamjenjuje kakao u prahu (običan, gorki kakao, ne Kraš..., a konkretno, radi se o čupavcima), može li se rogač zamijeniti kakaom?
    - kada se spominje kokosovo brašno, misli li se tu na one mrvice ili baš na brašno?

    Zapravo mi je najvažnije da mi dijete jede prirodno zaslađene slastice.
    Nadam se da slična tema ne postoji (sve sam pretražila)
    Hvala unaprijed!

  2. #2
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Sigurna sam da ima puuuno cura koje će ti razriješiti sve dileme !

    Čim se probude i pročitaju tvoja pitanja.

    LeaB, Marta... ima ih, samo se u ovaj rani/kasni sat ne mogu sjetiti.

    Bit će ti odgovoreno sigurno !

    Samo trun strpljenja!
    Last edited by Teica; 18.07.2010 at 05:37.

  3. #3
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Draga, nisam makrobiotičar, ali ću ti znati odgovoriti na tvoja pitanja kad se navečer vratimo kući - a vjerojatno ćeš do tada sve već i saznati...

  4. #4
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,863

    Default

    SikaPika, JBP je, čin mi se, 'prevodila' recepte sa klasičnog na makrobiotičarski stil, a ti bi ih prevodila nazad.
    Kaj ti nije onda bolje raditi najobičnije slastice, samo zamijeniti šećer sa smeđim i to u manjoj količini?

    Jabučni sok je - jabučni sok, cijeđen ili kupljen, podrazumijeva se da je bez dodanog šećera.
    Jabučni sirup je sirup, kao oni sirupi za razrjeđivanje, samo opet bez dodanog šećera, ima ga za kupiti u bio&bio, u malim bočicama od 2 dl.
    Sezamov maslac ne bih rekla da se može zamijeniti maslacem, sezamov maslac (tahini) se u jelo stavlja prije radi okusa nego što služi kao masnoća za kolače.
    Rogač, to je točno, je makrobotička 'čokolada', pa u receptima mijenja čokoladu tj. kakao koje makrobiotičari smatraju nezdravima.
    Pšenične klice, nemam pojma čime zamijeniti, a niti zašto. Toga bar ima za kupiti i u običnim dućanima, a i nije skupo.
    Kokosovo brašno su one mrvice.

  5. #5
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Mima ti je dobro rekla, u slastice možeš stavljati smeđi šećer u manjim količinama. Šećer i med su ti slađi od rižinog i ječmenog slada, zato se preporučuje stavljati manje (šećera ili meda).
    Sezamov maslac i razne maslace od orašastih plodova možeš sama raditi, znam da negdje ima i recepata na forumu. Ja osobno nikad nisam radila te maslace, već sam ih kupovala, jer bi mi trajali stvarno dugo, pa se nisam htjela zamarati s pripremom.
    Preporučila bih ti da najprije isprobaš jednostavnije recepte, bez "egzotičnijih" sastojaka poput tofua ili pšeničnih klica, zatim prijeđi na složenije. Ima zaista finih jednostavnih biskvita koje možeš premazati raznim pekmezima, ili gore složiti voće...
    Rogač me nikad nije zanimao, jer mi nije fin - zapravo me smeta njegov miris, nekako mi je preintenzivan. Čokolada mi je namirnica koju ne mogu nadomjestiti niti jednom drugom...

  6. #6
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    SikaPika, JBP je, čin mi se, 'prevodila' recepte sa klasičnog na makrobiotičarski stil, a ti bi ih prevodila nazad.
    Kaj ti nije onda bolje raditi najobičnije slastice, samo zamijeniti šećer sa smeđim i to u manjoj količini?
    uh, tako ispada, ali nije baš
    kod makrobiotičarskih recepata mi se sviđa to što u sebi imaju hrpu voća, povrća, sira, orašastih plodova itd.
    naravno, pravit ću joj i neke naše kolače sa prilagođenim sastojcima jer ni MM ni ja nismo ljubitelji kremastih kolača s hrpom margarina, šećera... nego više fora tipa kuglof i to što se bez beda može napraviti s prirodnim sastojicma (no, za to čekam više od ova dva zubića s kojima ništa ne može...)

    n.grace, potražit ću recepte za tahini i maslace od orašastih plodova
    da, za sada neću praviti kolače sa pšeničnim klicama, ali sam morala pitati mogu li se čime zamijeniti, onako... jednom sam jela klice kupljene u Billi, gdje li..., ali davno, zapravo ni ne znam kako to treba izgledati... još ću malo proguglati i vidjeti
    što se tiče rogača, ja ga volim jesti onako u mahunama, jedno vrijeme sam ga stvarno jako puno jela, dok recimo kao dijete nisam voljela gužvaru (masnicu, makovnjaču/orehnjaču/rogačnjaču) s rogačem
    a čokolada, oh da, čokolada... ma ne znam, bolje mi je da je nemam u kući jer kad je imam, nemam granice...
    cure, hvala vam puno!

  7. #7

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Postoji jabučni sirup, od kojeg se može raditi i sok, ali i jabučni zaslađivač. Iako,mislim da je svejedno kojeg ćeš upotrijebiti u kolačima.

    Ja mislim, ako nisi baš makrobiotičar, da se većina kolača može učiniti zdravijima ako bijelo brašno zamijeniš sa 850, šećer sa demerarom, agavom ili rižinim sladom, eventualnom mlijeko za zobenim, rižinim ili sojinim

  8. #8
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    uh, baš sam šašava, ja sam pod pšeničnim klicama mislila da se radi o baš proklijalim sjemenkama pa mi nije bilo jasno kako to staviti u kolač...
    sad sam pogledala fotke i stvarno, ima ih svagdje za kupiti...

    osim toga, mislim da mi je vrijeme posjetiti neku trgovinu zdravom hranom

    branka1, tnx

  9. #9
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Je, je - vrijeme ti je - Maši samo što nije rođendan

  10. #10
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Zezam te, naravno.

    Niš ti ne moraš - nije makrobiotika "Sveto pismo".

    Samo je prirodniji i zdraviji način življenja a time i papanja

  11. #11
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    http://forum.roda.hr/threads/53550-K...jaja-i-mlijeka

    Evo, ovdje imaš nešto jednostavno, za početak... Onaj treći recept ti je odličan, samo sve izmiješaš i ispečeš. Na biskvit ne moraš ništa stavljati (ja sam premazala čokoladom i posula kokosom). Ah, čokolada... Srećom, mogu se kontrolirati, uvijek ju imam u kuhinji, a prođu i dani da ne pojedem ni kockicu.

  12. #12
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Teica View Post

    Samo je prirodniji i zdraviji način življenja a time i papanja
    eh da, to sam tek nedavno shvatila kada sam malo bolje pogledala recepte... istina, mliječnih proizvoda se ne bih mogla tako lako odreći (svježeg sira, vrhnja, jogurta), a ni mesa iako ga ne jedemo tako često, no svakako planiram praviti zdravije kolače, a i uvesti neke nove sastojke u prehranu (već se 6 mjeseci pitam kako sam mogla do sada živjeti bez prosa )

    no, ono što me zbunjuje su kontradiktornosti na koje sam nailazila baš na ovom forumu, a gdje se govori
    - kako ni slad nije zdrav jer se radi o fermentaciji pa samim tim postoji rizik od pokvarenosti bakterijama (ako sam se dobro izrazila),
    - onda med ne treba termički obraditi jer osim što tako gubi na hranjivosti (što sam i prije znala), mijenja svoj sastav, pojavljuju se toksini...
    - kako sam shvatila, makrobitika nije "protiv" jedenja voća sa žitaricama dok drugdje čitam kako voće ne treba s ničim miješati nego ga jesti odvojeno od obroka i to sat vremena prije i dva sata poslije...
    - JBP govori o tome kako kalcij iz kravljeg mlijeka uopće nije iskoristiv jer da bi bio iskoristiv, mlijeko bi moralo imati dva puta više fosfora, a baš danas čitam u knjizi P. Leach Vaše dijete kako treba piti/jesti mliječne proizvode upravo zbog kalcija...

    ma ne znam, uzet ću najbolje od svega

    n. grace, hvala na topicu... svakako ću probati taj recept

  13. #13
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Uz sve što si navela, još sam saznala da je soja, zapravo, namirnica koja izaziva više štete nego koristi - to sam pročitala upravo ovdje. Nakon toga sam proguglala i, recimo, prihvatila tu teoriju - i smanjila tofu u jelovniku svoje obitelji.

    Ne znam što bih ti rekla u vezi svega ovoga, jedino ti mogu savjetovati da se ne opterećuješ previše. Primjerice, svaki desert možeš zasladiti suhim voćem - u tim receptima se često grožđice prokuhaju i izmiksaju u kremu, znači, ne treba ti ni slad, ni med, ni šećer... Kažu da su dobri i fini zaslađivači agavin i javorov sirup, možeš pokušati i s njima, ako ti slad nije "simpatičan".

    Ovo u vezi kravljeg mlijeka mi se čini dosta logično, ali nama nije problem slijediti tu teoriju, budući da ni MM ni ja ne volimo ni ne podnosimo mlijeko. On i cure jedu fermentirane proizvode, a ja rijetko bilo što od toga. Iznimka su kolači, ali često i u njima koristim zobeno mlijeko, a ako koristim kravlje, pojedem komadić i to je to.

    Uvijek kažem - umjerenost u svemu - i onda ćeš sigurno svojoj obitelji ponuditi najbolje od svega.

  14. #14

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Samo treba paziti da grožđice i marelice nisu svjetle, nego tamne jer su inače sumporene, znači kupiti od Alnature, bio dućani i sl

    Javorov sirup nije baš najsretnije rješenje, puno je bolja agava ili sladovi

  15. #15
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Da, i ja sam za soju čula da je štetna kada se jede prečesto u pojedinim oblicima.
    Skužila sam da grožđicama mogu itekako zasladiti ono što pravim (istina, kolače još nisam) pa sam joj tako jučer napravila puding od grožđica s prosom, malo riže, dvije naribane jabukice uz dodatak Gusnela. Smazala ga je samo tako.

    Suho voće za M. kupujem u dm-u, Alnaturino, odnosno suhe šljive u Mileru jer imaju neke bez konzervansa. Sebi kupujem ono u Konzumu iako znam da je tretirano sumporovim dioksidom jer je ovo Alnaturino prilično skupo.

    Kad smo kod "zdravog" načina života, danas sam krenula pohati šarana i tikvice i skužila da nemam krušnih mrvica. Ni MM-u ni meni se nije dalo u trgovinu pa sam sve panirala u zobenim pahuljicama koje sam prethodno samljela (ne skroz u brašno nego u mrvice). Naravno, nije to ništa zdravije od mrvica jer se i ovo napilo ulja, ali ne jedemo tako često prženu hranu pa eto, poslužilo je svrsi. MM je bio malo sumnjičav, ali mu se na kraju svidjelo.

  16. #16
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    ja neću o jabuci i sirupu već jedno pitanje sa Kako krenuti sa makrobiotikom....

    Iskreno, narušeno zdravlje me natjeralo na razmišljanje i mislim da sam spremna.

    Hvala.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    Quote Originally Posted by Dodirko View Post
    ja neću o jabuci i sirupu već jedno pitanje sa Kako krenuti sa makrobiotikom....

    Iskreno, narušeno zdravlje me natjeralo na razmišljanje i mislim da sam spremna.

    Hvala.
    Da li si upoznata sa osnovnim principima makrobiotike, koliko znaš o makrobiotici? Imaš kakvu literaturu?

    Ja ti mogu pomoći

  18. #18
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,863

    Default

    Ako si narušenog zdravlja i misliš da bi ti makrobiotika mogla pomoći, najbolje što možeš napraviti je otići u Makronovu i dogovoriti osobne konzultacije sa Zlatkom Pejićem. On će ti dati program prehane i dodataka prehrani koji bi trebali pomoći u rješavanju tvog problema. Kad sam ja išla na takvo savjetovanje, a to je bilo prije 8 godina, tražili su da prije savjetovanja sa Z. Pejićem prođeš jedan vikend tečaj koji se zove Makrovikend - tu se uče osnove kuhanja i teoretske osnove makrobiotike.

    No, sve to košta, i to poprilično.

    Možeš isto tako nabaviti knjigu koju su napisali Pejići - Hranom do zdravlja, pa ju pročitati i polako pokušati primjenjivati.

  19. #19
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Hvala. Baš sam sada pročitala njihov web. Čini mi se kao jedan od najvećih preokreta u životu. Nadam se da ću ustrajati.

  20. #20
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    jako cijenim makrobioticare, ali mislim da je njihov pristup samo jedan od mogucih pristupa vracanja k zdravlju i prirodi. ovo drugo mi je pogotovo vazno, a to mi se u makrobiotici ponekad "izgubi" kada vidim koliko oni "umjetnih" preparata koriste (tipa tofu, seitan, miso, sladovi i slicno). ja osobno preferiram "prirodnu" prehranu, koja se u njemackom govornom podrucju poznaje kao "vollwertkost", dakle prehrana potpune vrijednosti. meni se cini boljom alternativom, ali naravno, kao sto rekoh, cijenim makro jer je i to jedan moguci nacin, da se covjek hrani i zivi zdravije, nego sto nas ova nasa kultura uci.

    zelim ti sve naj, da uspijes vratiti si zdravlje na +5!

  21. #21
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,863

    Default

    Hm, sve OK, no nije baš da razumijem zašto misliš da su tofu ili seitan ili miso umjetni preparati.

  22. #22
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Ivana B-G, tofu, seitan, miso i sladovi zbilja nisu "umjetni" preparati.

    Niti s navodnicima, niti bez.

    Zapravo uopće nisu preparati - to je hrana

    Znaš li da su prije u Baranji žene pravile seitan?

    Naravno, nije se zvao seitan jer to nije hrv.riječ, zvao se pšenično meso.

    Tofu je "sir" od soje - što je tu umjetno, osim ako je soja GMO?

    Onda bi po tome i kravlji/kozji/ovčji sir bili umjetni, jer ne rastu u prirodi - prvo ide mužnja a nakon toga nekoliko postupaka a za tvrdi sir
    i dodataka (sirilo) da bi se dobio konačni proizvod (moja malenkost misli da je to prehrambeni proizvod a ne "preparat").

    Miso čisti od zračenja, znaš to?

    Kao što su kod nas radnici u određenim industrijama dobijali mlijeko zbog rada s opasnim kemijskim tvarima, u Japanu dobijaju miso juhu.

    (fermentirana soja ili soja i pšenica - onda i mi tradicionalno upotrebljavamo umjetne proizvode jer koristimo fermentaciju - počevši od kiseljenja zelja )

    Ako je med umjetan, onda je i slad.

    Samo da ne bi dobila dojam da se hoću svađati ili glumiti Davora - uopće to ne želim

    Samo sam htjela malo razraditi ono što si navela.
    Last edited by Teica; 12.03.2011 at 14:49.

  23. #23
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ako si narušenog zdravlja i misliš da bi ti makrobiotika mogla pomoći, najbolje što možeš napraviti je otići u Makronovu i dogovoriti osobne konzultacije sa Zlatkom Pejićem. On će ti dati program prehane i dodataka prehrani koji bi trebali pomoći u rješavanju tvog problema. Kad sam ja išla na takvo savjetovanje, a to je bilo prije 8 godina, tražili su da prije savjetovanja sa Z. Pejićem prođeš jedan vikend tečaj koji se zove Makrovikend - tu se uče osnove kuhanja i teoretske osnove makrobiotike.

    No, sve to košta, i to poprilično.

    Možeš isto tako nabaviti knjigu koju su napisali Pejići - Hranom do zdravlja, pa ju pročitati i polako pokušati primjenjivati.
    Preporučila bih ti ovo što ti je Mima rekla u zadnjem odlomku - pročitaj knjigu. Upravo zato jer sve gore spomenuto - poprilično košta, i tu se slažem s Mimom. A na konzultacijama nećeš čuti ništa drugo što već ne stoji u toj knjizi.

  24. #24
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Da, slažem se, ta knjiga je stvarno makrobiotička početnica.

    Ali, konzultacije su individualne, tako da bi na njih trebalo otići ako se namjerava riješiti određeni zdravstveni problem.

    (Radila sam u dućanu prirodne hrane gdje su mi ljudi dolazili s popisom namirnica koje im je Pejić na konzultacijama savjetovao.
    I ti popisi nisu bili identični za različite zdravstvene tegobe.)

  25. #25
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Teica View Post
    Da, slažem se, ta knjiga je stvarno makrobiotička početnica.

    Ali, konzultacije su individualne, tako da bi na njih trebalo otići ako se namjerava riješiti određeni zdravstveni problem.

    (Radila sam u dućanu prirodne hrane gdje su mi ljudi dolazili s popisom namirnica koje im je Pejić na konzultacijama savjetovao.
    I ti popisi nisu bili identični za različite zdravstvene tegobe.)
    Ne bih se složila.
    Iz osobnih razloga nemam dobro mišljenje o tim konzultacijama, imam loše iskustvo. Naravno, svatko će odlučiti za sebe.

  26. #26
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Ovo mi je dragocjeno za čuti!

    Hvala na informaciji!

  27. #27
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Pravi li tko od vas kod kuće seitan?
    Teice, mislim da sami ti još neki dan pokušavala slati pp, ali nije išlo, pun inbox. Pokušat ću sad ponovo.

  28. #28
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by branka1 View Post
    Samo treba paziti da grožđice i marelice nisu svjetle, nego tamne jer su inače sumporene, znači kupiti od Alnature, bio dućani i sl

    Javorov sirup nije baš najsretnije rješenje, puno je bolja agava ili sladovi
    ovo vrijedi baš suprotno, sušeno voće prave svijetle boje je sumporirano, a ono tamnije, što izgleda uvelo, nije
    npr. merelice u rinfuzi su uvijek svijetle, a u bio&bio su kao tamnije boje

  29. #29
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    imate li neki dobar link na webu s receptima za makrobiotičke kolače?
    u našoj knjižnici nema spomenuta knjiga od Jadranke Boboan Pejić, a htjela bih malo izvidjeti situaciju prije kupnje knjige, iako nedavno sam probala makrobiotičke deserte i bila oduševljena, no nije u tome stvar, zanima me koliko te recepte mogu prilagoditi barem malo što se tiče sastojaka

  30. #30
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    ovo vrijedi baš suprotno, sušeno voće prave svijetle boje je sumporirano, a ono tamnije, što izgleda uvelo, nije
    npr. merelice u rinfuzi su uvijek svijetle, a u bio&bio su kao tamnije boje
    Točno. Ja suho voće kupujem u dm-u, Alnaturino. Odlično je.

  31. #31
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    teica, da, u pravu si stvarno sam se nespretno izrazila. nisu umjetni i nisu preparati. sorry! htjela sam reci da je bolje usredociti se na namirnice u prirodnom obliku, po mogucnosti sirove. ako se tako gleda, onda su neke od temeljnih makro-namirnica ipak namirnice "druge kategorije" (sto nije lose, jer tih kategorija ima navodno nekih 7 - nije moja teorija, nego vodim se npr. ovim: http://prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1605 )
    mislim da sve u svemu od prehrane ne treba praviti neku "dogmu". prirodno i jednostavno mi se cini sasvim dovoljno!

  32. #32
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    ovo vrijedi baš suprotno, sušeno voće prave svijetle boje je sumporirano, a ono tamnije, što izgleda uvelo, nije
    npr. merelice u rinfuzi su uvijek svijetle, a u bio&bio su kao tamnije boje
    Pa šta je drugo branka1 i napisala, nego to isto.

    Sve od Pejićevih sam bila našla u knjižnici Medveščak (Zg), sve i one male knjižice, pa i onu s receptima za kolače,
    nije bila novo izdanje, ali meni nije smetalo.

    sikapika, o seitanu, pravljenju seitana doma, pisalo se dosta na forumu, malo pretraži.

  33. #33
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana View Post
    Pa šta je drugo branka1 i napisala, nego to isto.
    pa baš je suprotno pisalo

  34. #34
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana View Post

    sikapika, o seitanu, pravljenju seitana doma, pisalo se dosta na forumu, malo pretraži.
    tnx, pogledat ću

  35. #35
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by branka1 View Post
    Samo treba paziti da grožđice i marelice nisu svjetle, nego tamne jer su inače sumporene, znači kupiti od Alnature, bio dućani i sl

    Javorov sirup nije baš najsretnije rješenje, puno je bolja agava ili sladovi
    Da parafraziram branku 1: treba kupiti tamne, odnosno izbjegavati svijetle grožđice i marelice, jer su svijetle sumporene. Tamne se mogu
    kupiti u biodućanima, od Alnature, itd.
    A ovo je napisala tina55:
    ovo vrijedi baš suprotno, sušeno voće prave svijetle boje je sumporirano, a ono tamnije, što izgleda uvelo, nije
    npr. merelice u rinfuzi su uvijek svijetle, a u bio&bio su kao tamnije boje
    I da ja dodam, suhe marelice u biodućanima su prepreskupe , nažalost, a grožđice nisu tako skupe.
    Isprike na cjepidlačenju, htjela bih shvatiti kako tako suprotno možemo shvatiti isti post.

  36. #36
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,307

    Default

    kolko ja znam o grožđicama postoje sultan ( svjetle) i one obične ( tamne), sad ja ih klincima kupim u Mercatoru ili Konzumu.

  37. #37
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    oprosti Dijana, ja sad sam tek vidjela da sam "nisu" pročitala kao "su" (da su-kao potvrdno)
    malo kuham, malo se igram s djetetom, malo škicnem na forum pa na pola pročitam
    ispričavam se još nekog zbunila kao Dijanu
    zapravo smo tvrdile isto

  38. #38
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    a marelice u bio%bio stvarno jesu preskupe, a ni Alnaturine nisu baš povoljne, iako su nešto jeftinije

  39. #39
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Ma sve ok.

  40. #40
    Rivendell's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,351

    Default

    Quote Originally Posted by Ivana B-G View Post
    teica, da, u pravu si stvarno sam se nespretno izrazila. nisu umjetni i nisu preparati. sorry! htjela sam reci da je bolje usredociti se na namirnice u prirodnom obliku, po mogucnosti sirove. ako se tako gleda, onda su neke od temeljnih makro-namirnica ipak namirnice "druge kategorije" (sto nije lose, jer tih kategorija ima navodno nekih 7 - nije moja teorija, nego vodim se npr. ovim: http://prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1605 )
    mislim da sve u svemu od prehrane ne treba praviti neku "dogmu". prirodno i jednostavno mi se cini sasvim dovoljno!
    U makrobiotici je stvar u omjerima. Svaki obrok mora sadržavati određeni omjer žitarica, mahunarki i svježeg povrća (ili kuhanog na pari, ili samo blanširanog). Teško da se mahunarke i žitarice mogu jesti sirove, a izuzetno su hranjive. Makrobiotika je u principu jako jednostavna... Što se tiče prerađevina od soje koje spominješ, one se rade jer je soja jako teško probavljiva dok je u zrnu i na istoku se već tisućljećima rade od nje razne prerađevine (ako se uopće mogu tako nazvati).

    Svatko bi se trebao hraniti kako mu najviše paše, nekom sirovo koje navodiš, nekom makrobiotika, a nekom mesina...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •