-
stray, slazem se da treba rana dijagnostika za sve problematicne slucajeve, ali ne slazem se da je sve to u domeni autizma. Ima svakakvih kombinacija.
Ja sam se isto bojala za svoje dijete (stariji sin, jaka nagluhost + kasnjenje u govornom razvoju i neke druge smetnje nebitne za ovaj topic) ali smo sve uspjeli rijesiti u Suvagu i u bolnici Merkur (odlican otorinac koji je na prvi pogled rekao da dijete ima MEHANICKU smetnju zbog koje lose cuje, rekao sto treba uciniti da mu se osposobi sluh i odmah najavio da ce se s rastom glavice situacija popraviti). Imam doma negdje filmic kako je moj sin govorio sa 2,5 godine - kao neandertalac, kako je cuo - tako je govorio tj. ispustao zvukove.
Vodila sam sina godinama svaka 2-3 mjeseca na ispiranje usiju zbog uskih zvukovoda, paralelno obavili hrpu dijagnostike u Suvagu, ukljucili se kod logopeda, neurologa i psihologa i do skole sve rijesili. Na prvu dijagnostiku otisli smo kad je imao 2,5 godine, k logopedu smo na kontrole krenuli odmah, a na redovne terapije 2x tjedno u cetvrtoj godini. Govor se lijepo popravio. (Nebitno za ovaj topic - moje dijete imalo je i smetnje motorike i smetnje vida, tako da je svaki slucaj poseban). ERF trenutno ima jako dobru dijagnostiku, mi imamo i sa Suvagom dobra iskustva, a sigurno ima i drugih ustanova gdje se moze to obaviti. Bitno je poceti, okaniti se straha "sto ako je moje dijete ovakvo ili onakvo" i jednostavno uciniti sve sto se moze, bez obzira na vrstu smetnje.
Rana intervencija je bitna. Moj sin nije imao faze frustracije zbog loseg sluha, on nije ni znao da se moze bolje cuti, ali s vremenom se sve rijesilo. Jest da je trajalo dosta godina, ali je uspjelo. Isplati se.
I jos nesto - govor treba poticati po svaku cijenu. Mom starijem sinu je najbolji govorni terapeut bio godinu dana mladji brat. Inace, i danas ga ispravljamo kad nesto ne kaze kako treba (nosi aparatic za korekciju zagriza - tja, uvijek nesto) i izvadili su mu 4 trajna zuba, pa se govor dosta popravio. Taj proces vjerojatno nece biti gotov dok svi zubi ne narastu, ali nema veze. Sve u rok roditeljske sluzbe...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma