Ja sam jedna od onih 5 žena koje će se javiti da su imale lijep porod.

Prvi je bio gori, ali mislim da sa današnjeg stanovišta mogu reći da je to bilo zato jer nisma bila spremna, nisam bila informirana i nisam imala vlastiti stav o tome.
Drudi je bio super, poštovale su se sve moje želje koliko god je to bilo moguće, ali ja sam bila puno spremnija.
Niti jednu intervenciju niti radnju u oba poroda nisu napravili bez da bi pitali ili objasnili. I uvijek kažem da može biti i bolje, dakle nije da je bilo idealno.

Ali ono što mene u ovoj temi boli, jest da žene koje su očito dobro informirane i imaju snagu odlučivanja, volje i želje - da su jako sebične. Molim bez uvrede.
Otići roditi van i riješiti svoj "problem". Naravno, ako imaju novaca. Ipak danas novac pokreće svijet.
A ostale, koje nemaju te mogućnosti, ostaju u Hrvatskoj i prepuštene su same sebi.
I ako sve budemo odlazile van i nitko se neće boriti za svoja prava i ostat će nam tako.

Ja se slažem da je vani bolje i jednostavnije, ali ne bih nikada otišla roditi u inozemstvo.
Nekome to zvuči smješno, žalosno ili kako god, ja sam ona koja će uvijek podržati i pomoći "svoje" i "domaće". U svemu, pa tako i u ovome.
I ne mislim da su naša rodilišta idealna, ali nisu niti u takvom stanju o kakvom se ovdje pokušavaju prikazati.

U većini mogu potpisati Trinu. Ni jedan porod za mene nije bio "orgazmic". Bila su bolna - oba. Bila su uz minimalne intervencije. Ali su bila različita. I različito sam ih doživjela.
A što se tiče iskustva, mislim da uspoređivati porode teško može žena koja je rodila smao jednom. Sjećam se da je taj prvi porod ostavio taj gorak trag u meni više iz straha, jer nisam znala što i kako očekivati (iako sma puuno tekstova i rasprava na ovom forumu pročitala), nisam znala kako se postaviti, jednostavno sve je bilo novo. A drugi je, upravo iz tog razloga poznavanja samog procesa bio puno opušteniji, jednostavniji, nekako... puno čarobniji. A ovaj treći koji mi predstoji, vjerojatno će biti još čarobniji....
I možete reći: ali svaki je porod drugačiji. I slažem se. I nikada ne možete sa sigurnošću reći u kojem će smjeru krenuti porod, ali većina stavri vam ipak ostaje poznata.....

Rezime: nije bitno gdje ćete roditi, već kako se vi postavite prema tome. Jer ako se na ovom forumu bude pisalo kako su porodi u Hrvatskoj strašni, a vani predivni, i ako se to tupi i tupi..većina će se prikloniti tom mišljenu. A ja ću biti ona (uz još 4 druge žene ) koja će tupiti suprotno - da je lijep porod moguć i u Hrvatskoj i da ću se potruditi da i ostalim ženama bude tako.
Znam da stav s koji ćete nastupiti prema osoblju u bolnici, i oni će vama tako vratiti. Ako ste mrzovoljni i agresivni (jer su vas uputili da su porodi u Hr strašni), mislite da bi oni trebali biti mirni, nasmijani i sl.? Ja kad sam napadnuta, branim se. AKo pristupim normalno, otvoreno i opušteno, takav i povrat dobijem.

Drage moje, rađajte u Hrvatskoj.