Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
Maleni ima godinu i ne govori nista. Ni mama. Nekoliko puta mu je izletila poneka rijec kad ponovi za nama, dok se igramo, ali ni to nije odavno. Izgleda da ce biti na mene, ja sam do 22 mjeseca znala reci ma, ta, do (voda)... I onda progovorila punim recenicama. Prva je bila odricna i sastavljena od 4 rijeci. Onda sam rekla da sam ja sve to zeljela reci ali nisam znala kako. Neka blokada je postojala.

E sad, s obzirom na to, nisam zabrinuta, ali postoje li neke igre ili nesto slicno da potaknem govor kod malog? Slucno vjezbama za motoricki razvoj?
Ima vjezbi, naravno, ali ne potice se govor na isti nacin kod djece koja su gluha ili nagluha i djece koja imaju neku drugu smetnju u razumijevanju govora. Zato se ide logopedu i ostalima na pregled, da se ustanovi gdje je blokada.

Ja sam za svoje dijete koristila knjige Ivane Herljevic PROGOVORI (ali to je za gluhu i nagluhu djecu) i brzo smo ih prerasli. Poslije sam ih dala u Suvag (a to i jest njihova literatura).

Ima dobra knjiga s pjesmicama koju je ista autorica napisala zajedno s Ilonom Posohkovom. Zove se GOVOR-RITAM-POKRET. Nismo je koristili jer je izasla iz tiska kad nam vise nije trebala. Od iste autorice ima i slikovnica KUCICA U GLJIVI. To su sve pjesmice i vjezbe za poticanje govornog razvoja i fine motorike.

Inace, ima nekoliko opcih pravila kojih smo se mi pridrzavali. Tesko mi je sad to sistematizirati, bilo je davno ali evo bitnoga:
- gledati dijete u oci kad mu govoris (cucni ako treba ili sjedni kraj djeteta, obracaj mu se "s njegove razine")
- govoriti razgovijetno, ne gutati glasove, govoriti kratkim recenicama
- govor popratiti gestom i pratiti da li dijete razumije
- pitati dijete da odgovori onako kako moze (da, ne - gestom, pokazivanje prsticem i slicno) jer to nije samo govor nego rana komunikacija

Ono sto se ne smije raditi
- biti nestrpljiv (ufff, to mi je bilo tesko) i ne docekati da dijete smisli odgovor
- zavrsavati recenice umjesto djeteta
- skakati s teme na temu

Uostalom, mislim da je vec bilo o tome rijeci, cak vise topica. Evo, nasla jedan primjer bas o poticanju govora: http://forum.roda.hr/threads/53037-K...BEbanje-govora