danas ih je ministarstvo predstavilo
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12153&sec=1933
ima i izvjestaj s javne rasprave
http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=19463
danas ih je ministarstvo predstavilo
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12153&sec=1933
ima i izvjestaj s javne rasprave
http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=19463
Posljednje uređivanje od ivarica : 22.01.2013. at 20:36
je l' to znači da će se duplo bodovati Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik + još tri važna predmeta?
jerbo vidim da je sad maksimalni broj bodova 80...
nisam sigurna da sam dobro shvatila što se na kraju i kako boduje...![]()
moj sin kaže ovako:
za maksimalni broj bodova:
prosjek ocjena za 5. do 8. razred = 20 bodova (4 * 5,00)
+
šest predmeta iz 7. razreda (hrv, mat, strani jezik i tri predmeta ovisno o gimnaziji) = 6*5= 30 bodova
+
šest predmeta iz 8. razreda (hrv, mat, strani jezik i tri predmeta ovisno o gimnaziji) = 6*5= 30 bodova
20+30+30 = 80 bodova
i vidim da nema više bodova za sudjelovanje na državnom natjecanju, samo za prva tri mjesta, mislim da se ranije mogao dobiti 1 bod za samo sudjelovanje za državnom
Fala na info, idem provjeriti kako to sad izgleda.
U današnjem Jutarnjem je izašao prilog o uvjetima, al još nisam stigla pročitati.
jel neka od vas zainteresirana/zainteresiran za izjavu o ovim novim kriterijima za teve, traze roditlje osmasa, koji su eto par mjeseci pred upis saznali da su im se promijenili kriterili, ali i roditelje mlađe djece
snimanje bi bilo petak/vikend/najkasnije ponedjeljak
Dajte mi malo pojasnite ovo:
' Kandidatima se vrednuju posebni rezultati iz prethodnog obrazovanja ako su:
- završili osnovnu školu i šest razreda osnovne glazbene ili četiri razreda osnovne plesne škole, koja ima odobrenje za rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s dva dodatna boda za upis u sve obrazovne programe; '
Znači li to da netko tko je išao u glazbenu ili plesnu školu ima prednost pri upisu u npr. matematičku ili ekonomsku gimnaziju?! Zašto, ali zašto?! Kakve veze ima ples i ekonomija?! A recimo, netko tko je 4 godine učio latinski i grčki ima dodatni bod samo ako upisuje klasičnu gimnaziju.
Nemojte me krivo shvatiti, ja jako cijenim djecu koja idu u npr. glazbenu školu, ali istovremeno jako cijenim i djecu koja idu u šahovsku grupu, koja treniraju neki sport 4 puta tjedno...
Da, a zašto, raspravljali smo na ovoj temi:
http://forum.roda.hr/threads/77320-opet-novosti
Ta tema je pokrenuta na prvi prijedlog kriterija iz MZOŠ, nakon čega je održana javna rasprava na koju se javilo dosta ljudi, mnogi od njih, čini mi se, i s ovog foruma. Sadašnja odluka o kriterijima donesena je nakon te javne rasprave. Neću reći da je savršeno (daleko od toga), ali je bar manje nesuvislo nego onaj prvi prijedlog.
Ja sam isto sudjelovala u ovoj javnoj raspravi i jako mi se sviđa što su uvažili bodovanje za učenje drugog stranog jezika i za bodovanje glazbene škole, jer budimo realni, to je popriličan dodatni angažman učenika.
Jedino što je nama iskrsnuo problem jer je A. upisana u glazbenu školu u 4. razredu osnovne i sad joj fali ta jedna godina (prije se priznavalo završena 4 razreda glazbene, a sad svih 6)
Ovaj prijedlog je puno suvisliji, nego onaj prije, tim više što se vodi računa o tome koji smjer dijete upisuje, te se boduju oni predmeti koji su važni za pojedini smjer. Međutim, ja ipak smatram da bi državni ispiti na kraju osnovne škole bili puno pametnije i pravednije riješenje.
Budimo realni, i nogomet četiri puta tjedno i turniri svaki drugi vikend su također popriličan angažman. I probe zbora i folklora, pred nastupe i svaki dan, i turneje s njima također. A za to neće dobiti bodove jer se smatra da se time bave za vlastiti gušt.
Moji klinci idu na drugi strani jezik, i meni i njima osobno će pasati da se to boduje, ali oni oboje imaju 'uho' za jezike i mislim da bi mogli imati barem trojku-četvorku sa znanjem koje su usvojili isključivo na satu, dakle bez dodatnog angažmana doma. Znači, dobit će bod na strani jezik kroz koji su se elegantno prošetali (i možda bili ocijenjeni dvojkom), a neće dobiti na tae-kwon-do kojeg vježbaju deset godina (tri puta tjedno po dva sata + natjecanja i turniri) ukoliko ne osvoje visoka mjesta na državnim ili međunarodnim natjecanjima. Gdje je tu nagrađen trud i angažman?!
Ivarica, na tv ne bih, veliki sam tremaroš i treba mi dosta vremena da sastavim suvislu izjavu. I za napisati ovaj post mi je trebalo puno vremena. Ako mogu svoje mišljenje iznijeti pismeno, nema problema, potpisat ću se punim imenom i prezimenom.
Isteklo mi vrijeme za editiranje posta (napisah već da sam spora).
Da dodam, ja sam za prijemne ispite. Svaka škola koja smatra da joj je potrebna određena razina predznanja neka napravi svoj prijemni iz njoj važnih predmeta. I neka rezultati prijemnog imaju barem jednaku težinu, ako ne i veću, od ocjena.
Bi li to bilo stresno za klince? Bi. A ovako valjda nije stresno, kad iščekuješ hoćeš li se uspjeti upisati npr.u matematičku gimnaziju, jer ste svi superodlikaši?! Pogotovo ako znaš da ti upis u jedinu školu koju želiš može onemogućiti četvorka iz likovnog, ili da će upasti netko tko je četiri godine išao na balet a iz bitnih predmeta ima lošije ocjene od tebe?!