Nije ti svako grožđe pogodno ni za vinski ocat, a kamo li za balsamico, koji se radi od posebnih sorti. Probaj prvo napraviti obični vinski ocat (pisale su cure već o tome - evo ovdje: http://forum.roda.hr/threads/58463-K...te-vinski-ocat ) Moraš imati kontroliranu octenu kulturu, pa ako ne želiš koristiti kupovni vinski ocat kao starter, pitaj cure koje doma rade ocat da ti daju malo.
O balzamičnom octu sam našla korisnih informacija na slovenskim stranicama; ovdje: http://www.kmetija.si/Novica/tradici...o-vsak-ponosen
Inače, čula sam dobar trik kako se dobije slatki okus octa, nalik na balsamico - u obični vinski ocat uvališ žlicu meda. Nisam još probala, ali namjeravam. Ne znam kakvi će biti rezultati jer ocat je "živ" kao i jogurt - octene gljivice rade, ali probat ću svakako.
Recept za sirup je puno jednostavniji. Ja ga radim od kupina, ribizla, višanja... čega imam pri ruci:
2 kg voća (otprilike)
0,5 l vode + 1 l vode (po potrebi)
1 kg šećera
1 jušna žlica limunske kiseline
Daklem, grožđe+vodu i otprilike trećinu šećera ostaviš preko noći da pusti sok, prokuhaš malo da popuca kožica, obradiš štapnim mikserom, pa propasiraš. Gustu tekućinu uvališ u veliku rajnglu, dodaš preostali šećer i po potrebi vode toliko da gustoća bude onak...sirupasta. Uvališ limuntus i zagrijavaš polako (do cca 80oC) da se šećer otopi i držiš tako desetak-petnaest minuta. Probaš da li ti se sviđa okus, pa možeš po potrebi dodati još vode-šećera-limuntusa za korekciju okusa. Grijanje ima i funkciju pasterizacije. I to ti je sva mudrost! Zafrljiš u staklene boce oprane u suđerici (najbolje su sa širokim grlom i čepom kao za staklenke) i gotovo!
Inače, moji klinci trenutno loču sirup od kupina napravljen na isti način.







Odgovori s citatom