Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 82

Tema: Zubi - manjak dvojki

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zubi - manjak dvojki

Htjela bih čuti imali tko iskustva sa problemom koji ima moja E.
    Dakle na zadnjem ortodontskom pregledu ustanovljeno je da joj genetski fale obje trajne dvojke.

Imate li sličnih iskustava i koja rješenja su vam predlagali. Naš zubar nam je rekao (pošto sam se ja sva izbezumila) da to u današnje vrijeme s obzirom na način života i ishranu nije rijedak problem.

Sva iskustva su dobrodošla.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj očuh nema dvojke. Njemu su se zubi skupili i uopče se ne vidi da mu nedostaju, tek kad mi je rekao sam skužila po obliku zubiju da su na mjestu dvojki trojke,. Mislim da nije nosio aparatić, ali pitati ću ga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to se zove hipodoncija. nema veze s prehranom.

moja sogorica to ima, s trideset-i-nesto jos ima mlijecne dvojke. ne kuzi se cak

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

to je genetika, a ne prehrana. MM nema dvojke, niti je ikad imao zametke u kosti.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja nemam dvojke, niti uopce postoje (vidi se na RTGu da nema nicega). Umjesto njih imam ocnjake. Nije bas naj...

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo zbog estetike (ipak je cura u pitanju) su me zanimala eventualna rješenja. Nama su predložena 2, ili pustiti kao kod ecinog očuha da se zubi skupe ili da s aparatićem širimo vilicu i stavimo privremenu protezu, a sa 18 ili kod potpunog okoštanja trajnu protezu. Nisam pametna.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod mene je isto to: neki nadobudni zubar mi je davne 1978. g. izvadio obje dvojke (rekao je mami da budu ionak ispale jer su mliječne), a od tada mojih dvojki niotkuda, na rtg se vidjelo da nema niti zametaka, pa sam nosila aparatić da pomakne očnjake naprijed tj. da nemam rupe.
    Nakon dosta godina sam saznala da po očevoj familiji još 2 sestrične imaju isti problem.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj branka0112 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo zbog estetike (ipak je cura u pitanju) su me zanimala eventualna rješenja. Nama su predložena 2, ili pustiti kao kod ecinog očuha da se zubi skupe ili da s aparatićem širimo vilicu i stavimo privremenu protezu, a sa 18 ili kod potpunog okoštanja trajnu protezu. Nisam pametna.
    zubi se vuku naprijed aparatićima (mobilni i fiksni) tokom odrastanja, a onda se zubi (trojke) malo oblikuju da glume dvojke. Ja bih odluku o tome donjela na osnovu toga kao trojke izgledaju i da li mogu dobro glumiti .
    Posljednje uređivanje od sirius : 08.09.2011. at 20:05

happygirl avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja imam na jednoj strani zamjenu dvojke i trojke i nije uopće bilo ništa loše za vidjeti. Nitko mi to nije ni primjetio 31 godinu. Međutim, dvojka je mliječna i u trudnoči je ispala. Sada sam i ja u problemu i otežem trajno rješenje jer ne želim raditi nikakve zahvate dok dojim (trenutno nosim privremenu protezu). Prijedlog je da vežem na dvojku (koja je zapravo trojka) taj zub koji je ispao s tim da bi mi očnjak malo preoblikovali u dvojčicu. Što se tiče estetike u mom slučaju zbilja je neprimjetno...

Moja mama ima zamjenu dvojki i trojki ali nisu mliječne i samo je očnjake malo izbrusila da liče na dvojke i isto je estetski ok.

Moja sestra ima zamjenu dvojki i trojki, moj brat ima zamjenu s jedne strane i izgleda ok. Sestra sada u poodmakloj dobi nosi aparatić i na taj način pokušava "sredit" stvar jer su to uglavnom mliječni zubi koji u jednoj fazi života ispadnu (ženama najčešće u trudnoći). Njena jedna kćer ima isti problem i sada i njoj otpadaju mliječni zubi i rastu trajni. Sa zubaricom su već napravili plan kako rješiti problem ali čekaju da svi ispadnu da stavi aparatić i počne ih pomicati.

Ne sekiraj se, nije to tako ni strašno, ni ružno, ni rjetko, ni nerješivo...
    Geni, geni, kameni....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moj nećak nije imao ni mliječne, a sada nema ni trajne dvojke. sestra, čiju je vilicu u potpunoti naslijedio, ima 'rudimentarne dvojke', nekakve šiljkaste zube. i samo da kažem da se mojem nećaku to uopće ne kuži, nosi aparatić koji ih je približio na neznatan razmak i super izgleda. stvarno ne vidim razloga da se stavljaju nekakvi nadomjesci

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala cure na iskustvima, 14.-tog imamo kontrolu i snimanje cijele glave ne samo čeljusti, pa ćemo vidjet kako dalje.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čitala sam negdje da će zubi dvojke s vremenom potpuno nestati kod ljudi i da se sve ćešće pojavljuje nedostatak istih ili nekakve kržljave dvojke.

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš tako nešto je meni objašnjavao naš zubar, da nam se čeljust sve više sužava ( u odnosu na neandertalce ) i da se taj manjak dvojki sve češće događa u današnjem svijetu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo, nisam ni znala koliko sam genetski i evolucijski napredna...

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nedostatak dvojki nije rijedak, ali postoji i obrnuta situacija: duple dvojke. Moj brat ih imao, pocele su rasti iza prvog para, na nepcu. Operisao ih je kad je imao 10-11 godina.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja se nadam da nemamo isti problem, ali...mom sinu već godinu dana od kada su ispale stare, nisu narasle trajne dvojke. Čula jesam za ovo, ali ipak se još uvijek nadam. Zubarki se nikam ne žuri...A ja bih odmah htjela znati da ne ispadne da čekamo Godota...

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

moje kcerke nemaju dvojku.kod starije nisam ni primjetila dok mi zubarka nije rekla.jedinica i trojka su se spojile.ko ne zna ne moze da primjeti.a mladja osim te dvojke nema jos 11 stalnih zuba.skoro sam saznala i u soku sam.nema jedinice donje,nema jednu trojku,nema ni jednu peticu,ni jednu sedmicu,ni osmice(njih ne racunaju u stalne zube) ima li iko slicnih iskustava?

Mo Cassino avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

winnerica isto se meni dogodilo.moja pametna zubarica također rekla "narast će",iskasapila mi usta čupanjem dvojki i eto dan danas ih nemam al sam nosila aparatić 4 godine (skinula nedavno) i uopće ljudi ne primjete razliku ....vide zube u nizu bez i jedne "rupe" između i misle da su svi zubi na broju

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mo, ja sam isto nosila aparatić i isto je i kod mene...

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni moje mlađe dijete nema gornje dvojke mliječne, a pretpostavljam da ne bude ni trajnih. Njemu se to sad ni ne skuži da fali.
    A starije nema desne mliječne trojke donje, za trajne još ne znam jer su joj tek počeli padati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S. također nema jednu gornju dvojku - mliječni zub i kod nje se vidi rupa, nisu se zubi spojili. Pretpostavljam da nema ni trajni i iskreno se nadam da je to jedini koji fali.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    S. također nema jednu gornju dvojku - mliječni zub i kod nje se vidi rupa, nisu se zubi spojili. Pretpostavljam da nema ni trajni i iskreno se nadam da je to jedini koji fali.
    to sto nema mlijecnih ne mora znaciti da i zametaka trajnih nema.
    Inace , nedostatak zubi najcesece ide u paru(iako nije pravilo).
    VRijeme ce pokazati (ili ortopan).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    to sto nema mlijecnih ne mora znaciti da i zametaka trajnih nema.
    Inace , nedostatak zubi najcesece ide u paru(iako nije pravilo).
    VRijeme ce pokazati (ili ortopan).
    prvi put vidim ovu temu, znam ljude bez trajnih dvojki.
    Al ne mogu vjerovata da se ne moze stavit implantat uz svu danasnju suvremenu stomatologiju i metode,
    Sad mozda stvarno lupam al sta ne moze neki privremeni zub proteza glumit pravi da cuva mjesto i onda kad celjust stane s rastom ugradi se implantat??

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moja curki je ispalo 7 mliječnih zubića, novi su narasli, međutim dvojkica koja je ispala prije neznam točno, otprilike 4-5 mjeseci još nije izbila. Međutim, ona je imala jako sitne mliječne jedinice, ove trajne su barem 2 puta veće, tako da ta dvojkica trenutno nema ni mjesta za izaći. Inače ti trajni zubi kad su krenuli nicati, ja sam mislila ajme horor, izbijali su svakako, ukrivo..s vremenom se to ispravlja, pa se nadam kad i ostatak mliječnih ispadne da će se "stvoriti" mjesto za tu dvojkicu, ako je uopće ima. Druga dvojkica još nije ispala, zapela je dijelom za trajnu jedinicu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bilo je još tih tema: http://forum.roda.hr/threads/38108-zubici-DVOJKE

Ja si baš mislim kako je to čudno - moj stariji ima usku čeljust i morali su mu izvaditi četiri trajna zuba da se ostali mogu rasporediti u nju, a evo - neki ljudi imaju manjak. Moja kolegica ima sasvim uske dvojke. Budući da ima sve ostale zube lijepo raspoređene, to ne izgleda loše - ti zubi su samo uži.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.03.2015. at 10:53

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A zasto ne napravite RTG ako se brinete jel postoji trajna dvojka tako da pravodobno stignete reagirat i naci neko dobro estetsko rjesenje?
    ovo pisem nacelno za sve ne iskljucivo tebi anabeg.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    A zasto ne napravite RTG ako se brinete jel postoji trajna dvojka tako da pravodobno stignete reagirat i naci neko dobro estetsko rjesenje?
    ovo pisem nacelno za sve ne iskljucivo tebi anabeg.
    nema potrebe za rtg-om dok ne pocnu izbijati trajni zubi , te se moze raditi terapija kod ortodonta.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijete mi ima 4 godine. Ionako se sljedećih x godina ne može ništa napraviti, dakle, zasad je konstatacija dovoljna... A zubarica mi je rekla da je nedostatak mliječnih često vezan uz nedostatak trajnih. Kako bude bit će.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S obzirom da je gospojica razvila još neke anomalije, već je bila kod ortodonta

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je ok. Neke anomalije ( najcesece nepravilan zagris) se mogu ispravljati vec u dobi od 4 ( ili ranije).

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mliječni su bili svi na broju. Zubarica je rekla da nema žurbe za daljom obradom, mliječni zubi su u fazi ispadanja, trajni u fazi izrastanja. Gore je promjenila jedinice, i otpala je još ta dvojkica koja ne izlazi vani. Dolje je promjenila jednice i dvojke, koje su kako sam i napisala izrasle svakako, sad nakon nekoliko mjeseci su se baš lipo posložile. A pošto joj gore između jedinica ima mjesta, zubarica kaže da ona vjeruje da će ostali zubi pogurati te jednice bliže i tako se stvoriti mjesto za dvojkicu. E sad, ona tako misli, a dal će tako biti vidjet ćemo. Inače, ta ista zubarica nam je kad smo prvi put bili s njom kod nje, mislim da je imala nepune 3 godine, rekla da ima jako male zubiće i jako, jako stisnute/nabijene jedne uz druge i kad krenu rasti trajni zubići koji su veći od mliječnih da bi moglo biti problemčića sa mjestom.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

I moja curka nema dvojke, i nisam pametna šta napravit. U svibnju idemo po aparatić, e sad opcija je čuvat mjesto za dvojke i kad bude moguće implatant, dakle ne prije 18 ili slagati zube da trojke glume dvojke.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam sigurna da nećemo čuvati mjesto za implantate, kakvi god trajni zubi bili il ne bili.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Samo da se malo uključim u temu. Ako nema mliječnih dvojki, nema ni zametaka trajnih.
    I nikakva terapija ne ide sa 4 godine (ili ranije).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zubic.vila prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da se malo uključim u temu. Ako nema mliječnih dvojki, nema ni zametaka trajnih.
    I nikakva terapija ne ide sa 4 godine (ili ranije).
    Za nedostatak zuba ne ide.
    ali moze ici za zagriz ( koji nema veze sa nedostatkom zuba).

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Ne ide za zagriz aparat dok dijete nema trajne šestice, jedinice i dvojke. Nema se za što retinirati- držati.
    Uz to ne može se postići suradnja kod tako malog djeteta.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sirius pa gore je netko i napisao da dijete vec ima trajne i mislim 6 god zato sam i rekla da treba pocet razmisljat u kojem smjeru dalje.
    jer ako vec izbiju trojke na mjestu dvojki povratka nema.

ne znam ja sam veliki esteta sto se tice zuba i ne kuzim ako djetetu zubi mogu izgledat ljepse zasto ne bi. Ja bih sebi zamjerala da nisam nista poduzela a to je cjelozivotni izgled.
    ako trojke adekvatno mijenjaju dvojke sve 5 al ako ne..sigurno bih se pokrenula.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.03.2015. at 12:51

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne ide za zagriz aparat dok dijete nema trajne šestice, jedinice i dvojke. Nema se za što retinirati- držati.
    Uz to ne može se postići suradnja kod tako malog djeteta.
    Ne ide aparat, ali imaju vjezbe i prirucna pomagala za npr. otvoreni zagriz ili u slucaju kad donja celjust je isped gornje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam sigurna da nećemo čuvati mjesto za implantate, kakvi god trajni zubi bili il ne bili.
    zasto pobogu? I to kakvi god bili

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Meni trajna trojka izasla s 13, mlijecna nije otpala
    Cura ima cetvorke, a jedne dvojke jos nema

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

To je velika dilema. Trojke na mjesto dvojki ili implantati. Ponekad implantati u fronti i nisu najbolje rješenje. I uz to ugrađuju se tek nakon završetka rasta, odnosno poslije 18-e.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Glupo mi se raspravljati. Ortodont sam.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sirius pa gore je netko i napisao da dijete vec ima trajne i mislim 6 god zato sam i rekla da treba pocet razmisljat u kojem smjeru dalje.
    jer ako vec izbiju trojke na mjestu dvojki povratka nema.

ne znam ja sam veliki esteta sto se tice zuba i ne kuzim ako djetetu zubi mogu izgledat ljepse zasto ne bi. Ja bih sebi zamjerala da nisam nista poduzela a to je cjelozivotni izgled.
    ako trojke adekvatno mijenjaju dvojke sve 5 al ako ne..sigurno bih se pokrenula.
    6 je rano. Fiksni ide tek kad su narasle( potpuno) trajne jedinice i dvojke. I kolko me pamcenje sluzi tada se odluci :
    1. cuvanje mjesta za umjetni zub
    2.povlace se straznji zubi prema naprijed, pa trojke glume dvojke

znaci jedno od ovo dvoje. Ovisno o situaciji u ustima , i zelji roditelja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Glupo mi se raspravljati. Ortodont sam.
    Pisale smo u isti cas.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To je velika dilema. Trojke na mjesto dvojki ili implantati. Ponekad implantati u fronti i nisu najbolje rješenje. I uz to ugrađuju se tek nakon završetka rasta, odnosno poslije 18-e.
    Naravno!

Terapija se "kroji po mjeri".

Ja sam jako zadovoljna kako ide korekcija zubi mojoj djeci. To mi je u rangu sf, ali očito struka zna svoje i treba imati povjerenja. Evo, ovo sam prvo našla kao primjer: http://stomatolog-radica.com/prikazi...skih-terapija/

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Kod mene je isla trojka na ustrb dvojke
    nego, do kad se smatra da moze izaci mlijecna dvojka

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zasto dapace tvoje iskustvo nam je itekako relevantno.
    samo pisi.kakva su ti iskustva iz prakse?

Moja frendica ima implantate super su joj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zasto dapace tvoje iskustvo nam je itekako relevantno.
    samo pisi.kakva su ti iskustva iz prakse?

Moja frendica ima implantate super su joj.
    Nemam iskustva, ali logicno razmisljam da i najbolji implantant ima vijek trajanja. Pa ako se stavlja u mladi organizam , treba vidjeti koja su dugorocne koristi od toga. Posebno ako nije neka trauma u pitanju.
    Posljednje uređivanje od sirius : 18.03.2015. at 13:10

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam iskustva, ali logicno razmisljam da i najbolji implantant ima vijek trajanja. Pa ako se stavlja u mladi organizam , treba vidjeti koja su dugorocne koristi od toga. Posebno ako nije neka trauma u pitanju.
    Pa zamjeni ga se ?!!
    Meni je bolje to nego cijeli zivot imat los izgled zuba

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa zamjeni ga se ?!!
    Meni je bolje to nego cijeli zivot imat los izgled zuba
    Ali može se u nekim slučajevima povući ostale zube na to prazno mjesto. To je daleko bolje rješenje nego bilo kakav implentat. Ako se može izvesti (ima baš takav primjer na onom linku koji sam stavila).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •