Ima vjezbi, naravno, ali ne potice se govor na isti nacin kod djece koja su gluha ili nagluha i djece koja imaju neku drugu smetnju u razumijevanju govora. Zato se ide logopedu i ostalima na pregled, da se ustanovi gdje je blokada.
Ja sam za svoje dijete koristila knjige Ivane Herljevic PROGOVORI (ali to je za gluhu i nagluhu djecu) i brzo smo ih prerasli. Poslije sam ih dala u Suvag (a to i jest njihova literatura).
Ima dobra knjiga s pjesmicama koju je ista autorica napisala zajedno s Ilonom Posohkovom. Zove se GOVOR-RITAM-POKRET. Nismo je koristili jer je izasla iz tiska kad nam vise nije trebala. Od iste autorice ima i slikovnica KUCICA U GLJIVI. To su sve pjesmice i vjezbe za poticanje govornog razvoja i fine motorike.
Inace, ima nekoliko opcih pravila kojih smo se mi pridrzavali. Tesko mi je sad to sistematizirati, bilo je davno ali evo bitnoga:
- gledati dijete u oci kad mu govoris (cucni ako treba ili sjedni kraj djeteta, obracaj mu se "s njegove razine")
- govoriti razgovijetno, ne gutati glasove, govoriti kratkim recenicama
- govor popratiti gestom i pratiti da li dijete razumije
- pitati dijete da odgovori onako kako moze (da, ne - gestom, pokazivanje prsticem i slicno) jer to nije samo govor nego rana komunikacija
Ono sto se ne smije raditi
- biti nestrpljiv (ufff, to mi je bilo tesko) i ne docekati da dijete smisli odgovor
- zavrsavati recenice umjesto djeteta
- skakati s teme na temu
Uostalom, mislim da je vec bilo o tome rijeci, cak vise topica. Evo, nasla jedan primjer bas o poticanju govora: http://forum.roda.hr/threads/53037-K...BEbanje-govora