i to mislim na pravi 24-satni, a ne kao onaj na SD gdje ti ipak odnesu dijete na kupanje i pregled svako jutro.
plus što veću šansu za prirodni porod?
osim varaždina i sinja?
Printable View
i to mislim na pravi 24-satni, a ne kao onaj na SD gdje ti ipak odnesu dijete na kupanje i pregled svako jutro.
plus što veću šansu za prirodni porod?
osim varaždina i sinja?
što se tiče rooming-ina, u rijeci kupaju bebe u sobi, a mama s bebom ide na pregled kod pedijatra. ako može, naravno.
imaš i opciju apartmana.
meni nije odgovarala jer volim brbljati s mamama :mrgreen:
jedino, ako je beba na intenzivnoj, kao moja M radi infekcije par dana, onda kao zovu na zahtjev, ali to baš i nije tako, naravno. i ne može biti ako beba nije uz mamu. ja sam uspjela nekako i to u najboljoj varijanti proći, u dogovoru sa sestrama su me i budile po noći. ako bi bila neka dobra :mrgreen:, po danu sam skoro cijelo vrijeme bila s njom na cici, na stolici, nije baš najzgodnije, trajalo je tri dana hvala bogu, čim su mogli su mi ju vratili uz moj krevet.
uglavnom, tu imaju neka pravila o tome da bi mama trebala dolaziti samo na dojenje, ali da se i to dogovorit. npr. moje dojenje je traaaajalo , skoro pa cijeli dan. :mrgreen:
što se tiče prirodnog poroda, to će ti neko drugi reći :mrgreen:, kažu da je šansa velika.
Meni su u Čakovcu Lovru uzeli samo na pregled sluha desetak minuta. Inače je doslovno od rađaone (sama sam ga nosila do sobe), do odlaska doma bio cijelo vrijeme sa mnom :-). Bebe se kupaju i pregledavaju u sobi.
Postoji i apartman.
Moje iskustvo je i da slušaju sve želje što se tiče prirodnog poroda, stolčića, intervencija i sl. Pokušavaju se držati plana poroda ako ga žena ima.
mi smo i na pregled sluha išle zajedno :mrgreen: čekali smo svaka sa svojom bebom ispred ordinacije.
bebe se i pregledavaju u sobi, jedino onaj neki pregled za prije doma, na to smo išli negdje van sobe.
jako se pazi na to, a obzirom da sam bila deset dana u bolnici, sve smjene sam prošla.
jedino ako mama traži da joj odnesu bebu jer je umorna, onda to i naprave, bez problema.
mislim da ruming in odlično funkcionira u riječkom rodilištu.
ja bih još samo i na intenzivnu stavila krevete za mame. i onda bi to bilo bez zamjerke.
Karlovac
Krevetić je pored majke stalno.
Sve se obavlja u sobi u kojoj je i majka (pregledi, cijepljenje, prematanje). Osim kupanja.
Dubrovačko rodilište.
Bebe su od poroda stalno uz mamu, osim sat-dva nakon dolaska na odjel, kad bebu odnesu na pregled (za to vrijeme sestre pomognu rodilji da se okupa i sredi).
Mame vode bebe na kupanje i preglede.
Pregled sluha i presvlačenje se obavljaju u sobi.
Potiče se mame na dojenje i omogućava dojenje odmah nakon poroda.
Šanse za prirodan porod su velike, posebno kod rodilja koje ne rađaju prvo dijete. Što ne znači da i prvorotke ne mogu imati prirodni porod, ja sam i prvi put rodila bez ijedne intervencije.
Ne postoji mogućnost rađanja u kadi, stolčić i sl., ali mislim da ima lopta za hopsanje :). Osim toga, nitko ne prisiljava rodilje na ležanje (ja sam oba puta šetala sve do samog izgona).
Muževi mogu biti na porodu, moj je bio cijelo vrijeme od dolaska u rodilište.
Splitsko rodilište.
Beba je s mamom non stop.
Kupa se u sobi i pedijatar dolazi u sobu pregledati bebu.
Kontrola Sluha također se obavlja u sobi.
Nema baš velikih šansi za prirodni prood,zavisi na koju ekipu naletiš i ima li gužve.../takvo je moje iskustvo)
Koliko znam,nema alternative,žene su osuđene još samo na stol.
Kada postoji,ali nije u uptorebi.
Stolčić nema.
Lopte nema...
Muž ili druga pratnja ože biti na porodu,tečaj je nužan,msilsim da uglavnom zovu kod izgona.
čakovec mi za sada zvuči ok.
nisam znala da imaju stolčić niti da prihvaćaju plan poroda, jako dobro. što je s tatom i/ili doulom na porodu?
prošvrljat ću malo forumom da vidim ima li još kakvih priča
matilda, u karlovcu zezaju oko prirodnog poroda ako se dobro sjećam?
rijeka je i dalje ok? ja sam načula da nije ni blizu onako dobro kako je bilo prije par godina
Zadarsko rodilište
Pedijatar dolazi u sobu pregledati bebe. Pregled sluha se također obavlja u sobama.
Za pretrage, popodnevno i večernje kupanje i presvlačenje ih uzimaju u dječju sobu. Ostalo vrijeme su s mamama.
Šanse za prirodni porod nisu velike.
Imaju lopte i stolčić. Ali od 1800 poroda godišnje 35 ih se obavi na stolčiću.
Plan poroda prihvaćaju, ali se rijetko susreću s njime.
Muž može biti na porodu. Od ovog mjeseca pratnja na porodu mora proći bolnički tečaj koji se plaća 150kn pa ne znam da li sad postoji mogućnost da na porodu bude bilo koja osoba koja je prošla tečaj, znači ne isključivo samo suprug.
Pa nemreš vjerovati!! A Zagreb frišku figu! A majko mila...
Rodilište u Koprivnici.
Pregledi u sobama, pretrage sluha i cijepljenje izvan sobe. Kupanje izvan sobe, ali mama može ići s bebom.
Prirodni porođaj nije baš zastupljen. :/
rodilište u koprivnici.
pregledi su u sobi, osim pretrage sluha i cijepljenja. kupanje nije u sobi, ali mama može ići s bebom.
prirodni porod nije praksa. na porođaju može biti pratnja (otac djeteta ili netko drugi blizak). tečajevi se održavaju, besplatni su i nisu uvjet za prisustvovanje porodu.
trebala si otvoriti topik naslova gdje imam sanse za fizioloski porod
jer u skoro svim malim rodiistima po hr rooming-in funkcionira onako kako trazis (uopce nema odvajanja, niti za kupanja i preglede), u svim velikim rodilistima funkcionira onako kako ne zelis (ili ga nema ili nije potpun)
ali, sansu za neometani porod neces tako lako naci
cakovec - bila tamo, sto se tice dojenja, knk i rooming-ina, rekla bi da je situacija bolja nego vz
ali, sto se tice poroda - nikakve garancije nemas
imaju stolcic, koriste ga
Metković
2 sata nakon poroda dijete je stalno bilo sa mnom. Samo u sobi, mir, tišina...
Oprosti Pčelice, opet ja tebi upadam, ali ipak moram navesti i svoje viđenje. Nadam se da će me kao drugorotku potrefiti u cjelosti dobra ekipa kao tebe.
Osim navedenoga, ja bih nadodala i da sve ovisi o smjeni.
Ima divnih babica, ali ima i dio starije garde (jedna od njih) koja je mene prisiljavala na ležanje i htjela mi dati drip unatoč trudovima svako 2 minute te me svojim komentarima prilično uzrujavala.
Znam da bi bio moguć i porod na stočiću, opet što se tiče dijela zaposlenih, no "netko" koči.
Istina, mali broj rodilja i traži takvu mogućnost, nažalost. No ne znam, ako babice imaju volju, makar njih nekoliko, zašto se on i ne omogući onim ženama koje žele, ne iziskuje neka velika ulaganja :mrgreen:
I pozitivno u našem rodilištu je što se tamo zadržavate tek 72 sata, a ako je carski u pitanju onda 5-7dana.
Zanima me da li na SD posjete mogu doci u sobu, odnosno, tko cuva bebu za vrijeme posjeta? Naime, cula sam navodno da se cimerice u sobi moraju samo snalaziti i jedna drugoj cuvati bebu dok naizmjence izlaze u cekaonicu da vide muza ili starije dijete, pa me je to zaprepastilo - kako ostaviti bebu nekoj nepoznatoj osobi ?
Svježa sam iz riječkog rodilišta i nije baš ovako. Bebe su barem jednom dnevno odnosili iz sobe, a dobila sam ga prvi put kratko negdje oko pet ujutro (rodila nešto prije ponoći) da bi ga opet uzeli i vratili tek oko 10 ujutro... a cimerica je tek tada po prvi put dobila svoju curicu rođenu oko dva...
Na Sv. duhu nema posjeta u sobu, cimerice se same dogovaraju, dogovorite se kada će tko kome doći u posjetu, svakih 20 min, i onda jedna drugoj čuvate bebače, kod CR, prvi dan posjete mogu u sobu, eventualno drugi ako se ne osjećate najbolje, ali ne svi odjednom, isto po dogovoru.
Aha, znaci da drugi pacijenti rade posao za koji su placene sestre? Ne mogu zamisliti da bi bebu ostavila na cuvanje nepoznatoj osobi. Mislim, jednako tako mogu kad npr. dodjem doma i pozelim ici u ducan, ostaviti bebu prvom prolazniku. Katastrofa!!!! Zar nije bolnica odgovorna za bebe, mislim tko bi bio odgovoran ako se bebi nesto desi dok je cuva neka strana osoba (jer za mene je osoba koja se slucajno nasla u istoj sobi sa mnom, a koju ne poznajem, potpuni stranac, o kojem ne znam nista, to sto je rodila, ne znaci da je osoba kojoj bi ostavila svoje dijete na cuvanje)? Mislim da se ovakvom organizacijom posla mora netko pozabaviti - jos malo pa ce ispasti da ti na porodu asistira trudnica iz susjednog boksa. Lijepo su si to zamislili na SD, super da netko drugi radi tvoj posao. I tata bi sine...
Naravno da mislim samo na muža i starije dijete, to sam i napisla, ako oni mogu u sobu, super! Ali, ako posjete traju 1h, onda rodilja ima pravo na 1h biti sa posjetama. A ako rodiliste ne moze organizirati rad tako da ga prilagodi rooming-inu, onda je to njihov problem. Ne možeš imati uslugu koju ne možeš pružiti. Dakle, ako ne mogu organizirati sestre da paze na bebe dok su posjete, onda nemaju uvjeta za rooming-in.
Jednostavno me zanima, ako je praksa da cimerice cuvaju tudje bebe, TKO je odgovoran ako se bebi nesto desi?
Opraštam :mrgreen:
Ne znam, ja sam upoznala ukupno 4 babice (po dvije na svakom porodu) i sve su mi bile predobre. Uz to, ne znam tko spada u staru gardu, od ove 4 niti jedna nije bila premlada (znam da sad imaju baš sasvim nove mlade babice).
I stvarno ne znam kako bi me itko mogao prisiliti na ležanje :-| Možeš jednostavno reći da ideš šetati po hodniku, ne mogu te vezati za krevet.
Meni su pokazali koji je moj krevet u rađaoni i pustili me da s mužem šetam po onom hodniku ispred predrađaone i rađaone. Samo je babica povremeno dolazila vidjeti kako sam i napominjala mužu da pazi da mi ne ispadne dijete.
Stočić ni ja nisam tražila, meni su oni kreveti i polusjedeći položaj oba puta sasvim dobro odgovarali (doduše, nemam s čim usporediti).
Deaedi, ja bi bebu ostavila u krevetiću i izašla vanka s posjetom jer posjete u sobama (na svu sreću) nisu dozvoljene.
Maleni ionako skoro stalno spavaju, a cimerice su imale moj broj mobitela u slučaju da se beba probudi. Nazvale bi me i ja bi odmah došla. Meni to stvarno nije predstavljalo nikakav problem.
Mislim da je rooming in i neke druge stvari puno lakše organizirati u manjim rodilištima. Kod manjeg broja pacijentica se jednostavno ne mora strogo držati red, dok bi u velikim rodilištima bez strogih pravila nastao kaos.Citiraj:
Pa nemreš vjerovati!! A Zagreb frišku figu! A majko mila...
Moj maleni je bio na neonatologiji i sestre su me zvale svaki put kad bi se probudio da ga dođem podojiti, čak i u ponoć ili 5 ujutro (samo za razdoblje između ponoća i 5 sam im nosila izdojeno mlijeko). To je bilo moguće jer na neonatologiji imaju samo par beba, tad ih je bilo 6 i stalno su govorili da im je ogromna gužva. U većim bolnicama bi takvo odstupanje od uobičajenog reda dovelo do potpune zbrke.
Evo Indi, za utjehu, meni su dvaput bile različite ekipe (i različite od onih koje su bile PM) pa me nitko na ništa nije prisiljavao- možda smo nas dvije imale sreću, ali želim reći da je velika vjerojatnost da ti se potrefi neka od njih.
Prvi put sam bila sama (tad još muževi nisu mogli), drugi put su MM-a pustili da prešetava kud god hoće ( poslali ga po aparat kojeg je zaboravio i ostavio u ormariću).
Inače je sam i ja kao novorođenče bila uz moju mamu, i moja mama uz svoju, a misli da je i none bila uz svoju (to je bilo prije skoro 100 godina):-).
Sad sam zbunjena, kako misliš da te nitko ne prisiljava, na ostaviti dijete cimerici, ako nemaš izbora?
Ili imaš, koja je onda opcija moguća za vrijeme posjeta:
1. Ostaviti dijete sestrama - to je prihvatljivo, one su educirane, odgovorne i plaćene za taj posao. Sestre se brinu za dijete na isti način na koji i ujutro - odnesu ga u zajedničku sobu, pa ih ne treba 25, nego 2-3.
2. Posjeta dođe u sobu - to je isto prihvatljivo, ali pitam se koliko razumno da posjetitelji dolaze u sobu k tek rođenim bebicama.
3. Ako neželiš rooming in, nisi ga prisiljen odabrati.
Molim te da mi pojasniš koji izbor je moguć - ako nije ni jedan od ovih, onda mi reci na koji način nisi prisiljen ostaviti dijete nepoznatoj osobi?
Evo PM i ja istovremeno.
sis, pokrile smo ukupno osam babica koje ne vrše pritisak na rodilje :mrgreen:
Meni je to recimo problem - i ostaviti dijete samo i ostaviti ga s cimericom. Npr. sjecam se cimerica s prvog poroda, njima ne bi na 5 min ostavila ni psa, a kamoli dijete.Citiraj:
Deaedi, ja bi bebu ostavila u krevetiću i izašla vanka s posjetom jer posjete u sobama (na svu sreću) nisu dozvoljene.
Maleni ionako skoro stalno spavaju, a cimerice su imale moj broj mobitela u slučaju da se beba probudi. Nazvale bi me i ja bi odmah došla. Meni to stvarno nije predstavljalo nikakav problem.
Mene zanima sa pravne strane, odnosno sa aspekta odgovornosti bolnice za pacijente (a to su i mama i beba) kako je ovakva situacija u bolnicama moguća.
I moram još nešto dodati u vezi s uslugama čuvanja djece nakon poroda.
U našem rodilištu (Dbk) sestre nude majkama da se odmore prvu noć po porodu, a dijete je sa sestrama u zato predviđenoj prostoriji. Nisam to koristila pa ne znam, ali ako neka majka ima poteškoća bilo koje vrste, dobro joj to dođe.
Jedino mislim da bi malo manje informiranima bilo dobro objasniti da je poželjno dijete stavljati na prsi što češće.
Deaedi, vjerujem da je i to problem u većem rodilištu. Kod nas je stvarno mala udaljenost od soba do mjesta gdje se sastajemo s posjetiteljima (s tim da su na oba kraja hodnika sa sobama vrata pa ideš na ona koja su ti bliža).
Najlogičnije mi izgleda da za vrijeme posjeta rodilje mogu ostaviti djecu u onoj zajedničkoj prostoriji za bebe.
Kod nas i dalje postoji ta prostorija, unatoč rooming in-u, za slučajeve koje spominje sis, (pre)umorne mame, carske rezove i sl. Moja mala je tamo bila dok sam ja primala transfuziju nakon prvog poroda.
Deaedi, raspitaj se u bolnici, ne vjeruj pričama :-)