Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 104

Tema: Cjelogodišnji alergijski rinitis - iskustva

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Nasonex njoj nema nikakav utjecaj na to gomilanje sluzi i stalnu potrebu da se nos ispuše.U sezoni alergije joj pomogne kod oteknuća očiju i svrbeža.
    Zašto ne probate s nazalnim sprejem ionskog srebra? Znam nekoliko slučajeva alergija koje su se na taj način sredile. http://www.skysparks.com/
    Pomaže i DHU Rhinital ako ga negdje nađeš i malo više doze kvercetina s C-vitaminom (imaš kombinirane preprarate na tržištu koje sadrže oba nutrijenta, ali nisu za mlađu djecu-ne znam koliko ti je mala stara). Za mlađu djecu imate Child life Aller Care (ali to je fakat za malene). Sve nabrojeno može se davati neograničeno dugo vremena.
    Posljednje uređivanje od mim : 12.11.2014. at 21:26

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

pikula, proučila sam malo link - ona nema simptome vazom.rin., nema svrbež, ne kiše, ne osjeća slijevanje sekreta (samo kad su stabla, trave, ambrozija), a dokazana joj je alergija. Imam osjećaj da je van sezone alergije neki mehanički problem, suženi kanali, oteknuće, štoli. Dr.R.nema više ideja zašto se to doghađa van sezone.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A da odete kod Stribora Markovica kad dr. Haus vise nema ideja ?
    i tako jedino jos niste alternativu probali ( ne preporucam vam homeopatiju nego " samo " fitoaromaterapiju ). :D

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

gle dr.R je nama rekao da je pokušaj da izbacimo sve iritanse i salicilate uzaludan i da je to "za luđake" ali mi smo ipak uspjeli. s tim da smo polako uvodili nazad većini voća povrća i ostalih zdravih namirnica a nepotrebno isključili na jedno dvije godine i bilo je puno bolje plus od kad trenira intebzivan sport na otvorenom po svakom godišnjem (ne)dobu i to je pomoglo da se sluznica prilagodi. ne znam objašnjenje, jer otkad mu je dobro ne idemo više dr.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam o kojem sportu na otvorenom se radi - ali i ja mislim da to može pomoći. Iz istog razloga smo mi išli na zimovanja (na žalost, višpše ne idemo) - sve su to male pomoći, ali jesu. i slažem se apsolutno za prehranu. Jedino sve to traži angažman.

Ja volim dr R. ali on je protiv rhuinohorna, a moji ga koriste često kao i keficu za zube - skoro.

No on je meni ipak najbolji. mislim dr. R. Na Srebrnjak ne bih željela trošiti riječi

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da vas.moto. koji ima uzrok negdje u disautonomiji ne svrbi i ne kiše. zguglaj još malo ako ti se da

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

neurogenic inflammation isto
    to je meni pomoglo da shvatim mehanizam

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moja curka od 7 godina vec duuuugo ima zastopan/pun nos
    maramica je u upotrebi non-stop, smrklji ko u prici, a nije puno bolje ni dok smo na moru (a puno roni, grglja i smrce morsku vodu)
    trebalo nam je jedno vrijeme da skuzimo da to nije bas neko redovno stanje iako ima dana kad je malo bolje, ali nikad nije skroz ok
    neki dan je radila bris nosa i nalaz kaze alergijski rinitis, prlonadjeno dosta eozinofila
    kako mi pedijatrice nema nekoliko dana, pls zna li tko sto nam je dalje ciniti, koje pretrage?
    ok, ocito je alergicna na nesto, ali sto dalje?
    u obitelji samo ja imam alergiju na ambroziju, koju sam dobila u 32.godini zivota

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mom sineku su radili prick-test na koži, a nakon toga iz krvi rist i rast, što je ukupan broj antititijela i ispitivanje reakcije na konkretne alergene, iz hrane i inhalatorne.

Za prick smo se naručili na pedijatrijskoj pulmologiji (naručuje pedijatrica), a onda smo ondje dobili internu bolničku uputnicu za nuklearnu medicinu gdje su napravljene ove ostale pretrage. Tako je to organizirano u Šibeniku.

Kad je stariji sin imao urtikarije u kratkom vremenskom razdoblju, samo smo radili ukupan IgE iz krvi (što je zapravo isto što i rist) na običnom laboratoriju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Naruci se alergologu, naravno s uputnicom. Rebro, Srebrnjak ako si u ZG. Dr.Ricter rado izađe u susret pa prima narudzbe mailom da dijete ne ceka dugo ako ga muci nepoznata alergija.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hvala cure na info
    cokolada, nismo u zg, obavit cemo to kod nas, a ako bude bas trebalo jos nesto, onda cemo traziti gdje (nadam se da nece)
    zapravo nisam pojma imala kako dalje ide obrada

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    moja curka od 7 godina vec duuuugo ima zastopan/pun nos
    maramica je u upotrebi non-stop, smrklji ko u prici, a nije puno bolje ni dok smo na moru (a puno roni, grglja i smrce morsku vodu)
    trebalo nam je jedno vrijeme da skuzimo da to nije bas neko redovno stanje iako ima dana kad je malo bolje, ali nikad nije skroz ok
    neki dan je radila bris nosa i nalaz kaze alergijski rinitis, prlonadjeno dosta eozinofila
    kako mi pedijatrice nema nekoliko dana, pls zna li tko sto nam je dalje ciniti, koje pretrage?
    ok, ocito je alergicna na nesto, ali sto dalje?
    u obitelji samo ja imam alergiju na ambroziju, koju sam dobila u 32.godini zivota
    Idi s djetetom alergologu. MOj sin je godinama na Srebrnjaku, a rinitis mu je samo dio dijagnoze.

Dok smišljaš i dogovaraš s pedijatrom što i kamo dalje - evo par jednostavnih savjeta iz prakse: nabavi rhynohorn ili aquamaris sustav za ispiranje nosa slanom otopinom i REDOVITO naganjaj dijete da to radi barem 2x dnevno, ujutro i navečer. O ovome govorim: https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...09395566,d.ZWU

Dalje, pripazi na okolinu - ukloni što je moguće više prašine i alergena i kompletan stan oblikuj tako da ima što manje izvora prašine i grinja. Već sam stavljala opis kako to ide (dobili smo upute za kontrolu okoliša za astmatičare u bolnici Srebrnjak, ali to vrijedi i za alergičare s rinitisom jer prašina i grinje nepovoljno utječu na osjetljivu sluznicu nosa):

KONTROLA OKOLIŠA
    Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koji su izrazito osjetljivi na podražaje iz okoline.

Podražaje iz okoline uzrokuju tzv. "pokretači astme"". Oni su mnogobrojni i raznovrsni:
    - kućna prašina, grinje - mogu se ukloniti na temp. iznad 60oC, treba ukloniti tepihe, tapisone, pokućstvo od tekstila, čupave igračke... prašinu brisati vlažnom krpom koja se može prati na visokoj temperaturi
    - najjači alergen je dlaka mačke, psa, hrčka - ne držati kućne ljubimce u prostoriji gdje se spava, biti na oprezu pri posjetu ZOO-u i sličnim mjestima gdje ima životinja

- peludi: stabala, korova, trava - upoznajte se s kalendarom cvatnje, u vrijeme cvatnje izbjegavati boravak u prirodi, pri visokim koncentracijama peludi držati prozore zatvorene u stanu i/ili automobilu, zračiti stan navečer kad je koncentracija peludi najniža, svakodnevno prati kosu, pripaziti pri uzimanju meda

- plijesan - nastaje na vlažnim mjestima, zidovima, u kupaonici i sl; ta mjesta redovno čistiti i dezinficirati

- akutne infekcije dišnog sustava (izazvane virusima, bakterijama i sl.) - izbjetavati kontakt s bolesnicima, često prati ruke, zračiti prostorije, koristiti jednokratne maramice, uzimati lijekove

- tjelesni napor vrlo često može biti pokretač napada astme - vodite "astma dnevnik", mjerite vrijednost vršnog protoka zraka, pitajte liječnika koji lijek treba uzeti da bi se spriječio napad

- duhanski dim - izbjegavati kontakt

- različite kemikalije: sredstva za čišćenje, kozmetička sredstva, boje, lakovi...

- jake emocije: smijeh, plač, ljutnja

- hrana: orasi, jagode, agrumi, čokolada, brašno mlijeko - ukoliko se utvrdi alergija, u potpunosti iizbjegavati uzimanje tih namirnica

Pridržavanjem uputa mogu se smanjiti jačine napada, te smanjiti potreba za uzimanjem lijekova. U kombinaciji s propisanim lijekovima postiže se cilj liječenja astme: kontrola bolesti i normalan život

Još o tome imaš na ovom linku: http://forum.roda.hr/archive/index.p...4459-p-15.html
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.12.2015. at 13:20

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ginger, zaboravih napisati - treba voditi računa da vlaga u zraku bude optimalna (ni previše, ni premalo), što je naročito važno u sezoni grijanja.

Kod začepljenog nosa dobre su i inhalacije eteričnih ulja prije spavanja. Ja stavim 2-3 kapi japanske metvice (eterično ulje) ili malu žličicu tigrove masti u vruću vodu i sin udiše isparavanja koliko može (glave pokrivene ručnikom, iznad posude s vrućom vodom), dok mu se nos ne odčepi. Problem kod alergijskog rinitisa je to što često nema sadržaja, nego nos začepljuje oteklina sluznice. Tu pomažu inhalacijski kortikosteroidi baš za nos (npr. Nasonex 1x dnevno) koji umiruju upalni proces sluznice nosa, ali to treba savjesno i redovno koristiti, bez preskakanja, a ne samo po potrebi. To ne možeš kupiti u ljekarni - ide isključivo na recept.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.12.2015. at 13:28

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Peterlin
    ti si stvarno enciklopedija
    sigurno ce nas pedica poslati alergologu, cekam da se vrati
    ako ne posalje, ici cemo sami, al poslat ce nas sigurno

kod nje je problem sto to traje kroz cijelu godinu, neovisno o godisnjem dobu i okolini
    moja pretpostavka je da je u pitanju ili prasina ili nesto od hrane
    mislim da nije u pitanju pelud, jer to traje cijelu godinu
    a ona se misek boji da nece smjeti jesti moje kolace, jer "mama radi najbolje kolace na svijetu"

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mogu se kolaći napraviti i od drugih namirnica koje može jest ukoliko je neka hrana u pitanju

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma znam jelena, al meni je slatko kak je prvo na to pomislila
    i rekla sam joj da ne brine
    iako, to jest malo kompliciranije, al kaj sad
    vidjet cemo...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Peterlin

kod nje je problem sto to traje kroz cijelu godinu, neovisno o godisnjem dobu i okolini
    a ona se misek boji da nece smjeti jesti moje kolace, jer "mama radi najbolje kolace na svijetu"
    mogu biti i grinje , ako je cijelu godinu. Da je nesto prehrambeno vjerojatnije je da bi imala probavne tegobe ili tegobe na kozi, ovako je velika sansa da je inhalatorno.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma da, ne mogu znati tocno prije testiranja
    malo me to sve oneraspolozilo i zabrinulo
    hvala svima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma da, ne mogu znati tocno prije testiranja
    malo me to sve oneraspolozilo i zabrinulo
    hvala svima
    a i ti se brines oko svega. :D
    nije to stvarno nista strasno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin

Ne bih rekla da je hrana problem ako nema osipanja kože i probavnih smetnji. Meni jeovo tipična dišna alergija. Probaj izbaciti omekšivač i smanjiti količinu deterdženta na pola. Umjesto omekšivača može bijeli ocat.

Dobro ti sirius kaže, nije to ništa strašno, a uglavnom se preraste u pubertetu.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sirius, "briga" mi je middle name

Peterlin, osipa nema, al cesto ima tvrdu stolicu
    Omeksivac ne koristim, a deterdzenta stvarno malo
    Nisam znala da moze proci u pubertetu

Hvala jos jednom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala jos jednom
    Ginger, za tvrdu stolicu i dišne probleme isti je zajednički nazivnik i uzrok - premalo tekućine. TJERAJ DIJETE DA PIJE! PUNO! Ne zezam se. I moj mlađi imao je (i povremeno još ima) tih problema jer on ne osjeća žeđ, pogotovo u školi - zaboravi se i ne pije cijeli dan, a onda se rasuši sluznica nosa, pa se u roku keks pretvori u oteklinu koja začepi prohodnost nosa.

Dalje - kad ga čujem da je dulje od pet minuta u zahodu, ZNAM da opet ne pije. On ne voli vodu. Riješili smo to na drugačiji način - pije biljne čajeve, pije kavu (odnosno beskofeinsku i čokoladni cappuccino - negdje od 12. godine dozvoljavamo mu 1 dnevno... Offt. kad ga je profesorica iz glazbene škole vidjela da pije tu kavu u ljetnom kampu, nazvala nas je i pitala da li znamo za to. Lijepo od nje, ali da - znamo. To je manje zlo jer uz kavu uvijek ide i čaša vode.

Još nešto ti je dobro i protiv zatvora i općenito za održavanje svih sluznica u upotrebljivom stanju - pomisli na svoj nick i sjetit ćeš se: ginger, odnosno đumbir. Nema tu recepta, ide od oka: naribam 1-2 jušne žlice (od komadića korijena đumbira veličine oraha s ljuskom), zalijem vrućom vodom (1 litra) i dodam sok od pola limuna. Tko želi, ubacuje u to malo meda, tko ne želi - pije takvo kakvo je.

Prehrana isto puno znači:
    - žitne pahuljice
    - suho i svježe voće
    - vlaknasto povrće (zelje i srodnici, mahunarke, svježe salate)

Mlijeko - ne baš ukinuti (zbog kalcija) ali možeš smanjiti. Mlijeko zna generirati sluz u dišnim putovima i tako posredno pogoršati stanje s nosom. Kod mog sina mlijeko je 1,5% i ograničeno (nema šanse da popije cijelu litru koliko god mu je fino - može piti do 2 dl dnevno, a isto vrijedi i za sir - ne pretjerivati).

Smanji slatko, zapravo nerafinirane šećere. Sad je božićno vrijeme - mi se ne odričemo kolača, ali štajaznam, umjesto biskvita s kremom mogu se ispeći zobeni keksi. Moji obožavaju kuglice od suhih smokava i naranče - eto ti fini kolač koji dijete može s tobom raditi, a da joj istovremeno povoljno djeluje na probavu.

Eto - nadrobila ja svašta... Teško je 16 godina roditeljstva strpati u jedan post. Sigurno ću se sjetiti još sto stvari, ali pamti - VODA JE NAJVAŽNIJA. Sad je hladno, pa ljudi spontano manje piju, ali poradite malo na tome. Velika je vjerojatnost da baš to sve riješi. Dijete će uskoro ući u period naglog rasta pa će to biti još važnije. Sretno!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala jos jednom
    može proć ,ali se može tad i pojaviti ( imam i taj slučaj doma)

i potpis na Peterlinovu tekućinu i ja moram svoje tjerat da piju ( žalosno ali istina)
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.12.2015. at 08:43

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala jos jednom
    može proć ,ali se može tad i pojaviti ( imam i taj slučaj doma)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je sad po novom Margiti dijagnosticiran alerg. rinitis (grinje, ambrozija, trave, lijeska, breza...)
    bili smo na prvom pregledu na srebrnjaku, dobili hrpu lijekova a nijedan kao trajnu terapiju, nego sve po potrebi. i prvu kontrolu za 9 mjeseci :shock:
    ono, nemam zapravo nikakvu informaciju niti upute sto da radim s njom u tih 9 mjeseci? kako da znam kad je potreba za nekim od tih lijekova??
    u rujnu je imala prvi (i zasad jedini) bronhitis u zivotu, dosta me to uplasilo, tako smo i zavrsili na srebrnjaku - odonda je zdrava.
    ali evo sad joj je pun nos i kasljuca i ja panicarim da ce to opet u bronhtis. i kaj sad da radim? kako da to sprijecim? imam doma flixonase, aerius, ventolin... mogu joj spricat flixonase? jel se to smije ako je u virozi (u uputama pise da se ne daje u virozi)? kako da uopce znam jel u virozi ili je do alergije?
    doktorica opce prakse je skroz lezerna i kaze mi da previse brinem oko gluposti i da mi ona ne moze pomoci oko lijekova, nego moram sama "ekperimentirati"...
    hmmm

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    nama je sad po novom Margiti dijagnosticiran alerg. rinitis (grinje, ambrozija, trave, lijeska, breza...)
    bili smo na prvom pregledu na srebrnjaku, dobili hrpu lijekova a nijedan kao trajnu terapiju, nego sve po potrebi. i prvu kontrolu za 9 mjeseci :shock:
    ono, nemam zapravo nikakvu informaciju niti upute sto da radim s njom u tih 9 mjeseci? kako da znam kad je potreba za nekim od tih lijekova??
    u rujnu je imala prvi (i zasad jedini) bronhitis u zivotu, dosta me to uplasilo, tako smo i zavrsili na srebrnjaku - odonda je zdrava.
    ali evo sad joj je pun nos i kasljuca i ja panicarim da ce to opet u bronhtis. i kaj sad da radim? kako da to sprijecim? imam doma flixonase, aerius, ventolin... mogu joj spricat flixonase? jel se to smije ako je u virozi (u uputama pise da se ne daje u virozi)? kako da uopce znam jel u virozi ili je do alergije?
    doktorica opce prakse je skroz lezerna i kaze mi da previse brinem oko gluposti i da mi ona ne moze pomoci oko lijekova, nego moram sama "ekperimentirati"...
    hmmm
    Terapija se daje u sezoni alergena. znaci pratis kalendar alergija i tada dajes terapiju. Da li je ona imala rinitise prije ovog bronhitisa?
    E, sad , malo je nezgodno sto su joj i grinje okidac, a njih ima cijelo vrijeme. Koliko je jako reagirala na grinje?
    M. je alergican na ljesku , trave i ambroziju (na nju ima najjacu reakciju) , pa terapiju uzima od proljeca do jeseni. Tada uzima stalno aeuris, kad dode ambrozija i flixonase, a ventolin je ovig 5 godina od kad je dijagnosticiran uzimao svega par puta .
    M. zapravo ide na kontrole svakih par godina, jer zapravo nema potrebe, niti pogoršanja.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

joj Peterlin
    da, u pravu si, definitivno premalo pije
    nista, kuhat cu joj caj za skolu
    kolace jede domace, al i to i ostale slatkise ogranicavam
    voce ne jede uopce, nema nacina da ju natjeram, a pedica kaze da nema ni potrebe, jer jede bas sve povrce
    mlijeko ne voli, povremeno pije kakao, ali zato jede sir i jogurt (po meni premalo)
    uglavnom, probat cu pripaziti na sve to
    i doci do pedice, jer je danas bio kaos

Lut, uf, i ja bih bila izgubljena

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Trebaš malu očistit uzmi rhinohorn ili špricu i čisti,ak treba uključi i usisavač
    Možeš dat 2 do 6 dana aerius ak bu bolje onda nastavi s time, on bi trebo smanjit otekline i smanjiti slinjenje
    Smanji ili izbaci mlijeko, povečaj luk uhrani, stavi luk tam gdi spava

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad nisam ziher da je ljeska počela, vidla u brdima par njih pred neko vrijeme, nadam se da neće skoro, jer moja jako reagira na ljesku i uvijek završi u bronhoopstrukciji i na ventolinu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ljeska ne bi trebala jos . (M. na ljesku slabo reagira, a prošle godine je cak presocio terapiju za vrijeme cvatnje, nije mu smetala)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sirius, ona je zadnje 4 godine imala rinitis ozujak, travanj i svibanj - i to dovoljno blag da nikad nismo otisli doktoru niti je uzimala ikakvu terapiju.
    U rujnu je zaradila taj bronhitis i onda smo na testiranju tek otkrili da je u igri i ambrozija i grinje i jos su nas pitali kak smo uopce zivjeli do sad? Stvarno nikad nisam primijetila nikakve simptome osim tih u proljece (nos, oci i kihanje)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na prick testu je najjacu reakciju imala na ambroziju, pa na ljesku, pa trave, i najmanje grinje
    Specificni IgE jos nismo uspjeli izvaditi jer joj vec u dva navrata nisu uspjeli izvaditi krv iz vene
    Posljednje uređivanje od Lutonjica : 14.12.2015. at 19:04

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dakle da joj ne dajem flixonaze?
    U zadnja 2 mjeseca sam joj neko vrijeme davala jer je stalno kasljala, a iz nosa se slijevalo ravno u grlo, nis na nos, i pomagalo je. Ali sad mi se cini da je bas virozna, jer jako curi nos i promukla je

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sirius, ona je zadnje 4 godine imala rinitis ozujak, travanj i svibanj - i to dovoljno blag da nikad nismo otisli doktoru niti je uzimala ikakvu terapiju.
    U rujnu je zaradila taj bronhitis i onda smo na testiranju tek otkrili da je u igri i ambrozija i grinje i jos su nas pitali kak smo uopce zivjeli do sad? Stvarno nikad nisam primijetila nikakve simptome osim tih u proljece (nos, oci i kihanje)
    To je tipicno. Tako smo i mi otkrili alergiju, nakon napada bronhitisa. On je isto godinama prije u sezoni imao curenje nosa i svrbez ociju, ali ne dramaticno. Sad je od pocetka sezone na terapiji i vec godinama nije imao nikakav bronhitis, i cijelu sezonu pokriva vise manje samo aerius. Fizoloska u nos, i prema potrebi flixonase.
    i kapi za oci , kad je ambrozija na najjace.
    Posljednje uređivanje od sirius : 14.12.2015. at 19:20

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U zadnja 2 mjeseca sam joj neko vrijeme davala jer je stalno kasljala, a iz nosa se slijevalo ravno u grlo, nis na nos, i pomagalo je. Ali sad mi se cini da je bas virozna, jer jako curi nos i promukla je
    Vjerojatno je viroza. Jer sad nema nikakvih alergena, osim grinja na koje kazes da ne reagira jako.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ljeska ne bi trebala jos . (M. na ljesku slabo reagira, a prošle godine je cak presocio terapiju za vrijeme cvatnje, nije mu smetala)
    moja klinka od rođenja nikad nije preskočila ljesku u samom početku, ak dogura do 21.12, onda počne hripati na Badnjak

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ljeska?!
    ja sam mislila da do proljeca nema nista

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ljeska?!
    ja sam mislila da do proljeca nema nista
    Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma vjerujem ja tebi, samo me sram da to nisam znala

i bas super...tak da je cijela godina pokrivena
    Posljednje uređivanje od Ginger : 14.12.2015. at 21:07

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Lutonjica koji je problem da maloj nije vađena krv

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma vjerujem ja tebi, samo me sram da to nisam znala

i bas super...tak da je cijela godina pokrivena
    Mislim da postoji pauza od pocetka 11 do kraja 12 mj.
    osim ako nisu grinje u pitanju, tada nema spasa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu joj naci venu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

malo čudno, ali ima i drugih vena osim tih glavnih na rukama

a kak su do sad detetu vadili krv?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz prsta. Samo jednom u zivotu joj je trebalo iz vene, isto su se mucili

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Odgovor ti nije jednostavan. A tesko da ces ga dobiti i na Srebrnjaku, iako ces dobiti neke opce upute i smjernice.

Ako je alergija na lijesku ili neka druga peludna, onda joj treba flixonase u sezoni alergije, 1x dnevno. To je trajna terapija. Ne prekida se dok je u virozi. To je lijek koji drzi upalu pod kontrolom.

Ako je alergija na grinje, kucnu prasinu i slicno - onda ne trebas prekidati flixonase osim ljeti, kad su ljetni praznici. Nema tu kristalne kugle... Netko ce ga uzimati i ljeti ako ima peludnu alergiju na ljetne biljke.

Nije ti Jelena napisala, ali kod alergija ti je bitno VODITI DNEVNIK STANJA pa ces sama otkriti uzrocno-posljedicne veze.

Moj E. ima visestruke disne alergije i cijele godine (osim ljetne pauze koja se poklapa sa ljetnim praznicima) je na inhalacijskim kortikosteroidima. Ima Nasonex, ali kroz godine smo ustanovili da mu bas ne odgovara, jer mu sluznica nosa cesto krvari dok to koristi. Isto mu je bilo i kad je koristio Tafen Nasal.

Najbolje mu je ovo sto je Jelena.O rekla - ispiranje nosa rinohornom, slanom otopinom, najmanje 2x dnevno. To odrzava sluznicu nosa u ok stanju i fizicki uklanja slajm koji se inace slijeva u grlo i izaziva daljnje probleme.

Pogledaj jos moj post #62 na ovom topicu, tamo su ti opisane mjere koje trebas doma provoditi da se smanji kolicina prasine i grinja u kuci. To je papir koji su ti trebali dati na Srebrnjaku kad si odlazila, ali to daju astmaticarima, mozda su mislili da joj jos ne treba, ali vragodnio, nece skoditi da to znas i maknes generatore prasine iz kuce.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ginger, po ovome u vas sad ništa ne cvjeta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

joj Peterlin
    da, u pravu si, definitivno premalo pije
    nista, kuhat cu joj caj za skolu
    kolace jede domace, al i to i ostale slatkise ogranicavam
    voce ne jede uopce, nema nacina da ju natjeram, a pedica kaze da nema ni potrebe, jer jede bas sve povrce
    mlijeko ne voli, povremeno pije kakao, ali zato jede sir i jogurt (po meni premalo)
    uglavnom, probat cu pripaziti na sve to
    i doci do pedice, jer je danas bio kaos

Lut, uf, i ja bih bila izgubljena
    Da, tekućina je važna. Mislim da su čak i pakirana pića manje zlo od toga da baš ništa ne pije. Ja bih joj dala da u školu nosi što voli i što će sigurno piti (preskoči samo gazirano) a doma onda nek bude zdravo. Kod mene se recimo juha jede skoro svaku večer, jer to je jedini zajednički obrok, a dok su djeca bila manja, to mi je bio siguran način da se juha i pojede.

Moj stariji je u osnovnoj dugo nosio ledeni čaj u školu (dućanski) a onda doma pio vodu i druge napitke. Mlađi više voli limunadu, pa onda to pije. Doma - čajevi vrsta raznih, prirodni sok od jabuke i slično. Obojica vole frape i smoothije. To im je bilo bolje nego voće. Štapni mikser je zakon.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Odgovor ti nije jednostavan. A tesko da ces ga dobiti i na Srebrnjaku, iako ces dobiti neke opce upute i smjernice.

Ako je alergija na lijesku ili neka druga peludna, onda joj treba flixonase u sezoni alergije, 1x dnevno. To je trajna terapija. Ne prekida se dok je u virozi. To je lijek koji drzi upalu pod kontrolom.

Ako je alergija na grinje, kucnu prasinu i slicno - onda ne trebas prekidati flixonase osim ljeti, kad su ljetni praznici. Nema tu kristalne kugle... Netko ce ga uzimati i ljeti ako ima peludnu alergiju na ljetne biljke.

Nije ti Jelena napisala, ali kod alergija ti je bitno VODITI DNEVNIK STANJA pa ces sama otkriti uzrocno-posljedicne veze.

Moj E. ima visestruke disne alergije i cijele godine (osim ljetne pauze koja se poklapa sa ljetnim praznicima) je na inhalacijskim kortikosteroidima. Ima Nasonex, ali kroz godine smo ustanovili da mu bas ne odgovara, jer mu sluznica nosa cesto krvari dok to koristi. Isto mu je bilo i kad je koristio Tafen Nasal.

Najbolje mu je ovo sto je Jelena.O rekla - ispiranje nosa rinohornom, slanom otopinom, najmanje 2x dnevno. To odrzava sluznicu nosa u ok stanju i fizicki uklanja slajm koji se inace slijeva u grlo i izaziva daljnje probleme.

Pogledaj jos moj post #62 na ovom topicu, tamo su ti opisane mjere koje trebas doma provoditi da se smanji kolicina prasine i grinja u kuci. To je papir koji su ti trebali dati na Srebrnjaku kad si odlazila, ali to daju astmaticarima, mozda su mislili da joj jos ne treba, ali vragodnio, nece skoditi da to znas i maknes generatore prasine iz kuce.
    x. Draga Lutonjice, to što prolaziš je, po meni, tipičan put prihvaćanja dijagnoze, ista sam bila na početku borbe s bronhitisom/astmom- htjela sam 0-1 odgovore, ali njih je teško dati, htjela sam češće kontrole, a zapravo je dovoljno jednom u 9 mjeseci. Sama trebaš skužiti, držeći se uputa sa Srebrenjaka, pokušati paziti na to kada se pojavljuju problemi, ako je s flixonaseom bolje, koristi ga, po meni. Čim su ti stavili kontrolu za 9 mjeseci, ja bih računala da nije neka panika, u smislu da se djetetu neće dogoditi neki major kraval, ali da ti moraš preuzeti menadžment simptoma. Ako je sluznica nosa alergijski iziritirana, svaki infekt će prolaziti jer se gubi ta prva linija obrane, ako je sluznica zadebljana i ne funkcionira, tako da je, po meni, sigurnije biti na flixonaseu ako je s njim dobro. Uvijek se možete na Srebrenjaku uključiti u astma školu i dobiti neke općenite savjete za menadžment simptoma svakakvih vrsta alergija, ne samo astme, koji su vrlo korisni. Samo polako i hrabro! I sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2015. at 14:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I svi smo na početku bili izgubljeni, to je normalno... i polako se vraćali u sedlo, pa bi opet bivali zbačeni sa svakim pogoršanjem, pa tako stalno, dok nisi više-manje većinu vremena u sedlu.... malčice strpljenja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, koliko je ono staro dijete? Clue: predškolci = veća razina panike (brže do pogoršanja, pa bih ja više bila sklona prije doktorima), školarci = mirnije razdoblje, znači nije nužno bit trigger-happy za obigravanje po dr-ima (većinom, nije na svakog primjenjivo).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •