evo nas iz laktacijske ambulante, dr. pavičić bošnjak je pregledala bebu, polozaj i hvat te moje dojke.

mimah, bila si potpuno u pravu - radi se o lošem položaju i mogućem sooru.

beba nema skraćen frenulum, tako da to nije problem, ali ima lošu tehniku sisanja.
tu sam ja kriva jer sam je držala predaleko od dojke, tj. njena glavica je bila previše odmaknuta od dojke pa je hvat bio preplitak zbog čega je ona sisala bradavicu kao dudu i bilo joj je teško navući mlijeko.
ali čak i kad smo joj približili glavicu, onak zagnjurili u dojku, ona je plitko sisala i brzo zakunjala.

vagnuli smo bebu prije i poslije podoja, sisala je 10 min i posisala 50 ml, što i nije tako loše, ali morale smo je dosta razbuđivat i poticat na sisanje, tako da bi se i to moglo popravit, tj. mogla bi ona sisati i puno učinkovitije.

ranice i žuljevi su se pojavljivali zbog tog položaja odmaknute glavice, jer beba se mučila da si u tom položaju navuče mlijeko pa je jako trljala jezikom bradavicu, tak da na to moram obratiti pažnju.
ja sam to nesvjesno radila jer sam bila opsjednuta s njezinim hvatom, htjela sam stalno nadgledati jesu joj izvrnute usnice jer sam joj ih stalno morala izvrtati van, a ona ih je stalno savijala prema unutra

rekla sam dr. kak mi se teško izdajati, da se izdajam jako dugo i da štrca samo jedan mlaz ili da polako kapaju kapljice pa da se bojim da imam slab LD, ali mi je dr. pokazala da to nije točno, nego sam ja imala krivu tehniku. stisnula mi je par puta i jednu i drugu dojku iza areole i mlijeko je štrcalo na sve strane

i rekla je da sto se vazospazma tiče da su to jednostavno takve dojke. (pitala me jel imam problema s cirkulacijom i rekla sam da nemam.)

za soor je dala terapiju betrionom, a za bolove brufen. ja sam rekla da mi nije problem trpit bolove jer su sad manji nego ranije i da radije ne bih uzimala lijekove zbog bebe, ali dr. je rekla da bebi to neće štetiti, a da brufen (ibuprofen ili neofen) imaju i blago protuupalno djelovanje pa da ću mozda tako riješiti probadanje i žarenje u dojci nakon podoja.

dala sam mlijeko na analizu, nalaz će biti za tjedan dana pa ćemo vidjet jel postoji neka infekcija.

evo prepisujem nalaz:

Dojke majke - lijevo sitne ragade i kruste na površini bradavice, desno bez ragada. Refleks otpuštanja mlijeka odličan.
Tehnika dojenja - savjet, popravljeno stavljanje na prsa.
Nakon podoja bljedoća jednog arela bradavice - vazospazam.

Terapija: Nastaviti hranjenje na prsima.
Lokalno Betrion mast 3x na dan.
Ibuprofen 3x400 mg tbl.

Kontrola s nalazom mikrobiologije mlijeka.

dr. je stvarno super, temeljita i strpljiva.
puno mi znači što sad vidim da mi je LD dobar i da su mi dojke protočne.

dakle, moram jako približit bebinu glavicu dojci i ne dati joj da zaspe te je stalno animirati i razbuđivati jer ne smije spavat na dojci.

eto