Draga lana2401, iz Maribora će ti se još javiti mailom dva do tri mjeseca prije postupka kako bi potvrdili da li i dalje želite ići u postupak. Nakon vaše potvrde pozvat će vas na dogovor, te Vam dati pismeni protokol sa točnim nazivom ljekova i datumima početka i kraja uzimanja terapije, a sve će vam objasniti i usmeno. Najprije počinješ uzimati kontracepcijske pilule (oni predlažu više vrste pilula) koje možeš sama kupiti u Sloveniji (mi smo kupili u Lendavi, jer nam je tamo bilo najbliže mjestu stanovanju), ali možeš ih kupiti ih i u Hrvatskoj. Za svu terapiju kod njih dobiješ recept, a lijekove plaćaš sama. Lijek Decapeptyl (koji je pakiran u obliku gotovih injekcija) nabavili smo u Zagrebu putem ljekarne na Dolcu, jer ga nigdje drugdje nije bilo, čak niti u Sloveniji. Sljedeći lijek Gonal-F kupili smo u ljekarni ispod ambulante prof.Vlaisavljevića, nakon pregleda i to bez problema, jer ga imaju na zalihama. Prije početka uzimanja bilo kakve terapije, sestra Jasna pošalje ti i pismenu obavijest putem maila kako bi te podsjetila da počneš uzimati terapiju. Prije same punkcije obavili smo tri ultrazvuka kod njih radi praćenja jajnih stanica, ali mislim da broj tih pregleda varira ovisno o potrebi. Od svih ljekova, kao višak ostale su mi jedino četiri injekcije decapeptyla, ali zbog toga što se taj ljek može kupiti samo u najmanjem pakiranju od 7 komada, pa nismo mogli kupiti terapiju točno na broj dana. Inače, samodavanje injekcija upoće nije problem, jer mjesto gdje se daju (u području nešto ispod pupka) je najmanje osjetljivo na bol. Prvi lijek decapeptyl dolazi u gotovim injekcijama, dok se drugi lijek gonal-F treba sam mješati u injekciji, zbog toga si u ljekarni kupiš i dovoljan broj šprica i igala za mješanje i davanje injekcije (za davanje injekcije kupiš si najmanje igle), ako ne znaš kako to raditi možda da pitaš med.sestru svoje doktorice da ti pomogne dati prvu injekciju, a i sestra Jasna ti to ljepo zna objasniti, a isto tako imaš i na netu puno video prezentacija. Bol od injekcije je neznatna, te se javlja prilikom davanja injekcije ako si ukočena i napeta, pa je najbolje prije davanja injekcije opustiti se i prihvatiti to kao normalno, ostalo prelazi u rutinu. Ja sam si davala injekcije ujutro u 7 sati kako bi izbjegla nepotrebni transport injekcija u posljepodnevnim satima, ako ne bih bila kod kuće, posebice jer injekciju decapeptila treba držati na hladnom mjestu. U vrijeme uizmanja terapije decapeptyla i gonala, davala sam si istovremeno obje injekcije i to jednu u desnu, a drugu u lijevu stranu trbuha. Dakle, nemoj se bojati, vježbaj mješanje injekcija sa vodom, jer imaš vremena. I na kraju, nemam ti previše iskustva sa endometrijozom, ali vjerojatno si prof.upoznali sa svojim dijagnozama prilikom prvog dogovora, a ako nisi onda im se ponovno javi mailom, te vjerujem da ćeš dobiti odgovor na svoje upite. Sretno i hrabro naprijed!

))))))

, teške kombinacije, ugl dobila sam 3 j.s i u utorak idem na transfer, merional u mađi je upola jeftiniji, znači u hrv ja kutija (10 amp) 1458 kn, a u mađi su 2 kutije 1500kn, ja sam pitala u Mb jel smijem kombinirat ona je rekla da smijem, eto toliko od mene, nadam se da sam ti pomogla, samo još nešto, cetrotid je u MB 39,90 eura, a kod nas 350 kn, eto i to se tamo isplati, eto toliko, pusa i sretno!!!