Results 1 to 45 of 45

Thread: burek sa sirom

  1. #1
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default burek sa sirom

    pozz svima
    zanima me kako vi pravite onaj fini burek sa sirom sto se moze kupiti po pekarama, u okrugloj tepsiji i sto se reze na trokute? ja sam pokusala na razne načine ali nije to to, u biti problem je u tijestu, do sada sam kupovala kore ali mislim da oni sami rade tijesto pa je zato onako ukusan...ako netko ima ideju bila bi mu zahvalna

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,771

    Default

    sorry, ali moram nije ništa osobno

    saga o piti (imaš premalo postova, no shvatit ćeš uskoro)

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    ovako:
    http://www.youtube.com/watch?v=aKdmAjz22yc
    hm , al bojim se da ti za ovo treba preko nekoliko godina iskustva

  4. #4

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    1,070

    Default

    latika jel pitas za slaganu pitu od sira ili lisnato sa sirom tj one trokutice sto ima u pekari?
    za ovaj link gor ne trebaju godine iskustva to sto se on malo razmece to uopste nije potrebno jufka se moze razvuci i bez bacanja

  5. #5

  6. #6

    Default

    traži od admina da ti promjeni naslov prije nego apri ovo vidi

  7. #7
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka View Post
    ovako:
    http://www.youtube.com/watch?v=aKdmAjz22yc
    hm , al bojim se da ti za ovo treba preko nekoliko godina iskustva
    ma to je to, hvala ti
    to sam trazila, samo nisam znala na koji nacin slazu tijesto...
    adal dobra je i ona od lisnatog i puno jednostavnija, ali nekada kad budem imala vremena napravit cu ovu gore pitu jer ta mi je savrsena a kod nas je nema kupiti, inace se ja nebi raspitivala...

  8. #8
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    traži od admina da ti promjeni naslov prije nego apri ovo vidi
    ajd recite pa da se i mi koje nemamo puno staza nasmijemo

  9. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    1,070

    Default

    imas na ovom linku jos recepata ja sam ti samo jedan stavila ,a ova prva je jos laganija

  10. #10

  11. #11
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default

    beti hvala
    uglavnom i ja to zovem sirnica, ali sam stavila naslov burek sa sirom da me svi skuze sta hoću, jer kod nas su sve frkovi i štangice, nema trokuta....
    ma bitno je da sam ja dobila ono sta sam trazila

  12. #12
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by latika View Post
    ajd recite pa da se i mi koje nemamo puno staza nasmijemo
    BUREK JE BUREK - SVE SU OSTALO PITE!

    (ili po naški - burek je s mesom, a ono što mi zovemo burek sa sirom, ne postoji - to je pita sa sirom/zeljem/jabukama/ - daaaa, na moru se prodavao i burek s jabukama :dižemisekosanaglavi: )
    Last edited by Lucas; 15.06.2012 at 11:47.

  13. #13
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    I dalje se prodava "burek" s jabukama i to slatki. Vidiš, nikad mi nije palo na pamet to kupiti...

  14. #14
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Vidjela sam ja i burek s višnjama

  15. #15
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    I dalje se prodava "burek" s jabukama i to slatki. Vidiš, nikad mi nije palo na pamet to kupiti...
    ja sam to samo jednom vidjela prije 10ak godina u Makarskoj i čudom se čudila....
    iako, nemože bit loše...ni ovo s višnjom..... uh...gladna sam sad.....

  16. #16

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ja sam se u životu stvarno izguštala bureka sa jabukama, pored moje škole je bila burekdžinica gdje su ga jako fino radili.
    Nije mi to niš za "dizanje kose na glavi", pa što ako je nekome fino, baš i da su tikvice unutra ili štagod drugo... Jedem što mi valja i što mi je privlačno, a ostalo ne i gotova priča.
    Normalno mi je da ljudi sa bosanskom tradicijom i porijeklom ne vole kad mi ovdje govorimo burek sa sirom, burek sa jabukama itd..., ali kod nas je tako i gotovo. Neće se to nikada promijeniti koliko god nas ispravljali iz jednostavnog razloga jer ne možemo reći "sirnica" kad je kod nas sirnica tradicionalni uskrsni slatki kruh: http://www.coolinarika.com/magazin/p...nik/s/sirnica/ koji još zovemo i pinca.
    Pita od sira također u Bosni znači nešto drugo, a kod nas je kolač od prhkog tijesta kao i sve druge pite: http://www.coolinarika.com/recept/pita-od-sira/

