Page 14 of 49 FirstFirst ... 4121314151624 ... LastLast
Results 651 to 700 of 2444

Thread: Nizak AMH, visok FSH, smanjena ovarijska rezerva: iskustva, protokoli, rezultati...

ina33's Avatar

Pa da, nebitno je. Mislim, to je kao da gledate je li temperatura 37,555555 ili 37,555556, i zašto je ovaj toplomjer izmjerio 37,55555, a ovaj 37,55556, kad je to ono, iz aspekta terapije... slična temperatura. Bitno je jedino psihološki jer se mi lovamo svih tih brojki onako... proročanski, kad je sve puno pitanja, pa poušavamo dokučit nešto, u svemu tome, a teško je prihvatiti, nekome (konkretno - meni), da je plodnost i IVF teritorij s toliko nepoznanica, koje se neće otkrit ono... sutra, na žalost ili na sreću, kako ko uzme.
    Last edited by ina33; 24.01.2012 at 16:07.

M@tt's Avatar

Evo stigli i naši nalazi vađeni 3. dan ciklusa:

Progesteron 4,82 ref. 0,32 - 0,95
    Folitropin (FSH) 13,46 ref. 3,03 - 8,08

Progesteron užasno visok, a i FSH je tu negdje. Što to znači? Kome se obratiti u vezi toga i koliko takav nalaz šteti za začeće?

Unaprijed zahvaljujem

kiara79's Avatar

M@tt,a kakvi su ostali hormoni...kakav je Lh??

M@tt's Avatar

Quote Originally Posted by kiara79 View Post
    M@tt,a kakvi su ostali hormoni...kakav je Lh??
    LH je 7,46 , a referentno 2,00 - 11,78
    Estradiol je 136 ref. 77-922
    Testosteron je 1,33 ref. 0,45-3,75

Te vrijednosti su u redu. Samo ne štima taj Progesteron i Folitropin...
    Last edited by M@tt; 30.01.2012 at 19:45.

Osoblje foruma Inesz's Avatar

Matt,
    FSH 13 je visoka vrijednost za jednu 28-godišnjakinju.
    Je li imate nalaz AMH?
    Zar niste provjerili nalaze hormona prije ulaska u IVF?

M@tt's Avatar

Quote Originally Posted by Inesz View Post
    Matt,
    FSH 13 je visoka vrijednost za jednu 28-godišnjakinju.
    Je li imate nalaz AMH?
    Zar niste provjerili nalaze hormona prije ulaska u IVF?
    Previsoka veliš? A što to znači u biti?
    AMH nemamo... Budemo sad provjerili i taj ovih dana onda ako treba. To dvoje je povezano znači? Kad se vadi AMH? Neovisno o ciklusu?

a ovo dal smo provjerili hormone, da provjerili smo. Ali s obzirom da smo tek ušli u mpo vode nismo ama baš ništa znali i vjerovali ginu njenom za kojeg smo kasnije shvatili da je nesposoban jer ju je poslao vadit hormone na potpuno krive dane, a ne na 3dc i 21dc kao što ih sad vadimo... Eto...

maca papucarica's Avatar

Matt, amh se vadi bilo koji dc. Nešto više možeš pročitati http://www.poliklinika-harni.hr/teme...06&godina=2009

mare41's Avatar

I ja bi pitala isto što i Inesz, ima još jedna tema o AMH, na ovoj su negdje linkovi, puno smo pisali o njemu pred 3 godine...
    M@tt, koliko se sjećam-i TSH je visok, a i ovaj progesteron govori da ovaj ciklus ne bi bio bajan za stimulaciju (kao ni FSH, koji može varirati). Al, obzirom, da je reakcija na stimulaciju dobra-nema panike, treba skupiti sad sve te nalaze i otić vašem MPO doktoru da ih pregleda sve.

M@tt's Avatar

Quote Originally Posted by mare41 View Post
    I ja bi pitala isto što i Inesz, ima još jedna tema o AMH, na ovoj su negdje linkovi, puno smo pisali o njemu pred 3 godine...
    M@tt, koliko se sjećam-i TSH je visok, a i ovaj progesteron govori da ovaj ciklus ne bi bio bajan za stimulaciju (kao ni FSH, koji može varirati). Al, obzirom, da je reakcija na stimulaciju dobra-nema panike, treba skupiti sad sve te nalaze i otić vašem MPO doktoru da ih pregleda sve.
    A jel moguće da su ti hormoni zbrčkani sad još od prošle stimulacije? 3. ciklus joj sad traje. Pa već bi se trebalo to pročistiti do onda jel tako? Pa to i namjeravamo, sve skupit i onda k dr.L. sa svime time. Baš je otišla draga vadit DHEAs i Antitijela. Još taj AMH moramo, ali mislim da za to moramo do Zagreba jer kod nas ne rade to...

mare41's Avatar

Al ovo je prvi FSH koji imate? Nemate nijedan od prije? Može FSH imati neke varijacije po ciklusima, a ne znam, vjerojatno će biti pametnije sve to ponoviti za mjesec, dva...

Osoblje foruma Inesz's Avatar

Matt, FSH (folikulostimulirajući hormon), je hormon kojeg luči hipofiza kako bi potaknula sazrijevanje jajnih stanica u jajniku.
    Viša vrijednost FSH znači da treba više hormona kako bi sazrijevala jajna stanica. Znači često ovako-viši FSH-slabija funkcija jajnika.
    Kako žena postaje bolja, pardon starija , tako prirodno slabi funkcija jajnika dok u menopauzi prestane stvaranje jajnih stanica i FSH bude trajno visok, tako referentne laboratorijske vrijednosti FSH iznad 25, označavaju se kao menopauza.

Funkcija jajnika prirodno se smanjuje protokom godina života, međutim na funkciju jajnika značajno djeluje i nasljeđe žene-tako mlade žene mogu imati značajno viši FSH i slabiju funkciju jajnika od nekog prosjeka u odnosu na vršnjakinje, mlade žene npr. u kasnim dvadesetim ili radnim tridesetim mogu već biti u perimenopauzi ili u menopauzi (nemojte paničariti kad ovo pročitate, samo pokušavam objasniti ).
    Zatim mnoge bolesti i stanja ne samo reproduktivnog sustava već i bolesti i stanja kompletnog organizma žene mogu utjecati na smanjenje funkcije jajnika koja se ogleda u višoj i visokoj vrijednosti FSH.

Vrijedosti FSH znaju varirati od ciklusa do ciklusa, što znači da u jednom ciklusu FSH može biti viši, a u drugom niži. U tom slučaju referentna je viša vrijednost koja u jedno i ukazuje na smanjenje aktivnosti jajnika.

AMH je hormon kojeg luče vrlo maleni folikuli u jajnicima, oni koji još nisu regrutirani u proces dovršavanja sazrijevanja jajne stanice. Što je viša vrijednost AMH to je u jajnicima preostalo više jajnih stanica.

Premda se radi o različitim hormonima, FSH i AMH daju dobre informacije o funkciji jajnika. Jesu li AMH i FSH povezani? Najčešće da, i to po obrascu da kod smanjenjene rezerve jajnika (nizak AMF) nalazi se i visok FSH jer se hipofiza mora "jako truditi" da bi potaknula jajnike na rad (dakle proizvodi puno hormona FSH) a jajnici su spori u radu jer imaju malo jajnih stanica.

Ako si malo čitao npr. ovu temu, vidio si da se ovdje raspravlja o problemima neplodnosti uzrokovanih visokim FSH i niskim vrijednostima AMH. Naravno, organizam nije stroj i moguće su i druge kombinacije odnosa FSH i AMH.

Matt, nadam se da sam ti bar malo pomogla. Provjerite AMH. Prođite sve potrebne obrade. Ono što je važno znati da je za uspjeh u MPO, značajan faktor mlade godine (a to imate).
    Last edited by Inesz; 31.01.2012 at 08:25.

mare41's Avatar

M@tt, napiši kakva je bila stimulacija i reakcija tako da možemo smanjiti paniku

M@tt's Avatar

Al ovo je prvi FSH koji imate? Nemate nijedan od prije? Može FSH imati neke varijacije po ciklusima, a ne znam, vjerojatno će biti pametnije sve to ponoviti za mjesec, dva...
    Drugi nam je, ne znam sad točno vrijednost prvoga ali nije ni bitno jer su hormoni bili vađeni na krivi dan, onda smo tek počeli našu mpo priču i nismo znali (a očito nije ni soc.gin nesposobni kad nas je poslao vadit hormone na krive dane!) da se trebaju vaditi na 3.dc i 21.dc.

Inesz hvala na opširnom odgovoru....

M@tt's Avatar

M@tt, napiši kakva je bila stimulacija i reakcija tako da možemo smanjiti paniku
    Stimulacija je bila puna, 3 gonala dnevno. Ne znam sad napamet koliko ih je potrošila draga, jer je nema tu kraj mene, ali znam da dr. L. nije bio baš nešto oduševljen jer smo dobili samo 5 stanica! Ja sam odmah rekao da je to premalo, on je rekao da bolje da ih je manje pa da su kvalitetnije nego da ih je više pa ne valjaju.... Ali generalo nije bio baš nešto zadovoljan reakcijom, a iskreno nismo ni mi. Mislite da bi to moglo biti povezano?

mare41's Avatar

poveznice ima, opisala je Inesz, ali to sve skupa zaista ne mora ništa značiti (osim da treba više pažnje posvetit antralnima, amh, tsh, čekirat ponovo progesteron 3. dan, naravno fsh+e2 ii mooooožda -nagađam-poveća stimulaciju), pa i tu je bila biokemijska, a to nekad znači uspjeh u slijedećm postupku!
    Ja ponavljam po milijunti put-nešto veći fsh i niži amh za mlade godine ne znači nešto posebno-osim manjeg dobivenog broja stanica u stimulaciji, al jedan embrij je i tako dovoljan.!

M@tt's Avatar

Hvala vam na odgovorimo cure.... Puno pomažete. Skupit čemo nalaze i otić onda kod dr. L. sa svime time pa čemo čut njegovo mišljenje o svemu....

Ovih dana če biti rezultati antitijela, Dhea, briseva...

Gabi25's Avatar

Matt ja bi rekla po svemu sudeći da dr. L već i sam zna stanje vaših antralnih folikula budući da je tvoju dragu stimulirao sa 3 gonala u njenim godinama. Time on zapravo misli da on sve vidi na ultrazvuku i da njemu ne treba nalaz hormona. Ipak taj FSH po meni nije takva tragedija jer ipak ste dobili 5 stanica u stimuliranom a isto tako koliko sam shvatila tvoja draga dobro reagira na klomifene pa vam i ti neki polustimulirani mogu biti šansa da se dobije pristojan broj stanica.
    U svakom slučaju, ja bi sada rekla da više niste idiopati jer se ovim čekiranjem hormona otkrio visok FSH i povišen TSH što sve može imati presudnu ulogu na prirodno začeće. Ali godine su na vašoj strani kao što kažu cure i zato budite ustrajni

M@tt's Avatar

Quote Originally Posted by Gabi25 View Post
    Matt ja bi rekla po svemu sudeći da dr. L već i sam zna stanje vaših antralnih folikula budući da je tvoju dragu stimulirao sa 3 gonala u njenim godinama. Time on zapravo misli da on sve vidi na ultrazvuku i da njemu ne treba nalaz hormona. Ipak taj FSH po meni nije takva tragedija jer ipak ste dobili 5 stanica u stimuliranom a isto tako koliko sam shvatila tvoja draga dobro reagira na klomifene pa vam i ti neki polustimulirani mogu biti šansa da se dobije pristojan broj stanica.
    U svakom slučaju, ja bi sada rekla da više niste idiopati jer se ovim čekiranjem hormona otkrio visok FSH i povišen TSH što sve može imati presudnu ulogu na prirodno začeće. Ali godine su na vašoj strani kao što kažu cure i zato budite ustrajni
    Evo točno to što si sad ti napisala nam je i on rekao, da njemu ne trebaju hormoni i da on skoro sa sigurnošću može vidjeti preko uzv stanje hormona....
    Ovo mi se sviđa da više nismo idiopati.

Gabi25's Avatar

Iako takve njegove izjave mnogima zvuče pretenciozno i mnogi se ne slažu sa takvim ''površnim'' gledanjem mislim da ipak zna šta radi, barem prema antralnim folikulima prilagođava dozu stimulacije. Recimo ja imam isto godina kao i tvoja draga ali kod mene se čak dvoumio da li krenuti sa jednim ili dva gonala. On stvarno ima individualan pristup.

frka's Avatar

i ja mislim da dr.L jako dobro vidi situaciju na UZV, ali, da ne bi bilo zabune, on vidi stanje vezano uz SPOLNE hormone, ne hormone štitnjače - za to se moraju napraviti pretrage. isto tako ne vidi kakav je prolaktin. to je vezano uz jednu drugu raspravu pa sam samo htjela istaknuti da opet ne bi bilo dilema...

Gabi25's Avatar

slažem se frka, ovo što sam ja pisala odnosi se isključivo na osnovne spolne hormone

ina33's Avatar

Matt, svakako recite L-u vrijednosti FSH-a. Njega nije mogla bitno poremetiti stimulacija, tj. računa se za ženu vršni FSH ikad izmjeren. Mislim da je u MB-u najveći FSH s kojim primaju u punu stimulaciju FSH od 13.

Konkretno, to ti, čisto teorijski, znači sljedeće još bolje da ste kod L-a, nećete puno benefitirati možda od promjene zakona i oplodnje svih JS jer ih supruga neće dobiti puno u stimulaciji, a ovaj nalaz će vas vjerojatno ubrzati u smislu da ćete više vrtit poluprirodnjake i raditi manje pauze.

Znači, sad cijela ona priča idi izvan RH na "normalni IVF" postaje relativno upitna, jer taj cost-effective način možda vama neće nositi nikakvog benefita (konkretno - platit ćete za postupak u MB-u tipa 2.000 EUR, potrošiti 40 ampula gonala, čekati godinu dana, a dobiti istu reakciju kao kod Lučingera u malom IVF).

Operacionalizirano - to znači vrti što više poluprirodnih IVF-ova sa što manjom pauzom i probaj nadoknadit količinski manjaak reakcije brojem zavrćenih IVF-ova.

Ako možeš slijediti sad ovaj tok misli.

Znači, baš ćete ono morat zapet, u prijevodu, vjerojatno ići svaki mjesec/svaki drugi mjesec na nešto.

Of kors, zvijezda vodilja će tu bit L, tj. vaš MPO, a ne forum.

Sretno!

ina33's Avatar

To što će, recimo, u nekom idućem ciklusu supruga imat FSH tipa 10, to ne znači da se nalaz "popravio" jer FSH normalno varira i baš se zato računa vršni nalaz.

Alternativnim putem itd. se to ne može popraviti (ako vjeruješ nekim med. dokazima, svašta ljudi čitaju, njige popravi plodnost itd.). Nešto kao neki daju da se pije dheas, ali i to je upitno i ne općeprihivaćeno da "poboljšava kvalitetu js".

I slažem se s Gabi25 - činjenica da je L krenuo kod žene u dobi od 28 godina s tri gonala, već puno govori - da i antralci prate taj FSH nalaz (uobičajeno se kreće s 1-2).

Znači - sad ste samo dobili ogoljeno tipa "vremenska je panika, stisni iduću godinu-dvije", bez prevelikih pauza između postupaka.

Medicinski, vama taj povišen FSH znači - ubrzaj postupke i iskoristi vrijeme koje je tu!

Just checking - to jesu nalazi od 3-5 DC?
    Last edited by ina33; 31.01.2012 at 14:33.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Gabi25 View Post
    Iako takve njegove izjave mnogima zvuče pretenciozno i mnogi se ne slažu sa takvim ''površnim'' gledanjem mislim da ipak zna šta radi, barem prema antralnim folikulima prilagođava dozu stimulacije. Recimo ja imam isto godina kao i tvoja draga ali kod mene se čak dvoumio da li krenuti sa jednim ili dva gonala. On stvarno ima individualan pristup.
    Ja sam bila jedna od tih koje je maksimalno nerviralo L-ovo nevađenje spolnih hormona. Ali, svakim danom sam sve ujverenija da on što mu treba vidi na UZV-u i maksimalno prati pacijenticu. I bet you da njemu njen FSH neće bit toliko iznenađenje.

Jedino što možda ne komunicira baš tako uvijek u glavu s pacijentima, pogotovo IVF početnicima.

Neuvijeno i prevedeno za vas - naravno da ima šanse, nije ovo da je sve propalo, ali imate vrlo konkretan izazov za se s njim boriti i morate zapeti sad i ići što češće na poluprirodnjake. Po meni, laiku. Čeknite s dr-om jel' ovo dobro razumijevanje vaše situacije.
    Last edited by ina33; 31.01.2012 at 14:37.

Gabi25's Avatar

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    I bet you da njemu njen FSH neće bit toliko iznenađenje.
    Slažem se, vjerojatno on to već zna, u protivnom ne bi išao sa 3 gonala.
    I naravno da ima nade, pogotovo što im vjerojatno odgovaraju polustimulirani a što je puno jednostavnije, prvenstveno financijski

M@tt's Avatar

Matt, svakako recite L-u vrijednosti FSH-a. Njega nije mogla bitno poremetiti stimulacija, tj. računa se za ženu vršni FSH ikad izmjeren. Mislim da je u MB-u najveći FSH s kojim primaju u punu stimulaciju FSH od 13.

Konkretno, to ti, čisto teorijski, znači sljedeće još bolje da ste kod L-a, nećete puno benefitirati možda od promjene zakona i oplodnje svih JS jer ih supruga neće dobiti puno u stimulaciji, a ovaj nalaz će vas vjerojatno ubrzati u smislu da ćete više vrtit poluprirodnjake i raditi manje pauze.

Znači, sad cijela ona priča idi izvan RH na "normalni IVF" postaje relativno upitna, jer taj cost-effective način možda vama neće nositi nikakvog benefita (konkretno - platit ćete za postupak u MB-u tipa 2.000 EUR, potrošiti 40 ampula gonala, čekati godinu dana, a dobiti istu reakciju kao kod Lučingera u malom IVF).

Operacionalizirano - to znači vrti što više poluprirodnih IVF-ova sa što manjom pauzom i probaj nadoknadit količinski manjaak reakcije brojem zavrćenih IVF-ova.

Ako možeš slijediti sad ovaj tok misli.

Znači, baš ćete ono morat zapet, u prijevodu, vjerojatno ići svaki mjesec/svaki drugi mjesec na nešto.

Of kors, zvijezda vodilja će tu bit L, tj. vaš MPO, a ne forum.

Sretno!
    Wooow ina... Hehe... Ovo boldano mi je

To što će, recimo, u nekom idućem ciklusu supruga imat FSH tipa 10, to ne znači da se nalaz "popravio" jer FSH normalno varira i baš se zato računa vršni nalaz.

Alternativnim putem itd. se to ne može popraviti (ako vjeruješ nekim med. dokazima, svašta ljudi čitaju, njige popravi plodnost itd.). Nešto kao neki daju da se pije dheas, ali i to je upitno i ne općeprihivaćeno da "poboljšava kvalitetu js".

I slažem se s Gabi25 - činjenica da je L krenuo kod žene u dobi od 28 godina s tri gonala, već puno govori - da i antralci prate taj FSH nalaz (uobičajeno se kreće s 1-2).

Znači - sad ste samo dobili ogoljeno tipa "vremenska je panika, stisni iduću godinu-dvije", bez prevelikih pauza između postupaka.

Medicinski, vama taj povišen FSH znači - ubrzaj postupke i iskoristi vrijeme koje je tu!

Just checking - to jesu nalazi od 3-5 DC?
    To su nalazi od 3dc. Friški da friškiji nemogu bit. Svakak čemo mu predočiti sve dok sljedeći put odemo kod njega. Baš me zanima reakcija... A što se nas tiče još bolje da budu polustimulirani ako bude reakcija slična. Ako zbog ničeg drugog zbog vremena i ono još važnije zbog financija kao što Gabi kaže...

Ja sam bila jedna od tih koje je maksimalno nerviralo L-ovo nevađenje spolnih hormona. Ali, svakim danom sam sve ujverenija da on što mu treba vidi na UZV-u i maksimalno prati pacijenticu. I bet you da njemu njen FSH neće bit toliko iznenađenje.

Jedino što možda ne komunicira baš tako uvijek u glavu s pacijentima, pogotovo IVF početnicima.

Neuvijeno i prevedeno za vas - naravno da ima šanse, nije ovo da je sve propalo, ali imate vrlo konkretan izazov za se s njim boriti i morate zapeti sad i ići što češće na poluprirodnjake. Po meni, laiku. Čeknite s dr-om jel' ovo dobro razumijevanje vaše situacije.
    Pa nitko nije rekao da je sve propalo, daleko do toga. Meni više paše takav razvoj situacije nego da smo idiopati jel?
    Last edited by M@tt; 31.01.2012 at 16:06.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Ja moram priznati da ne znam sto mi vise pase. Mi smo upali negdje izmedju mojeg loseg AMH-a, blago smanjenog broja plivaca i idiopatije.

Matt, meni je sve skupa objasnjeno ovako: s 34 godine, AMH 0.26 ng/l iliti 1.86 pmol/l je katastrofalan, a FSH 9.2, koji je ovdje unutar referentnih vrijednosti i zapravo ok (ali prema gornjoj granici) samo pokazuje da nesto ide nizbrdo. Sve skupa je daleko manje alarmantno jer su pronasli minimalno 12 antralaca, sto je odlicno.

Inace, priblizava se 09.02., a ja jos uvijek nemam pojma u kojem smjeru zelimo ici s cijelom pricom, uh.

M@tt's Avatar

Kaae, a sta je 9.2.? Onda kreces u postupak? Kak to mislis da ne znas u kojem smjeru zelis ici sa cijelom pricom?

ina33's Avatar

Matt, svejedno je.

Kad si idiopat onda te drugi (a i ti često sam sebe)... kljucaš u glavu da se treba mislit pozitivno/opustit se itd. ovo ono. Ovako imaš nešto konkretno.

Doduše, kljucaju te iovako ionako - i ti sam sebe (nemoj mislit negativno, embrij osjeća itd.). Doduše, tome su ipak podložnije žene (takvim samooptužbama ili insipirativnim mislima, shvati to kako želiš).

Medicinski - više-manje je sve isto.

Visok FSH i OK dob idiopatija se... ne znam... ali rekla bih zaobilaze IVFom kako god bilo.

Visok FSH i visoka dob, e tu je već ozbiljniji problem.

Idiopatija i sve divno i nježna dob - opet, i tu možeš nemat sreće.

Savršeno razumijem ljudsku potrebu da se čovjek za nešto uhvati, ista sam bila.

Filozofiju na stranu, lakše je makar u smislu toga da su se dileme Hrvatska - inozemstvo makle (po meni, Hrvatska definitivno s ovim FSH-om), a i mislim da ste u izvrsnog doktora.

Ostaje vaša spoznaja da fakat morate, ako ne budete imali sreće, vrtit više IVF-ova da nadoknadite manjak ženine reakcije količinski - znači, vi ne možete tipa u MB, a godinu dana ništa, i tamo dobit tipa 16 stanica i od toga superizabranih 3-4 embrija. Morate ići on and on and on. Daj Bože da već idući bude dobitni, uopće ne mora značit da neće i s obzirom na biokemijsku iz prve (opet, i to sad gledam drugačije jer neko reda bijokemijske, načelno je kao biokemijska iz prve, uvjetno rečeno, dobra vijest, stativa, ako već nije gol, ali je blizu).

Na kraju preostaje vam sreća. I super da ste radili ovaj FSH, da niste, već bi se plela priča (možda bi vas i forum tako izdrajvao) da se krene u dubiozne pretrage koje možda uopće nisu potrebne i na to da se vrijeme gubi.

Držte se L-a, meni se čini da je on baš the man za vaš slučaj. I puno sreće, doslovno se na to svodi vrlo vrlo često, ma kako se mi probali ulovit za nešto čvrsto!
    Last edited by ina33; 31.01.2012 at 16:58.

ina33's Avatar

Također, bilo bi dobro da žena "preuzme odgovornost" za svoj ciklus, da već kuži kad će joj punkcija itd., što znači ovo, što znači ono, endometrij, itd., to je kod prirodnjaka bitno, iako L, načelno, voli "prepuštajući tip pacijenta" - ako ona više kuži, lakša će vam bit mjesečna logistika da si znate isplanirati timinge ostatka života jer je to kod prirodnjaka glavni izazov, to, i ne padanje u bed nakon negativne bete, nego to shvatiti kao "work in progress", tu treba ići ko bormašine u idućem nekom srednjoročnom razdoblju - godina, dvije, ako ne ide, onda preispitivanje mogućnosti i strategije, da vam ne ode baš previše vremena u to - ovaj dio je fakt lakše reći, nego sprovesti, jer je veliki adiktivni potencijal IVF-a (možda baš idući ciklus bude dobitan), a jednom to treba znat/moć' presjeć (opet, puno lakše reći, nego učiniti - čekni samo moj broj postova i "visenje" u ovoj priči, a bila sam uvjerena maks 2 godine i to je to).
    Last edited by ina33; 31.01.2012 at 17:03.

Quote Originally Posted by M@tt View Post
    Kaae, a sta je 9.2.? Onda kreces u postupak? Kak to mislis da ne znas u kojem smjeru zelis ici sa cijelom pricom?
    9.2. opet idemo na razgovor kod reproduktivca, s obzirom da nista nismo iskemijali u 7 mjeseci kucne radinosti (a sumnjam da se nesto kuha upravo sad, u osmom ciklusu). Ima cijeli topic negdje nize na stranici o tome kako i zasto ne znamo. Od love, do logistike, preko opcenite smislenosti postupaka u vrlo neizvjesnim situacijama.

Mali Mimi's Avatar

Quote Originally Posted by M@tt View Post
    A jel moguće da su ti hormoni zbrčkani sad još od prošle stimulacije? 3. ciklus joj sad traje. Pa već bi se trebalo to pročistiti do onda jel tako? Pa to i namjeravamo, sve skupit i onda k dr.L. sa svime time. Baš je otišla draga vadit DHEAs i Antitijela. Još taj AMH moramo, ali mislim da za to moramo do Zagreba jer kod nas ne rade to...
    U vezi ovog boldanog moguće je možda da je tijelo još zbrčkano od tih hormona i ja sam tako vadila 2,3 mj. od zadnje stimulacije (prije 2 god.)pa su mi nalazi FSH bili jedni 11 a drugi mj. čak 15. Nakon toga su varirali oko 7,8 i nikad mi nisu bili više tako visoki kasnije, pa sam to ipak pripisala tom ostatku hormona u organizmu.
    Last edited by Mali Mimi; 31.01.2012 at 17:57.

M@tt's Avatar

Evo stigli nalazi briseva i papa testa. Nema bakterija. Baš super, jer smo očekivali opet neku klamidiju, ili ureu...

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    U vezi ovog boldanog moguće je možda da je tijelo još zbrčkano od tih hormona i ja sam tako vadila 2,3 mj. od zadnje stimulacije (prije 2 god.)pa su mi nalazi FSH bili jedni 11 a drugi mj. čak 15. Nakon toga su varirali oko 7,8 i nikad mi nisu bili više tako visoki kasnije, pa sam to ipak pripisala tom ostatku hormona u organizmu.
    Da, ali nebitno je, iz perspektive "rezerve jajnih stanica", što FSH nikad više nije bio toliko visok. Računa se vršna vrijednost - kod tebe 15 - što vjerojatno prati i tvoj AMH i tvoja reakcija na stimulaciju. Ništa od toga nije "smrtna presuda", ali definitivno jest smjernica - tipa ne ići vani u skupe IVF-ove kad nema nikakve dodane vrijednosti jer se čeka i potroši lova, u odnosu na RH.

ina33's Avatar

Inače, po teoriji, AMH bi trebao "predviđat trajni porast FSH-a" 2 godine unaprije. FSH u razdobolju smanjene plodnosti "pleše" tako od 8-15, da bi se onda trajno povisio, ali to nisu procesi, koliko shvaćam, tipa, ono giljotina je pala i sad je zaliha presušila, to ide polagano.

Ja sam se navadila hormona baš zato jer me nerviralo lučingerovo nevađenje i napisala sam svojedobno sijaset žučljivih postova na tu temu, a sad ih sve povlačim, jer vidim da je upravu. Nije mi FSH nikad prije (a prolazila sam fakat jake stimulacije, nikad ispod 35 ampula) bio nakon toga povišen. Povisio mi se sad, uslijed godina.

Opet, ništa to nije tako ful jednoznačno povezivo, po UZV slici mojih jajnika prošlogodišnja reakcija na stimulaciju bila je nepredviljiva, barem količinska - tipa jedan jajnik skoro pa ugašen, odlučili smo se zato na jaku dozu, opet 16 stanica u dobi od 42 godine. Ali, sve su bile onako ž kvalitete, i prvi put nisam imala smrzlića, čak i kad računam postrožene MB kriterije.

AMH i FSH govore samo o količini, kvalitetu je moguće, koliko shvaćam, tek post facto utvrdit - kad se vidi kako punktirana stanica izgleda u labu i kakav je embrij dala. Ali, čini mi se da je neko "pravilo" je da kod mlađih godina i visokog FSH-a češće "samo" stvar kvantiete, a da kvaliteta ostaje relativno očuvana.

Sretno, matt, super za briseve!

Mali Mimi's Avatar

Pa AMH mi i nije baš tako nizak iznosio je 19 što još uvijek spada u optimalnu plodnost...reakcije su mi tada bile loše ali zbog TSH, sada 2 god kasnije su mi puno bolje u dugom protokolu 8 j.s. mislim nije neka "vau" reakcija ali ja sam zadovoljna s obzirom kako je bilo ranije.

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Mali Mimi View Post
    Pa AMH mi i nije baš tako nizak iznosio je 19 što još uvijek spada u optimalnu plodnost...reakcije su mi tada bile loše ali zbog TSH, sada 2 god kasnije su mi puno bolje u dugom protokolu 8 j.s. mislim nije neka "vau" reakcija ali ja sam zadovoljna s obzirom kako je bilo ranije.
    Jes, u pravu si, kužim.

Ja prenosim što mi je rekla jedna dr - računa se vršni FSH i on se ne može "popraviti", tj. bolje je da pleše, da nije trajno visok, ali čim jednom dotakne te vrijednosti izvan referentnih, to jest jedan pokazatelj. Sad, koliko je tu ostalo "prostora i vremena", to je ono glavno pitanje, na koje često i dr-ovi nemaju odgovor i ne mogu prognozirati, a mi pokušavamo svi skupa za sebe to odgovoriti.

M@tt's Avatar

Evo stiglo još nalaza:

Pretraga Rezultat Referentni interval
    DHEA-S dehidroepiandrosteron sulfat 6,00 0,49 do 10,61

Serološki testovi

Pretraga Rezultat Referentni interval
    ATG - antitijela na tiroglobulin 31,8 ref. do 115
    Anti - TPO 10,7 ref. do 34

Pretpostavljamo da je to u redu? Kaj vi velite? Nigdje ne piše da li su antitijela pozitivna ili negativna...

Aaaaaaa. Osam dana. A ja paglu kao i prije osamdeset, visemanje.

Ovaj nas reproduktivac stvarno nije okom trepnuo na moj FSH 9.2

M@tt's Avatar

Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Ovaj nas reproduktivac stvarno nije okom trepnuo na moj FSH 9.2
    .

Bas me zanima sto ce reci dr.L na nas od preko 13!! :pp

8 dana do cega Kaae?

Do trenutka kad bismo reproduktivcu trebali znati reci nesto vise od "Derpdroolbleeee"

M@tt's Avatar

Do trenutka kad bismo reproduktivcu trebali znati reci nesto vise od "Derpdroolbleeee"
    Ne kužim, al nema veze...

Pa napisala sam vec negdje gore - imamo zakazan termin s nasim reproduktivcem i morali bismo znati nesto vise nego "....." iliti nista. Jasno je da ce on nesto predloziti, valjda, ali mi nismo ni blizu nekom zakljucku, odluci ili barem ideji o tome sto i kako zelimo dalje. U vrlo kratkim crtama, imamo blago smanjen broj spermija i katastrofalan AMH, relativno suvisle godine, sedam (8?) neuspjelih ciklusa u kucnoj radinosti, a nalazimo se negdje gdje IVF kosta puno vise nego u Hrvatskoj. Tu je cijela prica.

M@tt's Avatar

Pa napisala sam vec negdje gore - imamo zakazan termin s nasim reproduktivcem i morali bismo znati nesto vise nego "....." iliti nista. Jasno je da ce on nesto predloziti, valjda, ali mi nismo ni blizu nekom zakljucku, odluci ili barem ideji o tome sto i kako zelimo dalje. U vrlo kratkim crtama, imamo blago smanjen broj spermija i katastrofalan AMH, relativno suvisle godine, sedam (8?) neuspjelih ciklusa u kucnoj radinosti, a nalazimo se negdje gdje IVF kosta puno vise nego u Hrvatskoj. Tu je cijela prica.
    Aha, hvala ti na linku, nisam znao...

spodoba's Avatar

koliko je los spermiogram tvog muza? mislim, da li vam je doc ikada predlozio clomifene+stopericu+ciljane odnose?

Nije nam predlagao nista konkretno prije nego odradimo skroz prirodne cikluse u kucnoj radinosti, koje smo sad potrosili, neuspjesno. Ukupan broj spermija je 12 milijuna, a kod nas je referentna vrijednost 15. Doktor se nije pretjerano zabrinjavao. Ostalo je sve vise-manje ok, mislim da je jos jedna vrijednost blago odstupala, ali sve skupa je pod presudom blage oligospermije.

Shadow2's Avatar

Please pomagajte,
    Imam 36 god, moj prvi fsh koji je radjen s 31 god( na moju inicijativu) je bio 28, ali svi ostali hormoni su bili u izneredu.. Prolaktin 1600, jedino je tsh bio normalan.. Rekli su mi da prolaktin moze utjecat na fsh.. Dobijem bromergon , i nakon samo 2 tjedna prolaktin pada na 90.. Doktor se ne moze nacuditi, vadim sve ostale hormone( naravno uz preglede na uz) i svi ok fsh prvi put 8, pa 6... Prolaktin stalno u normali ali s jednom tabletom bromergona.. Preporucavaju se ciljani odnosi, nakon toga inseminacija.. Nikakvih rezultata.. Inace tri god, svaki mjesec sam isla na folikometriju,jer meni nikako nije izlazi iz glave prvi nalaz fsh-a, i uvijek je sve bilo uredu s jajnicima.,U svakom slucaju pred prvi icsi(u austriji) nalaz hormona fsh 25, odustajem od odlaska( iako su mi oni rekli da mogu doci).. Taj put vadila sam hormone 2 dan, i ponovim ih sljedeci dan kad( treci dan ciklusa) kad ono 35.. Pitam svog doktora( koji je jedan od najboljih) u splitu kako je to moguce preko noci? Ne zna odgovor.. Naravno poslje opet kontroliram i fsh 6, ali tsh 4.1.. Uz bromergon dodaju mi eutirox 50 mg, spremam se ponovo na icsi i nalaz fsh 14, ali ovaj put idemo ( dugi protokol-austrija). Folikuli su se prebrzo razvijali, i na kraju dobijene 3 j.s, vracena samo jedna.. Nista od toga. Btw. Ako netko ide u austriju ne preporucujem, meni su nakon tog protokla rekli; vidimo se za mjesc dana?!ali dobro to je drugi par postola.. Prije mjesec dana moj ginekolog mi kaze da su janici izgleda poceli slabije radit.. 9 dan ciklusa endometrij tanak proliferacijski,promjera 4 mm, ovariji sa po 3,4 sitna folkula.. Nazovem isti dan dr. Lucingera i dogovorim se za termin ( prosli tjedan) i on mi kaze da je za mene kratki protokol.. Da btw stvorila mi se cista u lijevom jajniku. I danas potpuni schok, stigne mi nalaz amh 0.2 mikrograma( radjeno u bayeru). Nakon pol sata ridanja, nazovem dr. Lucingera i kazem mu nalaz, nakon kratkog muka i uzdisaja kaze mi da je to jako lose, i da sam bliza donaciji jajne stanice, nego nekim postupcima.. Ali da mozemo pokusat( nekako imam osjecaj, ko da je to rekao da me umiri).E sad zanimaju me vasa iskustva, sta da radim da jos pokusavam.. Da se prijavim za donaciju jajnih stanica.??? Kolko je uopce mogucnost da s ovakim vrijednostima amh - babetine od 100 god, postoji mogucnost trudnoce uz nekakve postupke..??hvala unaprijed na odgovrima, i sorry na predugom pilanju..ali sve babe pilaju

ina33's Avatar

Shadow2, pretpostavljam da još emotivno ne možeš prelomiti donaciju, ali tu ti je bitno realnija šansa, po meni, barem ovako kako si opisala stanje. Svašta se, inače, može dogoditi, i pozitivna i negativna iznenađenja život piše, i trudnoće u 45-toj s koma nalazima isto za donaciju, i trudnoće u preuranjenom menopauzi na nadomjesnoj terapiji s FSH-om od 100 (obje koje ti navodim su spontane trudnoće), i koma kompliciran slučaj žene s bajnim FSH-om od 25 godina, ali to su to - iznenađenja. Doduše, u IVF dijelu ih fakat ima jer je u puno toga tapkanje u mraku, ali FSH i AMH ti nisu dobri - baš kako je Lučinger i rekao. Ti ćeš pokušati ono što ti srce kaže, a eventualno ići dalje kad budeš spremna. U svakom slučaju, ako ćeš vrtiti IVF kod nas, onda se drži Lučingera, ili nekog od naših IVF-ovaca i, ako dobro shvaćam, moraš vozit poluprirodnjake dok ili ne zatrudniš ili se emotivno ne odlijepiš od toga, a za donaciju... uvijek ima vremena, samo probaj ne iscrpit sve emotivno-logističke snage u borbu s vlastitim stanicama pa onda reći - e, sad više fakat ne mogu. Naravno, sve je to lakše savjetovati, nego napraviti.

Sretno, puno sreća isto tu određuje!

ina33's Avatar

Inače, ako ja dobro shvaćam teoriju, austrijski doktori ti nisu ništa grozno odgovorili, jer se, kao, po teoriji, računa koliko su jajnika jajnici dali, a ne koliko su lijekova oni primili, pa teoretski, ne gleda se žena primila tipa 40 gonala versus žena primila klomifene, nego je li iz jajnika punjktirano tipa 8-15 stanica vs. 2-3, ovima s kojih je punktirano 8-15 treba veći odmor nego ovima s 2-3. Tako ti može ispasti i da onoj mladoj s PCOS-om i FSH-om 5, kjoa je na klomifenu dobila 6 stanica treba veći odmor od one s FSH-om 13 od 40 koja je na 40 gonala dobila tipa 2 stanice.

Ako sam ja to dobro shvatila.

Shadow2's Avatar

Prvenstveno hvala na odgovoru... Moram priznat da sam nakon vrlo kratkog vremena odlucila,nema nista od plakanja i kukanja...borim se do kraja..Ako vec imam malo jaj.stanica,potrosit cu do kraja ...mozda se nadje koja dobra..ici cu svaki mjesec na prirodnjake,ili poluprirodnjake...sto vec doktori odrede.. Inace imam redovno ovulacije, jajnici mi imaju dobar volumen.. Valjda i to nesto znaci.Inace ovaj vikend sam procitala sve sto se moglo o ovoj mojoj problematici... I izmedju masu informacija naosla sam na dosta pozitivnih zavrsetaka( nije da se vatam za to, ali je lijepo to znat, a i imat konkretnu nadu)Ja taj primjer imam kod kuce, mama je izgubila menstruaciju u 40, a tri godine kasnije rodila moju najmladju sestru. inace sestre nemaju problem s time, najstarija 47 god jos uvijek nema nikakvih naznaka za menopauzu..
    Nazalost ne mogu ici kod dr. L, jer zivim u Splitu i posao mi ne dopusta da putujem svaki mjesec u Zagreb, a i prekomplicirano mi je to. Zato sam se odlucila za cito,ima li neko kakva iskustva s njima? E da s obzirom da sam ja vadila amh dok sam imala temperaturu( a tad jos nisam bila svjesna), da li to moze utjecat na rezultat?! Pretpostavljam da ne, ali eto za svaku sigurnost pitam... Hvala Ina 33 na odgovorima!( dodje mi da se narucim kod tebe na konzultacije, a ne u doktora; lijep podrav tebi i svima!

Page 14 of 49 FirstFirst ... 4121314151624 ... LastLast