imam prijatelje koji su vegetarijanci, oni koji ne jedu jaja, ali jedu mlijeko i mliječne proizvode.
Kako napraviti fine kolače,a da ih i oni mogu jesti? Ima li tko kakav dobar recept?
I jel se može napraviti sacherica bez jaja?
Printable View
imam prijatelje koji su vegetarijanci, oni koji ne jedu jaja, ali jedu mlijeko i mliječne proizvode.
Kako napraviti fine kolače,a da ih i oni mogu jesti? Ima li tko kakav dobar recept?
I jel se može napraviti sacherica bez jaja?
Evo ti recept od jednog čokoladnog kolača intrigantnog imena, Crnac bez jaja :-D:
Biskvit: 3 jogurta, 300gr glatkog brašna, 250 gr šećera, 120 ml ulja, 25 gr kakaa, 2 žličice sode bikarbone, maslac za premazivanje lima.
Glazura: 150 gr maslaca, 150 gr čokolade, 120gr šećera, 120 ml mlijeka
Sastojke miješati mikserom 2-3 mniute, smjesu izliti u lim vel. 20*30, prethodno namašten, te peći na 200 stupnjeva 20 min. Glazuru napravi tako što ćeš maslac zakipiti, maknuti s vatre, dodati ostalo i miješati dok ne dobiješ glatku smjesu. Ohlađeni kolač preliti glazurom. Možeš čak u tijesto umijesto kakaa, staviti istu količinu mljevenog rogača.
švarcvaldica bez jaja
odlican kolac, jednostavan a prefin, tu je na forumu recept negdje
mislim da se topic zove isto tako kolaci bez jaja ili nesto slicno
ovaj crnac zvuči fino:mljac:
a i švarcvaldicu ću potražiti
ima još koji ?
Ja si modificiram recepte za muffine, odabereš recept za muffine u koje ide jedno jaje i to jaje zamjeniš miksanom bananom...
Cheesecake bez jaja (u naj je cheesa zakon)
RozaGroza može recept?
Monte kolač.
baš ću probati. Moj je sinek veliki kritičar, baš me zanima što će reći ;)
a jel mi može netko reći, čemu, zapravo služe jaja u kolačima? Pogotovo u tim kojekakvim tijestima/biskvitima.
Ja sam mislila da bez snijega od bjelanjaka nema rahlog biskvita ali sad vidim da ima. A za što su,onda,jaja?:zbunj:
Mislim, kad bih znala koja im ja "funkcija" mogla bih i osmisliti alternativu :mrgreen:
"mravci" - čuveni kolač ekspresne pripreme, a meni mmmmmljac! sastojci: brašno, pzp, pšenična krupica, šećer, nesamljeveni mak, jogurt i ulje. gore čokoladna glazura! :mrgreen:
to se samo sve skupa izmiksa ?
mene zanima :)
MRAVI
NAPOMENA: mjera je jogurt – čaša.
Sastojci:
2 čaše šećera (ja stavim malo više od 1 čaše)
1 čaša griza
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
1 čaša ulja
2 čaše jogurta
5 žlica nesamljevenog maka
Sve sastojke zamiješati. Peći na 180°C cca. 25 min. Pečeni kolač preliti glazurom od čokolade.
(Ja radim glazuru od 100 g čokolade za kuhanje, cca. 80 g margarina i 1 žlice ulja.)
napravila, fino je :mljac:
samo,u sredini mi je ostao nekako, ne znam kako bih opisala...kao da je sirov,ali nije. Onako gust, kao da je kremast. Kad narežem, kocke izgledaju kao bajadera :) dolje i gore je onako kao treba, a sredina je ta "gusta"
Jel´ to tako mora biti ili sam negdje fulala?
koliko visok ispadne taj biskvit?Citiraj:
n.grace prvotno napisa
mislim, ako je predviđen da na njega još idu višnje i šlag, nije li onda malo pre nizak za sachericu?
Nisi fulala, ne bi trebao biti nepečen, meni je isto tako bio gust i sočan, a to je čokolada :yes:
Nisam se odmah sjetila, al imam odličan recept s petit buerre keksom, višnjama i mascarponeom, ne peče se, pa ak si zainteresirana..... ps. drago mi je da ti je crnac mljac :mrgreen:
E, da sad se sjetih. To može biti i do pećnice, tih 20min pečenja je okvirno, ja uvijek sve pečem na vrući zrak, bude brzo gotovo. Idući put ostavi još 10-15 min duže, a smanji na 180. :)
Bude nizak, ali je jako ukusno, pa (nama) ne smeta.
Jednom sam pekla dva biskvita, ali je nezgodno što je jako krhak, lomljiv, pa mi se raspao u rukama kad sam ga htjela postaviti na donji. Nije lijepo izgledalo, ali je bilo :mljac: To mu je jedina mana, ne možeš ga ni prerezati, odmah se lomi - i eto odgovora na pitanje - čemu jaja u biskvitu - učvršćuju i podižu biskvit.
jučer je mom srednjem sinu bio rođendan i uz standardnu sachericu za školu, za domaće goste napravila sam švarcvaldicu.
Njami!!!!!:mljac:
Malo sam kemijala po svom - umjesto pudinga,kojeg nisam imala, u sok od višanja ukuhala sam gustin s vanili šećerom.
U biskvit sam dodala malo cimeta.
Biskvit mi je baš fin i čak se jako digao. Ali kako si napisala da je lomljiv, nisam ga dirala ;)
Uglavnom, torta je bila prefina i šnite su bile kao nacrtane.
Ma i iz vana, (stavila sam šlag onako "čupavo"-jer ne znam zagladiti,pa je ovo lakše i posipala šarenim mrvicama), ali ovi slojevi su bili kao s reklame za slastičarnicu:klap:
Ja ovo radim u "light" varijanti i bez čokolade (zbog mm-ove dijete, čovjek je mastan iako nije debeo):
250 g brašna (pola mekanog, pola oštrog)
1 prašak za pecivo ili 1 čajna žlica sode bikarbone
1 mala žličica soli
10 dag šećera (može smeđi)
žličica cimeta
4-5 jušnih žlica maka u zrnu
1 čaša kiselog vrhnja
1 ista takva čaša mlijeka
ribana limunova korica (po potrebi sok, ali ja ne stavljam)
Suhe sastojke pomiješati zajedno
Mokre sastojke zamutiti zajedno (viljuškom, kao kajganu)
U suhe sastojke uliti mokre, pa lagano izmiješati viljuškom (ne treba mikser).
Nauljiti pleh i posipati krušnim mrvicama, pa uliti smjesu. Peći na 200oC dok se ne počne odvajati od rubova i ne dobije lijepu rumenu boju.