Prihvatljive i neprihvatljive "gluposti"
Susrela sam se s jednim "problemom" prilikom odgoja djeteta i sad razmišljam što nam je prihvatljivo da dijete napravi a što ne.
Da pojasnim, opet na primjeru bratovog i mojeg djeteta. Jedan je motorički jako napredan i svaka njegova "glupost" koju napravi je vezana za to. Znači, penje se na sve i svašta - na bačvu s vodom, na strojeve, na nasložena drva,... i zadnje jučer popne se po ogromnim ljestvama na štalu.
Drugog ne zanimaju akrobatske vještine nego radi "gluposti" tipa: otvori šlauf s vodom, nabaca drva u vodu, zalijeva s vodom,...
I jedno i drugo je "dječja glupost". Mene osobno ne smeta niti jedno, osim što mi je bitno da penjanje nije po život osobno.
E sad jedna osoba u obitelji po meni krivo reagira: kad se prvi popeo po ljestvama na štalu, praktički je pohvaljen i ta osoba mu je obečala da će se oni kasnije zajedno popeti, a kad ovaj drugi izvodi nešto s vodom, onda je ta ista osoba kao ljuta, jer to nije prihvatljivo.
Tko je "u pravu"? I kako pojasniti da se ne može jednog "špotati" za glupost, s drugog "poticati"?