Results 1 to 25 of 25

Thread: Kolači bez jaja

  1. #1
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default Kolači bez jaja

    imam prijatelje koji su vegetarijanci, oni koji ne jedu jaja, ali jedu mlijeko i mliječne proizvode.

    Kako napraviti fine kolače,a da ih i oni mogu jesti? Ima li tko kakav dobar recept?

    I jel se može napraviti sacherica bez jaja?

  2. #2
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Evo ti recept od jednog čokoladnog kolača intrigantnog imena, Crnac bez jaja :
    Biskvit: 3 jogurta, 300gr glatkog brašna, 250 gr šećera, 120 ml ulja, 25 gr kakaa, 2 žličice sode bikarbone, maslac za premazivanje lima.
    Glazura: 150 gr maslaca, 150 gr čokolade, 120gr šećera, 120 ml mlijeka
    Sastojke miješati mikserom 2-3 mniute, smjesu izliti u lim vel. 20*30, prethodno namašten, te peći na 200 stupnjeva 20 min. Glazuru napravi tako što ćeš maslac zakipiti, maknuti s vatre, dodati ostalo i miješati dok ne dobiješ glatku smjesu. Ohlađeni kolač preliti glazurom. Možeš čak u tijesto umijesto kakaa, staviti istu količinu mljevenog rogača.

  3. #3
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    švarcvaldica bez jaja
    odlican kolac, jednostavan a prefin, tu je na forumu recept negdje
    mislim da se topic zove isto tako kolaci bez jaja ili nesto slicno

  4. #4
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    ovaj crnac zvuči fino
    a i švarcvaldicu ću potražiti

    ima još koji ?

  5. #5

  6. #6
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ja si modificiram recepte za muffine, odabereš recept za muffine u koje ide jedno jaje i to jaje zamjeniš miksanom bananom...

  7. #7
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Cheesecake bez jaja (u naj je cheesa zakon)

  8. #8
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    RozaGroza može recept?

  9. #9
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Monte kolač.

  10. #10
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    A ako želiš Sachericu, jednostavno pečeni bisvit premažeš marmeladom od marelica i preliješ čokoladnom glazurom, uvijek radim tako, jako je fino.

  11. #11
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    baš ću probati. Moj je sinek veliki kritičar, baš me zanima što će reći

    a jel mi može netko reći, čemu, zapravo služe jaja u kolačima? Pogotovo u tim kojekakvim tijestima/biskvitima.
    Ja sam mislila da bez snijega od bjelanjaka nema rahlog biskvita ali sad vidim da ima. A za što su,onda,jaja?
    Mislim, kad bih znala koja im ja "funkcija" mogla bih i osmisliti alternativu

  12. #12
    Superman's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    1,269

    Default

    "mravci" - čuveni kolač ekspresne pripreme, a meni mmmmmljac! sastojci: brašno, pzp, pšenična krupica, šećer, nesamljeveni mak, jogurt i ulje. gore čokoladna glazura!

  13. #13
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    to se samo sve skupa izmiksa ?

  14. #14
    Superman's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    1,269

    Default

    Quote Originally Posted by 2xmama View Post
    to se samo sve skupa izmiksa ?
    izmiksa, sipa u kalup, ispeče i gore ide glazura... ako nekog zanima mogu napisati i točan recept.

  15. #15
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    mene zanima

  16. #16
    Superman's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    1,269

    Default

    MRAVI

    NAPOMENA: mjera je jogurt – čaša.

    Sastojci:
    2 čaše šećera (ja stavim malo više od 1 čaše)
    1 čaša griza
    2 čaše brašna
    1 prašak za pecivo
    1 čaša ulja
    2 čaše jogurta
    5 žlica nesamljevenog maka

    Sve sastojke zamiješati. Peći na 180°C cca. 25 min. Pečeni kolač preliti glazurom od čokolade.

    (Ja radim glazuru od 100 g čokolade za kuhanje, cca. 80 g margarina i 1 žlice ulja.)
    Last edited by Superman; 16.02.2011 at 13:51.

  17. #17
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    Quote Originally Posted by RozaGroza View Post
    Cheesecake bez jaja (u naj je cheesa zakon)
    Daš recept...

  18. #18
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlich View Post
    Evo ti recept od jednog čokoladnog kolača intrigantnog imena, Crnac bez jaja :...
    napravila, fino je
    samo,u sredini mi je ostao nekako, ne znam kako bih opisala...kao da je sirov,ali nije. Onako gust, kao da je kremast. Kad narežem, kocke izgledaju kao bajadera dolje i gore je onako kao treba, a sredina je ta "gusta"
    Jel´ to tako mora biti ili sam negdje fulala?

    Quote Originally Posted by n.grace
    ...A ako želiš Sachericu, jednostavno pečeni bisvit premažeš marmeladom od marelica i preliješ čokoladnom glazurom, uvijek radim tako, jako je fino.
    koliko visok ispadne taj biskvit?
    mislim, ako je predviđen da na njega još idu višnje i šlag, nije li onda malo pre nizak za sachericu?

  19. #19
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Nisi fulala, ne bi trebao biti nepečen, meni je isto tako bio gust i sočan, a to je čokolada
    Nisam se odmah sjetila, al imam odličan recept s petit buerre keksom, višnjama i mascarponeom, ne peče se, pa ak si zainteresirana..... ps. drago mi je da ti je crnac mljac

  20. #20
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    E, da sad se sjetih. To može biti i do pećnice, tih 20min pečenja je okvirno, ja uvijek sve pečem na vrući zrak, bude brzo gotovo. Idući put ostavi još 10-15 min duže, a smanji na 180.

  21. #21
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by 2xmama View Post
    koliko visok ispadne taj biskvit?
    mislim, ako je predviđen da na njega još idu višnje i šlag, nije li onda malo pre nizak za sachericu?
    Bude nizak, ali je jako ukusno, pa (nama) ne smeta.
    Jednom sam pekla dva biskvita, ali je nezgodno što je jako krhak, lomljiv, pa mi se raspao u rukama kad sam ga htjela postaviti na donji. Nije lijepo izgledalo, ali je bilo To mu je jedina mana, ne možeš ga ni prerezati, odmah se lomi - i eto odgovora na pitanje - čemu jaja u biskvitu - učvršćuju i podižu biskvit.

  22. #22
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    jučer je mom srednjem sinu bio rođendan i uz standardnu sachericu za školu, za domaće goste napravila sam švarcvaldicu.
    Njami!!!!!

    Malo sam kemijala po svom - umjesto pudinga,kojeg nisam imala, u sok od višanja ukuhala sam gustin s vanili šećerom.
    U biskvit sam dodala malo cimeta.

    Biskvit mi je baš fin i čak se jako digao. Ali kako si napisala da je lomljiv, nisam ga dirala

    Uglavnom, torta je bila prefina i šnite su bile kao nacrtane.
    Ma i iz vana, (stavila sam šlag onako "čupavo"-jer ne znam zagladiti,pa je ovo lakše i posipala šarenim mrvicama), ali ovi slojevi su bili kao s reklame za slastičarnicu

  23. #23
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlich View Post
    al imam odličan recept s petit buerre keksom, višnjama i mascarponeom, ne peče se, pa ak si zainteresirana.....
    jesam,jesam

  24. #24
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Superman View Post
    MRAVI

    NAPOMENA: mjera je jogurt – čaša.

    Sastojci:
    2 čaše šećera (ja stavim malo više od 1 čaše)
    1 čaša griza
    2 čaše brašna
    1 prašak za pecivo
    1 čaša ulja
    2 čaše jogurta
    5 žlica nesamljevenog maka

    Sve sastojke zamiješati. Peći na 180°C cca. 25 min. Pečeni kolač preliti glazurom od čokolade.

    (Ja radim glazuru od 100 g čokolade za kuhanje, cca. 80 g margarina i 1 žlice ulja.)
    Ja ovo radim u "light" varijanti i bez čokolade (zbog mm-ove dijete, čovjek je mastan iako nije debeo):

    250 g brašna (pola mekanog, pola oštrog)
    1 prašak za pecivo ili 1 čajna žlica sode bikarbone
    1 mala žličica soli
    10 dag šećera (može smeđi)
    žličica cimeta
    4-5 jušnih žlica maka u zrnu

    1 čaša kiselog vrhnja
    1 ista takva čaša mlijeka
    ribana limunova korica (po potrebi sok, ali ja ne stavljam)

    Suhe sastojke pomiješati zajedno
    Mokre sastojke zamutiti zajedno (viljuškom, kao kajganu)

    U suhe sastojke uliti mokre, pa lagano izmiješati viljuškom (ne treba mikser).

    Nauljiti pleh i posipati krušnim mrvicama, pa uliti smjesu. Peći na 200oC dok se ne počne odvajati od rubova i ne dobije lijepu rumenu boju.

  25. #25
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by 2xmama View Post
    jučer je mom srednjem sinu bio rođendan i uz standardnu sachericu za školu, za domaće goste napravila sam švarcvaldicu.
    Njami!!!!!

    Malo sam kemijala po svom - umjesto pudinga,kojeg nisam imala, u sok od višanja ukuhala sam gustin s vanili šećerom.
    U biskvit sam dodala malo cimeta.

    Biskvit mi je baš fin i čak se jako digao. Ali kako si napisala da je lomljiv, nisam ga dirala

    Uglavnom, torta je bila prefina i šnite su bile kao nacrtane.
    Ma i iz vana, (stavila sam šlag onako "čupavo"-jer ne znam zagladiti,pa je ovo lakše i posipala šarenim mrvicama), ali ovi slojevi su bili kao s reklame za slastičarnicu
    Jako mi je drago da ti se sviđa i da si zadovoljna.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •