Citiraj lili2511 prvotno napisa Vidi poruku
Ne želim provocirati sa temom i ulaziti u rasprave samo ne mogu a da ne kažem i na drugu medalju poroda kod kuce.
Mogu reči da sam bila prisutna na najmanje 5 tisuća poroda i mislim da sam kompetentna za komentar i određeni stav. Sve je lijepo dok je lijepo,ali kada pođe po zlu to je već druga priča.Zašto su se porodi u kući kako su rađale naše bake preselile u bolnice. Koliko je tada bilo smrtnosti djece i majki..Svaka majka želi zdravo dijete..Danas ima jako puno prekrivenih koagulopatija koje se prvi puta otkrivaju u porodu, što kada počne nepredviđeno krvarenje..tada vam babica ne može pomoći , a bome niti suprug..Drago mi je da sve više majki je spremno preuzeti odgovornost za sebe i svoje dijete, inače se često traži drugi krivac i kad treba i kad ne treba.Da, jako je lijepo imati prirodan porod ali velika većina ljudi ne živi prirodno , ne hrani se zravo , ima sjedalački posao , sve to doprinosi tome da niti porod nije onako kako zamišljamo. Ne mali put sam se susrela sa ženom koja je došla u Rađaonicu sa popisom svega onog što ne želi, i udovoljilo se zahtijevu koliko se moglo , da bi žena kada su počeli pravi trudovi počela vikati da želi epiduralnu ili carski rez..Nisu liječnici i babice u Rodilištu da bi naštetili ženi i da bi joj bili neprijatelji..Ali ako žena dođe na porod sa več negativnim stavom o svakom postupku , onda to uglavnom nije dobro. Svaki postupak u porodništvu ima svoj razlog, ženama se ionako svaki postupak unaprijed objasni, zašto je potreban.
O ovoj temi bi se dalo raspravljati..samo sam htjela da se čuje i glas onih koji ne zagovaraju porod kod kuće..jer ne želim da se stvori jedna idealna slika poroda kod kuće,naspram poroda u bolnici.Porod i u bolnici i u kući može biti jednako traumatičan ili lijep.
ja se samo, iskreno, od srca, nadam da nisi primalja