    Isto kao da od Dalmatinaca zahtjevate da umjesto gaće govore hlače, ili od Srba i Makedonaca da ne govore plavi paradajz, jer je kod nas to patliđan, a paradajz je sasvim drugo povrće...
    Svaki narod ima pravo koristiti svoje nazive za sve i besmisleno je to ispravljati.
    Kad u Bosni želim kupiti sirnicu, sigurno neću reći: Dajte mi burek sa sirom
    Kad me prija pozove na pitu, jasno mi je da me neće ponuditi kolačem od prhkog tijesta, već nečim što je kod nas u stvari slično štrudli.
    Ja nemam s tim nikakvih problema.
    Last edited by marijanada; 15.06.2012 at 13:32.

  17. #17
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    oprosi ako si se našla prozvana il uvrijeđena, al onaj moj :dižemisekosanaglavi: nije išao ni bosance, ni tuđe ukuse, nego mene kojoj se diže kosa na glavi kad se sjetim toga i tog mog boravka na moru....

    nemam ni bosansko porijeklo ni bosansku tradiciju,al me, eto to smeta....isto kao što me smeta kad netko kaže zagreBčani....

    šta si se zapjenila odmah....

  18. #18
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default

    marijanada slazem se sa tobom, ja isto nemam s tim problema, kad sam u hr kazem burek sa sirom a kod nas kazem sirnica i to je to!!!
    Lucas a sta je krivo u riječi zagrebčani, i ja tako kažem?ili mozda nesto grijesim

  19. #19

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    BUREK JE BUREK - SVE SU OSTALO PITE!

    (ili po naški - burek je s mesom, a ono što mi zovemo burek sa sirom, ne postoji - to je pita sa sirom/zeljem/jabukama/ - daaaa, na moru se prodavao i burek s jabukama :dižemisekosanaglavi: )
    makar me apri banala, ali moram reći da sam ja nekad jela samo burek s jabukama
    i bio je jako fin

  20. #20

    Default

    latika, nisu zagreBčani, već zagrePčani
    ono promjena b/p, jednačenje po zvučnosti
    "b prelazi u p ispred c, č, ć, f, h, k, s, š, t"

  21. #21
    latika's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    491

    Default

    svašta se na ovom forumu može naučiti , sa bureka na gramatiku

  22. #22
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Uz dužno štovanje svima koje smeta korištenje izraza burek za razne inačice pita mnogi od nas to nikad neće promijeniti .

    Znam ja teoriju, al skoro 40-godišnja praksa je napravila svoje i burek sa sirom je burek sa sirom.

    Meni je prilično fin i s običnim korama za savijaču samo se svaka kora mora prskati mješavinom vode i ulja.

    Ja ga pečem po ovom receptu s tim da ga slažem u četvrtasti pekač jer nemam okrugli http://www.maminajela.com/2012/01/do...im-korama.html

  23. #23

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Tko nije spretan u razvlačenju kora, predlažem ovo:
    http://www.coolinarika.com/forum/kuh...1#msg_10414931

    Ja sam po tom receptu uspjela kore razvući ovako
    http://www.coolinarika.com/preview/slika/893647/

    Koristim ovaj recept za sir, meso, jabuke, krumpir (za njega nije baš najsretnije rješenje, jer je mokar pa se tijesto jako raspada ispod njega)...

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    Koja je priča u pečenju bureka,ono ko iz Sarajeva,nemasni ,a fino pečeno

  25. #25
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Koja je priča u pečenju bureka,ono ko iz Sarajeva,nemasni ,a fino pečeno
    Probaj ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=dXDp88GfW1Y

  26. #26
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    Oni prstići koji se po Bosni kupuju po kili,kod nas je burek nadam,tamo zapravo dhetna hrana

  27. #27
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Jelena nema dijetalne sirnice, ni bureka, ni krumpiruse, ni zeljanice, ni crne pite, ni maslenice.
    Ne postoji ako zelis da je dobro.
    Naravno da mozes napraviti s manje ulja. Kao sto i pomesfrites mozes peci u fritezi na vruci zrak.

  28. #28
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    zsnims me koja je fora u njihovom pečenju, jer kod nas je to sasvim suprotno, to dal je djetno ili ne nije bitno, njihovo je suho

  29. #29
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Koja je priča u pečenju bureka,ono ko iz Sarajeva,nemasni ,a fino pečeno
    Zalijeva se mineralnom vodom prije nego ga staviš peći. Pola čaše ti je dosta.

    Dugo nisam, baš ti hvala na podsjećanju.

  30. #30
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Tražim tuđu pamet, našla sam ovaj recept: https://sasina-kuhinja.com/videorece...-uvijek-uspije

    Napomena - nekako mi se to čini puno vode, ali pola litre koristi i za natapanje kora i za završno zalijevanje, pa je vjerojatno ok.

  31. #31
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    njegov recept za burek je odlican

  32. #32
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Tražim tuđu pamet, našla sam ovaj recept: https://sasina-kuhinja.com/videorece...-uvijek-uspije

    Napomena - nekako mi se to čini puno vode, ali pola litre koristi i za natapanje kora i za završno zalijevanje, pa je vjerojatno ok.
    Stavila sam joj gore isti link pa ga je izignorirala.

  33. #33
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Stavila sam joj gore isti link pa ga je izignorirala.
    Ponavljanje je majka znanja. Btw. nisam ni ja vidjela da je isti link već postavljen. Uostalom, radije bih burek (da mi ga netko drugi ispeče) nego link

    Evo još malo zafrkancije na istu temu: https://opusteno.rs/poster/2017/08/k...ni-narucis.jpg
    Last edited by Peterlin; 18.06.2021 at 13:23.

  34. #34
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    Stalno mi istrčavaju iz ormana nešto slično
    https://youtu.be/lNH9aLAPHFo koja je fora u kvasu,a opet naprave jako tanko tijesto

  35. #35

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,771

    Default

    jeste probale negdje u ZG sirnice, bureke, krumpiruše... (ima nekoliko piterija u ZG, a treba mi veća količina...)
    Ima na utrinskom placu nova, ta mi je najbliža. kakve su? (ne stignem ih probati prije...)

  36. #36
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    jeste probale negdje u ZG sirnice, bureke, krumpiruše... (ima nekoliko piterija u ZG, a treba mi veća količina...)
    Ima na utrinskom placu nova, ta mi je najbliža. kakve su? (ne stignem ih probati prije...)
    Ma ne opterećuj se - svaka će biti dobra, bolje nego da doma griješ kuću... Te s utrinskog placa je mm donio prošli tjedan (mama mu je u tom kvartu, pa je često u N.Zagrebu). Obične sirnice su bile jako fine. Ostalo nisam probala.

  37. #37

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,771

    Default

    Ma imaš pravo ... ne bih ni stigla napraviti pet-šest tepsija ...

  38. #38

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    169

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    jeste probale negdje u ZG sirnice, bureke, krumpiruše... (ima nekoliko piterija u ZG, a treba mi veća količina...)
    Ima na utrinskom placu nova, ta mi je najbliža. kakve su? (ne stignem ih probati prije...)
    Ja sam probala sirnice i krumpiruše u piteriji kod placa u Dubravi, bile su fine, samo od tog je proslo godinu-dvije, nemam svježiju preporuku...

  39. #39
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    Naši dečki znaju uzeti u Vrapče i gajnicama,za veću količinu dobe i dostavu
    Last edited by jelena.O; 13.07.2021 at 12:46.

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,771

    Default

    Quote Originally Posted by sofia View Post
    Ja sam probala sirnice i krumpiruše u piteriji kod placa u Dubravi, bile su fine, samo od tog je proslo godinu-dvije, nemam svježiju preporuku...
    mislim da ta ne radi više

  41. #41
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,261

    Default

    Eto ovdje znaju naši naručiti,ali mi smo na zapadu
    https://www.google.com/search?gs_ssp...obile&ie=UTF-8

  42. #42
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    U sklopu bolnice Rebro je bila dobra piterija. Ne znam rade li još.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  43. #43
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Često smo na Rebru gdje je ta piterija nisam primjetila?

  44. #44
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Tamo gdje je Mlinar pa iza toga. Kao u prolazu.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  45. #45
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Aa da znam znam vidiš nisam nikad probala morat ću. Hvala!

    Vrijeska jesi probala googlati i pogledati recenzije? Ima dobrih piterija po gradu...samo ja ih ne znam nažalost

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •