Citiraj my sofia prvotno napisa Vidi poruku
Molim vas pišite ako netko ima slična iskustva jer je ovo odavno postalo zabrinjavajuće. Dječak koji je napunio 3 godine i bas nista ne priča, ne pokazuje ni rukicama sto ga zanima, nikoga ne dozivljava. Mama mora stalno biti uz njega i sa njom se nekako sporazumijeva, baka ga uspije ponekad pricuvati ali ostali nitkoo.
PS: dijete nije moje već od kumova
Što kaže pedijatar?

Da li su išli na kakvu dijagnostiku? (ERF, Suvag, neki privatni kabineti...)

Da je u pitanju netko meni blizak, savjetovala bih da prvo porazgovaraju s pedijatrom, a onda dalje na dijagnostiku recimo na ERF - kabinet za ranu komunikaciju, ovdje: http://centar.erf.unizg.hr/index.php...ikaciju-o-nama

Što ranije se ustanovi o čemu je riječ, bolje su šanse za potpunu rehabilitaciju. Budući da su ti u pitanju bliske osobe, reci im što misliš (vjerojatno to i njih muči, a možda ne znaju kome se mogu obratiti) i neka ih pedijatar uputi gdje mogu obaviti dijagnostiku u svom okruženju, jer nije svejedno da li im je bliže Zagreb, Split ili štajaznam Osijek... Problem neće nestati sam od sebe, a lakše je ako dobije pravo ime i ako dobiju upute stručnjaka što se može i treba činiti.

Pišem ovo na temelju vlastitog iskustva, a takve stvari uvijek treba naglašavati roditeljima koji imaju dijete s poteškoćama: moj sin nije govorio do 2.5 godine, kad nam je teta u vrtiću rekla da nešto nije u redu i da joj se čini da ne čuje. Krenula je dijagnostika, terapija i dugotrajna rehabilitacija, ali do škole se sve toliko popravilo da nije morao u Suvagovu, nego je upisan u običnu redovnu školu. Danas je zdrav 17-godišnjak, učenik matematičke gimnazije, a njegovi rani problemi su davna prošlost.

Ne znam ni približno o čemu se u ovom slučaju radi, raspon poremećaja može biti širok, uključivati razne struke (logoped, defektolog, liječnik) ali RANA INTERVENCIJA je jako važna da se djetetu omogući oporavak na primjeren način. Osim toga, roditeljima je također lakše. Poželi im sreću... Te stvari se često dugo rješavaju, ali što ranije počnu, ranije će dobiti pozitivan pomak.