Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3737

Tema: Potpomognuta u SLOVENIJI

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

DAN TRANSFERA

Pravilo je u Mariboru da se ide na blastociste. Na papiru od protokola piše da se ide na blastociste ako se ima više od 4 stanice, ali znam da su nekima i s 3 oplođene (8 aspiriranih) išli na blastociste. Također, nije pravilo da svima rade ICSI, mi smo specijalno tražili zbog naših rezultata u prošlim stimulacijama, ali ako je pacijentica mlađa i ima dosta stanica onda rade pola-pola – pola ICSI, pola IVF. Ako Mariborčani skuže da ste već jednom imali ICSI u nekoj drugoj klinici, onda se, u pravilu, ide na ICSI. O asistiranom hatchingu prof. nema baš neko mišljenje da to puno pomaže – on to više savjetuje za smrzliće kod kojih zbog zamrzavanja i odrmzavanja zona pellucida otvrdne (ako sam to dobro shvatila, oni svima odmrznutima rade assisted hatching). ICSI dogovorite unaprijed, ako ga želite.

Mi pak nismo dobili blastice, ali smo dobili morule (stadij razvitka embrija prije blastociste, 10-30 stanica, zna zastat u razvoju i zato je bolja opcija blastocista, ali nama je ovo i bilo najdalje što smo napredovali – dosad samo zameci 3. dana – pa smo bili zadovoljni). Od naših 7 zametaka, 5.-ti dan je dočekalo šest. Nakon transfera dobije se čak i slika.

Ovako je stvar tekla: došli smo svi u 8 h ujutro, onda se ima razgovor s ginekologom i biologom koji vas informiraju kakvi su bili rezultati oplodnje i koja je njihova preporuka za transfer. Naravno da možete sve pitati I utjecati na odluku o broju transferiranih, ako imate nekakve razloge (maksimalan broj transferiranih je 3, to najčešće rade ženama velike starosne skupine ili parovima koji inzistiraju zbog nečega, najčešće se transferiraju 2, mladim ženama koje imaju izvrsne embrije po jedan). Pitala sam liječnika kakve su mi jajne stanice, rekao je da su sigurno OK čim ima smrzlića tako da živim s tim uvjerenjem. Prije transfera ide se u sobu gdje se čekala i punkcija, tu se žene presvuku u spavaćice. Prvo su uzeli 2 cure za punkciju, a onda smo došli na red mi. Počelo je oko 9:30, svaka je bila unutra 5 min, totalno je bezbolno, vidiš na TV ekranu lijevo slikicu svojih "bebica" i onda ih dr transferira (bio je isto dr. Milan Reljič). Nakon transfera može se ići u sobu gdje se ležalo nakon punkcije ili u sobu gdje se presvlači na početku i tu se odmiruje nekih sat vremena.

LEŽANJE NAKON TRANSFERA I MIROVANJE / BOLOVNAJE I DALJNJA TERAPIJA

Mariborčani daju bolovanje 14 dana tj. do bete, ali na moj upit može li se ići raditi, ako posao nije fizički ni psihički zahtjevan i stresan, ostavili su nama na izbor – da se može, tj. kako se mi osjećamo odn. što nam više paše. Sigurno se ne smije dizati teško, ići na pilates i takve stvari. Daljnja terapija samo utrogestan 3x2 stavljati vaginalno, nema onih bHCG booster injekcija Ovitrelle ili Choragon što ima na VV-u, premda su neki dobili nakon FET-a Pregnyl.

BETA

Betu su nam rekli 14 dana nakon transfera i objasnili da nije svako krvarenje menga, tj. da može biti i implantacijsko i da treba nastaviti s terapijom. Javiti rezultate.
    Ako je beta pozitivna – onda im se javlja telefonski i daju uputu kad je prvi UZV za obaviti (može se u svom mjestu stanovanja). Ako je beta negativna može se ići po smrzliće, ako ih ima (nakon 2-3 ciklusa da se jajnici malo oporave), a ako ne, nova stimulacija, ako par želi, se u pravilu zakazuje za godinu dana. Smrzlića nema toliko puno kao na VV-u jer se ide na blastice.

Sretno svima!"

korisni linkovi:

MARIBOR
    DR. REŠ-LUBLJANA, POSTOJNA-staro

Sretno sretno sretno!
    Posljednje uređivanje od BHany : 11.08.2010. at 07:46

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •