Results 1 to 34 of 34

Thread: dani kruha

  1. #1

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default dani kruha

    svake godine se zateknem u zadnji cas da napravim nesto fino i zanimljivo djeci da ponesu u vrtic
    vazda imaju hrpu toga a pojedu samo minimalni dio, ostalo se valjda baci. zato mi je zao utrositi neke posebne (i skupe) namirnice.
    ovaj put bi voljela da imaju nesto lijepo za vidjeti, neke figure, posebne oblike... ali nemam ideja, i nebi opet trebalo biti prekomplicirano jer lako uprskam a i nemam previse vremena, veceras bi to zajedno snjima napravila, sutra nose u vrtic

    nadam se da imate kakav dobar prijedlog

  2. #2
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Praščići koji donose sreću su odgovor na tvoje muke


    http://damijenestoslatko.dobrahrana....i-donose-srecu

  3. #3
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Da dodam: ja sam potpuni antitalent za dizana tijesta - pa tijesto napravim u pekaču za kruh

    Također sam netalentirana za bilo kakvo motanje, pletenje, rezanje i ine stvari koje se obično rade sa kruhom, a ovdje se jednostavno izrežu oblici čašom i čašicom i trokutići za uši nožem. Super jednostvano, djeca mogu sudjelovati, a rezultat je vrlo efektan.

  4. #4
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    pereci. osim klasicnog oblika pereca, mogu se radit i drugi, kao i pisati rijeci.
    ove godine sam njih radila.

  5. #5
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Evo recimo ja kad radim perece svaki ispadne drugog oblika i veličine.
    Zato je moja kćer ove godine odlučila da ćemo raditi - okrugle perece, i tako je i bilo.
    Jako su dobro prošli, ali radila sam tijesto po receptu Rudolpha Van Veena, ne za perece nego za neko slatko pecivo, jako mi se sviđa to tijesto.

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo malo tuđe pameti - dekorativno i ne previše zahtjevno!


    http://www.coolinarika.com/recept/pogaca-kruna/

    Ont. ja se ne sjaćam da sam pekla išta drugo osim Amaltheinih klipića koji se uvijek pojedu do kocena. Čak i sada (moji su dečki veliki i nemaju obvezu nositi stvari od tijesta u školu) me mlađi sin ugnjavi da ispečem klipiće i napravim humus, a s voljom i pomaže pri izradi.

    Pekla sam za Uskrs zečiće od dizanog tijesta, to je isto bilo zgodno.

    A za one koji ne vole dizana tijesta prikladni su hvarski medenjaci ili slanci 1:1:1 (iako su i oni bolji ako tijesto odstoji, pa sve dođe na isto):

    Slanci:
    250 g oštrog brašna
    na vrh noža praška za pecivo (može i bez toga)
    1 mala žlica soli
    1 jaje
    200-250 g posnog sira (ili najjeftinijeg)
    200 g čajnog maslaca (ako koristite margarin, onda 250 g istog)

    Još malo brašna za posipanje daske ili zdjele...

    Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji (barem jedan sat, a može i preko noći, pa čak i 2-3 dana na hladnom, samo mora biti zamotano u foliju).
    Razvaljati na 3-4 mm debljine, izrezati (nožem, kotačićem ili kalupima),poslagati u pleh, premazati žumanjkom i peći na cca 200 stupnjeva dok ne porumene (to je oko 15 min, ovisi o muhama pećnice).
    Varijacije na temu - posipati parmezanom, kimom, origanom, paprom, muškatnim oraščićem. Dobri su i drugi dan, ako slučajno ostane, što se događa rijetko...
    Last edited by Peterlin; 22.10.2013 at 10:36.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    vidis ne idu ni meni ta dizana tijesta a pekaca nemam, ali prascici mi se svidjaju. imam doma neki recept za takve prascice, al sjecam se da su bili slani. samo bi izbacila punjenje

    pereci isto nebi bili losi, samo da nadjem kakav jednostavan recept

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo ti jedan recept za tijesto bez kvasca, možeš i od toga raditi praščiće: http://www.coolinarika.com/recept/br...lice-sa-sirom/

  9. #9

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    e ovaj prvi recept od peterlin mi je dobar, je da mora odstat, al nekako bi mogla to iskombinirati uz ostale obaveze. najdraze bi mi bilo da oni izrezuju oblike, to im je najlakse, pereci bi im bili komplicirani. znaci idu prascici, i sta jos? mislim da doma imam samo bozicne oblike
    Last edited by majola; 22.10.2013 at 10:50.

  10. #10
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    MD-ova sestra je nedavno u gimnaziji imala dane kruha! Tema je bila Dalmacija, napravila sam joj foccaciu sa puno mediteranskih začina, klasične bubice od dizanog tijesta al sam u njih utisnila grančicu masline i list smokve. Sveki je radila neku roladu od orija. Napunili smo joj damižanu vina, mali bokal maslinovog ulja, ukrasili, ponila je malo šipka i mandarina. Drugi su napravili plate pršuta, obukli se u nošnju i tako
    Bili su najbolji među prvašima. Al neznam jel to malo puno za vrtić?

  11. #11
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    MD-ova sestra je nedavno u gimnaziji imala dane kruha! Tema je bila Dalmacija, napravila sam joj foccaciu sa puno mediteranskih začina, klasične bubice od dizanog tijesta al sam u njih utisnila grančicu masline i list smokve. Sveki je radila neku roladu od orija. Napunili smo joj damižanu vina, mali bokal maslinovog ulja, ukrasili, ponila je malo šipka i mandarina. Drugi su napravili plate pršuta, obukli se u nošnju i tako
    genijalno!

    ja obicno radim kiflice s vrhnjem (onaj recept s casice od plavog vrhnja), pa unutra sunka i sir, gore posipam sa sezamom/makom/krupnom soli/kimom/orasima
    nije neki atraktivan dizajn, ali ih svi obozavaju

  12. #12

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    i meni je ovo super!
    ali za vrtic nam netreba nista posebno, nesto malo tek da se obiljezi, vise da se vidi nego da se jede, jer oni svakako imaju svoj meni taj dan

  13. #13
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Kakav je to čajni maslac?

  14. #14

  15. #15
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Ma napravi joj te prascice, I one suhe kekse s rupom, oni U obliku cvijeta pa se lijepe marmeladom!

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by XENA View Post
    Kakav je to čajni maslac?
    Običan maslac.

    Dala si mi misliti - zašto se to zove čajni maslac u starim kuharicama.... Možda zato jer se koristi za izradu čajnih keksa. Valjda.

  17. #17

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    bravo fingertips, sjetila si me da imam oblik cvjetica sa rupicom, skroz sam ih zaboravila. inace nepravim te suhe kekse, samo za Bozic

    pitanje peterlin za one slance: moze li umjesto ostrog brasna glatko? bila u butizi i kupila sir, al ostro sam previdjela pa da ne idem opet...

  18. #18
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ni meni ne idu dizana tijesta, trebala je ici germa, ja sam stavila kvasac u prahu i diglo se ohoho.
    radila sam razne oblike, pisala 1c, njeno ime, pletenice, ona je radila srca...njoj je fora sto nisu svi isti.

  19. #19
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    inace, volim raditi pogacice. one putar, brasno, mladi sir. kad imam volje, radim oblike iz kalupa, kad nemam, prutice rezem mozem.

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by majola View Post
    bravo fingertips, sjetila si me da imam oblik cvjetica sa rupicom, skroz sam ih zaboravila. inace nepravim te suhe kekse, samo za Bozic

    pitanje peterlin za one slance: moze li umjesto ostrog brasna glatko? bila u butizi i kupila sir, al ostro sam previdjela pa da ne idem opet...
    Moze, nije to tak bitno, jedino se od ostrog lakse umijesi. U ne tako davna vremena doma smo imali samo to glatko brasno (T550, za kruh) i koristilo se za sve. Udri!

  21. #21
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    ni meni ne idu dizana tijesta, trebala je ici germa, ja sam stavila kvasac u prahu i diglo se ohoho.
    radila sam razne oblike, pisala 1c, njeno ime, pletenice, ona je radila srca...njoj je fora sto nisu svi isti.

    ček, kaj to nije isto? ja cijeli svoj pekarski vijek stavim onaj koji imam, suhi ili svježi. znači u sve, kruh, kiflice, pletenicu...
    Last edited by rayna; 22.10.2013 at 12:36.

  22. #22
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    nemam pojma, ja sam tutlek za dizana tijesta i uvijek sam se strogo drzala recepta, pa ako pise kvasac u prahu, stavljala taj, ako pise germa ili svijezi kvasac, stavljala taj :D

  23. #23

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    i ja se inace strogo drzim uputa jer uprskam bar svaki drugi novi recept koji probam...
    uduplat cu smjesu da bude dovoljno toga i nadam se da bude valjalo!

  24. #24
    oriel's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    grad gdje spavaju anđeli
    Posts
    237

    Default

    Ove godine smo radile ovo http://www.coolinarika.com/recept/jogurt-pogaca/
    I iako nisam baš ekspert za dizana tijesta ispalo je super, vrlo jednostavno i brzo, a fino.
    Umjesto margarina koristila sam maslac.

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    nemam pojma, ja sam tutlek za dizana tijesta i uvijek sam se strogo drzala recepta, pa ako pise kvasac u prahu, stavljala taj, ako pise germa ili svijezi kvasac, stavljala taj :D
    Ma sve ti je to isto...razlike su minimalne.

    Kvasac u prahu je jednostvniji za rukovanje i imaš manje zmazanog suđa, jer se svježi kvasac stavlja u toplo mlijeko sa šećerom. Prema mom iskustvu, svježi kvasac brže reagira, ali nije to neka bitna razlika.

    Od lijenosti koristim suhi aktivni kvasac za dizana tijesta koja ostavim da mi se dižu prek noći u frižideru (slično kao no knead bread) a ako pečem pizzu pa mi treba biti brzo gotovo, onda svježi. Iako sve je to slično, ubaciš zdjelu s tijestom u toplu vodu i digne se za pol vure.

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ima još i ono ludo tijesto za sve, u koje se stavlja prašak za pecivo i germa.

    Ćek malo, potražit ću...

  27. #27
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo - jabuke od ludog tijesta (ali tijesto se može koristiti za sve živo, lagano se oblikuje): http://umojojkuhinji2.blogspot.com/2...g-tijesta.html

  28. #28
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    lol, meni je po receptu isao svjezi kvasac, pa sam u prahu stavila u malo toplog mlijeka s malo secera, ko da radim sa svjezim. mozda se zato diglo do stropa :D

  29. #29
    Leelee's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Agram
    Posts
    228

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Moze, nije to tak bitno, jedino se od ostrog lakse umijesi. U ne tako davna vremena doma smo imali samo to glatko brasno (T550, za kruh) i koristilo se za sve. Udri!
    Ja sam prošli tjedan prvi put radila baš ove kiflice - mešavina oštrog, crnog i integralnog - i bile su fine!

  30. #30

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    napravila prascice, srceka i koju punjenu kiflicu za sebe
    djeca odusevljena, meni ukusno! samo je bilo dobro ljepljivo pa mi je trebalo jos dosta brasna

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by majola View Post
    napravila prascice, srceka i koju punjenu kiflicu za sebe
    djeca odusevljena, meni ukusno! samo je bilo dobro ljepljivo pa mi je trebalo jos dosta brasna
    Eh, sad znas zasto u receptu pise ostro brasno!

  32. #32

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    o da!

  33. #33
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    e to sam naucila, kad ide ostro, kad meko brasno.
    Last edited by leonisa; 23.10.2013 at 09:46.

  34. #34
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Običan maslac.

    Dala si mi misliti - zašto se to zove čajni maslac u starim kuharicama.... Možda zato jer se koristi za izradu čajnih keksa. Valjda.
    Pretpotstavila sam da Peterlin najvjerovatnije nešto zna što ja ne znam i da postoji još neki kvazi maslac


    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ma sve ti je to isto...razlike su minimalne.

    Kvasac u prahu je jednostvniji za rukovanje i imaš manje zmazanog suđa, jer se svježi kvasac stavlja u toplo mlijeko sa šećerom. Prema mom iskustvu, svježi kvasac brže reagira, ali nije to neka bitna razlika.

    Od lijenosti koristim suhi aktivni kvasac za dizana tijesta koja ostavim da mi se dižu prek noći u frižideru (slično kao no knead bread) a ako pečem pizzu pa mi treba biti brzo gotovo, onda svježi. Iako sve je to slično, ubaciš zdjelu s tijestom u toplu vodu i digne se za pol vure.
    Viš, viš nove spoznaje

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •