Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 620

Tema: porod u hrvatskoj

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno porod u hrvatskoj

Naravno da je odluka vaša, ali samo da znate, može se tako lijepo roditi i ovdje. Tako prirodno, sa smješkom. Sa divnim liječnicima i babicama.

Nadam se da uplatite putno zdravstveno osiguranje kod bilo koje naše osiguravajuće kuće prije nego krenete na put.
    Sve najbolje!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Beti3, vjeruj mi da to što će oni dobiti kao prosjek u Austriji je (još, nažalost) nedostižno kod nas, jer je osmjeh, ljubaznost i mogućnost odabira te poštivanje tuđe odluke tamo čvrsto pravilo a ne začudo srećom dobiveno.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Potpisujem Beti.

Danci Krmed, ti mene bodeš u oči, doslovno, s tim svojim postovima. Što si ti, tko si ti? Ti se javljaš na svaku hebenu temu u vezi poroda, jesi ginekologinja?

MalaRiba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mislim da je austrijski prosjek ponašanja prema rodilji, ipak bolji, ljepši, smireniji, iskreniji.

Naime, moja sestrična, koja radi i živi u Austriji kao doktorica, stažirala je u rodilištu u Grazu. Dakle prosječnom austrijskom rodilištu. Sjećam se razgovora koji smo vodile prije mog poroda.
    ja (u detalje upoznata s činjenicama hrvatske porodničke prakse, i spremna na borbu u riječkom rodilištu za što prirodniji porod koji su mi uskratili): koristite li često drip?
    ona: što?
    ja: drip, sint. oksitocin
    ona: ajme neeeee, ako se nepravilno korisiti stvara strašnu fetalnu patnju

ja: a režete li žene rutinski?
    ona: ma kakvi. Jedva da sam našla jednu ženu da na njoj vježbam šianje šava nakon epiziotomije. Rutinsko rezanje mijenjamo masažama i pravilnim izgonom na stolčiću. A nije ni dobro da je mama rezana, radi dojenja.
    ja:

Evo zato ja miislim da je aus.prosjek bolji. Doživjela sam i hrvatski, u ''super'' rodilištu.

Sretno kod Monike

Datum pristupanja
    Oct 2006

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem Beti.

Danci Krmed, ti mene bodeš u oči, doslovno, s tim svojim postovima. Što si ti, tko si ti? Ti se javljaš na svaku hebenu temu u vezi poroda, jesi ginekologinja?
    Žao mi je što te bodem, i bilo bi mi drago da mi kažeš razlog zašto?

Ne javljam se na svaku temu, iako kao moderatorica ovog pdf-a (piše u potpisu da sam moderatorica, ne) bih se trebala češće javljati premda ne stignem.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prvo, bilo bi mi logično da se na hrvatskom forumu, forumu koji je dio hrvatske udruge za promicanje ljepših poroda, dojenja itd... promiču hrvatska rodilišta i pišu činjenice a ne rekla kazala iskustva od pet ipo žena koje su bile nezadovoljne. Znači, nenormalno mi je da ti objašnjavaš ženi kako su naša rodilišta stračare i nema smisla tu rađati, nek ide u Austriju ili Sloveniju.

Drugo, ti naveliko dijeliš savjete tamo di se savjeti ne smiju dijeliti. Ni ti ni ja ne možemo reći jednoj ženi da npr nakon dva carska zahtijeva prirodni porođaj. To je isto ko da si joj rekla da stavi malo tanji konop oko vrata pa skoči, da vidimo oće se objesiti ili će konop ipak puknuti. Forsiraš i namećeš svoje stavove u vezi poroda, meni moja savjest nebi dala nešto takvo pisati ženama jer, sve da iza monitora umjesto Danci Krmed sjedi stručna osoba, ginekologinja, bilo bi jako neodgovorno i opasno sugerirati ženama što da rade. Dalje, otkud tebi ideja da je prirodni porod nešto najbolje što svaka trudnica treba iskusiti? Čemu sve to? Zašto je prirodni porod najbolja solucija? Ja mislim da ipak nije. I ne samo ja, tako misli većina žena koje su rodile više puta, na takav i drugačiji način. Nebi li bilo mudrije savjetovati ženama da pričaju sa svojim liječnicima i da dobiju prava, stručna mišljenja, da steknu realnu sliku svega toga?

Kako uopće možeš pisati ženama o planovima poroda, zahtijevanju ovoga ili onoga a s druge strane bez ikakvog pardona napišeš da je najbolje otići roditi u Austriju jer ovdje rade mazge i tovari koji tretiraju žene ko krave?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

iss trina

ja se jedino pitam zašto Beti i ti uopće otvarate ovakve teme?

Koliko ja vidim tema se zove "Kuca za porod M.F. u Grazu" i na kraju nema upitnik
    Dakle, tu se izmijenjuju iskustva, pitanja i savjeti vezano za tu opciju a ne rasprava da li ili ne ići u graz..

ma mislim

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Gle, ja sam se javila na ovu temu slučajno, mene apsolutno ne zanima nikakva Monika i nikakav Graz, ja ću rađati u Hrvatskoj, odakle i jesam. Javila sam se konkretnoj osobi radi konkretnog živca koji mi skoči kad pročitam neke stvari. Jer ja kao majka uskoro četvero djece mislim da nije u redu promicati krive vrijednosti, krive informacije i zbunjivati žene.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nisam primijetila nigdje da piše: Beti i Trina-ne otvarajte ovu temu!!

Ovo je slobodan forum i nitko nikome ne brani da piše dok se drži pravila. Kako imam četverostruko iskustvo rađanja i sedmerostruko iskustvo trudnoće, te nešto teoretskog znanja, mislim da smijem iznijeti svoje mišljenje.

I da smijem reći da se i u hrvatskim rodilištima može roditi lijepo i sigurno. Jer, sigurnost je najvažnija. Zalud ti "prirodni porod" ako na kraju nisu mama i beba zdravi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    I da smijem reći da se i u hrvatskim rodilištima može roditi lijepo i sigurno. Jer, sigurnost je najvažnija. Zalud ti "prirodni porod" ako na kraju nisu mama i beba zdravi.

Slažem se!

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I da smijem reći da se i u hrvatskim rodilištima može roditi lijepo i sigurno.
    u RH više stvar sreće a u austriji više stvar normale

Zalud ti "prirodni porod" ako na kraju nisu mama i beba zdravi.
    naravno
    misliš da je u austriji opasnije rađati?

Odnosno, zašto misliš da treba odgovarati žene koje su se odlučile na porod u inozemstvu?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Začatavamo ovaj topic, pa ću vam odmah reči da ovo što začatamo brišem sutra ujutro.

Trina, žao mi je što ti smeta to što imam potrebu iznjeti mišljenja inozemnih stručnih skupina poput Američkog kolegija opstetričara i ginekologa i Kraljevskog kolegija opstetričara i ginekologa (VB) te stručne znanstvene studije o porodima nakon carskog reza. Ali ako pročitaš moje postove nećeš ni u jednom vidjeti da sam ni jednoj ženi rekla da je njen izbor bolji ili lošiji neovisno o tome što je odabrala za svoj porod, nego sam iznjela statistike i službene stavove. To se zove drugo mišljenje odnosno uvid u stvarne podatke da osoba (žena) donese svoju odluku. Ako želi, jer ju nitko ne prisiljava da klikne link. Ako ti imaš formiran stav oko VBAC i ne želiš razmatrati druge mogućnosti onda ok, tvoja odluka. Ali to ne znači da druge odluke nisu jednako dobre i da druge informacije ne postoje, niti ti daje za pravo strašiti žene pričama koje ne drže vodu jer iza njih ne stoji ništa osim tvoje mišljenje (dakle, nema statistike, informacije, službenih stavova itd).

Beti, cijenim što pišeš na forumu, čitam kako ženama daješ podršku i to je za svaku pohvalu. Ali moram ti iskreno priznati da ponekad ružičastu sliku koju prezentiraš o hrvatskim rodilištima me takne u živac i zbog toga možda prejako skačem da kažem nešto kontra, to je moja krivica ali eto, ko prizna pola joj se prašta, pa molim te nemoj mi uzet za zlo. Ako strankinja koja živi u Hrvatskoj zove svoju ambasadu i pita preporuku gdje da odlazi na preglede u trudnoći i/ili gdje da rađa (to je normalno, ne, da ambasade daju takve info ne samo za trudnoću nego za zdravstvo općenito), večina će reči odite vani roditi - Austrija, Slovenija, Njemačka ...ako samo možete. A kao članica Rode na izvoru sam informacija kako žene prolaze u rodilištima, kakav je tretman, koja su mišljenja itd. Neke su žene zadovoljne, neke nisu, ali to zadovoljstvo naravno ovisi o tome što su očekivale i što su dobile. Kao strankinja i kao osoba koja je odlazila u Austriju na preglede, mogu zajamčiti da ovo što se dobije u rijetkom sretnom slučaju po pitanju ponašanja (kao što je Majuška napisala) u Hrvatskoj je tretman koji dobivaju 90% žena u Austriji (a nije ni tamo bajno vjerujte, postoji i neki postotak loših).

Molim vas samo da mi kažete gdje netko u opće spomene prirodan porod i forisiranje istog?

I također molim vas što to znači roditi sigurno u Hrvatskoj? Niski perinatalni mortalitet ili nešto drugo? Jer ako je ovo prvo, onda ćemo izvuči podatke iz EU projekta PERISTAT i uspoređivati kako se prikupljaju podaci i doći do zaključka do kojeg su oni došli da se statistika između država tako različito prikupljaju da se u glavnom teško mogu uspoređivati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    u RH više stvar sreće a u austriji više stvar normale

naravno
    misliš da je u austriji opasnije rađati?

Odnosno, zašto misliš da treba odgovarati žene koje su se odlučile na porod u inozemstvu?
    I u Hrvatskoj i u Austriji porod je više stvar normale, a svaki porod na svijetu je stvar sreće, najveće sreće za mamu.

Naravno da nije u Austriji opasnije rađati, samo mi se čini malo opasno putovati u trudovima ili s novorođenčetom.

Porod je jedan dan u životu, pa ma kakav bio, minoran je prema svemu ostalome što dijete pruža i zahtijeva. Bit poroda je roditi dijete, sve ostalo je sporedno. No, tako ja mislim, ne namećem nikome svoje mišljenje.

Želim svima svaku sreću ma gdje rodile.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Trina, žao mi je što ti smeta to što imam potrebu iznjeti mišljenja inozemnih stručnih skupina poput Američkog kolegija opstetričara i ginekologa i Kraljevskog kolegija opstetričara i ginekologa (VB) te stručne znanstvene studije o porodima nakon carskog reza. Ali ako pročitaš moje postove nećeš ni u jednom vidjeti da sam ni jednoj ženi rekla da je njen izbor bolji ili lošiji neovisno o tome što je odabrala za svoj porod, nego sam iznjela statistike i službene stavove. To se zove drugo mišljenje odnosno uvid u stvarne podatke da osoba (žena) donese svoju odluku. Ako želi, jer ju nitko ne prisiljava da klikne link. Ako ti imaš formiran stav oko VBAC i ne želiš razmatrati druge mogućnosti onda ok, tvoja odluka. Ali to ne znači da druge odluke nisu jednako dobre i da druge informacije ne postoje, niti ti daje za pravo strašiti žene pričama koje ne drže vodu jer iza njih ne stoji ništa osim tvoje mišljenje (dakle, nema statistike, informacije, službenih stavova itd).
    .
    Draga moja, ja sam rodila tri puta. Osim dripa, to su sve bili prirodni porodi. Ja imam na temelju čega formirati svoje stavove a ima i Beti. Što se tiče tvojih statistika, kako to da sve tvoje statistike idu u prilog prirodnom porodu? Zašto nisi nikad napisala da su npr u neznam točno kojem postotku bebe majki koje su rađale pod epiduralnom, u prednosti što se apgara tiče, odnosno da puno veći postotak beba s ep ima apgar 10/10. Znači dokazano je da stres i bol majke itekako negativno utječu na bebu tijekom poroda. Eto, meni prvo to pada napamet jer sam eto upućena u tu vrstu statistike, kod tebe nailazim samo na nekakve drugačije podatke. Što se tiče mog "plašenja žena" vidim da si pročačkala po mojim nedavnim postovima. Ja ne plašim nikoga, ja sam realna i objektivna-porod stravično boli i točka. Nikakve romantične priče, orgazmic births (veću glupost nisam u životu čula) isl..ništa to ne umanjuje porođajne muke i moje mišljenje je da te muke treba eliminirati ako žena to želi. A na nekom ovakvom mjestu se ne može doći do točnih podataka, ja konretno nisam uspjela, zato što se laže i gura prirodno. ne znam uostalom i tko je tebe postavio kao moderatoricu ovog podforuma kad ne poštuješ hrvatska rodilišta, ne boriš se za pozitivne promjene i šalješ žene u Austriju?

I stvarno ne vidim razloga da brišeš ovu raspravu, baš obrnuto, trebalo bi je staviti na neko vidno mjesto, da ljudi znaju da nisu sve sudionice ovog foruma zen budistički nastrojene vanzemaljke koje pričaju bajke

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Forsiraš i namećeš svoje stavove u vezi poroda, meni moja savjest nebi dala nešto takvo pisati ženama jer, sve da iza monitora umjesto Danci Krmed sjedi stručna osoba, ginekologinja, bilo bi jako neodgovorno i opasno sugerirati ženama što da rade.
    Pa čak i u tom slučaju, slažem se Trina
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.10.2011. at 17:23

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Beti, Trina... postoje osobe, i žene i muškarci koji jednostavno ne pristaju na to da budu prepušteni slučaju, raspoloženju lječnika ili babice.... što je, složiti ćete se, vrlo često slučaj. Prirodni porod s uvažavanjem želja rodilje je kod nas više izminka nego pravilo. Ili često stvar sreće. Pogotovo u velikim rodilištima.
    Nemam iskustva po HR bolnicama, ali se bojim da ono što želim, mogu u njima dobiti tek ili uz puno truda i uvjeravanja na samom porodu, ili uz podmazivanje ili uz debelu vezu. Kako nemam apetita ni za jedno od to troje, biram platiti i dobiti ono što mislim da je za mene najbolje.

I hvala Danči i ostalim curama iz Rode što postoje, jer upravo zahvaljujući njima, povećala se je svjesnost rodilja o tome da imaju pravo suodlučivati o načinu na koji će donijeti svoje dijete na svijet, upravo zahvaljujući njima se situacija u rodilištima mijenja. Ne samo vezano za porod, već i za dojenje.

Porod je izuzetno intimna stvar, žene koje razmišljaju o porodu van institucije imaju apsolutno pravo na to jer time štite svoju intimu od grupice studenata, stažista koje im zure u međunožje. Od lječnika kojemu se žuri, jer je kraj smjene, od babice koja ima loš dan. Možda vas dvije nemate tu potrebu i to je ok... ali pustite onima koji ju imaju da ju ostvare.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo meni glavu ako sam ikad nekome rekla što da radi osim što sam iznjela podatke i statistike. I vjerujem da su žene koje čitaju ovaj forum (i žene općenito) dovoljno pametne da će same za sebe odlučivati što će u životu i da neće se voditi samo informacijama dobivenim na forumu, već da će to biti odskočna daska za dalje informiranje, ako to žele.

Nisam čitala tvoje nedavne postove, nego sam se osvrnula na ovo

To je isto ko da si joj rekla da stavi malo tanji konop oko vrata pa skoči, da vidimo oće se objesiti ili će konop ipak puknuti.
    Što, BTW je strašno, i netočno. Ako i malo čitaš statistiku onda ćeš shvatiti zašto. VBAC, bilo koji, ne mora biti prirodan porod, može biti pod epiduralnom, dok primjerice drip se ne preporučava nikako zbog povećanja mogućnosti rupture maternice - i gle ti bokce fakat se koristi drip u VBAC porodima u Hrvatskoj dosta često. Pa reci onda ti meni tko je tu lud. S druge strane, vrlo rijetko se govore o rizicima ponovnog CR-a u odnosu na rizike VBAC poroda, tako da i tu bi bilo zanimljivo povući studije s jedne i druge strane i dati ženama konkretne podatke na jednom mjestu da mogu za sebe usporediti što je bolje. Ako netko želi, nek mi se javi možemo skupa pronaći studije i druge izvore (komore, kolegije itd).

A ovaj topic je o Austriji i ja ga nisam otvorila, niti sam nekome sugerirala da ide kod M. Felber niti u Klagenfurt niti nigdje nego sam iznjela informaciju da postoji i jedno i drugo.

Što se tiče Hrvatska rodilišta ja sam realna, ne šaljem nikog nigdje nego kažem tko koga šalje i koje su preporuke (neka) veleposlanstva kad se žene raspituju. A sama sam u Hrvatskoj rađala, tako da imam i to iskustvo. Što se tiče boriti se za pozitivne promjene, vjeruj mi razlog zašto se ne javljam češće je ta da se znojem borim svaki dan da svim ženama u hrvatskoj bude bolje u trudnoći na porodu, ne preko foruma neko konkretnim akcijama u kojima sam uključena u Rodi. Imat ćemo puno posla u narednih mjeseca i bilo bi nam zadovoljstvo da dobijemo još pomoć i članica koje su zainteresirane za to.

Mogu staviti raspravu negdje, ali ne na ovom topicu. To ću sutra u svakom slučaju.

PS a ja sam ti po struci mehaničar... ili sobarica... ili doktorica znanosti... ili književnica... ili web designer... ili, mama? Zašto to ima veze? Zar treba imati posebnu struku za napraviti par pretraga na pubmed.com i pročitati studije koje te zanimaju? Ili čitati literaturu u kojoj se referira na te studije i onda studiju pronači u tražilici? Za to treba samo vremena i volje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam iskustva po HR bolnicama, ali se bojim da ono što želim, mogu u njima dobiti tek ili uz puno truda i uvjeravanja na samom porodu, ili uz podmazivanje ili uz debelu vezu. Kako nemam apetita ni za jedno od to troje, biram platiti i dobiti ono što mislim da je za mene najbolje.
    ...
    I hvala Danči i ostalim curama iz Rode što postoje, jer upravo zahvaljujući njima, povećala se je svjesnost rodilja o tome da imaju pravo suodlučivati o načinu na koji će donijeti svoje dijete na svijet, upravo zahvaljujući njima se situacija u rodilištima mijenja. Ne samo vezano za porod, već i za dojenje.
    Mojica, to je i bit našeg rada, da osvještimo ljude da traže i nalaze ono što je najbolje za njih. Da ne prihvačaju to što se nudi samo tako nego da proispituju i zahtjevaju bolje. Bez osude bilo što tko odlučio, ali uz mogućnost da se iznose sve mogućnosti za širu javnost (u našem slučaju, forum i portal).

Primjer: Roda ima 10 godina. Prije samo devet godina bila je totalna nepoznanica da suprug (ili bilo tko) bude na porodu uz ženu. Sada je to moguće u 90% rodilišta.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I, za vas koje niste to još pročitale, evo vizije projekta Trudnoća i porod u RODI:

Trudnoća, porođaj i babinje smatraju se prirodnim, fiziološkim procesima koji su sastavni dio života, a ne prvenstveno mogućom patologijom ili bolešću. Imaju značaj inicijacije za majku, dijete i obitelj. Prihvaćen je njihov ključan utjecaj na budućnost obitelji i društva.

Sveobuhvatan/holistički pristup trudnoći, porođaju i babinju postao je standardan. Osviješteno je jedinstvo tijela, uma i duha i jedinstvo trudnice-majke i djeteta.

Trudna žena ostvaruje svoje pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom trudnoće, porođaja i babinja u svom domu, u kući za porođaje ili u zdravstvenoj ustanovi. Omogućen je vaninstitucijski asistirani porođaj, uključujući i porođaj kod kuće.

Zdravstveni djelatnici osiguravaju uvjete koji omogućavaju da se očuvaju fiziologija trudnoće, porođaja i babinja. Primalje su samostalne zdravstvene djelatnice, samostalno skrbe o zdravim trudnicama, tj. o fiziološkim trudnoćama, fiziološkim porođajima, skrbe o zdravim majkama u babinju i o zdravoj novorođenčadi. Osiguran je kontinuitet zdravstvene skrbi. Primalje surađuju s liječnicima koji preuzimaju skrb kada se pojavi patologija u trudnoći, porođaju i babinju te osiguravaju kontinuitet skrbi.

Farmakoterapija i tehnologija upotrebljavaju se u iznimnim slučajevima, uz jasne indikacije. Pristup trudnoći, porođaju i babinju te skrbi za novorođenče utemeljen je na tzv. dobroj znanosti.

Stopa sekcija je 10-15%, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Odnos i način komunikacije između zdravstvenih djelatnika i trudnih žena i majki temelje se na uzajamnom poštovanju i ravnopravnosti. Informacije koje zdravstveni djelatnici pružaju su sveobuhvatne i objektivne. Žena samostalno odlučuje hoće li se podvrgnuti određenom postupku ili intervenciji, predloženoj od strane zdravstvenog djelatnika. Zdravstveni djelatnici poštuju njezin izbor utemeljen na znanju i pružaju joj daljnju podršku u ostvarivanju takvog izbora.

Zdravstveni djelatnici odgovorni su za svoj rad, a poslovno sposobne trudne žene i majke odgovorne su za sve odluke koje donose tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Umjesto njih odlučuje netko drugi samo u slučaju da je život nje ili novorođenčeta neposredno ugrožen, ili u slučaju da se žena odrekne odgovornosti za odluku.

U zdravstvenoj ustanovi i kući za porođaje je ženama osigurano prisustvo bliskih osoba po vlastitom izboru tijekom porođaja. Nakon porođaja je zdravoj novorođenčadi i zdravim majkama omogućen neometan prvi kontakt i podoj te ih se ni kasnije ne odvaja. Majke i očevi imaju neograničen pristup bolesnoj novorođenčadi i potiče se njihov kontakt, osim u iznimnim slučajevima koji se pojavljuju u vrlo malom postotku.

Žene su osnažene i ravnopravne članice društva.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 06.10.2011. at 18:04

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mojca, nigdje na svijetu nećeš biti prepuštena slučaju dok rađaš. I previše se brinu o tebi. A ne znam od kud ideja o brdu studenata i stažista koji ti zure u međunožje. Pitaju te da li smiju doći studenti.

Meni nitko nije zurio nikamo. Bez obzira na moje tužno iskustvo, o samim porodima i osoblju mogu reći samo najbolje. Imaju smiješak i imaju empatiju. Imaju znanje i iskustvo. Ne treba se ni malo plašiti hrvatskih rodilišta. Jer, 99% žena će roditi ovdje i nikako ne bih htjela da misle da je vani sve najbolje a tu loše. Nije. I neće biti zakinute zato jer nemaju novaca za plaćati inozemstvo.

Mojca, vidjet ćeš da je roditi vrlo jednostavna stvar, da boli ma gdje bila, da tu bol svaka buduća majka prihvaća, jer je cijena dobivanja bebe. I vidjet ćeš da ćeš toliko biti okrenuta sebi da ćeš zaboraviti sve te ljude i događaje okolo sebe, ma uopće ti neće biti važni. Samo plač bebe i vlastiti osjećaji ostat će bitni.

Želim ti da se sjećaš onog osjećaja apsolutne euforije kad je sve gotovo i shvatiš da je novo biće kraj tebe.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajde super. Vi stvarno niste svjesne koliki utjecaj ovaj forum ima na mlade i neiskusne ženske koje stvarno ne znaju ništa o porodu. A napisano je jako puno nebuloza. Mojca, otkud ti ideja da se ja i beti prepuštamo slučaju i molimo Boga da dr ili babica budu dobre volje? Zar stvarno misliš da je stanje tako jadno u našim rodilištima kao što to kaže Danci Krmed? Nema smisla uopće raspravljati dalje ali, već sam rekla ranije negdje, kontrola bi na ovom forumu stvarno trebala biti malo rigoroznija i ne dozvoljavati baš svima da savjetuju ljude o nečemu tako važnom kao što je porod. Lako za kliniku ovu ili onu, mislim na neke puno bitnije stavke

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Beti, pisale smo u isto vrijeme

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zar stvarno misliš da je stanje tako jadno u našim rodilištima ...
    da. ja osobno, iz svog i tuđih iskustava, mislim da je stanje u hrv rodilištima uglavnom jadno
    u kojem postotku? ne znam
    ali, uvijek mi je drago pročitati da je netko imao lijepo iskustvo i nadam se da e takvih iskustava biti sve više

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.

Fakat sam mislila da kao društvo kužimo da smo dostegli to da nam se zadovoljavaju potrebe barem do broj 4 na hierarhiji potreba.

Porod je važan. I žene su važne. Nemojte ih omaložavati.

I svaka čast i sreća onima koje to nisu doživjele u HR rodilištima i koje to neće doživjeti u HR rodilištima, ali one su nažalost u manjini. Skinimo si ružičaste naočale i priznajmo da fakat to je iskustvo velik broj žena, i da naše društvo uglavnom smatra da je to u redu jer je to prihvaćeno kao način na koji se postupa u trudnoći i porodu.

Ako prihvatimo da stanje je takvo kakvo je, da se postupa ženama tako kako se postupa i ako zahtjevamo da se stvari mijenjaju, e onda će se početi mijenjati. Ali dok drugim ženama mažemo oči tako da je sve super i da se ne brinu onda omaložavamo njih i omaložavamo sve žene.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 06.10.2011. at 20:19

Datum pristupanja
    Oct 2006

Preneseno sa drugog topika
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 06.10.2011. at 20:22

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Opet nova tema sa mojim postom na početku, iako je nisam otvorila, ali ustvari mi je drago. Sviđa mi se ova tema.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo cure sa super iskustvima iz hrvatskih rodilišta, raspište se, bit će vas sigurno barem 5 .

Mislim da je puno opasnije uvjeravati mlade i nesiskusne mame da je epiduralna super i bez mogućih komplikacija i da su u svim rodilištima dragi i ljubazni, jer nisu. A voljele bih vidjeti i tu statistiku s boljim apgarom beba rođenih pod epiduralnom.
    Bol je subjektivan pojam. Mene porod nije bolio niti petinu onog kako su me bolili žučni kamenci. Ali ono što me jako zabolilo je krvnički vaginalni pregled usred truda od kojeg su mi potekle suze. Tog sam doktora vidjela samo u tom trenu, to mi jedino negativno iskustvo s poroda, ali i danas žalim što ga nisam raspalila nogom u glavu.
    Nažalost, rodilišta su nam većinom odraz ministra zdravstva (mislim da je svaki drugi komentar suvišan).

I da, rodila sam u Hrvatskoj. Iz Zagreba išla u Varaždin nakon pomnog razmatranja opcija. Ne mogu se požaliti, gotovo su sve moje želje poštovane. No to je bilo prije 2,5 godine. Neki su se pobrinuli da se to rodilište raskupusa do temelja .

Roda se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta u rodilištima. Nažalost pomaci su vrlo mali i svaka bi žena imala pravo dobiti ispravne informacije o stvarnom stanju i onda odlučiti.

Ako Bog da još jednu bebu, moj izbor sigurno neće biti hrvatsko rodilište.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mojca, vidjet ćeš da je roditi vrlo jednostavna stvar, da boli ma gdje bila, da tu bol svaka buduća majka prihvaća, jer je cijena dobivanja bebe. I vidjet ćeš da ćeš toliko biti okrenuta sebi da ćeš zaboraviti sve te ljude i događaje okolo sebe, ma uopće ti neće biti važni. Samo plač bebe i vlastiti osjećaji ostat će bitni.

Želim ti da se sjećaš onog osjećaja apsolutne euforije kad je sve gotovo i shvatiš da je novo biće kraj tebe.
    Nemam pojma kako je u inozemstvu, nisam probala (još), ali imam dva totalno drugačija poroda iza sebe i uopće se ne slažem niti sa jednom od ovih tvrdnji.

Odnosno, slažem se samo s ovim boldanim. Doduše, plača bebe se ne sjećam jer su me prethodno zdrogirali s Dolantinom, ali se jako dobro sjećam vlastitih osjećaja. Prošlo je tri godine, ali i dalje pamtim tu bol i poniženje i nemoć i ljutnju i tugu i strah koji su me obuzeli nakon poroda i prate me do dana današnjeg.

A objektivno nisam doživjela ništa posebno strašno. Porod kakav 90 posto žena doživi u Hrvatskoj.

Nije bilo nikakve euforije, samo tuga i suze.

I dopuštam da je nekim ženama u bolnici bilo drukčije i da su zadovoljne svojim bolničkim porodima. Štoviše, drago mi je zbog toga. Ali uvažite onda i činjenicu da postoje i drukčija iskustva. Većina mojih prijateljica ima slične priče poput moje. I svako se s time nosi kako zna i umije, uglavnom uz joker: bitno da je prošlo i da smo beba i ja dobro.

Meni su i druge stvari bitne. I ne znam u kojem filmu bi ja ikada više kročila u hrvatsko rodilište. Valjda u nekom SF žanra.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

o nekim neozbiljnim davanjima savijeta ja sam već odavno govorila pa sam bila poklopljena. puno žena čita ovaj forum i jako se oslanja na ono što ovdje piše, a da ne pričam kako mnoge od njih i previše zabriju. bilo je tu svakakvih savijeta, od mnogobrojnih varijanti da ne slušaju liječnika ili naprave suprotno nego je on rekao, odbijanja od strane liječnika preporučene hospitalizacije, zastrašivanje žena sa svim mogućim nuspojavama od postupaka zlih i nemarnih liječnika. najveća glupost koju sam pročitala je da je drip zapravo svinjska sperma i svašta nešto. naravno, da nitko odavde ne bi na sebe preuzeo rizik takvih postupaka nego se svi ograđuju time da valjda onaj koji čita ima toliko soli u glavi da procjeni što je za njega najbolje. ne kažem da je sve generalno tako. naravno da ima puno korisnih i dobrih stvari za pročitati, ali neke su osobe prilično nonšalantne pri davanju raznih "stručnih" savjeta. ali odgovor na ovo će opet biti da je svatko pametan da odluči za sebe. meni je drago da ponekad netko kaže i suprotno pa da ove nove trudnice vide da treba biti itekako oprezan pri čitanju i prihvaćanju savijeta sa foruma. ne samo ovog nego bilo kojeg.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I vidjet ćeš da ćeš toliko biti okrenuta sebi da ćeš zaboraviti sve te ljude i događaje okolo sebe, ma uopće ti neće biti važni. Samo plač bebe i vlastiti osjećaji ostat će bitni.

nažalost, u mom slučaju ovo nije ni blizu istine
    drago mi je što su mi svi porodi "uredno" prošli
    al moja prva sjećanja na prva dva poroda jesu - muka odvajanja
    i u trećoj trudnoći sam more isplakala nakon što sam shvatila da postoji mogućnost i trećeg odvajanja
    tri dana sam bila u komi..tri dana sam plakala jer sam osjećala velike bolove zbog tog odvajanja, zbog krađe prvih najintimnijih trenutaka...
    hvala Bogu pa na trećem porodu nije bili ni blizu slično
    ova dva poroda, mislim, još nisam prebolila.. tj, to odvajanje
    a treći porod mi nije "izlječio" rane od prva dva
    dapače, još više mi je posvjestio tu dragocjenost prvih trenutaka...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

a što se poroda u hrvatskoj tiče mislim da je stanje općenito kao i cijelo hrvatsko zdravstvo. sa svojim prednostima i manama koje su nam svima poznate. neke stvari moraju biti takve kakve jesu, neke bi se mogle promijeniti nabolje sa malo više dobre volje, neke sa puno novca, ali ne smatram da je stanje toliko loše da bih išla rađati van. naprotiv....

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nikad nisam, i neću, shvatila one koji se groze konstruktivnih kritika.
    stanje u hrvatskim rodilištima je i više nego idealno...kako se onda meni zadesila ta nesreća, pa je sve pošlo krivo?
    hajde mi objasnite. mora da sam grozna i komplicirana rodilja...nema druge. jer doktori, primalje i sve ostalo je bilo više neo idealno.

možda bi mi do prije nekog vremena i zasmetali ovakvi komentari...
    ali...nakon što je većina mojih kolegica izborila humaniji porod upravo zbog ovakve informiranosti, a ne zbog super predivnih uvjeta rađanja u našim rodilištima, koji se jelte sami po sebi nameću,
    srce mi je na mjestu.

i ja se zaista radujem svakom lijepom porodu u bolnici. zaista radujem.
    samo što ja kada čujem takvu priču poželim da je svima tako, a nije.

i u principu, uopće ne razumijem Trina što ti želiš reći. Bolnica je tu da reklamira medikalizirani porod...kakav god on bio. Brz, bezbolan..Ne vjerujem da je to Rodi zadaća.
    Valjda je u interesu žena da postoji i neka druga strana, ili?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mislim da je puno opasnije uvjeravati mlade i nesiskusne mame da je epiduralna super i bez mogućih komplikacija i da su u svim rodilištima dragi i ljubazni, jer nisu.
    ja nekako nisam dobila dojam da se žene na ovom forumu uvjerava da su sva rodilišta predivna i da je svo medicinsko osoblje primjer ljubaznosti
    možda je to tako na nekom drugom forumu
    ovdje na temi o porodu uobičajeni post izgleda ovako:

Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.
    a ovaj boldani dio je istinski stav prema inteligenciji čitačica ovog foruma

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku

I svaka čast i sreća onima koje to nisu doživjele u HR rodilištima i koje to neće doživjeti u HR rodilištima, ali one su nažalost u manjini. Skinimo si ružičaste naočale i priznajmo da fakat to je iskustvo velik broj žena, i da naše društvo uglavnom smatra da je to u redu jer je to prihvaćeno kao način na koji se postupa u trudnoći i porodu.
    oprosti, ali ovo je stvarno onako.... nemam riječi, pretjerala si

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a što se poroda u hrvatskoj tiče mislim da je stanje općenito kao i cijelo hrvatsko zdravstvo. sa svojim prednostima i manama koje su nam svima poznate. neke stvari moraju biti takve kakve jesu, neke bi se mogle promijeniti nabolje sa malo više dobre volje, neke sa puno novca, ali ne smatram da je stanje toliko loše da bih išla rađati van. naprotiv....
    Tu se potpuno slazem!

Ja sma rodila 4 puta i niti jednom se nisam osjecala posramljeno, uvrijedeno, ponizeno ili nesto drugo.
    Znala sam da idem u bolnicu, a ne u hotel sa 5 zvijezdica gdje ce mi ljubiti noge, klanjati mi se i skakati na svaki moj mig.
    Nisu me drogirali kada sam rekla da ne zelim lijekove, nisu me brijali niti klistrirali jer sam rekla da to ne zelim, setala sam sve dok sam mogla stajati na nogama. Mm je bio sa mnom.
    Ne znam, cini mi se da zene dolaze na porod sa prevelikim ocekivanjima i zato su razocarane i povrijedene kada nije sve onako kako su si zamislile. Tu ne zelim reci kako trebaju pristati na ponizavanje, nebrigu, nepostivanje izricitih zelja ili bilo sto drugo. Ali treba shvatiti gdje ides ( da, i da si HR i prije se informirati o stanju u rodilistu) i svoja ocekivanja uskladiti sa situacijom.
    Meni strasno ide na zivce prekenjavanje oko bolnicke hrane i zalopojke koliko je losa i da zene malte ne umiru od gladi u bolnicama. Ma dajte, cisto preseravanje...

Takoder mi se ne svida ovo apeliranje na odlaske na porod izvan Hr. Mislim da bi bilo bolje smisliti kako pomoci da se Hr rodilista dignu na visu razinu ( sto Rode vec i ovako hvalevrijedno rade), nego tjerati zene da radaju vani.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne znam dali smo na istom forumu ili ja ne čitam neke postove ali nikada nisam primjetila da se ovdje nekom savjetovalo da napravi suprotno preporuci liječnika, cure su eventualno dale informacije i preporučile da se potraži mišljenje drugog liječnika, ali da je netko rekao nemoj ići na mirovanje i sl. iako je to ginekolog predložio, to nije istina. Mislim ja i kad sam zvala SOS telefon za dojenje, bilo mi je rečeno da me se ne može savjetovati ne slušajte svoga pedijatra, ali su mi se pružile informacije i savjeti kako si pomoći.
    Razmišljanje da ništa nije bitno nego samo plač djeteta i da se sve zaboravi mi nije prihvatljivo, jer naravno da nam je svima najbitnije zdravo dijete, ali nije istina da je u većini slučajeva potreban drip, dolantin, prokidanje vodenjaka, epiziotomija i nalijeganje, da bi dobile zdravo dijete. I onda se ženi koja je to doživjela i koja ima traumu od porođaja kaže: Ma daj zaboravi imaš zdravo dijete i ništa nije bitno. A bitno je, jako je bitno, bitno je da imam pravo na informirani izbor.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Evo cure sa super iskustvima iz hrvatskih rodilišta, raspište se, bit će vas sigurno barem 5 .
    Zašto ovako zlobno?

Meni je stvarno nepojmljivo da bi većina (ili po tvome gotovo sve) žena koje rađaju u Hrvatskoj trebala biti nezadovoljna porodom, odnosom osoblja nakon poroda i svime u vezi s porodom.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Prvo, bilo bi mi logično da se na hrvatskom forumu, forumu koji je dio hrvatske udruge za promicanje ljepših poroda, dojenja itd... promiču hrvatska rodilišta i pišu činjenice a ne rekla kazala iskustva od pet ipo žena koje su bile nezadovoljne.
    Oprosti Beti ali ovo je jednako zlobno jer se smatra da su ili iskustva napisana na ovom forumu lažna ili da Roda svoju aktivnost i svoj rad temelji na pet ipo žena koje su bile nezadovoljne.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 06.10.2011. at 23:11

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Skoro sve moje frendice i poznanice, ima ih more, su rodile... ja ostala gotovo zadnja. I sve one što su rodile su našle za shodno da mi pričaju svoju priču s poroda. Samo je jedna bila zadovoljna svojim iskustvima u hr rodilištima, sve ostale nisu... ali šutile su i trpile što doktori kažu.
    Neke nisu bile informirane, neke su bile prestrašene, neke su bile nezainteresirane... ali su sve dobile isto: standardnu proceduru s dripom, epiziotomijom itd.

Ona koja je bila zadovoljna je mjesecima prije ležala u bolnici na čuvanju trudnoće i sprijateljila se sa svim doktorima i sestrama, postala im ko inventar. Vizualizirala je porod i meditirala na tu temu. I sve je bilo kao je ona zamislila.
    Na svom uzorku od cca 40-tak žena, vidim iznimku, ne pravilo.
    Mnoge od njih su mi rekle: ako možeš idi van.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja kad govorim o nekoj informiranosti....to bi se ukratko svelo na....
    moje su prijateljice i poznanice otišle roditi u rodilište, bez nekog informiranja o porodu. jer, valjda idu roditi gdje se zna kako se rađa, zar ne?
    tako bi trebalo biti.
    i sve su rodile kako su rodile...i većina ih je dobila klasičan paket intervencija i sličan scenarij...prokidanje vodenjaka...trudovi staju...drip...nalijeganje na trbuh...epiz....
    znači, potpuno povjerenje u osoblje...i spoznaja da porod tako izgleda i da to jednostavno tako mora biti.
    i još bi k tome svaka rekla da je rodila prirodno...

pa sad sve svi koje kažete...pa idem u bolnicu a ne u hotel sa ne znam koliko zvjezdica...o čemu pričate?
    mislim da je rađanje daleko najbitniji posao i da mu se treba pristupiti sa izrazitim poštovanjem koje je meni nemjerljivo u zvjezdicama.
    nema bitnijeg posla od rađanja života, makar meni.
    ako je vama otići roditi isto kao otići mehaničaru...meni nije...
    i zaista mislim da je tu netko gadno pobrkao lončiće..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad sam rađala moje prvo dijete (dobro , možda je sad malo bolje bilo je to prije skoro 10 godina )

dobila sam trganje plodnih ovoja do kraja , rutinski drip, drogu u guzicu protiv bolova, nemogućnost promjene pložaja, skakanje na trbuh, epizotomiju, bez kontaktu koža na kožu su bebu odveli i ja ju nisam vidjela 12 sati (bez obzira na moje traženje) jer ju je mora pregledati pedijatar.

Na otpusnom pismu nije pisalo ništa o tome jer je to - NORMALA.

Nadam se da će doći dan kada to više neće biti normala, nego će normala biti nešto što će se pisati u otpusnom pismu kao iznimaka i te postupak koji je bio strogo potreban.

Dok god mi pričamo o odbijanju rutinskog i potrebi za borbom za osnovnu privatnost (zatvorena vrata rađaone , barem paravni kod njege i pregleda u sobama, minimaliziranje broja osoba koje pregledavaju ...)
    mi smo daleko od normale.

Trina , znaš koja je razlika između Hrvatske i npr. Austrije?
    Da si u Austriji tada bi već razgovarala sa svojim liječnikom u mogućnosti epiduralne, koja bi ti bila zabilježena u tvojim bilješkama, te bi te nakon ulaska u bolnicu dočekao anesteziolog i epiduralna bez potrebe za povlačenjem debelih veza ili brige da li ćeš ju dobiti (ako smatraš da je to nešto što želiš i trebaš, nakon informiranog izbora).

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Draga Beti,

nije zlobno, samo istinito. Imam poprilično godina i većina mojih frendica i poznanica je do sada rodila, neke i više puta. Jedine lijepe priče o porodu su od onih koje su rodile doma, vani ili u Varaždinu (prije onog cirkusa sa istragom), a te mogu na prste nabrojati. Sve ostale su dobile paket intervencija i još ih se uvjeravalo da je to za njihovo dobro i dobro djeteta.
    Pa čak i liječnice su zgrožene odnosom pedijatara i ostalog osoblja, kad se nađu rodilištu (manje kritiziraju ginekologe, većinom je to dogovoreni carski pa nema primjedbi). U principu sam od većine dobila savjet, šuti i trpi, brzo ćeš biti doma.
    Ma daj, u 21. stoljeću....
    Posljednje uređivanje od cowgirl : 07.10.2011. at 08:20

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nadam se da uplatite putno zdravstveno osiguranje kod bilo koje naše osiguravajuće kuće prije nego krenete na put.
    Sve najbolje!
    Sorry Beti nemam pik na tebe samo je ovo korisno kao informacija.
    Nažalost niti jedna trudnica pred porod se ne može osigurati u inozemstvu preko putnog osiguranja. Ne poslije 34. tjedna. Nema šanse da HZZO plati porod vani. To ide iz kućnog budžeta.
    Posljednje uređivanje od cowgirl : 07.10.2011. at 08:25

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam jedna od onih 5 žena koje će se javiti da su imale lijep porod.

Prvi je bio gori, ali mislim da sa današnjeg stanovišta mogu reći da je to bilo zato jer nisma bila spremna, nisam bila informirana i nisam imala vlastiti stav o tome.
    Drudi je bio super, poštovale su se sve moje želje koliko god je to bilo moguće, ali ja sam bila puno spremnija.
    Niti jednu intervenciju niti radnju u oba poroda nisu napravili bez da bi pitali ili objasnili. I uvijek kažem da može biti i bolje, dakle nije da je bilo idealno.

Ali ono što mene u ovoj temi boli, jest da žene koje su očito dobro informirane i imaju snagu odlučivanja, volje i želje - da su jako sebične. Molim bez uvrede.
    Otići roditi van i riješiti svoj "problem". Naravno, ako imaju novaca. Ipak danas novac pokreće svijet.
    A ostale, koje nemaju te mogućnosti, ostaju u Hrvatskoj i prepuštene su same sebi.
    I ako sve budemo odlazile van i nitko se neće boriti za svoja prava i ostat će nam tako.

Ja se slažem da je vani bolje i jednostavnije, ali ne bih nikada otišla roditi u inozemstvo.
    Nekome to zvuči smješno, žalosno ili kako god, ja sam ona koja će uvijek podržati i pomoći "svoje" i "domaće". U svemu, pa tako i u ovome.
    I ne mislim da su naša rodilišta idealna, ali nisu niti u takvom stanju o kakvom se ovdje pokušavaju prikazati.

U većini mogu potpisati Trinu. Ni jedan porod za mene nije bio "orgazmic". Bila su bolna - oba. Bila su uz minimalne intervencije. Ali su bila različita. I različito sam ih doživjela.
    A što se tiče iskustva, mislim da uspoređivati porode teško može žena koja je rodila smao jednom. Sjećam se da je taj prvi porod ostavio taj gorak trag u meni više iz straha, jer nisam znala što i kako očekivati (iako sma puuno tekstova i rasprava na ovom forumu pročitala), nisam znala kako se postaviti, jednostavno sve je bilo novo. A drugi je, upravo iz tog razloga poznavanja samog procesa bio puno opušteniji, jednostavniji, nekako... puno čarobniji. A ovaj treći koji mi predstoji, vjerojatno će biti još čarobniji....
    I možete reći: ali svaki je porod drugačiji. I slažem se. I nikada ne možete sa sigurnošću reći u kojem će smjeru krenuti porod, ali većina stavri vam ipak ostaje poznata.....

Rezime: nije bitno gdje ćete roditi, već kako se vi postavite prema tome. Jer ako se na ovom forumu bude pisalo kako su porodi u Hrvatskoj strašni, a vani predivni, i ako se to tupi i tupi..većina će se prikloniti tom mišljenu. A ja ću biti ona (uz još 4 druge žene ) koja će tupiti suprotno - da je lijep porod moguć i u Hrvatskoj i da ću se potruditi da i ostalim ženama bude tako.
    Znam da stav s koji ćete nastupiti prema osoblju u bolnici, i oni će vama tako vratiti. Ako ste mrzovoljni i agresivni (jer su vas uputili da su porodi u Hr strašni), mislite da bi oni trebali biti mirni, nasmijani i sl.? Ja kad sam napadnuta, branim se. AKo pristupim normalno, otvoreno i opušteno, takav i povrat dobijem.

Drage moje, rađajte u Hrvatskoj.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Beti je mislila na putno osiguranje, a ne ono vezano za porod i posljedice...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni strasno ide na zivce prekenjavanje oko bolnicke hrane i zalopojke koliko je losa i da zene malte ne umiru od gladi u bolnicama. Ma dajte, cisto preseravanje...
    Mislim da nijedna od onih koje ozbiljno kritiziraju sustav, ni u jednom trenutku ne pomisli na hranu, poderane spavaćice, krevete koje škripe... pa čak ni na ruinirane kupaonice (što bi trebao biti minimum higijenskih uvjeta).

Uvijek sve govorimo samo o tretmanu; nitko ne traži ni satenske plahte, niti misli da su nam liječnici neobrazovani...
    Sve što se traži se, zapravo, svodi na ljudski odnos i poštivanje druge strane.
    To nije nešto za što treba novac niti ikakav drugi angažman.
    Ponekad je dovoljan samo kućni odgoj.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Ponekad je dovoljan samo kućni odgoj.
    da, upravo tako, ali to onda nije problem države, već pojedinca.

Jer sve polazi i od nas samih. Nikada nisam doživjela, ako sam ja imala pozitivan stav na negativan, da je odgovor bio negativan.
    Ako dođete do službenika na šalteru koji je mrgudan, samo mu se nasmješite i poželite dobar dan i imajte pozitivan stav. I on će promjeniti svoj stav.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jest, stvar je pojedinca.
    Ali mu netko dopušta da se ponaša tako.

Mi možemo pisati pisma i pisma u kojima se žalimo, nitko ne reagira.
    I sve dok ne reagira, to je zapravo amnestija svih tih bahatih i neuvažavajućih...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry Beti nemam pik na tebe samo je ovo korisno kao informacija.
    Nažalost niti jedna trudnica pred porod se ne može osigurati u inozemstvu preko putnog osiguranja. Ne poslije 34. tjedna. Nema šanse da HZZO plati porod vani. To ide iz kućnog budžeta.
    To osiguranje nema veze s HZZO. Ako ste već tako lijepo informirane, onda bi trebale znati da postoji putno zdravstveno osiguranje za koje ćete same uplatiti premiju, i iskoristi se u slučaju da morate u bolnicu kasnije, jer na porodu se znaju dogoditi komplikacije.

Da li će kasnije osiguranje pokriti nastale troškove zavisi od osiguravajuće kuće i onoga napisanog malim slovima na polici. Ali, za dvijestotinjak kuna koliko je polica za 8 dana mislim da je vrijedi imati.

Vidim da je i Andreja Ma to napisala.

Ovo mi je najdraža tema, ali sam u gužvi pa ne stignem sada pisati. Kasnije.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Beti, o čemu ti to?
    Je li itko napisao da ne želi uplatiti putno osiguranje?
    Pa prije par godina smo imali tu temu i ne sjećam se da je itko napisao da to ne radi kad ide na skijanje ili slično.
    Nisi dopustila da te je cowgirl pogrešno shvatila, nego svisoka govoriš o nečijoj informiranosti.

Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •