Citiraj Ivon prvotno napisa Vidi poruku
Ma sve ideje dolaze u obzir, osim kupovnih, hoću se i ja pokazati da mogu hehehe
Naravno da ćeš znati sama napraviti. Samo u početku, slijedi recepte u gram. I postupak isto tako. Kasnije ćeš s praksom moći i improvizirati.

Evo kako napraviti običan biskvit za tortu:

4 jaja
18 dkg šećera
15 dkg brašna
10 dkg gustina
3 ravne žličice praška za pecivo
3 žlice vode
1 vanilin šećer

Svi sastojci neka budu sobne temperature.
Pećnicu već sad staviti na 180 da bude ugrijana kad uđe biskvit u nju.
Okrugli kalup namazati maslacem i posipati krušnim mrvicama. Neka bude spreman da se tijesto ulije u njega čim bude gotovo.

Brašno i gustin treba dobro promiješati sa praškom za pecivo tako da bude skroz rahlo.

Bjelanjke i vodu staviti u čistu posudu (ne smije biti ni malo masna jer se neće napraviti čvrsti snijeg). Miksati na najvećoj brzini dok ne budu čvrsti i zatim staviti polovicu šećera i miksati dalje tako da se posuda može preokrenuti bez straha.

Žutanjke, drugu polovicu šećera i vanilin šećer miješati dok se ne zapjene i gotovo pobijele. Žutanjke treba staviti miješati u veliku posudu jer će se tijesto u toj posudi raditi. Uvijek miješam prvo bjelanjke, jer onda ne trebam metlice od miksera prati prije nego tučem žutanjke. Svaki posao treba raditi sa što manje nepotrebnih pokreta.

Odjednom treba sve bjelanjke usuti na žutanjke i lagano kuhačom umijesiti. Nikako ne mikserom!

Zatim se stavi brašno pomiješano sa Gustinom i praškom i opet lagano umiješati- NE mikserom.

Odmah uliti masu u okrugli kalup i peći na srednjoj prečki na 180 oko 25-30 min. Zavisi o pećnici. Prvih 15 min nikako ne otvarati pećnicu da biskvit ne "padne". Kad je gore lijepo svijetlo smeđ, nakon nekih 25 min, otvori se pećnica i proba čistim nožem ako je pečeno. To se radi tako da se nož ubode u sredinu i mora izaći bez tragova mrvica. Ako nije čist, treba peći još nekih 5 minuta.

Torta se izvadi iz pećnice i nakon 10ak minuta i iz kalupa. Najbolje je da se biskvit ispeče prvi dan, a reže i fila idući.

Pokušavam napisati sve korake postupka koji su meni već automatizirani i vjerojatno sam nešto preskočila. Molim da se doda što fali. Sad bi tu trebao jedan cvjetić-smajlić.