-
Uh, dok ja sve iščitam...
Ajmo malo o bratskim i sestrinskim odnosima. Kao prvo, sreća da je E. bio prvi, jer su mi sva ostala djeca prema njemu pis of kejk.
Od početka furamo odnos u kojem se naglašava poštivanje i dogovor, na neku foru smo postigli da su jako bliski (a istovremeno jako različiti), nemam pojma kako. Igraju se sami satima, uz dogovaranje i nekad sitne sukobe, ali tek od ovog ljeta. Drugim riječima ja ili mm smo se igrali s njima pune 3 godine
ali možemo reći da su usvojili princip. A što se tiče vremena i energije, H. voli biti samostalan, i na svoju sreću ( i svih nas) otvoreno i jasno pita i traži pažnju. Svejedno imam strah da će mi za 20 godina prigovoriti da njega volim najmanje, naročito što nismo na istoj valnoj duljini (s E. i T. jesam).
Od kad je došla seka vidim jako veliki pomak na emocionalnom planu, kao da na neki način E. "ponovno uči" ono što je trebao svladati davno - škakljanje bebe, gugutanje, bebeće igranje, ku-kuc - to su sve stvari na koje je on plakao kao beba a sad vidim da uživa, i potiče T. na igru. Btw, kod T. vidim potpuno isti obrazac ali ovaj put sam odlučila ne pratiti njen tempo nego nametnuti svoj. Ukratko, ako ne uživaš u npr. škakljanju neću te prestati škakljati nego ću te naučiti da uživaš u tome. To je recimo stvar koju sam pogriješila s E. Nisam mu pomogla da se emocionalno otvori i spontano izražava.
Sad malo o okidačima.
Umor, glad, televizija, kaki mu se, piški mu se, buka, plač, zabrana stvari, nešto nije napravio kako je zamislio... ukratko, sve. On je kao jedan veliki tantrum dug 3 i pol godine (2-5,5). I onda smo prodisali, pretpostavljam da emocionalno sazrijeva.
Moj savjet: izbjegavati (preduhitriti) situacije koje izazivaju histeriju. Od nekog doba (prema sposobnostima) naučiti dijete da ih samo prepoznaje i naučiti ga kako ih premostiti. Uputiti sve koji rade s djecom na moguće okidače, ovaj moj je sklon za vrijeme vrtića imat kontrolu nad sobom, ali kad dođe kući dođe i naplata, s kamatom
Imati strpljenja, i pokazivati puno ljubavi.
Oprostite na dužini i zbrčkanosti, nadam se da će bar netko razumjeti što pišem
Posljednje uređivanje od trampolina : 17.10.2012. at 13:18
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma