Trazila sam u pretrazniku , ali su svi rezultati tipa " slab vid kod djeteta " a to nije ono sto mene zanima .
Imam djecaka , juce je napunio 9 mjeseci .Porodjaj je trajao 25 sati , zavrsio carskim rezom, malecki se napio mekonijske vode , bili zajedno na neonatologiji , 7 dana primao antibiotike , dojenje ok , otusteni kuci sve u redu.
Od prvog dana je zahtjevna beba . Nisam ga mogla ostaviti samog sekundu . Nosanje je dolazilo u obzir samo ako bih ga drzala tako da moze da gleda okolo. Nikakvo mazenje , ljuljuskanje nije dolazilo u obzir.Po danu je spavao dva puta po pola sata , ali je noc uvijek spavao super . Spavao je uz mene stisnut , drzeci me za nos , kosu , prst bilo sta ..Tako su mjeseci prolazili ..
MM puno radi , dolazi kuci u 19h a malecki ide spavati oko 20h . Ja i H. smo po citav dan sami , ovdje nemamo nikoga. Prijatelji imaju stariju djecu , i oni puno rade ( zivimo u Svedskoj ) tako da malecki rijetko koga vidja osim mene. Odvedem ga na igraliste , djeca mu prilaze , ali on samo okrece glavu , ako ga taknu prstom on vristi.
Zadnjih mjesec dana prestao je biti zainteresovan za mene , kada ga zovem po imenu , nekad se odazove nekad ne, narocito ako se igra. Ne okrece se za mnom kada izlazim iz sobe , ne reaguje kada ulazim. Samo kada se probudi i ja udjem u sobu tad me odusevljeno pogleda i nasmije se. Sam nikad ne pruza ruke da se uzme , ali ako ja pruzim i pitam hoce li kod mene , tada i on pruzi svoje , ali me ne gleda. Ako se igra igrackama , mogu ga 10 puta zvati nece dici glavu da me pogleda. Ako promjenim boju glasa i zovnem ga tada me pogleda i nasmije se. Kada spava okrene mi ledja, obavezno.
Zna reci mamama , dadada , daj . zna ko je mama , ko je tata ( pogleda u nas kada ga pitamo, zadnjih dana ni to ne radi ) Puze od 6 mjeseca , od 8 se dize uz namjestaj i hoda . Kada drzi predmet u ruci i ja mu trazim , on mi da , nekad me i pogleda . Kada ga pitam gdje je lopta , on ide pa je trazi i dokotrlja mi je . Imamo jednu slikovnicu u kojoj je voce , cvijece i sl. Kada ga pitam gdje su jabuka i cvijet , on odpuze do knjige i vrti listove .Zna pljeskati rukama i mahati . Zna nas imitirati kada se mrstimo , ali ne zna isplaziti jezik. Najvise me posmatra , ako i ja pocnem puziti , ili ako se igram " sad me vidis sad me ne vidis " Tad me posmatra smije se , bjezi . Nikad nije zaplakao ako sam izasla iz sobe . Ne trudi se i ne zeli me ukljuciti u igru , igra se sam okrenut ledjima prema meni.
Sa druge strane , cim se MM pojavi H. se pocne smijati. Place ako MM izadje iz sobe , prati ga u stopu , ali i njega bas ne gleda u oci, ako ga MM drzi u narucju.
Nemam u okolini beba , pa ne mogu uporediti. Sve sto je naucio naucio je do 8 mjeseca , u zadnjih mjesec dana jedino je novo da je ozbiljan i spustene glave i da se ja moram bas jakoo potruditi da mu skrenem paznju na sebe koju sekundu . Ne znam da li ovo ponasanje odskace ili ja previse brinem . To malo beba sto vidim , imaju odlican kontakt ocima , vesele su , pruzaju ruke , sjede u majcinom krilu i gledaju zaljubljeno u njene oci dok im ona nesto sapuce. H. pocne plakati i izvijati se , dok gleda svuda samo ne u mene![]()
Izvinjavam se na dugom postu , ali ima toliko tih sitnica koje me smiruju i uznemiruju u isto vrijeme . Zanimaju me vasa iskustva..

Odgovori s citatom
 . Citala sam dosta o autizmu i dosta toga se slaze , cak i to da autisticna djeca reaguju na roditelje , ali ne i na druge . Sve su preporuke tipa  " cekati do 14 mjeseca "  ali ja bih voljela sad poceti raditi sa njim na poboljsanju komunikacije . Pregledala sam strane forume o autizmu , ima dosta video prikaza i sve su to starija djeca gdje se mogu vidjeti simptomi i razlike . H. ima tek devet mjeseci i motoricki je napredan i dosta toga razumije . Sa tako malom bebom ne mogu porediti snimke bebe od 14, 20, mjeseci. Samo to komuniciranje , ili bolje receno nekomuniciranje sa nepoznatima i sve slabiji kontakt ocima me brine. Ne znam kakav kontakt je normalan za taj uzrast.. 
. Baš me zanima rezultat pregleda očiju,
 djetetom (čitaj, djetetom oko kojeg nema nikakva posla). Curica starija od njega samo nekoliko mjeseci veselo je brbljala, igrala se s drugom djecom, spuštala se naglavačke niz tobogan, a ja njega nisam mogla natjerati ni da potrči s njima. Dok nisam krenula na posao, imala sam osjećaj da sam mu valjda najdosadnija i najneutralnija osoba u životu. Sada, kad ima skoro 2 godine veselo se igra sa djecom iz kvarta, a ja svaki dan dobijem porciju maženja i zagrljaja od njega. Nisam ti htjela to napisati, jer bi te možda odvela u krivom smjeru. Možda tvom djetetu stvarno nešto jeste, a ti bi se nakon naših iskustava bezrazložno smirila. Možda tvom djetetu nije ništa, pa bi te to s razlogom smirilo. Opet ću ti napisati, u nekim stvarima previše očekuješ od 9-mjesečne bebe. Opet, možda je tvoje dijete stvarno drugačije, ali ne znaš dobro verbalizirati što je to što ga čini drugačijim. Radi svog mira porazgovaraj sa stručnom osobom, ali ja iz tvog posta nisam isčitala ništa neuobičajeno za tu dob.

Voli da se igra "skrivalice", da ga zasmejavam smesnim facama,nekad trazi da ga uzmem... ali oni u ovom periodu toliko novog otkrivaju da je nemoguce ocekivati da ce obratiti paznju na svaki tvoj ulazak u prostoriju.

hocu reci dobro je da nije fiksiran samo na jednu stvar i samo nje se drzi 
. Ponasanje mu jeste odskakalo od uobicajenog , ali ocigledno je to samo bila faza u kojoj se potpuno posvetio motorici, a manje mami