moje mišljenje o ovoj temi.
temeljeno, naravno, na mojem ograničenom iskustvu mame skoro desetogodišnjaka.
koliko god mi smetaju PP prezentacije, kako ih je ifi slikovito nazvala pa možemo koristiti kao metaforu, u odgoju, i u principu se dosta slažem s njom po pitanju odgoja i djece, toliko me strašno iritira mantranje učitelja (za profesore ne bih znala) o odgojnoj zapuštenosti djece.
ne svih, da se razumijemo.
rosa, ne znam za tvoju okolinu, ali znam za svoju.
takvi stavovi su isto PP prezentacije, pročitane iz knjiga, ne razumijevanje djece kao djece. osobno, meni rosin post djeluje kao dutkin - posljedice permisivnog odgoja by JJ.
najomraženija rečenica mi je valjda djeca nisu više ista, nisu više kakva su bila.
to je meni sve, da prostite - s*anje.
kao prvo, roditelji današnjih teenagera, sigurna sam nisu (u većini slučajeva) čitali knjige o odgoju da bi one utjecale na njihov permisivni odgoj. to je broj jedan. kao drugo, stvarno mislim da je permisivni odgoj, koji uključuje PP prezentacije, daleko manje opasan po buduće ponašanje teenagera, od odgoja koji uključuje batine. najproblematičniji učenici su još uvijek oni kojima obitelj nikako ne funkcionira i koji su često pa i fizički i emocionalno zlostavljani.
teško da će zlostavljači doći iz obitelji koja promišlja o svom odgoju djece, pa se možda malo i pogubi s granicama. prije će sebe izludit.
kao treće, treba i to napisati, i učitelji su se malo pogubili sa svojim autoritetom. neki, drugi to dobro hendlaju.
ne kažem da im je lako, neki roditelji se danas puno previše petljaju tamo gdje im nije mjesto, tu se možda i mogu složiti. pa imate situacije gdje procjenjuju svaku ocjenu svog zlatnog djeteta. kojeg doma šamaraju za trojku. ima i toga.
neki su odustali, premale plaće i to, ili su nesposobni za taj posao, pa pol razreda ide na instrukcije. u osnovnoj školi. a oni ne mogu održati disciplinu na satu jer su djeca - NEMOGUĆA. kako to da su na drugome satu, kod drugog profesora ta ista djeca - divna djeca?
neki su toliko divni da bi im najrađe dala pol svoje plaće za ogroman trud koji obavljaju.
i tako. nije sve tako jednostavno. s jasnim uzročno-posljedičnim vezama.