Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
Pisala sam već. Trenutno maleni ima 23 mjeseca i spontano govori sedam riječi, odgovara s da i ne. Bili kod četiri psihologa i tri logopeda i svi smatraju sve izuzev govora urednim. Razumije sve, ima kontakt očima, jako ziv, motorički napredan i već mjesecima s njim radimo mi kući po uputstvima logopeda. Ipak, ni jedna riječ nije spontano izgovorena već je sve usvojio uvjetovanjem, ponavljanjem... Ne uspijevam pronaći logopeda u mom kraju koji bi ga primio na terapiju, a meni se čini da bi nam terapija dobro došla. Ima li smisla voziti ga na terapiju sat i petnaest ili je taj razvoj dovoljan da i dalje čekamo? Tu nitko ne uzima dijete ispod tri godine bez neke jače dijagnoze...
Moj mlađi je bio kao tvoj, osim onog "jako živ" (bio je prosečno aktivan, ali se meni činio miran naspram hiper starije), isto kod svih stručnjaka sve uredno osim govora, čak su ga po svemu ostalom procenjivali za naprednog.
Ugl. sa 2,5 g se pojavilo 100 reči za mesec dana, pa još 100-200 reči i prve rečenice idućeg meseca...Jednostavno smo ga konačno nagovorili da počne da izgovara sve što je odavno znao a nije hteo da govori. Ali, on je imao jaku upalu uha sa 2 godine, i ima malo nepravilan zagriz zuba, jezik mu je stalno "bežao" između zuba kod s, z, i c, a neke glasove dugo nije izgovarao, tako da je sa 4 god. išao kod logopeda i većinom je ispravio izgovor, osim malo "mekšeg" č i dž.
Ni nama logoped dugo nije bio blizu niti lako dostupan, tako da razumem tvoj problem. S obzirom da svi stručnjaci tvrde da je sve ostalo uredno, ja bih sačekala još 6 meseci.