Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
Dakle, kao što sam naslov teme govori, imamo oko kuće barem 4 loze, jako su rodne, tako da imam zaista puno grožđa, što bijelog, što crnog!
Šta da radim sa njim osim da ga jedem? Nisam neki ljubitelj vina, uopće ga ne pijem. Marmelade baš ne jedem, mogla bih napraviti teglicu,dvije, al opet mi ga ostaje puno. Mogu i kolač napravit, al opet to mi nije rješenje.
Palo mi je na pamet napraviti acetto balsamico, tražim po internetu recept, ništa ne nalazim, osim neke strane stranice na kojoj piše da je nemoguće napraviti ga doma. Znam da je proces dug, da mora dugo ležati, no svejedno, jel zna netko kakav recept?
Ili možda recept za neku dobru kvasinu, gustu, aromatičnu?
Žao mi je da propada, šteta, da se razumijemo, nije to nekakva posebna vrsta grožđa, zapravo niti neznam koja je, to su one sitne bobice, ne velike
Pomagajteee
Nije ti svako grožđe pogodno ni za vinski ocat, a kamo li za balsamico, koji se radi od posebnih sorti. Probaj prvo napraviti obični vinski ocat (pisale su cure već o tome - evo ovdje: http://forum.roda.hr/threads/58463-K...te-vinski-ocat ) Moraš imati kontroliranu octenu kulturu, pa ako ne želiš koristiti kupovni vinski ocat kao starter, pitaj cure koje doma rade ocat da ti daju malo.

O balzamičnom octu sam našla korisnih informacija na slovenskim stranicama; ovdje: http://www.kmetija.si/Novica/tradici...o-vsak-ponosen

Inače, čula sam dobar trik kako se dobije slatki okus octa, nalik na balsamico - u obični vinski ocat uvališ žlicu meda. Nisam još probala, ali namjeravam. Ne znam kakvi će biti rezultati jer ocat je "živ" kao i jogurt - octene gljivice rade, ali probat ću svakako.

Recept za sirup je puno jednostavniji. Ja ga radim od kupina, ribizla, višanja... čega imam pri ruci:

2 kg voća (otprilike)
0,5 l vode + 1 l vode (po potrebi)
1 kg šećera
1 jušna žlica limunske kiseline

Daklem, grožđe+vodu i otprilike trećinu šećera ostaviš preko noći da pusti sok, prokuhaš malo da popuca kožica, obradiš štapnim mikserom, pa propasiraš. Gustu tekućinu uvališ u veliku rajnglu, dodaš preostali šećer i po potrebi vode toliko da gustoća bude onak...sirupasta. Uvališ limuntus i zagrijavaš polako (do cca 80oC) da se šećer otopi i držiš tako desetak-petnaest minuta. Probaš da li ti se sviđa okus, pa možeš po potrebi dodati još vode-šećera-limuntusa za korekciju okusa. Grijanje ima i funkciju pasterizacije. I to ti je sva mudrost! Zafrljiš u staklene boce oprane u suđerici (najbolje su sa širokim grlom i čepom kao za staklenke) i gotovo!

Inače, moji klinci trenutno loču sirup od kupina napravljen na isti način.