Mi smo u izvanbracnoj zajednici i apsolutno nikakav papir obrauac,izjavu,kako god nismo potpisali..bas nista..ppstupak raden u Petrovoj
Mi smo u izvanbracnoj zajednici i apsolutno nikakav papir obrauac,izjavu,kako god nismo potpisali..bas nista..ppstupak raden u Petrovoj
Upravo idem u novi pokušaj potpomognute na VV.Rečeno mi je da pristanak na novi pokušaj moram ovjeriti kod javnog bilježnika.Kako sam uvijek dosad potpisivala pristanke ali naravno ispred očiju liječnika ali ne ispred javnog bilježnika ne znam da li se pravnica VV sa menom šali ili je ovo grubo kršenje Zakona jer napominjem nigdje u Zakonu ne stoji da ovjera treba biti javna i tim se čak krši odredba o zaštiti dostojanstva i privatnosti a koja je propisana čl.3 Zakona.Može li mi netko tko je pravne struke ili nekog zna a tko je pravne struke da mi pomogne oko ovog problema.Kako zaštiti privatnost i dostojanstvo kad se od mene traži da ovakvo što potpisujem kod javnog bilježnika?
branimira, da, to je veliki problem. Toga se drže samo na VV, ostali to ignoriraju, zasad. Ima već i tema o tome, no zasad nema kritične mase pacijenata koji bi se na to pobunili, pa sve ostaje na sporadičnim reakcijama. http://forum.roda.hr/threads/78305-M...ira-Mijenjajte!
Predstavnice Roda i pacijenata su na sastanku u Ministarstvu 06.03.2013. upozorile na to. Ima i tema o tome. No, tu treba još puno rada i isticanja problema i ukazivanja na diskriminaciju i košenje s Obiteljskim zakonom.
http://forum.roda.hr/threads/79141-S...vu-danas_06-03
Uključi se i napiši dopis sa primjedbama Ministarstvu i ostalim predloženim stranama.
Nažalost, u članku 14 st 2 govori da se "Ovjereni pristanak iz stavka 1. ovoga članka daje se za svaki postupak medicinski pomognute oplodnje, posebno s obzirom na vrstu postupka medicinski pomognute oplodnje i podrijetlo spolnih stanica, odnosno zametka".Koliko ja vidim nigdje ne piše da se ovjereni pristanak ovjerava kod javnog bilježnika.I koliko mi je poznato za svaki postukak kao što je npr operacila ili slično potreban je ovjereni pristanak ali nigdje se taj pristanak ne ovjerava kod javnog bilježnika.Da se razumjemo ja ću ovjeriti ovaj pristanak jer mi je to jedini način da idem u postupak ali koliko vidim nema koristi od jadanja već ovim putem pozivam sve vas da zajedno s menom tražite povrat novaca od HZZO-a budući HZZO pokriva troškove četiri stimulirana i dva nestimulirana postupka a u te troškove spada sigurno i ova ovjera kod javnog bilježnika .Na taj način će se sigurno prije postići svrha koju želimo jer ćemo ih primorati da nam vrate novac a netko bi za to trebao odgovarati pa će se tim prije pravilno protumačiti ova odredba koja se sada sasvim sigurno krivo tumači.
Pogledala sa ove linkove i shvatila da od pisanja u smislu priziva na savjest i slično na gore navedene adrese nema koristi. Već je poslano poprilično e-mailova na gore navedenu adresu i jedan odgovor od ministra je taj da su nam osigurana četiri stimulirana i dva nestimulirana postupka na teret HZZO-a .E ,pa slijedom tog odgovora moj stav je da ja i vi koji idete u postupke u kojima se traži ovjera kod javnog bilježnika trebamo podnjeti zahtjev HZZO za povret sredstva koji su utrošeni na ovjeri kod javnog bilježnika(račun od 94 kune + računi putnih troškova i još nešto a što bi nam trebalo biti pokriveno budući imamo pravo na tih šest besplatnih postupaka.Ukoliko netko misli drugačije , upozoravam vas da je da taj radi suprotno zakonu jer tumačenje Zakona o potpomognutoj oplodnji može dati jedino odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora jer sva druga tumačenja od bilo kojih drugih državnih tijela i dužnosnika nisu vjerodostojna i svatko može misliti drugačije.Jedino tijelo koje je donjelo zakon može tumačiti zakon.I na kraju da napomenem ovo ovjeravanje kod javnog bilježnika se nigdje ne spominje u Zakonu ,jedino se spominje ovjereni pristanak a to je uobičajena procedura kod bilo kakvog službenog postupka kao npr.operacija pa smatram da je netko sebi uzeo za pravo da se s nama još malo ruga.Dakle iako ponešto znam o zakonima i načinu na koji se tumače smatram da je potrebno da pravnici udruge roda se bore na zakoniti način koristeći zakonske instrumente kojima će od odbora za zakonodavstvo Hrvatskog Sabora zatražiti izradu vjerodostojnog tumačenja članka 14 st 2 Zakon.