Results 1 to 25 of 25

Thread: Korisne knjige za pročitati tijekom trudnoce

Default Korisne knjige za pročitati tijekom trudnoce

Imate li kakav prijedlog za dobru knjigu vezanu uz trudnocu/dojenje/razdoblje nakon trudnoce i sl.?
    Neku koja vam je bila od koristi, iz koje ste nesto zaista i naucili i tako to?
    Htjela bih se malo opskrbit literaturom da sad kad prestanem radit a imam jos nesto vise mjesec dana do poroda i procitam nesto korisno i mozda nesto novo saznam.

Slobodno nabacite i link ako imate neki dobar

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by *Butterfly* View Post
    Imate li kakav prijedlog za dobru knjigu vezanu uz trudnocu/dojenje/razdoblje nakon trudnoce i sl.?
    Neku koja vam je bila od koristi, iz koje ste nesto zaista i naucili i tako to?
    Htjela bih se malo opskrbit literaturom da sad kad prestanem radit a imam jos nesto vise mjesec dana do poroda i procitam nesto korisno i mozda nesto novo saznam.

Slobodno nabacite i link ako imate neki dobar
    Ma čitaj radije nešto za opuštanje + odmori se!

* * *

A sad ozbiljno - Mudrost majčinstva (Christiane Northrup) - imaš ovdje o toj knjizi: http://forum.roda.hr/threads/16824-q...%8Dinstva-quot

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

wagner "pripremite se za porođaj"
    buckley "gentle birth, gentle mothering"

Beti3's Avatar

Penelope Leach: Vaše dijete http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proiz...8#.VVX63an7yWE Ili, starije izdanje te knjge , ima je u antikvarijatima i knjižnicama: Odgoj i njega djeteta

A što se tiće poroda, jako sam voljela čitati misli Sheile Kitzinger, nekako mi je uz njene stavove sve bilo lakše http://www.roda.hr/article/read/shei...emotivnoj-boli, vjerujem da ima koja njena knjiga prevedena kod nas.

zutaminuta's Avatar

Uzela sam od Jovančevića - Godine prve. Prelistala malo i to je sve.
    Čitam drugu sasvim nevezanu literaturu.
    Last edited by zutaminuta; 15.05.2015 at 17:24.

zasad skulirana's Avatar

Ina May Gaskin - http://www.mozaik-knjiga.hr/knjige/prirodan-porodjaj
    ( ne znam da li je to ta ista koju ja imam na engl - Ina May Gaskin guide to childbirth)

ne znam da li je prevedena Sheila Kitzinger - Rediscovering Birth, o sociološko/antropološkim aspektima trudnoće i poroda u drugim kulturama - jaaaako zanimljivo štivo!

bilo što od Michaela Odenta, npr. http://www.superknjizara.hr/?page=kn...jiga=100004487

Zuska's Avatar

U trudnoći predlažem čitati o pororodu, preporučam i Penelope Leach "Djeca prva" radi razumijevanja društva i konteksta, potom i Searsa "Povezujuće roditeljstvo".
    Ostale knjige bih preporučila čitati nakon poroda jer dok nemaš dijete, teško je čitati podrobnije o tome.

Za prva tri mjeseca preporučam priručnike o bebama, a la Rodin kljun, knjiga tipa "Najsretnija beba u kvartu" i slično, od nultog dana do treće godine već spomenutu "Vaše dijete" od P. Leach - nju svima preporučam i kupiti.

Kad uhvatite ritam i kad beba malo poraste, kreni na ostale...npr. Jaspers Juul, ostale od Searsa (meni najbolja njegova Disciplina) itd, ima hrpa autora.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Ajme, s tim najsretnijim bebama i toddlerima u kvartu mislim da ne bih ni vatru potpalila. Pokusala sam citati (u originalu) pa mi je uglavnom samo bila muka od nacina na koji se autor obraca citatelju. Brrr.

Zapravo, ono sto sam procitala jos u trudnoci, procitala sam. Nakon rodjenja djeteta, vise nije bilo vremena ni za sto. Dvije i pol godine kasnije, jos uvijek nisam procitala nista, osim najnuznijeg vezano uz posao ili studij... a i s tim se redovno mucim.

Zuska's Avatar

Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Ajme, s tim najsretnijim bebama i toddlerima u kvartu mislim da ne bih ni vatru potpalila. Pokusala sam citati (u originalu) pa mi je uglavnom samo bila muka od nacina na koji se autor obraca citatelju. Brrr.
    .
    Te "najsretnije bebe" jedine nisam pročitala od ono što sam napisala, ali svi ih spominju i preporučuju. Drago mi je čuti i ovu perspektivu.
    S druge strane, pročitala sam i masu drugoga i nije me se dojmilo.
    Definitivno, ima hrpa literature, ali treba znati izabrati ono što ti paše po stilu.

Ja sam neko vrijeme bila odustala od čitanja i gledanja bilo čega, čitala sam samo takve knjige jer sam se zainteresirala, nisam imala nikakve veze s djecom, i odjednom imam A kad uđem u neku novu temu ili žanr, onda ih potrošim.

sarasvati's Avatar

Ina May Gaskin, Guide to childbirth. Najdraža! Kaae <3

Par dana prije nego sam rodila izašla je Moja trudnoća. To sam u dva dana pročitala. Jezično je dosta loše napisana, ali mi je bilo jako drago sto se pojavila

cvijeta73's Avatar

štreberice

duma's Avatar

Meni je biblija, kad je o dojenju rijec, bila " Knjiga o dojenju", Hannah Lothrop. Jako korisna, i vrijedi svake kune

duma's Avatar

Mogu dodati i " Godine prve zasto su vazne", Dr Jovančević, a sad..kasnije..volim " Disciplinu sa srcem"

sara10's Avatar

Ja sam već pisala na drugoj temi o ovom knjigama, pa evo kopiram, pored ovih knjiga ne treba mi ništa više jer u njima je apsolutno sve:

1. ŠTO OČEKIVATI U TRUDNOĆI - strani su autori - ima preko 500 str i odlična, obuhvaća apsolutno sve od samih početaka, preko tjedana t, poroda, dojenja, ma sve, sve, treutno čitam dijelove koji mi odgovaraju po tjednima. Knjiga je tako lijepo pisana.
    2. ŠTO OČEKIVATI PRVE GODINE - isti autori ko od prve, tu još ne čitam jer sam na trudnoći, također ima preko 500 str i mislim da je jednako dobra kao prva
    Autori su: A. Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway

zasad skulirana's Avatar

sara,ne znam baš,nijedna knjiga/autor ne može biti dobar za apsolutno sva područja...

npr. čitam da su autori :The authors present themselves as highly informed lay people, which they are. Ms. Eisenberg, 60, of New York is a freelance journalist; Ms. Murkoff, 36, of Santa Fe, N.M., is a writer, and Ms. Hathaway, 40, of Newton, Mass., is a nonpracticing nurse.

iskreno,bilo što što se tiče poroda radije čitam iz pera Ine May Gaskin, žene koja je osobno asistirala pri porodu stotine beba...
    općenito,bolje je čitati knjige koje se usko bave jednom temom i specijaliziranije su (pa ih eto ipak treba pročitati više), nego imati "1000 u 1" knjigu...

sara10's Avatar

Zasad skulirana, ne razumijem zašto takav komentar na nešto što nisi pročitala, a ja sam kao i druge iznijela svoju literaturu koju čitam o trudnoći. Napisala sam da knjiga (obje) imaju 500 strana, prema tome puno je tu materijala, mislim da bi bilo suludo da u 500 strana piše samo o dojenju ili samo o porođaju ili o tegobama u trudnoći i sl.
    Osobno mi je draže da imam sve u jednom nego 10 knjiga o jednom te istom. I ne razumijem ovo 1000 u 1, pa knjiga govori o trudnoći i svemu što ide uz to, a ne o trudnoći, stanovanju, zimnici, modi itd.
    Što se autora tiče, oni su u predgovoru napisali tko im je sve asisitirao i pomogao napisati knjige, i tu su ne samo jedna žena sa iskustvom, već masu stručnjaka iz područja ginekologije, porodništva, trudnica, majki sa svojim iskustvima itd. itd..
    Još jednom ću ponovit da je meni knjiga odlična i svaki dan skoro nešto novo i korisno naučim, pročitam. Guštam je čitat!

martincius's Avatar

slazem se sa zasad skuliranom, s tim da sam ja imala u rukama i pokusala citat ovih 500strana sto ocekivati u trudnoci, bas mi je bila odbojna knjiga.
    kad sam se docepala odenta i may gaskin, shvatila sam i zasto.

zasad skulirana's Avatar

ma dobro martincius,nastranu sad kome se kakav stil pisanja više svidja no uvijek je dobro pročitati više različitih autora jer imaju drugačiji pristup i stajališta...

sara samo sam reagirala na dio: pored ovih knjiga ne treba mi ništa više jer u njima je apsolutno sve
    nisam se stvarno još susrela sa tako dobrom knjigom, trudnoća,porod i dojenje su teme o kojima se doista može puno toga reći...

ja sam u sklopu rodine edukacije pročitala 20tak knjiga, neke mi se nisu svidjele ali u svakoj je bilo po nešto novog...
    naravno,toliko literature prosječna rodilja svakako ne treba čitat..

ali svakome bi (kao jedinu knjigu kojuće pročitat) preporučila gore spomenutu od IMG, cca 150str koje se čitaju u dahu....

Osoblje foruma BigBlue's Avatar

Nije klasična literature, ali možda nekome bude zanimljivo:
    https://www.futurelearn.com/courses/babies-in-mind

evo mojih preporuka:

- Vodič kroz trudnoću, Dr.Ratko Matijević- kupila sam ju na blef, ali puno mi je pomogla i jos uvijek pomaže. Od početka trudnoce imam komplikacije, a ova knjiga mi je pomogla u pojašnjenju mnogih pojmova, boljki i problema koje se javljaju u trudnoći, a tako je i koncipirana knjiga. Prva mi je trudnoća, a gubljenje po internetu postajalo je prestresno...

- Moje kompetentno dijete, Jesper Juul - svi kazu da je to literatura za kasnije, kada dijete poraste. Slažem se da ju i tada treba citati, ali preporucujem ju i u trudnoci jer je izvrsna za bolje razumijevanje sebe i svojih roditelja. Po meni odlicna priprema za novu zivotnu ulogu.

Ono što mi je dalje na redu:
    - Povezujuće roditeljstvo, Dr. William i Martha Sears
    - Vaše dijete, Penelope Leach
    - Prirodan porođaj, Ina May Gaskin

Sadie's Avatar

Klinika Mayo - Vodić kroz trudnoću. Svaki tjedan sam čitala što beba radi i koje su promjene kod mene. Baš mi je to bilo zanimljivo. Ima toga i na internetu, ali se znaju razlikovati podaci, što me je iznenadilo.
    Sada od istog autora knjiga o 1. djetetovoj godini.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

E, da, ta Mayo je zapravo skroz ok. Dosla je u paketu s prvim prenatal pregledom u prvoj trudnoci (pih, nisu mi poklonili novi primjerak tri godine kasnije ), s obzirom da mi je ginekolog u sklopu Mayo-a.

Sadie's Avatar

To je super poklon. Rasprodano je zadnje izdanje pa sam ga narucila bas od Maya (i prosla puno jeftinije). Ova o bebama nije prevedena, pa sam i nju narucila (al ovaj put sa stranice s besplatnom postarinom).

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by sara10 View Post
    Ja sam već pisala na drugoj temi o ovom knjigama, pa evo kopiram, pored ovih knjiga ne treba mi ništa više jer u njima je apsolutno sve:

1. ŠTO OČEKIVATI U TRUDNOĆI - strani su autori - ima preko 500 str i odlična, obuhvaća apsolutno sve od samih početaka, preko tjedana t, poroda, dojenja, ma sve, sve, treutno čitam dijelove koji mi odgovaraju po tjednima. Knjiga je tako lijepo pisana.
    2. ŠTO OČEKIVATI PRVE GODINE - isti autori ko od prve, tu još ne čitam jer sam na trudnoći, također ima preko 500 str i mislim da je jednako dobra kao prva
    Autori su: A. Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway
    Meni su ovo baš grozne knjige.

nanimira's Avatar

Last edited by nanimira; 30.09.2015 at 22:25.